Cum se apără medicii în cazurile de malpraxis medical?
Dacă citești din postura unui pacient ce a suferit un caz de malpraxis medical trebuie să știi că te afli într-o poziție inechitabilă față de medic în momentul în care începi un caz de malpraxis medical, din mai multe motive: 1. Nu ai cunoștințe de specialitate; 2. Tu ești cel care trebuie să dovedească faptul că medicul a greșit; 3. Nu ai acces direct la toate documentele medicale (care pot fi modificate uneori, nelegal).
Așadar, în momentul în care începi un proces, trebuie să te aștepți încă de la început că vei întâmpina dificultăți pe parcurs (de aceea ai nevoie de noi, pentru a netezi drumul).
Îți voi prezenta principalele apărări pe care medicii le adoptă atunci când vine vorba de un caz de malpraxis medical:
"A fost vina pacientului pentru cazul de malpraxis medical"
Cea mai frecventă apărare a medicilor acuzați de malpraxis medical este aceea că, de fapt, ar fi fost vina pacientului pentru prejudiciul cauzat.
Într-un caz în care pacientei i-a fost în mod eronat efectuată o intervenție estetică (abdominoplastie) principala apărare a medicului a fost în sensul că pielea pacientei nu prezintă suficientă elasticitate și că aceasta ar fi fost cauza pentru care operația a eșuat.
Caz Real
Într-un caz de malpraxis stomatologic în care implanturile pacientului nu au fost montate corespunzător, medicul a susținut faptul că pacientul ar fi suferit de bruxism și din această cauză lucrarea nu a putut rezista.
Caz Real
Această apărare este cea mai frecventă deoarece, la externare, pacientul trebuie să urmeze o serie de reguli stricte. Este dificil pentru pacient să dovedească faptul că le-a urmat, astfel, o apărare prin care medicul invocă culpa pacientului poate să creeze dubii reale pentru instanța de judecată.
Invocarea unor factori externi pentru a justifica fapta de malpraxis medical
De multe ori, medicii invocă hazardul drept cauză a eșecului unei intervenții medicale, afirmând faptul că deși au îndeplinit toate obligațiile ce se impuneau în cauză, cu toate acestea intervenția a eșuat.
O astfel de apărare este folosită deoarece obligațiile medicilor sunt de diligență, adică să facă tot ce le stă în putință pentru a salva viața pacientului, fără a putea promite vreodată rezultatul.
Un pacient se prezintă la spital acuzând dureri intense în zona abdominală, febră și vărsături. În urma ecografiei, imaginile sunt neconcludente, pacientul suferind de obezitate morbidă. În mod greșit, diagnosticul pacientului a fost acela de „epigastrită”. Medicul a invocat faptul că imaginile nu puteau fi clare din cauza condiției de obezitate morbidă a pacientului.
Caz Real
Un pacient se prezintă la spital acuzând dureri în zona genitală și prezentând hematii în urină (sânge). Medicul efectuează ecografia în timp ce pacientul avea vezica „semi-plină”. Medicul nu detectează faptul că pacientul avea o tumoare, cauză a sângelui în urină. Apărarea medicului a fost în sensul că imaginile nu puteau fi concludente deoarece vezica urinară a pacientului nu era plină.
Caz Real
În ambele cazuri prezentate mai sus conduita medicală corectă ar fi fost să îi transmită pacientului faptul că rezultatele ecografiei sunt neconcludente și este nevoie de investigații suplimentare.
Probabil înțelegi acum de ce spun că medicii se află într-o poziție de avantaj când vine vorba de cazurile de malpraxis medical: pacientul este cel care trebuie să dovedească existența culpei medicale.
De aceea este important ca înainte de a începe un caz de malpraxis să soliciți ajutor de specialitate.
Echipa noastră de avocați are o bogată experiență în cazurile de malpraxis medical, lucrând alături de profesioniști în știința medicală, astfel încât încă de la început să putem identifica principalele erori medicale care au cauzat prejudiciul clientului.
Ai nevoie de mai multe informații?
Scrie-ne sau contactează-ne telefonic!