Cum apreciez zilele de îngrijiri medicale?

Zilele de îngrijiri medicale pot fi de multe ori dificil de apreciat. În acest sens, am realizat acest articol pentru a te ajuta să apreciezi singur. 

Ce nu sunt zilele de îngrijiri medicale?

Înainte de a afla ce sunt zilele de îngrijiri medicale, vom discuta ce nu sunt acestea. Astfel eliminăm din start orice preconcepție.

 • Numărul zilelor de spitalizare;
 • Numărul zilelor de tratamente recuperatorii;
 • Numărul zilelor de incapacitate temporară de muncă (concediu medical);
 • Numărul zilelor necesare vindecării, în percepția victimei, a aparținătorilor, a agresorilor sau a societății.

De asemenea, numărul de zile de îngrijiri medicale nu reprezintă o adunare aritmetică a factorilor expuși mai sus. Acestea sunt determinate printr-un procedeu complex, pe care îl voi explica ulterior.

Zilele de îngrijiri medicale nu sunt, și nu trebuie să fie, un criteriu de acordare a daunelor morale acordate victimelor. Considerăm că prin acordarea zilelor de îngrijire medicală nu pot fi apreciate suferințele victimei sub aspect fizic și psihologic.

Un criteriu de acordare a daunelor morale conform unui punctaj raportat la zilele de îngrijire medicale, astfel cum este propus de multe societăți de asigurări, dar și conceptul unor sume fixe, de tipul X lei/zi de îngrijire medicală, nu  sunt doar greșite din punct de  vedere juridic, legislația civilă (în baza căreia se acordă daunele morale) necuprinzând un termen precum „zile de îngrijire medicale” dar și extrem de nocivă, excluzând în totalitate prejudiciul de natură psihologica suferit de victimă.

Ce sunt zilele de îngrijiri medicale

Din punct de vedere juridic, zilele de îngrijire medicală sunt un instrument existent în dreptul substanțial penal ce ajută la individualizarea pedepsei penale, sub aspectul încadrării juridice a infracțiunii, sub aspectul existenței si gravității acesteia.

Sub aspectul încadrării juridice

Sub aspectul încadrării juridice, distingem între dispozițiile art. 193 alin. (1) din Codul penal conform cărora lovirea sau alte violențe cauzatoare de suferințe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda și dispozițiile art. 193 alin. (2) din Codul penal conform cărora lovirile sau alte violențe cauzatoare de suferințe fizice care produc leziuni traumatice sau prin care este afectată sănătatea unei persoane, în contextul în care vătămarea este evaluată prin cel mult 90 de zile de îngrijiri medicale, se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.

Totodată, conform art. 194 alin. (1) lit. b) din Codul penal, lovirea sau alte violențe cauzatoare de suferințe fizice, care produc leziuni traumatice sau prin care este afectată sănătatea unei persoane, în contextul în care vătămarea este evaluată prin mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Observăm, așadar, faptul că zilele de îngrijiri medicale sunt un indicator pe care legiuitorul l-a avut în vedere la momentul sancționării anumitor fapte penale. Acesta este un criteriu obiectiv de stabilire a încadrării juridice. Încadrarea atrage după sine și limitele de pedeapsă dar și posibilitatea acordării amenzii.

Sub aspectul existenței infracțiunii

Sub aspectul existenței infracțiunii este relevantă sancționarea infracțiuni de „vătămare corporală din culpă”.

Astfel, pentru a exista infracțiunea prevăzută de art. 196 alin. (1) din Codul penal, vătămarea produsă din culpă trebuie să necesite cel puțin o zi de îngrijire medicală, dar nu mai mult de 90, iar făptuitorul să se afle sub influența băuturilor alcoolice, substanțelor psihoactive sau a unei activități ce reprezintă prin ea însăși infracțiune, pedeapsa fiind închisoarea de la 3 luni la 1 an sau amenda.

Pentru a exista infracțiunea prevăzută de art. 196 alin. (2) din Codul penal, vătămarea produsă din culpă trebuie să necesite mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, fiind irelevant dacă autorul se afla sau nu sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive sau în desfășurarea unei alte infracțiuni.

Observam, așadar, faptul că producerea unor suferințe fizice unei persoane din culpă nu este incriminată de legea penală câtă vreme aceasta nu sunt cuantificate prin zile de îngrijire medicală.

Chiar și în condițiile existenței zilelor de îngrijire medicală, dată fiind forma vinovăției (culpă) legiuitorul  apreciază că suferințele fizice cuantificate prin mai puțin de 90 de zile de îngrijiri medicale sau mai puțin nu vor sancționate dacă autorul infracțiunii nu îndeplinește anumite condiții suplimentare, respectiv să fie sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive sau să fie într-o activitate ce reprezintă ea însăși o infracțiune.

N.B. Analiza de mai sus a exclus în mod voit celelalte ipoteze prevăzute de art. 194 alin. (1) din Codul penal pentru a simplifica înțelegerea acesteia.

Cum se calculează?

Din punct de vedere medico-legal  acestea reprezintă un indicator al gravitații leziunilor traumatice. Leziunile traumatice suferite de victimă sunt determinate print-un mecanism complex.

Primul criteriu

Un prim criteriu de determinare al zilelor de îngrijiri medicale este acela al simptomatologiei pacientului. Aceasta se realizează prin evaluarea stării actuale a victimei dar și a unor posibile complicații viitoare.

Al doilea criteriu

Un al doilea criteriu este determinat de perioada de tratament necesară și suficientă procesului de recuperare a funcționalității în urma afectării integrității fizice. Pentru determinarea acestora se are în vedere o serie de bareme statistice cu valoarea orientativă.

Al treilea criteriu

Un al treilea criteriu de determinare este cel legat de conduita medicală în vederea acordării tratamentului și eventualele erori. Acestea pot duce la mărirea numărului de zile de tratament necesare. 

Raportându-se la aceste criterii, în vederea individualizării numărului zilelor de îngrijire medicala, medicul legist are în vedere și criterii obiective. Printre acestea menționăm: comorbiditățile, vârsta, reactivitatea individuală, modalitatea terapeutică aleasă, modalitatea de respectare  a tratamentului de către pacient, disimularea ș.a.

Astfel, zilele de îngrijiri medicale cuantifică gravitatea leziunilor ci nu în mod efectiv perioada necesară tratamentului sau recuperării, acestea din urmă fiind doar criterii  în determinarea gravității leziunilor.

De asemenea, în vederea unei determinări obiective a zilelor de îngrijire medicală, au fost elaborate în cadrul INML bareme cu zilele de îngrijiri medicale necesare, acestea fiind orientative.

Este important de precizat faptul că zilele de îngrijiri medicale necesare fiecărei leziuni sunt adunate aritmetic. Exemplu: o persoană are leziuni ce necesită 30 de zile de îngrijiri medicale și o leziune  ce necesită 10 zile. În acest caz, rezultatul certificatului medico-legal va fi 40 de zile de îngrijiri medicale. 

În concluzie

Astfel, spre deosebire de zilele de vindecare, care curg în mod identic pentru fiecare leziune, în cazul zilelor de îngrijire medicală calculul este unul aritmetic.

În condițiile în care am avea în vedere zilele necesare vindecării sau necesare tratamentului, în exemplul de mai sus, rezultatul ar fi 30 de zile, deoarece în primele zece zile necesare vindecării piciorului stâng, ar fi vindecata în paralel și mâna dreaptă.

Considerentele de mai sus sunt motivul pentru care, uneori, zilele de îngrijire medicală sunt similare pentru leziuni multiple de o gravitate redusă, față de o singură leziune de gravitate ridicată.

40 thoughts on “Cum apreciez zilele de îngrijiri medicale?”

 1. in cazul unei internari de 7 zile ca urmare a unei agresiuni, pacientul se prezinta la cabinetul de expertiza medico-legala. Am inteles ca zilele de spitalizare nu se pun ca numar de ingrijiri medicale, dar cat de mult cantareste spitalizarea pentru un certificat medico-legal ? Multumesc !

  Reply
   • Dacă constatarea echimozelor trecute pe certificatul medico-legal s-a făcut la 7 zile după incident și s-au dat 1-2 zile îngrijiri medicale, care este gravitatea echimozelor?

    Reply
    • Bună ziua,

     Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

     [email protected]

     Reply
 2. Bună ziua!
  Am un frate care a fost victima unui accident rutier…a fost destul de grav…
  Mă interesează din punct de vedere legal,în cat timp se eliberează certificatul medico-legal?
  Au trecut 3 săptămâni de când a fost la IML și i se spune că nu este încă gata, deoarece nu avut cine să trimită nu știu ce documente!!!
  Asta nu cred că ar trebui sa ne intereseze pe noi,nu?
  Inițial i s-a spus că se poate duce să ridice certificatul după 2 săptămâni…

  Reply
 3. Bună ziua! Fetița mea cînd avea 7 ani a fost agresata de un coleg la școală sub privirile satisfăcătoare ale învățătoarei i sa învinețit ochiul și pometele am scos certificat medico leval doua zile dar greu deoarece învățătoarea avea relații mari mai peste rot în orașul Focșani.Am transferat fetița la altă școală dar a fost preluată k o ștafetăde niște colege invățatoare cu prima de unde venise transferată.Acum fetița la vîrstă de 9 ani i sa înscenat pe data de 04.10.2022 o agresiune a fost împinsă pe scari de la etajul 3 sa lovit cu burtica în balustradă si a recoșat rostogolinduse pe scări iau fost puse ambele gambe în ghips pînă pe data de 13.10 2022 i sa dat medico legal 10.12 zile sa intocmit un dosar penal dar cu intenția de a se mușamaliza între timp că cineva a intervenit telefonic mai mult ca sigur.Fetița a mers cîteva zile la școală dar acuza dureri mari medicul spunea sa forțeze și sa calce și să suprte așa cu durerile foarte mari pînă cînd pe data de 27.10.2022 fetitei i sa unflat piciorul si am văzut un os o unflatura pe picior imediat iau pus iar o arteră de ghips au internato pînă pe data de 30.10.2022 și a externato în ghips acasa spunîndune sa ne prezentăm pe data de 10 la un control și am o mare temere ca osul unflătura va rămîne acolo deoarece nu a fost pus piciorul în ghips corespunzător de prima data și nu trebuia scos așa repede dar pnt mușamalizare au dat zor traumatizînd o fetița de 9 ani, medicul legist ma anunțat ca nu crede că-i va mai da zile certificat medicol legale cu toate că au traumatizato cu un ghips pusnecorespunzător și scos inainte de vreme nu conteaza pnt ei că după data de 13 de cînd iau scos ghipsul fetița a suportat dureri foarte mari calcînd cu un picior fisurat si ia ieșit osul in afara pnt ei contează doar pilele relațiile și sa evite culpa medicală tel 0752868546

  Reply
  • Bună ziua,

   În cadrul unui dosar penal puteți solicita efectuarea unei expertize medico-legale pentru a determina numărul de zile de îngrijiri medicale. Dacă nu mă înșel v-a răspuns colega mea pe e-mail, detaliat.

   Reply
 4. Conform codului penal cat este nr maxim de zile de care poate beneficia o victima copil de 5 ani angajat in traversare in fuga printr alte masini de pe. banda cealalta ,fara insotitor , cu diagnostic dubla fractura de maxilar.Conform codullui penal am intekes ca nr de zile de ingrijiri medicale sa matit de la 90 la 180. Va multumesc pentru raspuns.

  Reply
  • Bună ziua,

   Zilele de îngrijire medicală nu se calculează în funcție de dispozițiile legale ci in funcție de parametrii medicali și grilele medicale cu privire la leziuni.

   Dacă aveți un dosar în care aveți nevoie de reprezentare juridică, ne puteți scrie la 0726279716 sau [email protected]

   Reply
 5. buna seara,
  pt o fractura de pilon tibial, tibie si peroneu care ar fi nr de zile ce se acorda daca se poate spune estimativ?
  au fost 75 zile atela sau gips+20 zile fara incarcare. multumesc

  Reply
  • Bună ziua,

   Vor fi calculate de INML. Din experiențele anterioare, pentru fracturi osoase, între 75 și 180 de zile de îngrijiri medicale, însă nu v-aș putea spune un număr cert, cu atât mai mult cu cât nu am acces la dosar.

   Pentru detalii: 0726279716

   Reply
 6. Daca am primit un pumn in gura de la un angajat MAPN care era in timpul liber si am avut mandibula rupta in douã locuri si am 45–50 de zile pe certificatul medico legal ce suma ar trebui sa cer ?

  Reply
  • Bună ziua,

   Depinde de ce s-a întâmplat în mod concret. Ce tip de infracțiune este. Cum se desfășoară urmărirea penală și multe alte asemenea.

   Nu putem aprecia un prejudiciu exclusiv raportat la zilele de îngrijire medicală.

   Pentru detalii 0726279716

   Reply
  • Buna ziua,

   Mai aveți posibilitatea de prelungire a zilelor de îngrijiri medicale față de cele 45-50 zile intiale? Avem și noi un caz asemănător!

   Reply
   • Bună ziua,

    Puteti majora numărul de zile de îngrijiri medicale în condițiile în care există date din care să rezulte faptul că persoana vatamată a necestiat mai multe zile de îngrijiri medicale decât scrie în certificatul medico-legal.

    Av. Toader Georgian

    Reply
  • În România, durata îngrijirilor medicale pentru leziunile cauzate de o agresiune poate varia în funcție de severitatea leziunilor și de evoluția pacientului în timpul tratamentului. În mod obișnuit, perioada de îngrijiri medicale poate fi de câteva săptămâni până la câteva luni, dar în unele cazuri poate fi mai lungă, în funcție de gravitatea leziunilor și de timpul necesar pentru recuperare.

   În cazul scoaterii a patru dinți prin agresiune, se poate presupune că victima va necesita îngrijiri stomatologice specializate și poate fi necesară o perioadă de recuperare prelungită, care poate dura câteva săptămâni sau luni. În general, durata exactă a îngrijirilor medicale necesare depinde de o serie de factori, cum ar fi:

   – gradul de leziune a dinților extrasați
   – riscul de infecție și necesitatea administrării de antibiotice
   – intervenții stomatologice necesare pentru a repara daunele
   – evoluția pacientului în timpul tratamentului.

   În concluzie, perioada de îngrijiri medicale necesare în cazul scoaterii a patru dinți prin agresiune poate varia și este dificil de estmatat fără evaluarea medicală a cazului și fără cunoștințe specifice despre circumstanțele cazului.

   Însă vă putem asigura asistența juridică în speță și să vă ajutăm să obțineți despăgubiri echitabile și tragerea la răspundere penală a agresorului!

   Reply
 7. Fica mea a fost batuta de fostul concubin, ia spart nasul iau dat 16 zile de ingrijire medicala,trebuie sa se opereze ca ia stambat nasul ,ce ma sfatuiti va rog, ? Care ar fi pedeapsa? Pt concubin?

  Reply
 8. Buna ziua, am avut un accident recent, eu sunt vinovatul, din masina implicata in accident a fost o persoana ce dormea pe bancheta di spate si care a fost transportata la spital. Aceasta a refuzat spitalizarea sau alte indicatii primite de la medic. In acest caz mai poate scoate certificat medico legal (deoarece sunt contactat de catre sofer zilnic cu amenintari sa le platesc consultatiile la medic ca daca nu scot medico legal si ne vedem in istanta, desi au primit asigurarea mea si au si deschis la asigurare doua dosare de daune, unul pentru victima si unul pentru autoturism).

  Multumesc.

  Reply
  • Bună ziua,

   Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

   [email protected]

   Reply
 9. Bună ziua, acum fix două săptămâni sub pretextul cumpărării unui autovehicul rar ce îl aveam la vânzare am fost sunat de un “cumpărător interesat”. Am fost atras într-un loc ferit de camere sau martori. Am fost gazat cu spray paralizant, am căzut la pământ și am fost lovit cu pumnii și picioarele. Scopul agresiunii nu a fost jaful. Un fost angajat (atenție, din cauza incompetenței și a răuvoinței l-am dat afară în mai puțin de o lună, în anul 2014!!!)a plănuit cu un prieten de al lui să se răzbune. Agresorul a fost identificat și s-a făcut deja dosar penal. Nu am nevoie de bani ci aș dori să le dau o lecție de civism.
  Examenul CT(computer tomograf) a scos în evidență:
  -fractură arc costal anterolateral C10 dreapta
  -fractură apofiză “tranversa” dreapta C1.
  Mi-am luat ședințe la psiholog fiindcă sunt șocat.
  Zilele următoare o să merg pentru consultație neurologică pentru sechele motorii și cognitive post agresiune: îmi tremură ochii, văd cu pete, am pierdere de echilibru, palpitații, lipsă de încredere spre paranoia și depresie.
  Încă nu am cerut serviciile unui avocat”în formă fizică” din cauza celor enumerate mai sus.
  Întrebările mele ar fi :cum se poate încadra fapta, care este procedura de urmat în fața justiției, care este pedeapsa mediană, câte zile de” îngrijiri medicale” pentru tomograf, câte zile pentru șocul psihologic?
  Mă rog ca examenul neurologic să fie curat și fără consecințe.
  Mulțumesc anticipat pentru lectură, înțelegere și răspuns. .

  Reply
  • Bună ziua,

   Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

   [email protected]

   Reply
 10. Bună ziua.Am avut un accident rutier în data de 3.04.2023 mergând spre serviciu in autobuz.Soferul nu a acordat prioritate de dreapta și în urma frânării bruște am căzut de pe scaun și m-am accident la coloana vertebrala.In urma căzăturii la rmn s-a conststat o tasare cu fractură la vertebră t11 Doctorul mi-a recomandat purtarea de corset Hessing timp de 3 luni .Medicul legist mi-a eliberat certificat medico legal ptr îngrijiri medicale cu 80-85 de zile.Dupa al 2 rmn in luna iunie a trebuit să fac vertebroplastie ptr fractură… După o lună doctorul mi-a recomandat și intervenția ptr consolidarea coloanei cu tije și șuruburi pe care am refuzat initial.Am făcut cerere ptr expertiză medicală ptr prelungirea certificat medico legal și în urma constatării nu a vrut să mi se acorde deși de la data accident eu am avut 120 de zile concediu medical primit de la doctorul specialist ptr recuperare .

  Reply
  • Bună ziua,

   Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

   [email protected]

   Reply
 11. Bună ziua

  Într-o seara de weekend din 2022 , fiul
  meu a fost provocat de un al băiat fără motiv si tot îl agresa inpingand-ul spre un perete , deși fiul meu i-a spus de câteva ori să îl lase în pace. Neînțelegând persoana în cauza , fiul meu s-a enervat și la lovit.( Precizez si faptul ca are un martor.) Victima s-a dus la spital și a obținut un certificat medico-legal de 2 zile de spitalizare si 20 zile de ingrijire.
  Vă rog să îmi spuneți care sunt consecințele și ce gravitate prezintă ptr el , dacă in momentul de față el este în arest , ptr conducerea sub influenta unor substanțe active.
  Mulțumesc!

  Reply
  • Bună ziua,

   Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

   [email protected]

   Reply
 12. Buna seara.Fiul meu de nici 3 ani a cazut(nu cunosc detaliile)la gradinita.Are tegumentele in frunte tăiate pana la craniu,medicul legist ia dat 9 zile de îngrijiri medicale la domiciliu.Risca dosar penal educatoarele?Si in alta zi l-au pierdut din clasa.Neglijența cum se plătește.Mulțumesc anticipat

  Reply
  • Bună ziua,

   Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

   [email protected]

   Reply
 13. Bună ziua. Am accidentat un motociclist. A primit 8 zile de concediu medical. Eu am dosar pt vătămare din culpă. Cam ce suma ar putea sa ceara pentru cele 8 zile de concediu medical de care a beneficiat. Mulțumesc

  Reply
  • Bună ziua,

   Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

   [email protected]

   Reply
 14. Buna seara
  Am si eu o problema
  Un individ mi-a furat telefonul si cand am iesit dupa el,a bagat mâna in buzunar si de frică l-am impins.
  Acesta s-a dezechilibrat si a căzut lovindu-se de caldarâm.
  Ulterior am depus amandoi plangere la politie
  Eu pentru furt si el pentru lovire,acesta aducand un certificat medical in care atesta ca are 11 zile ingrijiri medicale!
  Mentionez ca el are 15 ani puscarie executati…8 ptr viol si 7 ptr furt!
  Eu nu am cazier.
  In cazul acesta fiind in legitimă apărare ce mi se poate întampla?

  Reply
  • Bună ziua,

   Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

   [email protected]

   Reply

Leave a Comment