fbpx

Cum recunoști un caz de malpraxis medical?

Dacă te-aș întreba „ești victima unui caz de malpraxis medical?” ai fi înclinat să îmi spui „da”. Dar nu orice intervenție medicală nereușită presupune existența unui caz de malpraxis medical.

Am să îți explic în următoarele 10 minute când vorbim de un caz de malpraxis medical și când este vorba de o simplă eroare medicală.

3

Cum identifici un caz de malpraxis medical?

Am scris un articol acum puțin timp denumit „Daune morale de un milion de euro” în care explicam, printre altele, de ce este greu să câștigi un caz de malpraxis medical.

Detaliam acolo că una dintre problemele principale este aceea că majoritatea avocaților nu pot identifica un caz de malpraxis medical și că în ramura aceasta de drept activează mulți „avocați specializați”, care nu au in realitate cunoștințe în domeniu.

 

De ce îți spun asta?

Pentru că te poți trezi în situația în care, mergând la consultanță, fără ca măcar să se uite pe documente, un avocat să îți spună (din ce îi relatezi) că este vorba de un dosar de malpraxis medical când, în realitate, nu ai nicio șansă.

Așa că, prin articolul acesta te scutesc de banii pentru consultanță (da, incluzând cei pe care mi i-ai fi putut da mie) și iti arat elementele pe care eu le urmaresc la incheierea unui contract pentru un dosar de malpraxis medical.

Definiția legală a malpraxisului medical este „eroarea profesionala săvârșita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice”.

Pentru a simplifica definiția poți reține că există un caz de malpraxis ori de câte ori, din culpă, neglijență sau  insuficientă pregătire, în cadrul unei proceduri medicale, sunt încălcate obligațiile legale ale personalului medical sau ale spitalului, iar încălcarea acestor obligații duce la un prejudiciu pentru pacient.

 

Așadar, cum poți identifica un caz de malpraxis medical în trei pași simpli?

  1. Citești articolul în continuare pentru a vedea care sunt obligațiile personalului medical și ale spitalului;
  2. Observi dacă vreuna din obligațiile prezentate în continuare au fost încălcate în actul medical;
  3. Te gândești dacă prin încălcarea acestora ți s-a produs un prejudiciu moral sau material.

Despre determinarea prejudiciului într-un caz de malpraxis, am scris în articolul acesta pe care îl poți citi ulterior.

Să îți explic, punctual, care sunt obligațiile spitalului și ale personalului medical...

Care sunt obligațiile medicului, asistentelor și spitalului?

Poate te întrebi dacă „încălcarea oricăror obligații poate duce la existența unui caz de malpraxis?” răspunsul este „Da”. Am avut acum ceva vreme o clientă, căreia i-am preluat dosarul în recurs și care fiindu-i admis recursul a câștigat suma de 5000 Euro pentru că documentele acesteia au ajuns la o terță persoană, spitalul încălcându-și obligația de confidențialitate.

Dacă ești pentru prima dată pe site, ar trebui să știi că niciodată nu încarc articolele cu texte legale. Dacă vrei să faci o verificare amănunțită, poți consulta Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Eu am să îți enumăr principalele obligații, cu exemplele aferente.

 

  • Obligația de a acorda îngrijiri medicale.

În primul rând, aceasta obligație presupune că un medic nu îți poate refuza acordarea îngrijirilor medicale pentru niciun motiv. Odată ajuns la spital, acesta are datoria de a te consulta, a îți stabili un diagnostic și, ulterior, pe baza diagnosticului să îți propună un tratament.

In al doilea rând, obligația presupune că un medic trebuie să îți acorde îngrijiri medicale în timp util. Dacă ajungi la spital cu o urgență, dar cu toate acestea ești ținut pe holurile spitalului pentru o perioadă de mai multe ore, medicul și-a încălcat obligația de a îți acorda îngrijiri medicale la timp.

Am avut un client al cărui fiica a ajuns la  spital la orele 14:00, prezentând simptome de cefalee, greață și vărsături. Cu un an înainte, fusese operată cu succes la același spital, astfel că spitalul cu pricina avea istoricul medical al acesteia. A fost ignorată până la ora 20:30, când medicul din cadrul spitalului a decis să o opereze în regim de urgență, fără a cere acordul aparținătorilor (tocmai din cauza recidivei medicale și a stării grave). Problema este că, după așteptarea de 6 ore jumătate, intervenția medicală (deși poate corect efectuată) nu i-a mai putut salva viața. La câteva zile fiica clientului meu a murit.

Într-un astfel de caz, când întârzierea intervenției medicale a dus la decesul persoanei suntem în prezenta unui caz de malpraxis medical.

În al treilea rând, obligația presupune ca medicul să acorde îngrijiri la un standard profesional ridicat. În cazul medicilor, prin obligația de diligență nu înseamnă doar ca medicul să facă tot ce poate pentru a vindeca pacientul, ci implică și ca medicul să fie suficient de pregătit profesional pentru a putea vindeca pacientul.

Dacă din lipsa cunoștințelor medicale un medic oferă îngrijiri necorespunzătoare (fapt ce poate fi dovedit cu o expertiză prin care să se determine ce îngrijiri ar fi fost potrivite pentru pacient), ne aflăm de asemenea în fața unui caz de malpraxis medical.

 

  • Obligația de securitate

Obligația de securitate (siguranță) presupune obligația medicului de a asigura integritatea fizică și psihică a pacientului pe întreg parcursul actului medical.

Mai exact?

În primul rând, medicul are obligația de a diagnostica corect și cu exactitate afecțiunea de care suferi. Uneori, este posibil ca un medic să formuleze un diagnostic greșit pentru pacient și, pe baza acestui diagnostic greșit, să nu intervină din punct de vedere medical sau să intervină în mod incorect.

Am un client în  situația descrisă mai sus. Acesta s-a prezentat la un spital în timpul pandemiei cu dureri de stomac, vărsături, temperatură și amețeli. Diagnosticul acestuia a fost „epigastralagii”, care reprezintă un simptom (ci nu o afecțiune) iar clientului meu i s-a transmis că are o gastrită ușoară, a fost trimis acasă și i s-a recomandat medicamentul „no spa”. Ulterior, la câteva zile, făcând la doar câteva zile noi investigații, diagnosticul a fost de „Colecistă acută”, clientul meu având o „pungă de lichid” de aproximativ jumătate de litru la nivel abdominal. A fost operat de urgență și i-a fost salvată viața.

În cazul anterior, diagnosticul greșit a dus la amânarea unei intervenții cruciale, iar în condițiile în care clientul meu ar fi continuat să ia „no spa”, în loc să meargă pentru a solicita o altă opinie (a treia opinie, în fapt), probabil ar fi decedat.

N.B. Când ceva este în neregulă, întotdeauna ar trebui să soliciți o a doua opinie, fie că vorbim de medici, avocați, contabili sau orice altă profesie.

În al doilea rând, medicul are obligația de a interveni corect din punct de vedere al tehnicii medicale. Unele erori medicale se petrec în timpul actului operator. Sunt nenumărate cazuri în care un medic (sau o asistentă) pot face erori (umane, ce e drept) prin care să afecteze integritatea fizică a pacientului. În cazul acesta, ai dreptul de a fi despăgubit pentru prejudiciul produs (în fond, pentru asta au medicii asigurare profesională pentru cazurile de malpraxis).

Un exemplu simplu este al unui client care a mers  cu copilul acestuia (mai mic de 2 ani) la o clinică privată pentru a i se recolta sânge pentru analize. Asistenta care a luat sânge micuțului, din păcate, i-a înțepat mâna în mai multe locuri, în căutarea unei vene. Din cauza aceasta, copilul a dezvoltat complicații (fiindu-i blocat fluxul de sânge) pe vena respectivă și a necesitat o intervenție medicală de urgentă, extrem de complexă, cu șanse mici de reușită, care a necesitat o anestezie totală (foarte vătămătoare pentru un copil mic) și i-a produs o cicatrice pe tot brațul.

Din fericire, acum copilul este cât se poate de bine, însă pericolul prin care a trecut și cicatricea care să îi amintească de asta, au rămas. 

În al  treilea rând, medicul are obligația de a supraveghea pacientul și de a îi oferi îngrijirile necesare ulterioare intervenției, respectiv: verificarea stării de sănătate a pacientului zilnic, prin interviu; administrarea tratamentului medicamentos; investigațiile post operatorii în funcție de evoluția pacientului;

Lucrez de ceva vreme la un dosar complex de malpraxis medical în care pacientul a fost operat pentru o afecțiune ce nu era tratabilă, respectiv cancer pancreatic la metastază. Nu doar că intervenția a fost eronată (nu era necesară și nici utilă), dar ulterior acesteia, pacientului nu i s-au administrat  o multitudine de medicamente necesare (pentru că nu le avea spitalul), au fost completate în fals foi de observație, i s-a administrat mâncare contra indicată pentru afecțiunile lui conexe

Mai exact, pacientul a venit la spital pentru a fi luat în evidență,  a fost operat în mod inutil pentru o afecțiune netratabilă, iar ulterior a fost lăsat să moară pe patul spitalului fără îngrijirile necesare.

În al patrulea rând, unitatea spitalicească are obligația de a păstra normele de igienă necesare astfel încât să evite  posibilitatea apariției infecțiilor nosocomiale.

Despre infecțiile nosocomiale voi vorbi pe larg într-un alt articol, deoarece necesită explicații puțin mai complexe, dar, de principiu, acestea sunt infecțiile ce pot fi luate doar din spital și sunt, din punct de vedere legal, cel mai ușor de dovedit caz de malpraxis.

 

  • Obligația de confidențialitate a datelor și obligația de informare

Obligația de confidențialitate este cât se poate de simplă: medicul sau spitalul nu pot furniza datele tale niciunei alte persoane, cu excepțiile prevăzute de lege (spre exemplu, în cazul unei solicitări în cadrul unui dosar penal).

Această obligație protejează dreptul la viață privată al pacientului, iar informațiile cu privire la datele tale medicale nu pot fi făcute publice sau furnizate unei terțe persoane fără acordul tău.

Obligația de informare este de asemenea la fel de simplă: medicul trebuie să te informeze într-un limbaj pe care să îl înțeleg de toate riscurile intervenției și, în principiu, ce urmează să se întâmple pe parcursul intervenției si tratamentului.

Rugăminte: nu mai semna acordurile de informare dacă nu ai fost informat corespunzător în prealabil. Se practică strategia în care unul dintre medici sau asistenți pun în fața pacientului un teanc de hârtii cu directiva „semnează aici și aici și aici”. Semnătura ta produce efecte juridice. Nu mai semna fără să citești.

Ce poți face în cazul în care ești victima unui caz de malpraxis medical?

Am explicat pașii pe care îi poți urma aici: malpraxis medical.

De principiu, ai posibilitatea unei acțiuni în răspundere civilă delictuală sau a unei plângeri penale, dar și acțiuni administrative la colegiul medicilor și comisia de malpraxis însă, acestea din urmă, mi se par o pierdere de vreme și nu le-aș recomanda.

Desigur, ai și varianta ușoară, respectiv să îmi scrii pe emailul de pe pagina de contact sau pe whatsapp și să îți discutăm dosarul.

Ai nevoie de mai multe informații?

Scrie-ne sau contactează-ne telefonic!

32 thoughts on “Cum recunoști un caz de malpraxis medical?”

  1. Buna ziua! Ma numesc Triff Petru si am beneficiat pana azi de programul: Promovarea Sanatatii orale prin cresterea accesibilitatii populatiei defavorizate la servicii de stomatologie, aprobat prin HCL nr 596/2021. Am inceput din data de 22 Noiembrie 2022 pana azi 28 Martie 2023. Insa am fost doar umilit si in final mi s-a mai intererzis de catre doctorul Negucioiul Marius sa mai beneficiez de acest program deoarece am indraznit sa nu ii platesc suma ceruta, desi programul acesta este gratuit. De asemenea acesta zice ca prezint ul pericol pentru dansul, tocmai ca sunt seropozitiv. Umilit si discriminat, am fost dat afara in cele din urma de catre dansul de ce am indraznit sa ii spun deschis ca lucrarea nu este bine facuta. Am ramas cu lucrarea provizorie si de asemenea nu pot sa o folosesc nici atat cat puteam inainte de a ma inscrie in program. Intentionez sa apalez la justirie pentru discriminare si mal-praxis cat de curand. Cu dovezi binenteles. Si de asemenea sa continui sa-mi termin aceasta lucrare care nu o pot folosi in prezent. Lege 95/2006 si LEGE discriminarii. Pe scurt: Mi sa cerut bani intr-un program gratuit. Am fost tratat cu dispret, si in finat abandonat cu lucrarea nefinalizata. Practic am in gura ceva mai rau decat inainte de a ma inscriie in acest program.
    [email protected]

    Triff Petru Lazar
    str Serpuitoare, 25 -27, ap 2
    Cluj Napoca 400168 Cluj
    Romania 0745293975

    Reply
  2. Buna ziua. Am o intrebare ce mi da batai de cap. Tatal a fost internat pe baza unui infarct, in urma coronarografiei au reiesit mai multe stenoze pe diferite artere. Insinctual acestea ar fi trebuit rezolvate in totalitate insa au intervenit doar pe o singura artera.In loc sa i revascularizeze vasele de sange total pentru o buna functionare a inimii acestia l au externat ulterior tot cu problema cu care deja ajunsese la spital lasand una din arterele principale cu stenoza destul de avansata. Ce pot face in aceasta privinta? Tatal este in pericol de a face din nou infarct datorita faptului ca problema nu a fost rezolvata.

    Reply
  3. Buna seara!
    Mama mea a racit, i-am administat medicamente specifice, am fost la medicul de familie si mi-a dat o trimitere la un spital din apropiere. Am reusit sa o duc a doua zi cand deja se simtea putin mai bine. Dimineata si-a facut igiena, s-a imbracat singura, ba chiar mi-a cerut si o cafea. A mers pana la masina, am asteptat in sala cam 45 min. Cand a chemat-o in camera de garda, mergand cam 10 m a obosit si gafaia , dar i se regla respiratia in 3 min dupa ce tragea 2 puff de ventolin.
    Avea o afectiune bronsica cronica, de mai multi ani. Imediat i-au pus oximetrul si a iesit un nivel scazut al oxigenului . Imedat i-a pus oxigen de la o butelie, si in cateva min avea 98%, oxgen pe oximetru, i-a facut si radiografie, apoi a dus-o intr-un cabinet, pe un pat, eu i-am dat putina apa, apoi au venit 2 doctorite, si 2 asistente, una sa ii puna senzorii sa ii vaca EKG, iar alta sa ii ia sange din artera de la incheietura manii, care e foarte dureros si nici nu se vede. A intepat-o de 2 ori si nu i-a gasit-o, mama lesinand de durere, anoa a 3a oara a reusit. Apoi se sfatuiau daca sa o dica pe sectie sau la terapie intensiva.
    Au hotarat sa o duca la ATI, spunadu-mi ca au aparate de ventilat f bune si ca o pune sa respire asa…
    Apoi m-a trimis sa ii aduc medicamente, si documentele medicale. Cand m-am intors m-a pus sa semnez ca sunt de acord cu recoltari de sange, imagistica, transfuzii, am semnat fara sa citesc, neavand ochelarii. Am vazut-o o secunda oe geam, avea o masca si niste tuburi, de la un aparat.
    Detaliile si discutiile cu medicii se fac doar telefonic inre orele 13-14. Altfel nimeni nu iti da nici un detaliu, despre starea pacientilui. A doua zj mi s-a comumicat ca seara a trebiit sa o intubeze, sa o sedeze ca nu putea respira.
    Asta se intampla in data de vineri 28 aprilie.
    A tinut-o asa o saptamana, intibata, sedata, legata de ambele maini, dupa 2-3 zile i se umfase mainile, facuse edeme la ambele, ca o mamusa umflata cu aer, de joi a inceput sa ii micsoreze sedarea iar vineri am vazut-o constienta si coopetanta, mi’a cerut apa si ca o doare tubul din gat!, iar sambata, m-au anuntat ca a sedat-o iar, ca i-a scazut tensiunea pana atumco aband tensiunea bina in fiecare zi. Apoi, cand am vorbit iar, cu o dr infectionista, m-a anuntat ca are complicatii la plamani cu unlele bacterii si fungi, ca e imunitatea scazuta si ii face tratament,
    Alta data cand am vb cu o dr, mi-a zis ca nu raspunde la acest tratament, ca de fapt nu sunt nozocomiale , le-a avut ea in organism..
    Marti pe 9 mai i-a micsorat a doua oara srdarea, am vb cu ea m-a cunoscut, misca si mainile la cerere, am chemat si pe preotul ei si l-a cunoscut!
    Apoi iar a sedat-o.
    Am vorbit zilnic cu medicii la tel, am intrebat daca are escare, ca vazusem ceva ,o rana la un calcai, m-au asigurat ca e foarte bine, vine si fizioterapeutul si o mobilizeaza…
    Nu are nimic! Tot asteptam sa o extubeze sa fie bine,.
    Joi, pe 11 mai imi spune ca trebuie sa mai semnez ceva, cand vin la vizita la ora 17. Pe la ora 16 ma suna sa imi spuna ca a transferat-o la alt spital, din cauza unei defectiuni in reteaua de curent, si nu functionau aparatele. De multe ori, am observat ca monitorul care arata oscilatiile respiratorii, apnee oprit. In ultimile 2 zile nici monitorul care indica tensiunea , era cam sters, nu mai era rosu aprins si oscila, ca si cand ar fi ramas o imagine…
    Am fost joi pe 11 la celalalt spital, acolo au mai fost adusi inca 2 pacienti intubati, 3 in total. Nu am avut cu cine sa vorbesc, medicul era intr-o operate.
    A doua zi vineri 12 mai, cand am sunat, asistenta mi-a spus ca e intr-o stare foarte foarte grava. Am vorbit si cu medicul de garda si nu mi-a dat nici o speranta.
    Sambata tot intr-o stare ff grava. Dar, nu am putut ajunge sa o vad. Duminica, cand am ajuns, asistentele, mi-a spus sa aduc niste candele, ca cumpara ele mereu, si erau foarte indignate, ca mama mea are tot spatele, umerii, mainile, fesele, o rana vie, iar calcai nici nu mai are, ca acolo la primul spital nu a ingrijit-o deloc, nu a mobilizat-o etc.
    Acum, e tot asa! Nu mai are nici o sansa!
    Va intreb, de ce oare a intubat si a chinuit asa o batrana de 88 de ani! Stiind ca un om intubat la varsta asta, nu o sa isi mai revina niciodata!!! A mai dezvoltat si nozocomiale la plaman si la vezica sau rinichi. Au stiut din start ca nu va avea sanse sa traiasaca, odata intubata! Dar , pentru personal, era foarte usor! Zace acolo, monitorizata de aparate, injectomatele isi fac treba, perfuziile la fel!
    Mi-a zis o doctorita, ca murea daca nu o intuba! Si acum traieste??? I-a prelungit agonia???
    Inca 17 zile! Mai bine o lasa sa moara cu demnitate! Lucida!!! Sau trebuia sa imi spuna ca vor sa o intubeze, sedeze, legata, infectata, neingrijita! OMORATA! MAMA MEA ESTE OMORATA, INCET, PE FIECARE ZI, IN 17 ZILE!!!

    Reply
  4. Buna ziua,

    In luna Martie 2023 am ajung cu tatal meul la Marius Nasta pentru ca se simtea foarte rau, tusea si deja expectora sange. Dupa ecografia facuta acolo – Dr. care l-a vazut a zis ca plamanii sunt curati si daca mai expectoreaza sange sa mergem la un consult cardiologic. De atunci si pana in prezent am facut diverse investigatii deoarece tusea din ce in ce mai rau si incepuse sa si piarda in greutate.
    Am resusit sa ajungem la un Dr. chirurg toracic care ne-a dat cruntul diagnostic de cancer agresiv la nivelul plamanilor cu metastaze in ficat. Specificand ca tumora la nivelul plamanilor este prezenta de cel putin 6 luni si ca Dr. de la Marius Nasta trebuia sa faca CT in momentul in care radiografia era “un pic” colorata; mentionand ca ar trebui sa mergem la Dr. de la Marius Nasta si “sa-i dam cu radigrafia in cap” – daca depistam mai devreme puteam actiona mai eficient.
    Se incadreaza la Malpraxis?

    Va multumesc anticipat.

    Reply
    • Bună ziua,

      Îmi pare rău de situația dvs.

      V-am lăsat zilele trecute pe e-mail un răspuns. De obicei răspundem mai rapid pe e-mail decât în comentarii.

      Reply
  5. Buna ziua! in urma cu 2 luni am fost supus unui ct cu contrast la nivelul abdomenuli si pevisului, nu am fost informat in legatura cu cantitatea imensa de radiatii la care voi fi supus sau ca de fapt mi se vor face 4 ct uri in acea sedinta(nativ, faza arteriala cu contrast, faza parenchimatosa cu contrast, faza venosa cu contrast) in urma carora sansa de a suferi o mutatie maligna a crescut exponential dat fiind faptul ca varsta mea este de 25 de ani, beneficiul adus de acesta intrventie depaseste foarte mult riscul, clinica unde am facut acesta interventie si medicul radiolog trateaza oamenii ca pe niste obiecte de pe urma carora pot face bani, nu ca niste pacenti cu care trebuie vorbit si sa li se puna in balanta riscurile si beneficiile.Doresc sa stiu daca pe baza lipsei de informare si riscului inutil in cadrul procedurii pot intenta proces pentrua fi trasi la raspundere medicii si institutia privata vinovata.

    Reply
    • Lipsa informarii corespunzătoare pentru pacient cu privire la riscurile la care acesta este supus în urma unei intervenții sau unei proceduri medicale reprezintă malpraxis.

      Cu toate acestea, înaintea unui proces judiciar ar fi necesar să obținem toate documentele pe care le-ați semnat în cadrul clinicii, deoarece, de multe ori ne confruntăm cu problema că pacientii semnează fără să citească acorduri de informare prin care se menționează că li s-a adus la cunoștință riscurile și le asumă.

      Așadar, pentru a putea face un demers judiciar prin care persoanele vinovate să fie trase la răspunde este necesar să știm cu ce ne confruntăm.

      Nu ne înțelegeți greșit, suntem conștienți că rareori medicii discută cu pacientul explicându-i procedura, riscurile și beneficiile ci, de obicei, doar îi pune pacientului în față un formular de semnat, exact înainte de intervenție.

      Dar pentru a convinge și o instanță de același lucru avem nevoie de dovezi, adică de documentele medicale.

      V-am lăsat un răspuns și pe e-mail

      Reply
  6. Buna ziua. Eu am ajuns la Unitatea de Primiri Urgente cu oasele metacarpian IV si V rupte in urma unui accident. Mi-au pus mana in gips, iar dupa o saptamana, am fost chemata la cabinetul privat al medicului la consultatie. Atunci a decis ca trebuie operatie. M-a operat, mi-a pus o brosa care trebuia scoasa dupa 3-4 saptamani. Firele trebuiau scoase dupa 10 zile. Medicul a mers in concediu, nu am reusit sa dau de el, asa ca am mers la spital. Acolo m-au refuzat, trimitandu-ma acasa la ceva asistenta care lucra acolo. Bineinteles ca am mers la o clinica privata. Pe urma, dupa 4 saptamani, am reusit sa dau de medic, am mers la spital pentru extragerea brosei si atunci medicul a realizat ca degetul mic nu sta drept deloc si ma doare foarte tare. El mi-a spus ca nu mi-a pus degetul asa, mare minciuna, ca dupa operatie el l-a asezat asa. Am si avut un “conflict” cu o asistenta pentru ca a doua zi, cand m-a pansat, doamna a vrut sa imi indrepte degetul dar ma durea prea tare si i-am zis sa ma panseze cum eram, si sa intrebe medicul. Nu stiu daca l-a intrebat cineva, dar eu l-am vazut pe urma pe hol si am mers eu sa ii explic. Mi-a zis sa stau linistita ca tot e bine. Vreau sa spun ca de atunci au trecut aproape 2 luni, fac toate metodele de fizioterapie posibila, zilnic. Si degetul meu nu se mai indreapta cum trebuie si ma doare foarte tare. Mentionez ca este vorba de mana dreapta. Daca as intenta un proces, doar ca sa plateasca cei care au fost nepasatori, poate asa nu se va mai repeta, as avea sanse de castig? Va multumesc.

    Reply
    • Bună ziua,

      Ceea ce ne relatați este o situație în care nepăsarea și acel “lasă că știu eu mai bine” se etalează în toată splendoarea.

      Deși mai am nevoie de detalii (cum v-am scris și pe e-mail) la prima vedere sunt șanse de câștig. Cel puțin raportat la cele relatate de dvs.

      Reply
  7. buna ziua,acum 11 zile in urma mam taiat la mână cu circularul dintre care degetu mic se tinea in carne si piele iar degetu mare cu fractura deschisa,am sunat la salvare,ma preluat dupa o jumatate ora dus de urgenta la spital,la ora 9 seara am fost preluat de o asistenta care a facut poze pe watap si a trimis medicului care respectiv era de garda .dar de acasă,nu a venit nici un medic sa ma vada pana a doua zi la vizita ulterior ma operat pe la ora 11 si eu fiind internat cu o zi inainte la ora 21,trezinduma din operatie cu degetul mic amputat,mentionez ca degetu nu era negru,avea culoarea normala inainte de operatie si se vasculariza

    Reply
  8. Buna seara,
    La sfarsitul anului trecut am aplicat pentru Programul social de interes național de susținere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru creșterea natalității, oferit de ministerul familiei (2 vouchere: unul de 5000 de lei pt medicamente si 10000 de lei pentru procedura in sine). In luna aprilie am primit voucherele si am demarat procedura de fiv, am urmat tratamentul prescris de medic, iar apoi a urmat punctia ovariana aspirativa, urmand ca mai apoi sa fac embriotransferul.
    Problema este ca dupa punctie medicul a refuzat sa imi mai faca embriotransferul din cauza insuficientei renale cronice de care sufar, iar in urma tratamentelor administrate functia mea renala s-a deteriorat destul de rau. Mentionez faptul ca medicul a stiut de la bun inceput de afectiunea mea si de faptul ca organismul meu nu este capabil sa duca o sarcina (inca de la prima consultatie cand i-am spus tot istoricul medical) si cu toate astea fara sa ii pese de urmari (doar de banii incasati) m-a facut sa trec prin toata aceasta situatie neplacuta si riscanta pentru sanatatea mea. De fiecare data cand mergeam la control spunea ca avand in vedere insuficienta renala va fi o sarcina cu riscuri, care atent monitorizata va putea fi dusa la termen, ca mai apoi dupa punctie sa imi spuna ca nici macar nu incape vorba de vreo sarcina ca e prea periculos. M-a mintit efectiv de la prima consulatatie, doar ca sa imi ia 15000 de lei degeaba (pt ca pe langa voucherul de 10000 de lei pt procedura am mai achitat si cash 5000 de lei in ziua punctiei).
    Totodata in metodologia programului scrie ca in cazul in care procedura nu se finalizeaza trebuie restituita contravaloarea voucherelor (cei 15000 de lei), nu mi se pare corect ca din greseala unui “medic” eu sa raman si fara bani si cu sanatatea facuta praf.
    As dori sa stiu daca se incadreaza la malpraxis medical.
    Multumesc din suflet!

    Reply
  9. Buna seara, sora mea a fost operata ieri la rinichiul stang,cauza ar fi fost o tumoare,dar fara ca medicii sa-i dea prea multe explicatii.Ea s-a prezentant la un simplu control medical pentru ca avea ameteli si stari de greata. I-au facut un CT si acolo au vazut ca are o tumoare la rinichi,i-a depistat ca are si bacteria helicobacter,hemoglobina scazuta si anemie.A fost internata doua saptamani,dar medicii nu au stiut cauza tumorii (mentionez ca nu este consumatoare de tutun,cafea si alcool) si a cerut sa fie consultata si de un specialist din Iasi de la spitalul C.I.Parhon unde i s-a dat acelasi rezultat si i s-a spus ca trebuie sa fie operata ,dar rezultatul a fost trimis de la spitalul unde a fost internata nici decum nu i -au facut alt control acolo.Asa se procedeaza? Intrebarea mea este,care ar fi fost cauza acelei tumori? Si daca chiar trebuia operata imediat fara sa mai ceara alta parere.Multumesc.

    Reply
  10. Bună ziua.
    Am avut acum un an o intervenție, un transplant de par! Mi s-au recoltat fire de par din părțile laterale și din partea cefei mai exact dinspre creștet, deoarece am avut o exema și nu s-au putut recolta grefe de par din zona cefei, spre gât. Din pozele afișate de către clinica de implant numerotate de la 1 la 7, reprezentând chelia, posibilitatea lipsei parului, eu am avut lipsa de par de la Nr. 1 până aproape la capătul nr.5 și 6, dar nici decum nr.7 înspre ceafa, mai exact privind din spate nu se vedea că am chelie, doar din față sau de sus! Mi-au fost extrase fire de par din zona Nr.7 și laterale, și nu mi-au fost implantate uniform in zona cheliei, mai ales în zona de “carare” și nu numai și se vede pielea capului! Mergând la un control, fizic spunând medicului acest lucru, dânsul mi-a spus că este ok, deși a recunoscut că nu este chiar așa de estetic. L-am rugat pe medic atunci și ulterior cu greu dând de un Administrator al clinicii să remediem problema, la care mi-au spus că din punctul lor de vedere după poze este bine, nedorind să ne întâlnim și fizic! Menționez că nu sa recunoscut că mi s-au extras fire de par din zona Nr 7, din partea administratorului clinicii (spunând că mi-a fost mai rar parul, deși nu era așa, medicul știe) unde poate firele de păr pot cădea din cauza că alopecia care poate continua până în zona aceea! Normal am înțeles că se extrag fire de par sau este indicat din zona cefei, de unde parul, mai puțin probabil să cadă! Mi sa mai spus că se implantează până la 8000 de fire, nu că dintr-o rădăcina s-ar putea să iasă de la 1 la 6 fire. Asteptand un an le-am spus că nu sunt 8000 de fire și nu este mai des parul precum să spus, au rămas aceleași fire de par, căci ama but mare grije, ci doar aproape jumate, cate incizi sau făcut, abia câteva fire se vad să fie dintr-un bulb, ieșite 2 fire! Mi sa propus o altă intervenție pe bani! Un aspect încă important, este că nu mi sa spus că vor fi 4000 de grefe de par din care s-ar putea sa iasă pana la 10000, 12000 de fire, calculanduse aprox. 2,5×4000=10000 de fire! Întrebarea ar fii, se poate avea câștig de cauză, tinandu-se cont de toate aspectele menționate mai sus, plus faptul că nu m-au trimis acasă în primul rand, având acea ezema, până la vindecare și să se poată recolta firele (grefele) de par uniform din zona cefei fără a fi luat par dintr-o parte laterala mai accentuat și alta doar de unde sa putut și dintr-o zonă mai predispusa căderii părului? Vă mulțumesc anticipat. Cu respect, Ciatlaus

    Reply
  11. Buna ziua, Sotia mea 30 ani, sarcina 7 saptamani, se prezinta vineri la urgente cu durerei de burta, doctorul ginecolog fara consultatia ii comunica verbal sa se interneze de urgenta pentru risc de avort incpipient. Se interneaza in urmatoarea ora, ginecologul ii efectueaza eco, spune ca sarcina este ok si la locul lui, ea ramane internata pentru tratamente, 2 zile mai tarziu la ecografia dinaintea externarii se constata ca sarcina s-a intrerupt, si probabil deja era intrerupta de vineri. Este caz de malpraxis? se poate merge in instanta?
    Multumesc

    Reply
  12. Buna ziua
    In luna Mai m-am operat de gastric sleeve la o clinica privata. Am vrut aceasta interventie pentru a scapa de niste kg in plus si avand in vedere ca nu erau prea multe mi s-a recomandat de catre doctor aceasta interventie. Dupa o astfel de interventie trebuie tinut un regim bazat pe hrana lichida urmand ca treptat sa se introduca si alimente cu consistenta mai mare dar oricum cantitatea ingerata este foarte mica deoarece noua dimensiune a stomacului nu permite o cantitate normala de alimente. Inca din prima zi postoperatorie eu nu am avut nicio senzatie de greata sau varsaturi, am putut bea fara probleme intreaga cantitate de supa si compot ce mi-au fost date in spital in conditiile in care pacienta care era cu mine in rezerva doar lua o inghititura si o dadea afara. Am considerat ca eu sunt cazul fericit si m-am externat. Problema este ca desi am tinut regimul recomandat la externare eu nu am slabit decat 2 kg pentru ca in afara de cicatricile postoperatorii eu nu simt ca s-ar fi intamplat ceva cu corpul meu dupa operatie. Pot manca oricat fara nici un fel de problema, nu am slabit deloc iar medicul imi spune ca operatia a fost ok, ca stomacul s-a micsorat dar ca poate tesuturile mele sunt mai elastice si de aceea pot manca oricat fara sa simt senzatia de prea-plin. Am facut pana acum doua radiografii la stomac pentru a-mi vedea tranzitul si mi se spune acelasi lucru : stomacul s-a miscsorat, nu inteleg de ce nu ati slabit. Cred totusi ca ceva nu a fost facut cum trebuie din moment ce senzatia de foame nu a disparut iar cantitatea de hrana pe care o pot ingera este exact la fel ca inainte de operatie fara a simti nici un fel de disconfort.
    Poate ati mai intalnit astfel de cazuri si ma puteti indruma in acest sens.
    Va multumesc

    Reply
  13. Buna ziua! In data de 7.08.2023 am avut o consultație la chirurgie pentru evaluarea unui chist in zona inghinală cu care ma confrunt de un an jumătate si nu i am dat de cap, fiind asigurata pana acum ca este un furuncul. Doctorul mi a spus ca are disponibilitatea necesară pentru a l extirpa si a l trimite la patologie. Procedura a fost efectuată “cu succes”, am fost cusuta si trimisa acasa la ora 8 jumătate dimineata. In următoarele 2 ore s a umflat atât de tare zona, încât simteam ca o sa cedeze cusătura. L am sunat de câteva ori pe doctor in legătura cu problema, acesta asigurându ma de fiecare data ca e normal sa se inflameze puțin zona. Asta pana i am cerut permisiunea de a i trimite o poza – in jurul orei 3 după amiaza. M a asigurat din nou ca nu am de ce sa îmi fac griji, apoi am fost sunată la ora 19:30 sa vin la spital pentru a se asigura ca nu e vorba despre o complicație. Vreau sa spun ca aveam un hematom imens, am fost descusuta si a drenat sangele folosind propria forța, fără anestezie. Apoi a introdus un burete hemostatic si m a trimis iar acasa. In nici 20 de minute am început sa sangerez si am mers din nou la spital pentru internare. Am repetat procedura de dinainte si am fost ținuta in spital pana in data de 11.08.2023. In actele primite de la spital nu apare nicaieri numele medicului care a făcut procedura. Având in vedere faptul ca inflamația nu s a calmat, sunt vanata pe toată zona pelvisului, picior si fesa, incizia arată efectiv scârbos, am galma peste galma, am făcut o programare la un alt medic care a rămas șocat de starea in care ma aflam si m a pus sub tratament si alte investigații. Îmi doresc ca alte persoane sa nu treacă prin chinul prin care am trecut eu, sa am o incizie de câțiva centimetrii si sa fiu mutilata efectiv pe viu timp de zeci de minute, fara vreun scop anume.

    Reply
  14. Buna seara
    Acum seara la 22:00 M-am prezentat la Spitalul la Urgentă cu Zbaietelul meu de 1 an și 2 luni are febra 39,5. / 40 și nu-i scade aproape deloc
    Și Doamna de la Dpital nu a vrut sa m-a primească in incinta spitalului cu băiețelul pe fondul ca nu aveam certificatul de naștere al băiețelului cu mine și a refuzat sa îl consulte dar eu eram disperata sa nu pățească ceva Băiețelul dar Dansa nu avea nici un stres ea una si una săi aduc certificatul copilului
    Și i-am zis unde locuiesc i-am zis ca am Nuletinul meu dacă dorește dar o rog să-mi consulte băiețelul si nu a vrut eu atunci am scos telul din poșeta sa văd dacă am vreo poza ceva in tel dar Dansa sa speriat ca i S-o filmez si sa repezit repede si a intrat in spital si a intrat intr-o camera si a închis grabita Usa fără sa zică nimic
    Deci a închis usa in nas la un copiil de un an
    Ce îmi recomandați sa fac
    Va mulțumesc anticipat Renata

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  15. Buna ziua,
    In august 2022 sotul meu s-a trezit intr-o noapte cu durere de ureche stanga puternica.AM mers la urgente si ni s-a dat diagnosticul de otita cu recomandarea de a merge la ORL.Asta am si facut si timp de 2 luni un medic specialist ORL l-a tratat ambulatoriu,pana intr-o zi cand l-am gasit acasa aproape inconstient.Am apelat 112 si de atunci a fost un intreg cosmar timp de 2 luni.Sotul meu a fost in coma timp de 1 saptamana, inca trei saptamani in terapie intensiva,fiind diagnosticat cu meningita bacteriana, operat de 2 ori ,legat de pat confuz,nu ma cunostea(sa nu spun ca a mai contactat inca 3 bacterii aici).Dupa 3 saptamani de terapie intensiva doctorii s-au declarat limitati,atunci am insistat si am cerut transferul lui in Tg Mures, unde timp de inca 3 saptamani am stat alaturi cu el si unde o echipa de medici minunati mi l-au redat.Vreau sa stiu unde se incadreaza dr. specialist ORL care timp de 2 luni l -a tratat si nu l-a pus sa faca macar o homeograma ,tot puroiul mergand la creier si punandu-i viata in pericol

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  16. Buna ziua! Am urmatoarea situatie: m-am operat in 2014 de ruptura LIA la genunchiul piciorului drept. Anul acesta, pe 08 Septembrie, ajung la urgente la un spital privat pt ca nu mai puteam îndrepta piciorul drept. Fac RMN, primesc CD-ul cu RMN-ul, insa nu si interpretarea. Merg cu CD-ul la medicul care m-a trimis sa fac RMN, constata ca este o ruptura de menisc, ca grefa ligamentara pare in regula (grefa de la operatia din 2014). Îmi spune ca trebuie sa ma operez, ca nu exista alta varianta. Îmi da raportul medical, nu se menționează nimic de ligament. Ma programez pentru operatie imediat ce ies din cabinet, pentru data de 14 Septembrie pt repararea meniscului. Seara, in aceeasi zi, observ un raport al medicului care a făcut RMN-ul in care se specifica clar ca ligamentul este rupt, pe lângă problema cu meniscul. In dimineata zilei de 14 Septembrie ma internez, iar înainte de a intra in operatie îl întreb pe medic de ce este diferența asta intre rapoarte si dacă vom trata ambele probleme. Pare surprins, insa imi spune ca vom trata doar meniscul si vedem ulterior ce e cu ligamentul. A 2-a zi, pe 15, înainte de externare, imi spune ca ar trebui sa ma operez si de reconstrucție LIA, lucru pe care îl menționează si in scrisoarea medicala. Acum ma gândesc sa ma operez din nou la același genunchi, in condițiile in care le-as fi putut face in același timp. Considerați ca este un caz de malpraxis? A greșit medicul când s-a uitat pe RMN? A greșit ca, desi i-am zis înainte de operatie si de problema cu LIA, m-a băgat in operație doar pt menisc? Eu acum astept sa treacă cele 4 sapt in care stau la pat, ca apoi fie sa ma operez iar si sa încep recuperarea dupa alte 4 sapt de stat la pat, fie sa fac recuperare si dupa o perioada sa ma operez de LIA si sa fac recuperare. Ce părere aveți?

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply

Leave a Comment