Malpraxis medical
Procesele de malpraxis medical sunt de o complexitate ieșită din comun. De aceea, ne-am concentrat practica judiciară pe gestionarea proceselor de malpraxis medical - din nevoia de asigura pacientului o reprezentare corectă, transparentă și profesionistă, astfel încât să ne asigurăm că drepturile acestuia sunt protejate în cazul unui malpraxis medical.
Strategie. Structură. Pledoarii.
Unica noastră preocupare, în dosarele de malpraxis medical, este performanța.
Dreptul medical este un domeniu relativ nou în realitatea juridică românească. De aceea, autoritățile publice (Poliție, Parchet și Instanțele de Judecată) nu au înțeles încă care este modalitatea optimă de gestionare a dosarelor în care pacienții reclamă culpa medicală, fie ele civile sau penale.
În ultimii 6 ani ne-am focusat practica asupra dosarelor de malpraxis medical, dezvoltând strategii de apărare care, puse în practică, cresc substanțial șansele de succes ale pacienților vătămați din culpa medicală să își găsească dreptatea prin actul de justiție.
Asistență juridică în dosarele civile de malpraxis medical
Asistență și reprezentare în cauze având ca obiect angajarea răspunderii civile delictuale pentru fapte de:
- malpraxis medical în cauze ce au avut drept consecință vătămarea integrității fizice a pacientului ca urmare a unor intervenții chirurgicale eșuate;
- malpraxis medical în cauze ce au avut drept consecință vătămarea integrității fizice a pacientului ca urmare a eșuării diagnosticării corecte a acestuia, respectiv eșuarea diagnosticării pacientului în timp util;
- malpraxis medical ce au avut drept consecință vătămarea integrității fizice a pacientului ca urmare a administrării unui tratament inadecvat;
- malpraxis medical ce au avut drept consecință vătămarea integrității fizice a pacientului ca urmare a lipsei de supraveghere;
- malpraxis medical ce au avut drept consecință pierderea sarcinii sau nașterea unor copii cu malformații, ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor de supraveghere ale medicului.
- malpraxis medical săvârșit de unitatile medicale ca urmare a eșecului fertilizării în vitro, imputabil modului de gestionare a embrionilor de către personalul medical;
- malpraxis medical ce au avut drept urmare vătămarea drepturilor pacientului prin divulgarea unor informații confidențiale.
- malpraxis medical ce au avut ca urmare apariția unui prejudiciu estetic ca urmare a unor intervenții estetice (chirurgicale sau neinvazive) eșuate.
Asistență juridică în dosarele penale de malpraxis medical
- Asistență și reprezentare în cauze având obiect angajarea răspunderii penale pentru săvârșirea unor infracțiuni de ucidere din culpă ce au la bază fapte de malpraxis medical, respectiv: încălcarea obligației de securitate și infectarea pacientului cu infecții nosocomiale ce au produs decesul; eșuarea unor intervenții chirurgicale ce au dus la complicații care în definitiv au produs decesul pacientului; nediagnosticarea și neintervenirea într-un timp optim, aspect ce a produs decesul pacientului ș.a.
- Asistență și reprezentare în cauze având obiect angajarea răspunderii penale pentru săvârșirea unor infracțiuni de vătămare corporală din culpa ce au la baza fapte de malpraxis medical, respectiv: producerea unor prejudicii estetice pacientului ca urmare a intervențiilor chirurgicale estetice eșuate; producerea unei infirmități pacientului raportat la o tehnică chirurgicală neconformă ș.a.
- Asistență și reprezentare în cauze având obiect angajarea răspunderii penale pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, înșelăciune sau fals intelectual, săvârșite în vederea acoperirii erorilor medicale, prin contrafacerea documentelor medicale, prezentarea unor fapte mincinoase ca fiind reale ș.a.
- Asistență și reprezentare în cauze având obiect angajarea răspunderii penale pentru vătămarea fătului, în cauze în care inculpații ca urmare a lipsei de supraveghere și a unei tehnici medicale neconforme au produs vătămarea sau uciderea fătului ș.a.
Întrebări despre malpraxis medical
Care este onorariul pentru un proces de malpraxis medical?
Onorariile sunt flexibile în funcție de obiectul litigiului. Onorariul pentru consultanță juridică în probleme de drept medical este de 100 Euro + TVA (119 Euro).
Onorariile în litigiile civile având ca obiect malpraxisul medical sunt compuse dintr-un onorariu fix care începe de la 1500 Euro (TVA inclus) și un onorariu de succes, negociabil, cuprins de obicei între 10% și 25% din valoarea despăgubirilor obținute.
Onorariile în litigiile penale în urma malpraxisului medical sunt compuse dintr-un onorariu fix care începe de la 1000 Euro (TVA inclus) și un onorariu de succes, negociabil, cuprins de obicei între 10% și 25% din valoarea despăgubirilor obținute.
Onorariile presupun asistența în toate fazele procesului, incluzând faza de executare silită.
Cât durează un proces de malpraxis?
Procesele care au ca obiect fapte ce se înscriu în noțiunea de malpraxis medical sunt deosebit de dificile, necesitând cunoștințe de specialitate și, deseori, efectuarea unor expertize medicale de specialitate.
Din acest motiv, un ciclu complet al unui dosar de malpraxis medical poate dura între 18 luni și 36 de luni, pentru a parcurge toate fazele procesuale.
Pot începe un proces de malpraxis medical fără avocat?
Domeniul dreptului medical este unul dintre puținele domenii juridice în care inițierea unui proces fără asistența juridică NU este recomandată sub nicio formă, dată fiind dificultatea procedurii și specificitatea dosarelor.
Ai nevoie de mai multe informații?
Scrie-ne sau contactează-ne telefonic!