fbpx

Cum să îți dai demisia?

Afli aici cum ar trebui să îți dai demisia, ce pași ar trebui să urmezi și care sunt implicațiile legale ale unei demisii. 

???? Ce este de fapt demisia și unde o găsim reglementată? 

Demisia este actul prin care un angajat dorește încetarea contractului individual de muncă pe care îl are cu angajatorul. Cu alte cuvinte este un act unilateral de voinţă al salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz. 

Regăsim reglementarea în Codul Muncii la art. 81 și presupune mai multe condiții pentru a nu întâmpina niciun fel de problemă legală. 

???? Pot să îmi dau demisia verbal?

În principiu nu. Aceasta trebuie făcută prin intermediul unei notificări scrise. Cu alte cuvinte, trebuie să fie scrisă de mână sau de tipar, semnată și datată pentru a putea fi luată în considerare. Angajatorul trebuie îți înregistreze cererea, dar dacă nu face asta în mod abuziv, poți demonstra demisia cu orice mijloc de probă. 

Spre exemplu: Mergi în biroul directorului pentru a solicita o mărire. Acesta nu ți-o oferă așa că decizi să îți demisia prin intermediul unei notificări scrise pe care acesta nu o înregistrează. Ulterior, poți demonstra faptul că ai demisionat și prin martori, să spunem doi colegi care au asistat la discuție. 

???? Ce este un termen de preaviz și cum funcționează?

Termenul de preaviz este cel de la care își va produce efecte demisia. Este de obicei prevăzut în contractul individual de muncă sau în contractul colectiv de muncă. Termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de execuție și de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere. 

După ce ți-ai dat demisia prin notificare scrisă, intri în termenul de preaviz. Asta înseamnă că vei fi în continuare considerat salariat, iar contractul individual de muncă își va produce toate efectele pe perioada preavizului. Da, asta presupune că vei avea drepturi salariale pe perioada termenului de preaviz corespunzătoare zilelor și orelor lucrate. În același timp, angajatorul poate renunța total sau parțial la acest termen de preaviz. 

???? Pot să îmi dau demisia și fără termen de preaviz?

Da, însă numai cu anumite condiții. Pe scurt, îți poți da demisia fără să fie necesar un preaviz în condițiile în care a fost încălcat contractul individual de muncă de către angajator. În acest caz, demsia poate opera direct. 

Spre exemplu: Nu am primit salariul în mod repetat, în acest caz îmi pot da demisia fără a mai fi necesar un termen de preaviz. 

Un alt exemplu: Nu mi s-a acordat concediul de odihnă prevăzut de lege, ori nu îmi sunt plătite orele suplimentare. În aceste cazuri, nu mai este necesar un termen de preaviz. 

???? Trebuie să motivez demisia? 

Nu! O poți face, dar nu este obligatoriu. Dacă nu vrei să intri în diferite polemici sau vrei să mai păstrezi o relație cu angajatorul, nu ești obligat să o motivezi. Acest lucru reiese în mod direct din legislația în materia muncii, respectiv art. 81, alin (3), care spune Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia. 

???? Ce se întâmplă dacă am contractul individual de muncă suspendat?

Pe perioada suspendării contractului individual de muncă, termenul de preaviz se suspendă și el. Asta înseamnă că vei intra în termenul de preaviz în momentul în care cauzele de suspendare ale contractului vor înceta. Acest lucru poate să prelungeasă perioada în care rămâi legat de angajator. 

???? Concluzii

  • Demisia se face prin intermediul unei notificări scrise
  • Angajatorul este obligat să o înregistreze, în caz contrar o vei putea demonstra cu orice mijloc de probă
  • Nu ești obligat să motivezi demisia
  • Termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru angajații pe funcții de execuție și de 45 de zile pentru angajații pe funcții de conducere;
  • Pe perioada preavizului te bucuri de toate drepturile prevăzute în contract
  • Angajatorul poate renunța total sau parțial la termenul de preaviz
  • Dacă ai un contract de muncă suspendat, termenul de preaviz se va suspenda și el

 

Leave a Comment