fbpx
5

În articolul "Autoritate părintească. Cum se stabilește domiciliul minorului?"ale acestuia în natură, asigurându-i cele necesare.

Din moment ce părintele rezident participă la creșterea și îngrijirea minorului în natură (îi face de mâncare, îi calcă, îi dă bani de buzunar, îi plătește consumul la facturi ș.a.), părintele nerezident de asemenea este obligat să participe la creșterea, educarea și îngrijirea minorului printr-o pensie de întreținere.

Pot plăti pensia de întreținere în natură?

Conform dispozițiilor articolului 530 alin. (1) din Codul civil „Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.”

Asta înseamnă nu doar că poți plăti pensia de întreținere în natură ba, mai mult, aceasta este regula (din punct de vedere legal) atunci când vine vorba de plata pensiei de întreținere (pensia alimentară, cum este cunoscută în limbaj curent)

Cu toate acestea, în practică, rareori pensia alimentară este stabilită în natură (și, nici eu nu recomand clienților să se înțeleagă astfel) din mai multe motive:

  1. este greu ca părintele nerezident să anticipeze nevoile minorilor, cu atât mai mult cu cât acestea se schimbă;
  2. Obligă părinții să comunice constant și să se înțeleagă ceea ce uneori este aproape imposibil;
  3. Este greu de executat în caz de neîndeplinire de bună voie;

Astfel, îndrumarea mea este să stabiliți pensia de întreținere prin echivalent bănesc.

Dacă totuși doriți să stabiliți pensia de întreținere în natură, vă recomand articolul acesta: Pot plăti pensia de întreținere în natură? Cum o stabilești eficient!

 

Pensia alimentară prin echivalent bănesc

Pensia de întreținere prin echivalent bănesc poate fi în cuantum variabil, respectiv procentual din veniturile nete ale părintelui nerezident sau într-un  cuantum pecuniar fix.

Privind cuantumul fix este destul de ușor de determinat pensia de întreținere în sensul că fie părțile se înțeleg asupra unei sume  lunare fie instanța determină la cererea uneia dintre părți o sumă fixă lunară.

Cuantumul variabil depinde numărul de copiii, părintele nerezident fiind obligat să plătească ¼ din venit în cazul în care are un singur copil în întreținere; 1/3 din venit în cazul în care are doi copii în întreținere; ½ din venitul net în cazul  are în întreținere 3 sau mai mulți copii.

Totodată, pe parcursul vieții copilului, până la împlinirea vârstei de 26 de ani (dacă acesta este în continuarea studiilor) obligația de întreținere trebuie executată, poate fi majorată sau poate fi micșorată.

Majorarea pensiei de întreținere în instanță

Achitarea pensiei de întreținere este o obligație unilaterală ce se desfășoară prin prestații succesive pe o perioadă mare de timp, fiind afectată de un termen prestabilit.

Înainte să te sperii de terminologia juridică, lasă-mă să îți explic.

Pensia de întreținere este datorată pe o perioadă foarte lungă de timp, mai exact între 1 și 26 de ani  iar situația de fapt se poate schimba în această perioadă in mod substanțial.

La momentul în care se stabilește pensia alimentară sunt avute în vedere nevoile minorului dar și situația financiară a debitorului pensiei de întreținere, adică a părintelui care nu locuiește cu copilul.

În cazul în care pensia de întreținere este stabilită procentual, în general, nu există motive de majorare a acesteia dat fiind că odată cu creșterea veniturilor părintelui nerezident  va crește, în mod evident, și cuantumul pensiei de întreținere.

Problema apare în contextul în care cuantumul pensiei de întreținere este unul fix iar, de obicei, un cuantum fix este stabilit prin acordul părților (la notar) ceea ce nu recomand.

Spre exemplu, să presupunem că în  luna ianuarie a anului 2014 tu și partenerul tău v-ați despărțit, iar acesta avea salariul minim pe economie, care la acel moment era 850 lei. Pentru a fi echitabil, ați stabilit ca acesta să achite 200 de lei, adică aproape ¼ din venitul acestuia.

La acest moment, salariul minim pe economie este 1524 lei. Dar, să presupunem că părintele nerezident are un salariu de 4000 de lei, deoarece în ultimii 7 ani a avansat profesional.

Ei bine, deși salariul acestuia a crescut în mod substanțial (și prețurile la alimente, îmbrăcăminte ș.a. de asemenea) pensia de întreținere încă se raportează la venitul din  momentul stabilirii acesteia, respectiv 200 de lei.

Pentru a putea face față nevoilor minorului și pentru că părintele nerezident are posibilitatea financiară poți face în instanță o cerere de majorare a pensiei de întreținere.

Conform textului legal „Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.”.

Asta înseamnă că tot ce este nevoie să dovedești este faptul că nevoile minorului au crescut (și poți face asta arătând cheltuielile pe care le faci cu minorul) și faptul că părintele nerezident are o situație financiară care să îi permită să plătească o pensie de întreținere majorată.

Micșorarea pensiei de întreținere în instanță

Ți-am spus că „„Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.”.

Asta înseamnă că pensia alimentară poate să fie și micșorată, nu doar majorată, în condițiile în care:

  • Nevoile minorului se micșorează - spre exemplu un minor care a avut diverse nevoie de natură medicală s-a vindecat și nu mai are nevoie de tratament;
  • Posibilitatea părintelui nerezident de a achita pensia se micșorează – spre exemplu, veniturile părintelui nerezident scad în mod semnificativ ca urmare a pierderii unui loc de muncă sau cheltuielile acestuia cresc în mod semnificativ din cauza unor probleme de natură medicală sau socială;

Un alt motiv pentru micșorarea pensiei de întreținere, de această dată a celei  stabilite procentual, este acela că  părintele rezident are încă un copil în întreținere.

Astfel, dacă la stabilirea pensiei de întreținere copilul vostru era singurul copil al părintelui nerezident, pensia a fost stabilită la ¼ din  veniturile acestuia.

În condițiile în care acesta va avea încă un copil, pensia alimentară datorată pentru doi copii este de 1/3 din venitul net al părintelui nerezident, deci copilului tău îi va reveni 1/6 din venitul acestuia.

Încetarea obligației achitării pensiei de întreținere

Obligația de a achita pensia de întreținere încetează de drept:

  • Atunci când copilul împlinește 18 ani, dacă nu își continuă studiile;
  • Atunci când copilul care a împlinit 18 ani își încetează studiile;
  • Atunci când copilul împlinește 26 de ani, indiferent că acesta își continuă sau nu studiile;

Obligația de a achita pensia de întreținere poate înceta și pe cale judiciară dacă părintele nerezident ajunge în imposibilitate de plată.

În condițiile în care încetarea obligației este temporară, din punct de vedere juridic spunem că este „suspendată obligația achitării pensiei de întreținere”.

Ai nevoie de mai multe informații?

Scrie-ne sau contactează-ne telefonic!

117 thoughts on “Cum stabilesc pensia alimentară?”

  1. Bunt ziua!
    Intrebarea mea este dacå undulat dintre pårinte locuieste in ståinåtate cum se stabilaste pensia alimentarå pentru 1 copil?
    Vå multiumesc pentru respons!
    Irina

    Reply
  2. Buna ziua. As avea și eu o întrebare. Dacă avem 2 copii , unul este la mama și altul la tata….cum se stabilește cine și cât va plăti pensie alimentara?

    Reply
    • Bună ziua,

      Dacă se ajunge la stabilirea pensiei alimentare în instanță fiecare va plăti 1/4 din veniturile lunare.

      Se va compensa suma cea mai mică din suma mai mare iar diferența de preț va fi achitată de părintele cu venituri mai mari.

      Reply
  3. Buna ziua! Iata o asemenea situatie delicata. Dupa divort se afla ca minorul de 14 ani 9 luni care primeste pensie alimentara de la tatal lui de la varsta de 10 ani si 11 luni, nu este copilul lui, adica tatal nu este tata natural al minorului. Ce este facut, se pot recupera banii dati pana in prezent?
    Multumesc

    Reply
      • Buna ziua. Deci sa inteleg ca chiar daca mama l-a facut fiind in casnicie cu alt barbat, cel care cu care se afla in casnicie este obligat acum cand sunt divortati sa-l intretina pe minor? Eu stiam ca daca se dovedeste ca minorul nu este ruda de sange cu tatal lui, mama lui trebuie sa rambursese tot banii primiti pana in momentul cand s-a dovedit nerudenia si plata pensiei alimentare se intrerupe aici. Nu este asa?
        Multumesc!

        Reply
  4. Buna ziua, daca copilul in varsta de 16 ani nu se m-ai duce la scoala din luna aprilie si e plecat cu mama in Anglia m ai sunt obligat sa ii platesc pensie?

    Reply
  5. Buna ziua,

    Am un copil dintr o relatie care nu s a conretizat cu o casatorie. Timp de 3 ani mama copilului nu a vrut sa mi raspunda la nici un mesaj sau apel telefonic. Acum printr o minune a inceput sa mi raspunda la mesaje. Mi a spus ca dc doresc sa mi dobandesc drepturile vrea sa mergem in instanta. In tot acest timp am incercat sa i ofer ajutorul meu pt a creste copiul dar am fost repetat in nenumarate randuri. Ce ma sfatuiti sa fac? Va rog o recomandare de avocat specializat pe acest gen de spete. Personal nu doresc sa ajungem in instanta, vreau sa rezolvam problema amiabil.

    Reply
  6. Dacă în sentința judecătorească sunt obligat la plata pensiei “până la vârsta majoratului” (exact așa scrie) a 25% din venit, după vârsta majoratului pot opri plata și aștept să fiu dat în judecată? Și dacă acum am alt copil rezultat din actuala căsătorie, cum se recalculează procentul pentru plata?

    Reply
  7. Buna ziua,
    Daca tatal a castigat la pariuri in timpul casatoriei, apoi s-a pronuntat divortul, mama copilului ii poate imputa dupa doi ani si jumatate cei 25 % din castigurile de atunci? Mentionez ca declaratia 205 privind impozitarea acelor castiguri a aparut la ANAF anul urmator si pe ele se bazeaza mama copilului chiar daca nu atunci a incasat tatal banii castigati.
    Multumesc!

    Reply
  8. Bună ziua.La stabilirea pensiei alimentare este luata în calcul și diurna pe care fostul sot care lucreaza pe tir o primește pe un alt card de euro la finalul cursei când vine în tara ? Asta în afara salariului ?Este angajat în tara.

    Reply
  9. Buna seara,
    In urma divorțului, minorul a rămas cu reședința la mama.
    Custodie comuna, 1 sapt la mama, 1 sapt la tata.
    Calculul pensiei, platita de către tata, este tot 1/4?
    Mulțumesc.

    Reply
    • Bună ziua,
      Dacă ați stabilit pensia de 1/4 aceasta încă trebuie achitată de părintele care NU are domiciliul minorului d.p.d.v. legal.
      Dar, in principiu, în condițiile existenței unei locuințe alternative, fiecare părinte face cheltuielile în natură și nu se mai achită pensie alimentară.

      Cum este stabilit în hotărârea de divorț?

      Reply
  10. Bună ziua. Cazul e următorul: După o relație se câțiva ani, fosta mea mea prietenă a născut un copil și acum îmi cere pensie în condițiile în care nu sunt trecut ca și părinte. Mă poate da în judecată în condițiile date? Mă poate cita pentru paternitate? Mulțumesc.

    Reply
  11. Buna daca tatal copilului este inchis pe patru ani are datorie cu piesia alimentara este vrio lege pentru el ca sa achite si inca o rugaminte daca bunica adica mama lui sia facut un grafic la primaria raionala ne ajutind nepoata nici prin bunuri sau cu financiar dar are un grafic pentru mine ca mama iesit din comun de Simbata de la 10 pina adoua zi la ore cinci siara asa grafic este posibil mie imi pare esit din comun

    Reply
    • Bună ziua,

      Din păcate nu înțeleg foarte bine întrebarea dvs.

      Tatăl este obligat să achite pensia alimentară. Îl puteți pune în executare silită, dacă aveți vreo hotărâre, sau putem să obținem o hotărâre împotriva sa, dacă nu aveți.

      Reply
  12. Buna seara,

    Daca nu am salariu dar pe viitor castig o suma mare de bani din investitii, mama copilului poate cere marirea pensiei alimentare pe baza banilor care ii am in cont sau bunurilor dobandite?

    Multumesc!

    Reply
    • Bună ziua,

      Cred că v-am răspuns și pe e-mail.

      Pensia alimentară se raportează la veniturile constante ale dvs. Deci, dacă suma este, spre exemplu, din investiții la bursă, nu veți plăti pensie alimentarăde 1/4. Dacă investiția reprezintă un venit constant (spre exemplu chiria primită pentru darea în locațiune a unui bun imobil), sunteți obligat să plătiți 1/4 dina aceasta pensie alimentară.

      Reply
  13. Bună ziua,
    Mă puteți ajuta cu un răspuns va rog!

    Am un copil in vârsta de 15 ani și 7 luni din prima relație căruia îi plătesc pensie alimentara in cuantum de 390 lei! Actualmente, din prezenta relație am 2 copii minori, 4 ani si 6 luni și respectiv un bebeluș de 7 luni! Ne aflăm în prezent procedura de divorț! M-ar interesa la ce suma este legal a se stabili pensia alimentara aferentă pentru cei 2 copii minori!

    Mulțumesc din suflet!

    Reply
    • Bună ziua,

      Pensia alimentară pentru toți copiii (3) poate fi stabilită la maxim 1/2 din salariul dvs. Astfel, pentru fiecare copil în parte, pensia alimentară poate fi stabilită la cel mult 1/6 din salariul dvs.

      Dacă aveți nevoie de asistența și reprezentare în dosar ne puteți contacta la [email protected] sau 0726279716

      Reply
  14. Bună seara.va rog s aici răspundeți și mie.daca tatăl copilului meu care am divorțat este plecat în străinătate și lucrează la negru.este obligat sa îmi plătească pensia alimentara a copilului ?

    Reply
  15. Buna ! Sunt in proces de formulare a cererii de divort si am o situatie mai neclara pentru care nu am gasit indrumare:
    Avem un copil de 4 ani si un bebelus de 10 luni, mama este parintele rezident. Copilul sta la tata 2 saptamani/luna iar bebelusul cate 2 weekenduri/luna. Pot folosi in cererea de divort formularea “plata a 1/4 din venitul lunar al tatalui pentru copilul care sta mai mult de 2 saptamani (15 zile) /luna cu mama” ?Exista cazuri in care instanta ar putea agrea o astfel de plata a obligatiei de intretinere. Practic in momentul in care bebelusul va sta 2 saptamani la tata obligatia de a plati pensie alimentara se stinge.
    Tatal a oferit o suma fixa care este mult sub 25%din venitul sau lunar net afirmand ca indemnizatia de crestere copil pe care o primeste mama pana la 2 ani acopera nevoile de intretinere ale bebelusului.

    Reply
    • Bună ziua,

      În primul rând: indemnizația pe care o primește mama pentru creșterea copilului nu echivalează cu o contribuție a tatălui.

      Puteti individualiza pensia de întreținere pentru fiecare copil. Însă, plata va fi de 1/6 pentru bebeluș, deoarece tatăl are 2 copii în intreținere (ambii cu dvs.).

      Cel mai probabil instanța va agrea o astfel de soluție.

      Dacă aveți nevoei de asistență sau reprezentare ne puteți scrie la [email protected] sau 0726279716

      Reply
  16. As dori sa stiu in baza carui art.din codul civil a republicii moldova pot sa apelez la judecata pe copilul minor care nu isi ajuta mama la batrinete cu mare parere de rau

    Reply
  17. Bună ziua as dorii sa știu câți bani,trebuie să plătesc la 2 copii minori care sunt la fostul soț, iar acum mai am un copil cu actualul soț si momentan nu lucrez?

    Reply
    • 2/6 din venit.

      Dacă aveți deja o obligatie stabilită printr-o hotărâre judecătoreacă sau convenție notarială, trebuie să faceți un proces de micșorare pensie.

      Dacă nu lucrați este 2/6 din salariul minim pe economie.

      Reply
  18. Bua seara! Fosta sotie a prietenului meu l- a dat in judecata pt majorarea pensiei alimentare stabilite acum cativa ani, fara discutii sau comunicare din partea ei. Inca nu a avut infatisarea insa am dori sa stim daca indemnizatia de veteran din teatrele de operatiuni acordata cf legii 168/2020 este considerata venit pt calcularea pensiei alimentare. Este vorba de participant nu ranit sau bolnav beneficiar al acestei legi.Nu am gasit nimic in acest scop. De asemenea nu sa tinut de programul de vizita a copilului. Adica a vazut copilul 1 data pe luna sau deloc. Fata are in prezent 13 ani. De fiecare data cand vrea sa o vada ii face program copilului sa nu poata protesta.Poate face ceva in acest sens?

    Reply
    • Bună ziua,

      Sunt mai multe aspecte:
      1. Indemnizația se ia în considerare dacă este primită cu regularitate;
      2. Majorarea se poate pronunța dacă: a) Veniturile tatălui s-au majorat; b) Nevoile minorului s-au schimbat, necesitând o pensie mai mare (dar nu mai mult de cota legală).
      3. Programul de vizită este executoriu. Dacă nu îl respectă îi puteți face plângere la DGASPC ș.a.

      Pentru asistență și reprezentare în dosar [email protected] sau 0726279716

      Reply
  19. Buna ziua,un răspuns la o dilema va rog dacă se poate.In 2017 am divorțat,de unde reiese plata unei pensii alimentare pentru 2 minori în cuantum de 1/6 lunar din salariul minim net pe economie.Intrebarea mea este pensia alimentara rămâne la valoarea salariului minim pe economie din acel an sau se modifică automat odată cu modificarea salariului minim pe economie la nivel național? mulțumesc.

    Reply
  20. Buna ziua, am si eu nevoie de o lamurire. Tatal nu mai lucreaza in Ro de cand a divortat.are 2 copii de 24 de ani , acestia studiaza si in acelasi timp lucreaza. Tatal mai are un copil de 3 ani cu care sta in strainatate. Divortul a fost facut de sotie in lipsa lui in 2018. El nu are nici sentinta de divort nici nimic. Fosta sotie ii spune ca trebuie sa le plateasca 500 euro pe luna ptr copii majori ca si pensie de intretinere in contextul en care el castiga 2000 pe luna plus copilul de 3 ani care il are in intretinere.

    Reply
    • Bună ziua,

      Trebuie verificată hotărârea și dacă aceasta poate fi atacată sau dacă se poate modifica ceva raportat la modificarea condițiilor financiare ale părților.

      Dacă copilul studiază și lucrează simultan este posibil să nu mai plătească deloc pensia alimentară, în funcție de situație.

      Pentru asistență și repreentare juridică: 0726279716 sau [email protected]

      Reply
  21. Buna seara! Sotul meu are un copil minor caruia ii plateste pensie de intretinere. Noi avem si un copil impreuna. Cat este procentul de plata pt copilul din relatia anterioara? 1/6 din salar? Este corect? Va multumesc pt raspuns.

    Reply
  22. Bună seara ! As dorii sa știu dacă la stabilirea pensiei alimentare se iau în calcul rate la banca ,executari silite sau alte datorii ale celui care plătește pensia … si dacă acestea pot influenta suma care trebuie sa o plătească, adică 1/4 din venitul lui !

    Reply
    • Bună ziua,
      De principiu nu se iau în considerare dacă deja a fost pronunțată hotărârea.

      Însă procentul de “1/4” este procentul maxim la care debitorul poate fi obligat. Asta înseamnă că, în funcție de nevoile financiare ale minorului și de posibilitățile pe care debitorul le are, este posibil ca instanța să stabilească o sumă mai mică de 1/4.

      Reply
  23. Buna seara, Tatal copilului platea o suma cinvenita, dar acum nu mai doreste. Nu am fost casatoriti. Ce pot face eu pentru a obtine pensia alimentara de la el? Copilul este in grija mea. Tatal ny e cetatran roman. Si momentan lucreaza in alta tara. Venitul lui net e aproape la 3000euro. Ce lege se ia in considerare si ce procentaj se aplica pentru pensie alimentara? Multymens anticipat pentru sprijin.

    Continue reading at https://mtpartners.ro/autoritate-parinteasca-cum-stabilesc-pensia-alimentara/ | gtlaw.ro

    Reply
    • Bună ziua,

      În principiu, instanța competentă internațional este instanța de la locuința statornică a minorului. Puteți face un proces de stabilire a autorității păintești care să includă și obligarea lui la plata pensiei alimentare.

      Pentru detalii și discuții, ne puteți scrie pe e-mail sau la telefon.

      Reply
  24. Buna ziua. Cum pot solicita, dpv legal, o actualizare a valorii salariului pe care tatal copilului, ce plateste pensie alimentara, il are? In cazul in care tatalui i s-a marit salariul, plateste lunar pensie alimentara 25% din venit si nu a actualizat valoarea pensiei alimentare, raportat la noul salariu, cum pot solicita o dovada a castigurilor lunare ale tatalui?
    Pe scurt, daca tatalui i se mareste salariul si nu anunta, cum pot avea acces la aceasta informatie, in vederea cresterii pensiei alimentare?

    Multumesc.

    Reply
    • Bună ziua,

      Îl puteți notifica și solicita sa vă prezinte dovada veniturilor lunare. În cazul în care refuză puteți merge în instanță pentru a le obține sau, dacă aveți informații cu privire la noile venituri vă puteți adresa unui executor.

      Reply
  25. Buna ziua.
    Sunt in proces de divort cu sotul meu si avem 1 copil de un anisor. De cand am depus cererea de divort, adica de aproape un an, sotul meu a contribuit la cresterea copilului cateva luni, achitând 600 roni echivalentul alocatiei pe care o primesc eu. Dar a doua jumatate de an nu a mai platit nimic. Cand avem procesul din prima instanta, pot solicita sa mi achite vreo suma pentru aceste luni in care nu a contribuit la cresterea copilului? Sau el va fi obligat sa l intretina abia dupa pronuntarea divortului? Mulțumesc.

    Reply
    • Bună ziua,

      Dacă deja sunteți în proces bănuies că aveți angajat un avocat si nu ar fi “fairplay” din partea mea să vă îndrum.

      Dar, ca informație generală, pârâtul e obligat să plătească pensia de întreținere de la momentul introducerii cererii de divorț.

      Reply
  26. Hello,

    I have a child with my ex-wife and she has another child from a previous relationship before me.

    Does she get 1/6 or 1/4 from each parent? Thanks.

    Reply
    • Hi,

      If your child is at your ex-wife, you have to pay a maximum of 1/4 from your income (it depends on your income, because if it is too high you may pay less, depending on your child’s actual needs). You could pay a maximum of 1/6 if you have 2 children.

      Reply
      • Hi Georgian,

        Thanks for your reply.

        My monthly income is 23,000 lei. I only have one child with her and no other children with other women, but she has another child from another relationship that ended. So my question is does she get 1/6 or 1/4 from each father?

        If 1/4 from me and 1/4 from the other father, this is too much money and she doesn’t need to work any more.

        Reply
  27. Buna ziua,
    Este ilegal sa se plateasca pensia alimentara direct in contul minorului cu varsta de peste 14 ani?
    Multumesc anticipat

    Reply
  28. Bună ziua ! Există vreun model de cerere pe care pot sa îl depun singură la tribunal pentru mărirea pensiei alimentare ? Ma pot reprezenta singură în instanță pentru mărirea pensiei alimentare sau îmi trebuie un avocat ? Mulțumesc

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil găsiți pe internet modele de cereri.
      Nu este necesar, procedural vorbind, un avocat.

      Pe de altă parte găsiți pe internet și metode de a vă trata de gripă, cu toate asta noi recomandăm să mergeți la medic.

      Întotdeauna un profesionist vă poate oferi mai multe soluții pozitive.

      0726279716

      Reply
  29. Buna ziua,
    Am 3 copii proveniti din 3 relatii diferite. Primii 2 au peste 18 ani si studiaza, iar al 3-lea are 1.5 luni. In prezent sunt casatorit cu mama bebelusului si locuim impreuna dar este posibil sa divortam. As dori sa stiu care este pensiea alimentara pe care trebuie sa o platesc pt copilul de 1.5 luni.
    Va multumesc frumos !

    Reply
  30. Buna ziua,

    Vin cu o intrebare catre dumneavostra referitorare la modul in care se poate solicita prin instanta plata pensiei alimentare pentru urmatorarea situatie:

    Doamna in cauza are un copil de 6 luni facut cu alt barbat decat sotul ei in perioada dinaintea finalizarii divorului. Intrucat conceptia a avut loc inaintea incheierii procedurilor de desfacere a casatoriei, fostul sot reprezinta parintele copilului conform prezumtiei legale de paternitate. Intrucat nu a avut loc un proces de tagada a paternitatii, cum ar putea mama copilului sa solicite pensie alimentara de la tatal biologic?

    Mai concret, datorita prezumtiei legale de paternitate, recunoasterea copilului de catre tatal biologic ar avea valoare nula (fostul sot avand statutul de parinte in fata legii). Prin urmare, presupun ca mai intai ar trebui realizata tagada paternitatii pentru a schimba statutul copilului din “copil din timpul casatoriei” in “copil din afara casatoriei”. Odata realizat acest pas, daca tatal biologic refuza sa recunoasca copilul, cum ar putea mama sa obtina pensie alimentara de la el?

    Va multumesc!

    Reply
  31. Buna ziua am o întrebare daca tatăl este plecat din tară are 1 copil la pensia alimentară dar ca lucrează fără carte de munca. adica . Ca ingrijitor la anumite persoane îl platește cum și ce muncește trimite bani așa zis de pensie mai mult decît trebuie copilul nui îngrijit spalat pus la cerșit e dat în judecată tatăl ca nu are bani so crească mama copilului i revin bani si adulților a familiei copilul trebuie să fie control de la cei de la protecția copilului find bunica o crește nu mama care cere bani cum vom proceda și cum vom putea să oprim find ca nu lucrează nimeni punct.mama sa recăsătorit are al 2lea copil si nu merge soțul la munca cînd nu au bani amenință cu judecata pe tatal copilului primul copil al 2 lea soț nu o crește trăiesc dupa aloajutoare si restul adica alocați si care vin prin casă

    Reply
  32. Bună ziua, dacă eu m-am separat de soț și am în îngrijire 2 gemeni , soțul locuiește în Germania eu sunt în România, pana se pronunța divorțul nu este obligat sa plătească ceva la copii ?
    Menționez ca toate cheltuielile eu le fac ,el nu contribuie cu nimic pt copii, deși câștiga ft mult.
    Va mulțumesc!

    Reply
    • De principiu, de la momentul în are soțul dvs. și dvs. v-ați separat în fapt acesta este obligat să plătească pensie de întreținere din punct de vedere legal deoarece ambii părinți trebuie să contribuie la cheltuielile de creștere si îngrijire a minorilor.
      Cu toate acestea ca el să poată fi constrâns să plătească pensia alimentară, aveți nevoie de o hotărâre judecătorească.
      Sunt două aspecte importante: 
      1. Dacă introduceți cererea de divorț și, pe cale de conscință, de stabilire a autorității părintești, iar el va fi obligat să plătească retroactiv pensia de întreținere de la momentul introducerii cererii; 2. Dacă aveți nevoei de bani acum, in mod curent, o ordonanță președințială pentru obligarea lui la plata pensiei de întreținere. 
      Pentru detalii: 0726279716,Av. Toader Georgian

      Reply
  33. Bună seara,
    Întâmpin următoare situație.
    Am divorțat de fost soție în urma cu 2 aproape 3 cred ani la tribunal nu în Notariat, și am stabilit plata pensiei alimentare pentru minora care a rămas la mama de 1000 de RON lunar.
    Eu m-am recăsătorit și în momentul de fata am o fetita de 1 an și 2 luni și actuala soție este însărcinată cu cel de-al doilea copilaș.
    Am primit însă vestea de la fost soție ca ma va acționa în instanta pentru a primi mai mulți bani pentru pensia alimentara…. Întrebarea mea este, dca instanta va tine cont de faptul ca mai am un copil și cel de-al doilea este pe drum și ce procent ar urma sa plătesc pentru copilul care se afla la fosta soție.
    Va mulțumesc anticipat

    Reply
    • Bună ziua,

      Instanța trebuei să aibă în vedere faptul că aveți mai mulți minori în întreținere diminuând corespunzător pensia de întreținere.

      Dacă aveți nevoie de reprezentare în dosar, am fi bucuroși să vă ajutăm.

      Ne puteți contacta la [email protected]

      Reply
  34. Buna ziua,

    Cuantumul unei mosteniri este luat in calcul in cazul majorarii pensiei alimentare, la 2 ani de la divort? Are dreptul legal parintele care sta cu copilul, la o parte din aceasta mostenire, daca mostenirea este acordata parintelui care plateste deja pensie alimentara? Mentionez ca pensia alimentare este in cuantum fix, dar suma depaseste 1/4 din salariul net al parintelui care o plateste

    Multumesc

    Reply
    • Bună ziua,

      Cuantumul unei moșteniri nu este luată în calcul în cazul majorării pensiei alimentare. Părintele rezident nu are dreptul la moștenirea părintelui nerezident.

      Dacă suma depășește 1/4 din salariul net al părintelui, aceasta poate fi micșorată.

      [email protected]

      Reply
  35. Bună seara! Sunt în proces de divorț,Soțul este plecat de 4 luni . A trimis o suma de bani ptr cei 2 copii, însă nu suficient pt salariu lui. Se poate cere în instanta sa plătească diferenta de suma din urma ?Multumesc !!

    Reply
  36. Sint o mămică cu 2 copii,cu doi bărbați diferiți nu primrsc nimic de la nici unu,cum pot sa procedez.Unu are 12 ani celălalt 1 an.Eu am o pensie de handicap de 5 milioane ,ce ma sfătuiți să fac mulțumesc!

    Reply
  37. Buna ziua, pensia alimentara este 1/4 din venitul net al persoanei fizice. Ce se intampla daca respectivul platitor este si persoana juridica? In acest moment o instanta de judecata economica tocmai a decis ca pensia alimentara este 1/4 din venitul net al persoanei juridice. (vorbim de un SRL unde patrimoniul societatii este separat de privat). Vi se pare corect, e legal?

    Reply
  38. Bună ziua! Dacă tatăl a intrerupt plata pensiei de întreținere, necunoscând legea acordării ei pana la vârsta de 26 ani, dacă copilul continuă studiile și a reluat, după 15 luni, plata pensiei, copilul poate beneficia de plata retroactivă?

    Reply
  39. Buna ziua
    Am o fetița de 2 ani și 9 luni , locuiește cu mine și eu ma ocup in totalitate de creșterea ei, tatăl fetiței nu plătește pensie alimentara și nu participa cu nimic, in schimb ma obliga sa răspund NON stop la apelurile video ca sa vadă fata , dacă nu ii mai răspund pt ca de fiecare data îmi adresează injurii , voi avea probleme , îmi poate lua fata ?!?
    Va mulțumesc !

    Reply
  40. Bună ziua,cresc singur doi copii care acum sunt majori 19 respectiv 21 mama lor a plecat în Germania în urmă cu șapte ani au primit pensie până la majorat acum sunt ambii la studii și nu mai primesc nimic, ce tr făcut? Țin să precizez că ia văzut doar odată în acești ani, probleme au fost de tot felul spitalicești etc nu a trimis nimic altceva în afară de pensie ,mulțumesc!

    Reply
  41. Buna ziua!Copilul are domiciliul stabilit la mine,dar va merge o lună la tatăl lui pe perioada vacantei.Acesta va trebui să plătească pensia alimentara pt aceasta luna?Mulțumesc!

    Reply
  42. Buna ziua,
    Divorț in România conform căruia tatăl trebuie sa plătească 30% pentru cei doi copii care locuiesc cu mama. După divorț, tatăl a plecat in Scoția, mama in Anglia. Tatăl plătește considerabil mai puțin de 30% din salariu , conform sistemului de calculare a pensiei alimentare din Scoția (respectiv £350 in loc de cel puțin £600 – cei 30%) . E corect ?? Dacă nu , ce pot face și unde? In România sau in Uk ? Țin sa precizez ca tatăl nu ii ia pe copii la el niciodată , contact telefonic foare foarte rar . Divorțul a fost pronuntat acum 7 ani de zile. Inițial a plătit suma de £300 pana in 2022 și cu cearta, a acceptat sa mai adauge £50.
    Mulțumesc

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  43. Buna Ziua ,dacă mama vrea custodia totala a copilului mai este obligat tatăl la pensie alimentara și dacă tatăl locuiește in alta țara cum se calculează pensia alimentara pentru un copil ?se ia in considerare și cheiltuielile de aici ,chirie ,benzina ,mâncare …va mulțumesc si cu mult respect consuela

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  44. Bună ziua , sunt divorțat , am 2 copilași minori , începând de luna aceasta lucrez ca PFA în Anglia , iar copilașii au domiciliul în Germania . Neavând un venit constant lună de lună , cum a și putea calcula câți bani le revin copilașilor lunar ? Va mulțumesc

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  45. Buna ziua! In urma sentintei de divort copiii au ramas la mine, desi avem custodie comuna. El fiind plecat in China, nu vine prea des in tara. Pensia alimentara nu a fost platita niciodata conform veniturilor, el a dat cat a vrut si mereu cu multe justificari din partea mea. Credeti ca este posibil sa se stabileasca in functie de veniturile pe care le are in China? Acolo locuieste cu drept de munca, are firma …etc

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  46. buna ziua, sotul ne-a parasit acu 6 ani pe mine si pe fetita minora. Nu am divortat inca pt a nu o traumatiza. nu mai locuieste cu noi, ci cu o tanara pt care a facut acest gest. A iesit la pensie aprox 4000, dar s-a si angajat in privat si are salariu 6000 in paralel cu pensia. Daca ar fi sa divortez, care ar fi pensia alimentara? In calcul se tine cont si de pensie si de noul salariu? Cum se poate obtine oficial informatia despre veniturile acestuia, in caz ca el refuza? DPDV legal ma ajuta cu ceva sa declar la politie, sau la vreo autoritate ca a parasit domicilil acum 6 ani?

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply

Leave a Comment