Numele de familie după divorț! Pot păstra numele din timpul căsătoriei?

Doamnelor, vă rog din suflet, atunci când discutați despre a lua numele soțului în urma căsătoriei, nu mai folosiți expresii precum „sunt pe numele lui”, „nu sunt pe numele lui” sau „am fost trecută pe numele lui”.

Autoturismele sunt trecute pe numele proprietarilor, voi preluați numele soțului. La fel și copiii.

Schimbarea numelui

Ce se întâmplă cu numele în urma divorțului?

Regula este aceea că persoana care a preluat numele soțului în timpul căsătoriei, la desfacerea acesteia va deveni la numele purtat înaintea căsătoriei.

Totuși există mai multe posibilități prin care în urma divorțului să poți păstra numele preluat în timpul căsătoriei.

Cele mai frecvente motive prin care poți păstra numele preluat în urma căsătoriei sunt:

 1. În cazul unui acord – dacă fostul soț/soție sunt de acord să îți păstrezi numele preluat în timpul căsătoriei atunci îl poți păstra, fără alte explicații. Tocmai de aceea recomandăm divorțul prin acord;
 2. Interesul superior al minorului – deși nu este o regulă, uneori instanțele admit faptul că este în interesul minorului să poarte același nume cu persoana cu care locuiește în mod statornic. Deci, dacă minorul va locui alături de tine îți poți păstra numele dobândit în timpul căsătoriei. Cu atât mai mult dacă ai autoritate exclusivă.
 3. Recunoașterea socială/profesională – dacă ți-ai format un ‚renume” in domeniul în care activezi cu numele purtat în timpul căsătoriei (cum sunt avocații, medicii, persoanele din media, autorii de cărți ș.a.), sunt șanse mari să îți poți păstra acest nume.

Încă mai ai întrebări?

14 thoughts on “Numele de familie după divorț! Pot păstra numele din timpul căsătoriei?”

 1. Unde sesizez faptul că părintele nerezident nu își face datoria față de fiii lui, necontribuind la creșterea acestora?

  Reply
  • Dacă aveți o hotărâre judecătorească prin care să îl obligați la plata întreținerii, îl puteți pun în executare.

   Dacă nu aveți, îl puteți da în judecată să obțineți.

   Reply
  • Bună ziua,

   Pe cale administrativă. În funcție de primăria la care sunteți arondată veți găsi pe site-ul acestora procedura concretă (diferă puțin în funcție de primărie).

   Reply
 2. Bună ziua,
  În urma divorțului s-a hotărât revenirea la numele de fată. Acum fostul soț este de acord cu păstrarea numelui. Sunt în termenul de 15 zile pentru schimbarea CI.
  Trebuie schimbat buletinul și apoi se fac demersurile pentru păstrarea numelui avut în timpul căsătoriei? Se poate face păstrarea numelui în instanță sau pe cale administrativă?

  Reply
 3. Buna ziua,dupa aproape 28 ani casnicie urmeaza sa divortam,am cazut de acord sa pastrez numele pe care l-am dobandit prin casatorie as vrea sa stiu daca mai trebuie sa schimb cartea de identitate. Multumesc

  Reply
 4. Buna ziua sunt divortata Dar am ramas pe numele sotului acum ma recasatoresc pot sa pastrez numele fostului sot ? Multumesc anticipat

  Reply
 5. Buna seara ! Urmează sa divortez , iar eu as dori sa păstrez numele din timpul căsătoriei , însă soțul nu este de acord deoarece crede ca vor fi anumite dezavantaje. Îmi puteți spune care ar fi dezavantajele va rog?

  Reply
  • Bună ziua,

   Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

   [email protected]

   Reply

Leave a Comment