Dacă și tu crezi că „instanțele acordă domiciliul minorului la mamă” sau „instanța nu va despărții copilul de mamă”, este pentru că nu ai citit niciodată despre condițiile privind stabilirea domiciliului minorului. Îți voi explica cum se stabilește domiciliul minorului.
De asemenea, dacă și pe tine te amenință „că îți va lua copilul”, probabil ai nevoie de articolul acesta mai mult decât crezi.
Cum se stabilește domiciliul minorului?
În unele cazuri cine urmează să aibă domiciliul minorului este destul de evident. Spre exemplu, dacă unul dintre părinți va obține autoritatea exclusivă asupra minorului, acesta va obține și domiciliul minorului.
Dacă vrei să citești mai multe despre autoritatea părintească îți recomand articolul: Cum stabilești autoritatea părintească? iar dacă vrei să obții autoritatea exclusivă îți recomand articolul Cum poți obține autoritate părintească (custodie) exclusivă!
Să trecem direct la treabă și să îți explic ce are instanța în vedere...
- Interesul superior al copilului - instanța se va raporta la interesul superior al copilului (adică ce este bine pentru copil, nu pentru părinți). Mai multe informații despre acest subiect în articolul: Cum se determină interesul superior al copilului.
- Concluziile raportului de anchetă psihosocială – cu ocazia stabilirii autorității părintești asupra minorului, se va dispune efectuarea unei anchete psihosociale în cadrul căruia autoritățile publice vor verifica condițiile locative ale fiecărui părinte;
- Disponibilitatea fiecărui părinte de a-l implica pe celălalt părinte în deciziile legate de copil și de a respecta drepturile părintești ale acestuia din urmă – ceea ce înseamnă că dacă încerci să îi interzici celuilalt părinte să aibă o relație normală cu copilul ai șanse să pierzi un proces privind stabilirea domiciliului minorului.
- Disponibilitatea fiecăruia dintre părinți de a permite celuilalt menținerea relațiilor personale – spre exemplu, dacă nu permiți copilului să vorbească la telefon cu celălalt părinte.
- Situația locativă din ultimii 3 ani a fiecărui părinte – pentru a evita posibilitatea ca unul dintre părinți să închirieze un apartament doar pentru perioada procesului pentru a dovedi că are „condiții de trai superioare”, se are în vedere situația locativă pe ultimii 3 ani.
- Istoricul cu privire la violența părinților asupra copilului sau asupra altor persoane – în mod evident un părinte violent va avea șanse reduse de a obține domiciliul copilului la sine.
- Distanța dintre locuința fiecărui părinte și instituția care oferă educație copilului – această cerință este mai degrabă una de ordin practic. Se aplică cu atât mai mult cu cât unul dintre părinți se mută din orașul în care copilul învață.
- Opinia minorului - deși opinia minorului în alegerea părintelui cu care dorește să stea este importantă, aceasta nu este determinantă câtă vreme
Ce trebuie să faci după ce s-a stabilit domiciliul minorului la tine?
Părintele la care se stabilește domiciliul este denumit „părinte rezident” iar celălalt părinte se numește „părinte nerezident”. Reține termenii pentru că îi folosesc în toate articolele scrise.
Fiecare dintre părinți, după stabilirea domiciliului, au o serie de drepturi și obligații pe care urmează să le enumăr aici:
Drepturile și obligațiile părintelui rezident:
- Părintele rezident are obligația de a asigura creșterea, educarea și îngrijirea minorului contribuind prin aport în natură la acestea.
- Părintele rezident are obligația de a asigura relațiile minorului cu părintele nerezident, permițând convorbirile telefonice între aceștia și respectarea programului de vizită al părintelui nerezident.
- Părintele rezident, în cazul autorității comune, are obligația de a solicita acordul părintelui nerezident cu privire la toate deciziile importante privind dezvoltarea minorului. Poți citi mai multe despre acest subiect în articolul Cum stabilești autoritatea părintească?
- Părintele rezident are obligația de a informa părintele nerezident cu privire la orice schimbare referitoare la minor, incluzând, dar fără a se limita la: apariția problemelor de natură medicală, situația școlară, activitățile extra școlare ale minorului.
- Părintele rezident are dreptul de a încasa pensia de întreținere în numele minorului și de a o folosi în beneficiul minorului;
- Părintele rezident are dreptul de a își schimba locuința alături de minor, câtă vreme aceasta nu afectează desfășurarea autorității părintești.
Drepturile și obligațiile părintelui nerezident
- Părintele nerezident are obligația de a asigura creșterea, educarea și îngrijirea minorului contribuind prin achitarea unei pensii de întreținere.
- Părintele nerezident are obligația ca, în perioada în care minorul se află la acesta în cadrul programului de legături personale cu minorul, să informeze părintele rezident cu privire la apariția oricărei situații privind sănătatea fizică sau psihologică a minorului;
- Părintele nerezident are obligația ca, în perioada în care minorul se află la acesta în cadrul programului de legături persoanele cu minorul, să respecte programul minorului comunicat de către părintele rezident (program de somn, teme, sportiv, regim alimentar etc.);
- Părintele nerezident are dreptul și obligația de a se prezenta conform programului de legături personale cu minorul;
- Părintele nerezident are dreptul de a fi informat cu privire la orice aspect de interes din viața minorului;
- Părintele nerezident are dreptul de a se informa în fața autorităților publice de situația minorului (situația școlară, medicală etc.)
- Părintele nerezident are dreptul de a participa, distinct de programul de legături personale, la toate activitățile sportive, școlare sau extra școlare ale minorului;
Desigur, părinții au și alte drepturi și obligații dar acestea sunt cele mai frecvent întâlnite.
Stabilirea domiciliului la unul dintre părinți (domiciliu unic)
Conform articolului 96 alin. (2) din Codul civil „În cazul în care părinţii au domicilii separate şi nu se înţeleg la care dintre ei va avea domiciliul copilul, instanţa de tutelă, ascultându-i pe părinţi, precum şi pe copil, dacă acesta a împlinit vârsta de 10 ani, va decide ţinând seama de interesele copilului.”
Asta înseamnă că, din punct de vedere legal, întotdeauna domiciliul copilului se stabilește la unul dintre părinți, conceput de „domiciliu alternativ” neexistând în legislația noastră.
Părintelui nerezident i se va stabili un program de vizită. Poți vedea exemple privind programul de vizită și cum sunt acestea stabilite în articolul acesta: Autoritate părintească. Cum se stabilește programul de vizită (exemple)
Domiciliul unic al copilului la unul dintre părinție nu este doar corect din punct de vedere normativ dar este și modul prin care unui copil tulburat în urma despărțirii părinților săi i se asigură stabilitatea socială și emoțională de care există.
Ce este domiciliul alternativ?
Domiciliul alternativ, deși nu există din punct de vedere legal, poate fi stabilit sub forma unui program de vizită extins. Pentru detalii privind ce reprezintă un program de vizită extins, puteți citi articolul: Autoritate părintească. Cum se stabilește programul de vizită (exemple).
Astfel, deși nu va fi stabilit domiciliul legal la ambii părinți, o persoană neputând să aibă mai mult de un domiciliu, părintelui nerezident i se va stabili un program de vizită extins prin care va putea petrece până la jumătate din timp cu minorul.
Un astfel de program este stabilit, în principal, în urma acordului părților.
Ai nevoie de mai multe informații?
Scrie-ne sau contactează-ne telefonic!
Minunat articol. Felicitari!
Mulțumim.
Daca copilului stă o luna jumătate în vacanță cu tata nerezident ,cum se plătește pensia alimentară .
Bună ziua,
De principiu pensia alimentară nu se datorează în luna integrală în care minorul stă alăturide tată.
Bună seara. Eu am un copil minor de 10 luni am ajuns în situația când doresc sa divorțezi de soț însă el dorește ca judecata sa stabilească traiul copilului și îmi zice ca el mi-l va lua. Doresc sa întreb. El fiind atât de mic poate sa mi-l ea?
Bună ziua,
Dacă nu este sugar (deci dependent de mamă), copilul poate fi (din punct de vedere juridic) lăsat în grija soțului, fără discriminare de gen.
Sunt alte aspecte (pe care le-am discutat în articol) prin care se determină domiciliul copilului.
Contează mai degrabă de modul în care dvs. vă argumentați și dovediți cererea.
Av. Toader Georgiam
Buna ziua, suntem divortati dar locuim in aceasi casa, care ba fi domiciliul minorului?
Bună ziua,
Domiciliul minorului va fi alături de unul dintre părinți (nu într-o locuință anume). Deci, va fi la domiciliul în care locuiți împreună (câtă vreme locuiți împreună) iar, în condițiile în care părintele care are domiciliul se va muta, minorul se va muta alături de ei.
Va multumesc
Bună ziua, cam în cât timp de la prima înfățișare vine comisia de ancheta la domiciliul unde ar urma sta locuiască minorul? Mulțumesc.
Depinde de locație, de cât de repede dispune instanța efectuarea anchetei, de cât de repete se mișcă cei de la autoritatea tutelară ș.a.
Buna seara! Cum sta treaba cu concubinaj? Avem un vopil de 4 ani si 5 luni si vrem sa ne ne vedem de viata separat dar se fie totul pe cale amiabila. Este necesar totusi sa fie du totul la instanta de tutela, sau este destul sa facem o declaratie la notar? Suntem obligati prin legea sa facem declaratie? Persoana respectiva nu vrea sa fie ceva in scris, motivul nu il.stiu. Multumesc de raspuns.
Bună ziua,
Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.
[email protected]
Buna dimineata.
Intrebare: In situatia unui copil minor, care sta cu mama lui, aceasta nefiind casatorita, cum se face dovada domiciliului minorului? Trebuie neaparat sa se faca actiune in instanta pentru a stabili domiciliul? Mentionez ca pe certificatul de nastere este trecut tatal copilului, acesta tine legatura cu el, dar nu este incheiat nici un act juridic cu privire la domiciliul copilului, pensie alimentara….etc…
Bună ziua,
Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.
[email protected]