fbpx

Cum rămâi fără moștenire – decăderea din termenul succesoral

4

Succesibilii pot pierde dreptul de a moștenii dacă în termen de un an de la decesul defunctului nu își exercită dreptul de opțiune succesorală, în sensul acceptării acesteia.

Deschiderea succesiunii

Pentru a lămurii termenii încă de la început:

  • Deschiderea succesiunii reprezintă momentul decesului defunctului aspect ce rezultă din economia dispozițiilor art. 954 alin. (1) din Codul Civil conform cărora „Moștenirea unei persoane se deschide în momentul decesului acesteia”.
  • Dezbaterea succesiunii pe de altă parte reprezintă procedura notarială sau judecătorească prin care moștenitorii împart succesiunea conform cotelor părți ale acestora sau conform testamentului.
  • Succesibil este persoana care are vocație succesorală (poate veni la moștenire în nume propriu).
  • Moștenitor este persoana care acceptă prin acte exprese sau tacite moștenirea și vine la dezbaterea acesteia.

Termenul de acceptare al succesiunii

Conform art. 1103 alin. (1) din Codul civil Dreptul de opțiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moștenirii”. Altfel spus, un succesibil, pentru a deveni moștenitor, trebuie să accepte expres sau tacit moștenirea în termen de un an de la data decesului defunctului.

Desigur, nicio regulă fără excepție. În unele cazuri, termenul de 1 an curge de la alte date, respectiv:

  • De la data nașterii celui chemat la moștenire, dacă nașterea s-a produs după deschiderea moștenirii. Spre exemplu, situația în care un bărbat moare în timp ce soția este gravidă cu copilul lor. Copilul, prin reprezentant legal (mama) își va exercita dreptul de opțiune succesorală în termen de un an de la momentul nașterii, anterior neavând capacitate de folosință.
  • De la data înregistrării morții în registrul de stare civilă, când aceasta se face în temeiul unei hotărâri judecătorești. Spre exemplu, situația persoanei care, plecată pe un vas de croazieră pierde orice contact cu familia și prietenii pentru o perioadă îndelungată de timp. Vasul de croazieră, se află ulterior, s-a scufundat. Or, deși moartea nu este certă, acesta poate fi declarat decedat pe cale judecătorească.
  • De la data la care legatarul (moștenitor testamentar) a cunoscut existența testamentului, dacă acesta se descoperă după deschiderea moștenirii.
  • De la data la care succesibilul a cunoscut (sau trebuia să cunoască) relația de rudenie între sine și defunct, dacă data este ulterioară deschiderii succesiunii.

De asemenea, termenul de un an poate fi întrerupt sau suspendat, iar persoanele aflate în imposibilitate de a își exercita opțiunea succesorală pot solicita repunerea în termen.

Felurile acceptării moștenirii

Moștenirea poate fi acceptată expres sau tacit.

Acceptarea expresă este destul de simplă: în termen de maxim un an de la deschiderea succesiunii, succesibilul merge la notar și dă o declarați expresă de acceptare a succesiunii. Declarația se înregistrează în registrele de publicitate notarială și, astfel, succesibilul devine moștenitor urmând ca la dezbaterea moștenirii să își ia partea cuvenită.

Acceptarea tacită pe de altă parte implică mai multe discuții deoarece este definită în mod vag de art. 1110 din Codul civil. Astfel, reprezintă acte de acceptare tacită următoarele:

  • Înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moștenirii. Da, drepturile succesorale pot fi vândute unei terțe persoane după deschiderea moștenirii, în cazul în care nu vrei sau nu ai bani să dezbați moștenirea personal.
  • Renunțarea, gratuită sau cu titlu oneros, la moștenire în folosul unuia sau mai multor moștenitori determinați. Pentru a renunța la moștenire este, evident, faptul că trebuie să o accepți întâi.
  • Renunțarea, doar cu titlu oneros, la moștenire în favoarea tuturor comoștenitorilor sau moștenitorilor subsecvenți.
  • Actele de dispoziție asupra moștenirii. Spre exemplu, instituirea unui drept real (precum uzufructul) asupra bunului imobil, reprezintă un act de dispoziție și, pe cale de consecință, de acceptare a moștenirii.
  • Actele de administrare definitivă ale moștenirii. Actele de administrare definitive sunt acele acte care nu sunt urgente și din care rezultă voința succesibilului de a accepta moștenirea. Spre exemplu, sunt acte de administrare definitivă: demolarea unei parți din construcții în vederea reamenajării, închirierea pe o perioadă mai lungă a imobilului, plata impozitelor aferente succesiunii ș.a.
  • Actele de folosință a unor bunuri din moștenire. Aceste acte trebuie să arate în mod neechivoc dorința succesibilului de a accepta moștenirea. Spre exemplu, poate fi considerat un astfel de act, însușirea și purtarea bijuteriilor aparținând defunctului.

Pe de altă parte, NU reprezintă acte de acceptare tacită a moșteniri următoarele:

  • Actele de conservare. Spre exemplu, întreruperea unei prescripții ce curge împotriva succesiunii NU poate fi considerat un act de acceptare tacită. De asemenea, nu poate fi considerat un act de acceptare tacită repararea unei țevi din imobilul ce face obiectul moștenirii, în vederea evitării unei inundații care ar distruge bunul.
  • Actele de administrare provizorie. Acestea sunt acte necesare pentru punerea în valoare a moșteniri, sunt pe termen scurt și folosesc tuturor moștenitorilor. Spre exemplu, poate reprezenta un astfel de act locațiunea pe un termen scurt a unui bun din cadrul moștenirii, până la dezbaterea succesorală.
  • Actele de supraveghere. De la sine înțeles termenul, paza moștenirii, spre exemplu luarea în curtea imobilului propriu al autoturismului defunctului pentru a nu fi furat, nu reprezintă un act de acceptare tacită a succesiunii.

Care este concluzia?

Dacă nu accepți succesiunea, expres sau tacit, în termen de un an de la deschiderea acesteia și alți succesibili au acceptat-o, poți fi înlăturat de la moștenire și să nu mai primești nimic!

Care e remediul?

Mergi și acceptă succesiunea în mod expres printr-o declarație notarială. Așa te asiguri că nu poți fi îndepărtat de la dezbaterea succesiunii, indiferent că aceasta se va face în o lună, un an, 10 sau 20 de ani.

Ai nevoie de mai multe informații?

Scrie-ne sau contactează-ne telefonic!

431 thoughts on “Cum rămâi fără moștenire – decăderea din termenul succesoral”

  1. Bună seara. Unchi (fără copii, toți frații decedați, 10 nepoți) decedat în anul 2012. Soția supraviețuitoare (2 copii din altă căsătorie) a decedat în anul 2021. Masă succesorală 1 ap. cu 2 camere. Cine are dreptul la moștenire și cum se împarte, mulțumesc.

    Reply
    • Bună ziua,

      Dacă s-a făcut un act de adopție pentru copiii soției din altă căsătorie, aceștia vor moșteni integral.

      Dacă apartamentul este pe numele unchiului,moștenirea revine nepoților.
      Dacă apartamentul este pe numele unchiului și a soției, 50% va reveni nepoților și 50% copiilor din cealaltă căsătorie ai soției unchiului.

      Reply
    • SECRETARA COM BUDA BUZĂU REFUZĂ SĂ ÎMI ELIBEREZE ANECXA 24 PENTRU A DEZBATE MOȘTENIREA LA PĂRINȚII MEI DECEDAȚI ÎN ANUL 2004.

      Reply
      • În condițiile refuzului nejustificat vă putem ajuta cu formularea unei plângeri prealabile și în cazul neconformării unui proces în contencios administrativ.

        Reply
    • Bună ziua! Am și eu o problema..dacă ar putea cineva sa îmi răspundă
      Am un frate care a decedat după ce soția a decedat și nu au copii. Stiu ca din parte fratelui suntem toți fratii moștenitori,dar din partea defunctei( soția decedata prima ) a mai rămas în viata sora ei și nepoții de la o alta șora decedata. Întrebarea este: sora în viata este sora vitrega cu defuncta ( au alt tata) ,are drept și ea la mostenirea?

      Reply
        • Buna seara! Am o problema. A murit soția și vrea sa fac succesiunea. Am un copil de 13 ani. Am încheie de la instanța ptr stabilirea curatorului in care se dispune acceptarea de către minor a succesiunii și numirea curatorului. La un notariat mi sa spus ca mai tr sa scrie ca curatorul poate și sa semneze lichidarea de bunuri. E corect?

          Reply
          • Bună ziua,

            Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

            [email protected]

  2. Buna ziua !
    Suntem 5 frati si a trecut un an si 5 luni de la decesul ultimului parinte, actele necesare pentru deschiderea succesiuni la notar le detin doi frati care si-au impartit si folosesc bunurile mobiliare si imobiliare ramase de la parinti si nu vor sa se faca dezbaterea mostenirii .
    Va rog frumos sa-mi screti cum pot intra in posesia bunurilor ce mi se cuvin ,eu locuiesc in jud Bihor iar bunurile ramase sunt in jud. Alba.
    Va multumesc !

    Reply
  3. Buna seara, pot sa vand partea mea de moștenire sau sa o donez copiilului meu fara ca acceasta sa fie atacata eu având o datorie neachitata la banca .Mulțumesc.

    Reply
  4. Buna seara! Bunicii mei au murit, bunica a murit in 2021, bunicul acum o luna.Ei i au facut act de vanzare-cumparare cu intretinere fratelui meu, chiar daca fiul lor traieste, a fost de acordDAR mentionez ca bunica mea avea la momentul respectivDEMENTA PE FOND VASCULAR eu ca si nepoata pot ataca actul? Sa cer succesiune dupa bunica fiindca avea dementa? E valabil actul ala?

    Reply
    • Bună ziua,

      Actul poate fi atacat pe două consideretnte: 1. Contractul de vânzare cumpărare cu clauză de întreținere către un descendent este prezumat ca fiind donație. 2. In cazul în care discernământul bunicii lipsea, poate fi invocată nulitatea contractului.

      Totuși, cel direct interesat să atace ar fi tatăl dvs., el viind moștenitor direct.

      Ați putea cumpăra drepturile succesorale ale tatăul și mai apoi să mergem în instanță.
      Un proces cu dvs. în calitate de reclamant ar fi puțin mai dificil.

      [email protected]
      0726279716

      Reply
      • Buna ziua si multumesc ptr raspuns! Dar daca tatal nu doreste eacest lucru , ce ramane de facut? Dupa ce nu va mai fi tatal mai pot face ceva?

        Reply
        • Puteți ataca și dvs. direct având în vedere că vă prejudiciază actul (micșorând posibilitatea de a îl moșteni pe tatăl dvs.) dar rămâne de discutat. Este puțin mai complicat de a justifica un interes direct.

          Reply
          • Va multumesc din suflet ptr timpul acordat! Si daca vreau sa atac actul respectiv in cat timp o pot face de la moartea bunicului?am un termen limita?

          • Buna ziua asi dori si eu un raspuns,daca bunici mei auurit acum 5 luni si am facturile pe numeleeu si le platesc eu ,si mai au 8 copii si nimeni nu dezbate mostenire ,ce este de facut

    • Un BATRAN CU DEMENTA NU E USOR DE INGRIJIT.iNTERESATI-VA CAT COSTA INTRETINEREA LUI INTR-UN AZIL.E cam 5000 lei lunar. Persoana care a avut grija de bunica dvs,ar trebui respectata pentru ca a avut grija ,nu atacata! Ce faceti daca va cere despagubire pentru perioada in care a avut in ingrijire pe bunica dvs? O puteati lua dvs in ingrijire si sa va faca act…

      Reply
  5. Va multumesc din suflet ptr timpul acordat! Si daca vreau sa atac actul respectiv in cat timp o pot face de la moartea bunicului?am un termen limita?

    Reply
    • Daca acea persoana si-a facut datoria de a intretine pe bunicii dvs ,iar dvs nu ati contribuit la intretinerea lor,nu e onest din partea dvs sa doriti acea avere.Astfel de averi dobandite ,nu vor dainu.Dzeu nu doarme! Nu e usor sa ai grija de batrani

      Reply
  6. In urma decesului mamei suntem mostenitori apartament lui eu, sora si tatal. Eu o sa deschid succesiunea la notar prin imputernicit. Tatal meu doreste cedarea in favoarea unicei nepoate fiica mea urmand sa se prezinti la notar. Sora este in strainatate si total dezinteresata sa faca o imputernicire la Consulat numai ca sa ne ingreuneze. Daca nu se prezinta la notar ce se intampla?

    Reply
    • Bună ziua,

      Din păcate nu se poate dezbate succesiunea amiabil în lipsa tuturor moștenitorilor.

      Dacă sora nu dorește dezbaterea succesiunii, singura posibilitate este aceea de a dezbate succesiunea în instanță.

      La ce dată a decedat mama dvs.?
      Ați făcut acceptarea succesiunii în mod expres?

      Reply
      • A decedat anul aceasta in luna mai. Inca nu am depus la notar. O sa incep procedura in curand. Eu am curentul pe numele meu. Inseamna acceptare tacita.nu-i asa? Tatal meu poate sa faca declaratie notariala de renuntare la mostenire in favoarea nepoatei?

        Reply
        • Bună ziua,

          Curentul pe numele dvs. poate însemna, coroborat cu alte aspecte, acceptare tacită dar nu în mod necesar.

          Tatăl dvs. poate face declarație de renunțare la moștenire în favoarea oricărei persoane.

          Pentru mai mutle detalii ne puteți scrie pe e-mail sau telefon.

          Reply
      • Buna ziua.

        Nu se poate dezbate in lipsa tuturor mostenitorilor, dar in articol ati spus ca se pierde mostenirea daca nu e acceptata. Pare contradictoriu.

        “Dacă nu accepți succesiunea, expres sau tacit, în termen de un an de la deschiderea acesteia și alți succesibili au acceptat-o, poți fi înlăturat de la moștenire și să nu mai primești nimic!”

        Reply
        • Bună ziua,

          La notar, nu se poate dezbate succesiunea în lipsa tuturor moștenitorilor.
          În instanță, prezența celorlalți moștenitori este una opțională, câtă vreme sunt citați corect.

          Reply
    • Bună ziua,

      Din păcate ne este notificat exclusiv primul comentariu postat la un articol de o persoană, astfel, deseori ratăm reply-urile. De aceea recomandăm adresarea cererilor pe e-mail.

      Reply
  7. Bună seara! Aș avea o întrebare, dacă m-ați putea ajuta. Mama soțului a murit în 2011, acum unchiul soțului (fratele decedatei) a început succesiunea din partea străbunicii soțului și a zis că soțul meu nu are nici un drept la moștenire pentru că mama lui deja a murit de mulți ani și a pierdut dreptul lui de moștenitor. Există așa ceva? Mulțumesc mult dacă mă puteți ajuta.

    Reply
  8. Bună ziua! După decesul bunicii mele, în 1998, tatăl meu și sora lui, au făcut succesiune pentru moștenire, împărțindu-se totul… Acum câțiva ani, sora tatălui meu a decedat, moștenitoare pe partea ei (parte din casă și teren în curte), fiind de drept, cele două fiice ale ei (verisoarele mele), care nu si-au manifestat interesul pentru nimic, lăsând totul în paragină, astfel încât, tatăl meu și mama mea (care locuiesc în acea casă), au trebuit să întrețină atât partea lor de casă, cât și cea din curte, suportând inclusiv plata impozitelor aferente părții lor de moștenire! La acel domiciliu, tot ce înseamnă utilități ( vorbim de curent electric, cablu tv și gunoi), sunt încheiate contracte , pe numele tatălui meu! Acum aceștia doresc să facem la un fel, în ceea ce privește actele pe acea proprietate, cu toate că verisoarele mele au susținut în repetate rânduri, că nu le interesează…cu siguranță că în cazul în care nu vom soluționa problema, după decesul părinților mei, dacă se v-a ajunge la vânzare, acestea nu vor renunța însă, la partea financiară, obținută în urma vânzării proprietății ( vânzare pentru care și ele vor trebui să își dea acordul și la care să participe, conform legii) Vă rog respectuos, să mă îndrumați , cu ce demersuri trebuie să încep, pentru lămurirea acestei probleme….eu mai am o soră,cu care sunt dispusă să împart conform legii, tot ceea ce înseamnă bunurile de la părinți , la momentul în care, ei nu vor mai fi…sper ca asta să nu se întâmple prea curând! Vă mulțumesc din suflet, pentru timpul acordat citirii acestor rânduri! Sănătate multă vă doresc!

    Reply
    • Bună ziua,

      Părinții dvs. trebuie să dezbată succesiunea în instanță în contradictoriu cu cele două verișoare. Verișoarele pot da declarație de renunțare (dacă doresc într-adevăr să renunțe).

      Dacă nu, ele sunt decăzute din dreptul de a moșteni oricum dacă nu au acceptat moștenirea, iar tatăl dvs. (în calitate de frate) va moșteni partea surorii sale.

      Reply
  9. Bunaseara tatal meu a decedat an ul acesta (ianuarie) ieu Locuiesc in Spania in luna august am fost in tara si am facut declarativa la notar ca im recunosc dreptul de mostenitor. Sintem 4frati
    Mama a deschisa sucesiune a la un notar corupt in sebes alba dar ia vroia sa semnam toti frati in favuarea iei ! Ieu am spus ca nu sint deacort doar cu sucesiune correcta ca vreau sa mi se acorde ce im aparcime
    Intrebare a mea ieste pote face sucesiune a fara mine?

    Reply
  10. Bună seara! În urma cu 30 respectiv 20 de ani au murit bunicii din partea tatălui. Tata mai are 3 surori care la momentul respectiv au zis ca îl lasă pe tata sa folosească aceasta casa. În tot acest timp tata a fost și cel care a plătit impozitul (dovada fiind și faptul ca la un moment dat i a fost făcută poprire din pensie pentru plata impozitului pe casa deoarece nu fusese plătit de foarte mult timp- este singurul dintre moștenitori care figurează ca și acceptator al succesiunii în urma cu câțiva ani, făcând la notar o declarație de acceptare tacita a succesiunii) În urma cu doi ani a decedat și tata iar acum surorile lui vor sa facem succesiune după bunici si sa vindem casa. Mai au vreun drept asupra acestei case sau nu?

    Reply
  11. Mama a decedat in 2000. Ea a mostenit impreuna cu 3 surori, de la parintii ei o casa. Eu si sora mea am deschis si finalizat succesiunea in 2022 dupa mama. Concomitent surorile mamei au deschis un process sa ne excluda pe mine si pe sora de la mostenirea mamei. Poate fi lovit de nulitate actul nostru notarial. Putem ramane fara mostenire?
    Multumesc frumos.

    Reply
  12. Bună ziua! Socrul meu a decedat la sfârșitul luni Septembrie 2022. La momentul decesului era divorțat și are 2 fete, soția mea și cumnata plecata în Italia de 16 ani, și care nu a venit în România. El a suferit un atac cerebral la sfârșitul luni Iulie, a stat o luna în spital și o luna la un azil pana a decedat. Eu și soția mea ne-am ocupat de el în tot acest timp, medicamente pampers mancare plata azilului inmormantare, pomeni, cumnata spunând ca nu o interesează nimic. După deces nu dorește sa trimită nici un act ca renunță la mostenire spunând ca își vrea și ea partea ei. Precizez ca în urma socrului a rămas o garsoniera fără curent fără gaze și fără apa și o mașină din 2002. Întrebare mea este unde ma pot adresa sa deschid succesiunea sau dezbaterea de mostenire la notar sau la judecatorie. Iar alta întrebare este dacă îmi pot recupera după vânzarea bunurilor socrului a cheltuielilor cu azilul cu spitalizarea respectiv cu înmormântarea?
    Mulțumesc!

    Reply
    • Bună ziua,

      Din păcate cumnata nu poate fi exclusă de la succesiune, chiar dacă nu a avut grijă de socru.
      E greu de spus dacă v-ați putea recupera din cheltuielile efectuate cât a fost în viață deoarece au fost benevole.
      Cheltuielile cu înmormântarea și pomenile pot fi recuperate în funcție de întinderea care poate fi dovedită.

      Reply
  13. Buna ziua! In urma decesului tatalui meu, ne-am prezentat la succesiune, sotia si 2 copii. Sotia supravietuitore primeste 2/8 din masa succesorala, si copii 3/8 din masa succesorala, fiecare. Mentionez ca fratele meu a incercat sa-i convinga pe parinti sa-i faca acte pe apartament, fara ca eu sa stiu. Din fericire pentru mine acest lucru nu s-a intamplat. Acum fiind doar mama in viata, fratele meu incearca sa o convinga sa ma excluda din mostenire si aceasi dorinta o are si mama deoarece nu ma prea au la suflet. Precizez ca eu locuiesc in alt oras. Am 3 intrebari. 1. Daca succesiunea a fost facuta si detin actul de mostenitor in care se precizeaza ca partea mea succesorala este de 3/8, mama si fratele meu, mai pot schimba ceva? gen, sa ma excluda din mostenire? 2. In lipsa mea, mama si fratele meu pot vinde apartamentul fara acordul meu? 3. Cum pot sa verific daca certificatul meu de mostenitor este inregistrat in evidentele fiscale? ( intreb, deoarece pe certificatul de mostenitor se precizeaza ” Mostenitorilor li s-a adus la cunostinta, obligatia de a inregistra in evidentele fiscale prezentul certificat de mostenitor in termen de 30 de zile de la data pronuntarii lui ” Va multumesc anticipat, pentru raspunsuri!

    Reply
    • Bună ziua:

      1. Nu.
      2. Din punct de vedere legal, nu. Orice act poate fi contestat în calitate de coproprietar.
      3. La ANAF, printr-o cerere.

      Ideal ar fi să partajați bunul, să vă luați partea și să mergeți mai departe.

      Reply
      • Va multumesc! Prin partajare va referiti la faptul ca sa vindem apartamentul? In apartament locuieste mama. Ca sa il vindem, in acest moment, nu accepta nici mama si nici fratele. Am avut o simpla discutie cu fratele meu, gen sa-mi dea o suma de bani, 20% din valoarea apartamentului, si eu nu mai am pretentie la nimic din apartamentul respectiv. Nu a acceptat. Sunt constient ca in cazul in care vom vinde acest apartament, iar mama isi va achizitiona un alt apartament doar pe numele ei, eu sunt iesit complet din schema si nu voi mai primi nimic, totul ii va lasa fratelui meu. Asadar, ce credeti ca ar fi mai bine pentru mine? Ce as putea face ca sa-mi primesc partea mea? Ce variante am?

        Reply
        • Partajul poate reprezenta:
          – Atribuirea bunului unuia dintre moștenitori și despăgubirea celuilalt cu o sumă direct proporțională cu cota sa parte;
          – Vânzarea bunului și împărțirea banilor.

          Sincer vorbind, dacă urmăresc să vă excludă de la moștenirea mamei o vor face oricum.
          Cu toate acestea încă veți avea dreptul la rezerva succesorală.

          Reply
  14. Buna seara,pot deschide succesiune fara sa am carte funciara?Mama a murit si tata are probleme psihice.Am doua surori care nu vor nimic din ceea ce li se cuvine.Ce trebuie sa fac?

    Reply
    • Bună ziua,

      Puteți dezbate succesiunea în instanță fără să aveți carte funciară.

      Dacă aveți nevoie de reprezentare în proces ne puteți contacta (0726279716 – Av. Toader Georgian)

      Reply
  15. Rog un raspuns avizat!

    Mama a decedat in 6.04.2022
    Suntem 3 surori, niciuna n-a depus inca cerere de dezbaterea succesiunii.
    Astazi am primit citatie de la un notariat pt chemare la dezbaterea mostenirii mentionand ca cererea/ dosarul a fost deschis de catre primaria de pe raza careia a avut ultimul domiciliul defuncta.
    Mentionez ca defuncta nu avea datorii catre administratia locala.
    Este normal asa ceva? Care sa fie motivatia primariei?
    In cat timp se poate deschide succesiunea?
    Ce se intampla daca nu ma prezint?

    Reply
    • Bună ziua,
      Toate răspunsurile de pe site sunt avizate deoarece comentariile sunt aprobate în prealabil de mine.

      Dacă nimeni nu acceptă succesiunea într-un an aceasta devine vacantă;
      Nu văd de ce la 6 luni de la deces Primăria ar face o astfel de acțiune.

      Primul pas ar fi să sunați la notar să va transmită documentele.

      Reply
      • Multumesc frumos pt raspuns!
        Am gasit pe net, tot cautand, minunea asta de : OUG 57/2019 :
        Articolul 243
        Atribuțiile secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale
        3) Secretarul general al comunei, al orașului, al municipiului, respectiv al subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului comunică o sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale camerei notarilor publici, precum și oficiului de cadastru și publicitate imobiliară, în a cărei circumscripție teritorială defunctul a avut ultimul domiciliu.
        în termen de 30 de zile de la data decesului unei persoane, în situația în care decesul a survenit în localitatea de domiciliu;
        b) la data luării la cunoștință, în situația în care decesul a survenit pe raza altei unități administrativ-teritoriale;
        c) la data primirii sesizării de la oficiul teritorial, în a cărei rază de competență teritorială se află imobilele defuncților înscriși în cărți funciare înființate ca urmare a finalizării înregistrării sistematice.(4) Sesizarea prevăzută la alin. (3) cuprinde:a) numele, prenumele și codul numeric personal ale defunctului;b) data decesului, în format zi, lună, an;
        c) data nașterii, în format zi, lună, an;
        d) ultimul domiciliu al defunctului;
        e) bunurile mobile sau imobile ale defunctului înregistrate în evidențele fiscale sau, după caz, în registrul agricol;
        f) date despre eventualii succesibili, în format nume, prenume și adresa la care se face citarea.

        In concluzie, cam trebuie sa ma prezint! 🙁

        Reply
  16. Buna ziua Avem un apartament in coproprietate cu mama si sora mea prin mostenire de la o alta sora
    Sora a decedat iar mostenitorii .copii si sotul nu vor sa faca succesiunea
    Eu fratele coproprietar ,pot sa vind apartamentul daca dau unuia dintre succesibili partea lor stabilita de un notar ,bineinteles
    Sau eu pot sa deschid o succesiune partiala ,numai pe apartament ?
    Multumesc

    Reply
    • Bună ziua,

      Nu puteți vinde apartmanetul fără acordul tuturor moștenitorilor.

      Puteți însă să dezbateți succesiuena în instanță, fără acordul celorlalți.

      Reply
  17. Bună ziua,
    Tatăl meu a decedat în 2016,
    1.în contractul casei doar el era trecut proprietar, acum mamei nu ii revine acest drept de proprietate din oficiu?? Va întreb asta deoarece sorei mele ii expirase buletinul și nu a mai putut face altul pe domiciliul mamei deoarece tata era decedat
    2. Mama nu a făcut dezbaterea moștenirii sau cel puțin asa știu eu. La cât timp după decesul tatălui trebuie făcută dezbaterea moștenirii?? E obligatoriu?? Pot afla dacă a făcut-o fără să știu eu? Menționez ca am o sora și un frate
    Mulțumesc frumos pentru răspuns!

    Reply
    • Bună ziua,

      Nu îi revine “din oficiu” dreptul de propreitate, trebuie dezbătută succesiunea.

      Termenul (teortic) este de un an dar la notar, dacă vă înțelegeți, se poate oricând.

      Reply
  18. Bună ziua! Îl pot trece și pe soțul meu pe actul de moștenitor obținut în urma dezbaterii succesorale? Mulțumesc!

    Reply
  19. Multumesc frumos pt raspuns!
    Am gasit pe net, tot cautand, minunea asta de : OUG 57/2019 :
    Articolul 243
    Atribuțiile secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale
    3) Secretarul general al comunei, al orașului, al municipiului, respectiv al subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului comunică o sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale camerei notarilor publici, precum și oficiului de cadastru și publicitate imobiliară, în a cărei circumscripție teritorială defunctul a avut ultimul domiciliu.
    în termen de 30 de zile de la data decesului unei persoane, în situația în care decesul a survenit în localitatea de domiciliu;
    b) la data luării la cunoștință, în situația în care decesul a survenit pe raza altei unități administrativ-teritoriale;
    c) la data primirii sesizării de la oficiul teritorial, în a cărei rază de competență teritorială se află imobilele defuncților înscriși în cărți funciare înființate ca urmare a finalizării înregistrării sistematice.(4) Sesizarea prevăzută la alin. (3) cuprinde:a) numele, prenumele și codul numeric personal ale defunctului;b) data decesului, în format zi, lună, an;
    c) data nașterii, în format zi, lună, an;
    d) ultimul domiciliu al defunctului;
    e) bunurile mobile sau imobile ale defunctului înregistrate în evidențele fiscale sau, după caz, în registrul agricol;
    f) date despre eventualii succesibili, în format nume, prenume și adresa la care se face citarea.

    In concluzie, cam trebuie sa ma prezint! 🙁

    Reply
  20. Bună ziua!
    În 2017 a decedat mama. În 2018 am făcut succesiunea și am devenit moștenitor pe casa împreună cu tatăl meu.
    Tata are 85 de ani, alcoolic și acum dorește sa ma dea în judecata pt a mi lua dreptul de moștenitor.
    Se poate întâmpla asa ?
    Mulțumesc

    Reply
  21. buna ziua,Care ar fi procedura pentru succesiune in cazul in care am fost 3 copii fiecare parinte a avut cate un copil si unul este facut cu ambi parintii ,problema noastra este ca unul dintre copiial tatalui a decedat cu multi ani in urma si sau pierdut legaturile cu sotia si copii ne stind nimic despre dansi in prezent ,Bunurile sucesorale nar avea o valoare foarte mare find un loc de vecii si 2 hectare la tara ,am vrea mai mult pentru locul de vecii unde sunt ingropati parintii,preotul nu mai doreste sa ia impozitul pe locul de veci obligandune sa facem sucesiunea, Multumesc

    Reply
  22. Buna seara! Cu 4 ani in urma s.a dezbătut moștenirea bunicii mele in tribunal. Hotărârea a fost dată la acel moment, toata lumea fiind de acord cu împărțirea. Acum,unul din moștenitori consideră că nu a primit cat trebuia (deși fiind de acord la acel moment Si semnand ) si vrea sa redeschidă succesiunea. Poate face asa ceva? Ce as putea face eu in cazul in care intr-adevar ma da in judecata si redeschide cazul? Multumesc! O seara buna! Cu respect!

    Reply
  23. Bună ziua sunt în instanță de 2 ani pentru o succesiune la o casă mostenitorii nu au vrut să se prezinte am chemat părțile la interogatoriu nu ai venit la judecatorie. Se poate spune că au renunțat tacit la moștenire? Va mulțumesc.

    Reply
  24. Buna seara! Mama mea a murit in 2016 iar in 2017 , tatal meu. Eu mai am un frate dar anul acesta in septembrie a renuntat la mostenire in fata notarului. Intrebarile mele: fratele meu poate revoca renuntarea? Este un termen limita ca eu sa fac succesiunea? Care ar fi pasii urmatori pe care eu trebuie sa-i fac? Mii de multumiri anticipate!

    Reply
    • Dat fiind faptul că nu mai sunteți în termenul de dezbatere al succesiunii, renunțarea nu poate fi revocată.

      Termenul teoretic de dezbatere este de 1 an.

      Dacă nu faceți succesiunea Primăria poate fae un proces prin care să constate vacantă succesiunea și să intre în proprietatea statului.

      Reply
  25. Bună seara
    Mama a murit acum 4 luni si am primit citatie pentru succesiune.Suntem 4 frați.Un frate care a divorțat a locuit 10 ani cu ea dar nu are acte pe casă.
    Din toți 4 doar unul isi vrea partea lui .Cum putem prelungi (cât mai mult) succesiunea pentru a ne chema el in iinstanța ori sa dureze

    Multumesc

    Reply
  26. Buna ziua!
    Pot niste mesaje in care se vorbeste despre succesiune intre parti, mesaje care sunt la 2 ani de la moartea unui parinte sa insemne ca o parte “a fost amanata” sa accepte succesiunea la notar?
    In termenul legal nu au existat conversatii scrise sau la tlf, fata in fata nici de atat ca nu se pastra legatura intre cele 2 pers

    Reply
    • Bună ziua,

      Având în vedere faptul că “amânarea” nu s-a desfășurat în termenul legal, o astfel de apărare nu s-ar putea invoca în instanță drept un motiv pentru repunerea în termenul de acceptare a succesiunii.

      Desigur, decăderea din dreptul de a moșteni poate fi constatată doar de instanța de judecată.

      Av. Toader Georgian

      Reply
  27. Buna ziua, domnule Georgian! Apreciez celeritatea si promptitudinea cu care ne oferiti raspunsuri gratuit si sacrificandu-va timpul dvs. Poate ma ajutati si pe mine? V-as fi recunoscator. Situatia este: in urma decesului unchiului, acesta a lasat un testament, mie parvenindu-mi pe cale orala de la dansul ca mi-a lasat mie apartamentul dumnealui, deoarece copiii sunt plecati afara iar eu am avut grija de el atatia ani! Problema: a murit iar eu nu am cum sa aflu de existenta si continutul documentului deoarece copiii unchiului sunt nasii notarului din oras, si exista posibilitatea sa dezbata succesiunea lasand-o deschisa si fara a fi anuntat in prealabil de testament. Astfel se prescrie optiunea succesorala. Intrebarea mea este ce pot face in cazul in care exista un testament iar mostenitorii de drept intelesi cu notarul fac toate demersurile ca eu sa nu fiu anuntat? Intrebarea a doua: poate notarul sa distruga in ascuns testamentul unchiului (80 ani) adica, dupa ce acesta il trece la dosar, sa nu il mai autentifice si sa il arunce la gunoi ca si cand nimic nu s-ar fi petrecut? Astept cu nerabdare raspunsul dvs si va doresc multa sanatate!

    Reply
    • Bună ziua,

      Cu privire la prima întrebare, se pot face demersuri la Camera Notarilor Publici sau la orice notar pentru verificarea legatelor succesiunii, astfel, dacă există un testament notarial acesta va apărea în registru și, pe cale de consecință, dvs. veți afla.

      Cu privire la a doua întrebare, din punct de vedere legal nu poate notarul să arunce/distrugă testamentul. O astfel de faptă ar fi sancționabilă din punct de vedere disciplinar și penal, dacă ar putea fi demonstrată.

      Toate bune!

      Reply
  28. Bună ziua!Soțul are un copil din prima căsătorie.Noi suntem căsătoriți și avem doi copii minori impreună. Există vreun act notarial prin care le putem lăsa bunurile doar copiilor comuni?Mulțumesc mult!

    Reply
  29. Bună seara! Mătușa mamei mele vrea sa imi doneze mie tot ce i-a ramas după soț (ea neavând nimic pe numele ei ), dar soțul dânsei a decedat si nu a dezbatut masa succesorală cu fratii lui ( cativa fiind decedați) . Cum procedez să pot sa iau partea mătușii mamei mele. Ea avand doar un fiu care nu vrea nimic .

    Reply
  30. buna ziua ,,,o intrebare putin mai dificila
    mama mea are 80de ani s-a nascut intr o familie normala ,,tatal sau a murit in razboi…bunica a ramas vaduva cu un copil (copilul fiind mama mea )dupa moartea tatalui in razboi i s a dat bunicii vaduve un teren de 1ha pamant ….dupa care i a facut donatie pe jumatate d hectar lui mama si restul de jumatate de hectar l a trecut pe al 2 sot (s a casatorit )si i l- a vandut mamei mele cu bani …cu contract de vanzare cumparare.Din a 2 casatorie au rezultat 4 frati ..succesiunea nu este facuta inca …bunicii find morti de peste 20ani ,mentionez ca bunica pamantul care i l avea mostenire de la parinti si tot ce a cumparat in timpul celei de a 2 casatorie l a trecut pe sotul supravietuitor .
    intrebarea este :
    daca mama mai are parte la mostenirea din parte mamei ,,,pt ca ceilalti frati vor sa o scoata de la mostenire si vor sa o oblige sa semneze ca sa renunte la notar (este trecuta ca mostenitoare pe actele de la primarie )…si o ameninta ca o da in istanta multumesc

    Reply
  31. Buna seara. Detin cota de 7/12 dintr-o proprietate imobila (teren+casa). Restul de 5/12 ar trebui mostenita de 3 veri, dupa tatal lor care a decedat de mai mult de 10 de ani. In tot acest timp, cei 3 veri nu au dorit sa faca succesiunea, au fost dezinteresati total. Sint oameni simpli, fara prea multa scoala, posibil sa le lipseasca si din acte si e foarte greu de comunicat cu ei. Din discutiile greoaie de pana acum, rezulta ca ei nu sint impotriva ideii de a vinde proprietatea, pentru a imparti valoarea, doar ca le este greu sa faca succesiunea, probabil si dpdv. financiar. Cu toate astea, eu doresc sa intru in posesia cotei de 7/12 prin vanzarea proprietatii. Stiu ca nu se poate vinde fara acceptul lor, insa intrebarea este daca exista o procedura de renuntare din partea lor la mostenire, in favoarea mea, fara ca ei sa treaca prin procedura se succesiune, urmand ca, de comun acord (act notarial intre parti?) sa le dau cota le 5/12 in urma vanzarii. As dori sa le propun o astfel de varianta, pentru a iesi cumva din blocaj, fara a apela la instanta. Multumesc pentru raspuns!

    Reply
    • Bună ziua,

      În principiu se poate utiliza soluția dvs. dacă ați ajunge la un acord cu ei. Dar acceptarea succesiunii nu presupune un efort financiar atât de mare încât să fie nevoie de o asemenea procedură, daca ei sunt de bună credință.

      Pentru o soluție litigioasă v-am lăsat e-mail.

      Toate bune!

      Reply
  32. Buna ziua,
    Fratele meu a decedat cu putin timp in urma.
    Pe actul de concesiune a locului de veci eram: fratele meu, eu, sora mea si mama. Pentru a putea fi inmormantat eu si sora mea am dat declaratii la notariat. Mama mea are dementa senila ineversibila cu grad unu de handicap , are 88 de ani. Mama nu a fost decazuta din drepturi tanand cont ca nu poate lua decizii ( scuze daca nu m-am exprimat corect ). Tinand cont de starea si varsta mamei ne punem intrebarea daca trebuie sa intreprindem ceva, in privinta actului de concesiune, sa nu intampinam greutati daca va deceda. La locul de veci de care am pomenit va putea sa fie inmormantata si mama.
    Mentionez ca fratele meu are un fiu care, cred, este mostenitorul de drept al garsonierei fratelui meu.
    Va multumesc pentru pentru ajutor!

    Reply
    • Bună ziua,

      Într-adevăr fiul fratelui este moștenitorul de drept al fratelui, venind în concurs cu soția fratelui, dacă acesta era căsătorit.

      Cu privire la mama dvs. ar trebui să faceți un proces pentru curatelă dacă suferă de demență, pentru a întreprinde dvs. sau sora dvs. demersurile juridice în numele acesteia pe viitor. Se pot ivi multe situații în care să aveți nevoie sa faceți un act juridic pentru aceasta și să nu puteți și ar fi util să aveți deja stabilită o astfel de formă de protecție (pentru ea în special, dar și pentru dvs.)

      Dacă aveți nevoie de ajutor cu procedura ne puteți scrie pe e-mail [email protected]

      Reply
  33. Bună ziua!Este vorba de o speță puțin mai complicata tocmai de aceea m am gândit sa cer parerea dumneavoastră. Cu siguranță cunoașteți legea mult mai bine decât mine. În 1991 mama a fost diagnosticata cu schizofrenie paranoida fiind pensionata pe caz de boala grad de invaliditate 2. În 2018 a făcut un atac cerebral, a fost operata pe creier doar 50% din lobul frontal drept a rămas activ astfel fiind i afectata printre altele și gândirea. Deci, creierul ei deja bolnav a fost afectat a doua oara. Bunicul decedat în 1997, fratele mamei decedează si el în 2019 la 2 luni după AVC ul mamei, tot în 2019 moare și bunica. Anul acesta a decedat si mama. Sora mamei, singura rămasă în viata susține ca toată masa succesorala ii aparține ei. Având calitatea de moștenitoare a mamei pot folosi ca și motiv de neacceptare în termen istoricul medical al mamei? Doresc sa cer în instanta repunerea în termen de acceptare a succesiunii după bunicul, unchiul și bunica mea. Ce șanse de reușită as avea? Va mulțumesc!

    Reply
    • Bună ziua,

      Din cele relatate de dvs. nu ați putea solicita repunerea în termen deoarece, deși a avut grad de handicap și schizofrenie paranoidă nu a fost pusă sub interdicție (nu a fost lipsită de discernământ).

      Însă discuția este puțin mai complexă. V-am lăsat pe e-mail.

      Reply
  34. Am deschis un dosar de dezbatere a moștenirii după sora mea care nu a avut copii și la 3 luni a murit și cumnatul care are o nepoata ce nu vrea sa comunice
    Sentința s a dat
    Eu ca frate am primit 1/4 din locuință decedați lor și sa plătesc sulta pe 1/4
    Acu am eu 1/2 și nepoata de fata a cumnatului 1/2 masa succesorala
    Sulta am dat o prin executor judecătoresc (nu știu dacă a ridicat o)??!!!
    Care îs pașii de urmat ca să întru legal pentru toată locuință ???
    Nepoata nu vrea cale de comunicare nici sa i dau bani, nici acceptare în fata notarului pentru Ea subiectul e tabu nu o interesează
    Eu sunt în dilema ce se va intipla cu ceilalți perete a nepoatei?
    Pot iar s o chem în judecata clarificarea situației,, totul e coada de peste,,
    Nu mai zic ca la asociație se aduna datorii și impozit la primărie care le am plătit
    Va rog tare mult sa ma îndrumări ce pași sa fac în continuare ptr. Un asemenea Om care nu s a implicat în proces și acu eu ce sa fac cu 1/2 ce o a obținut o

    Reply
  35. Buna ziua! Persoana A vrea sa ii doneze persoanei B propriul imobil insa are handicap locomotor permanent si se afla domiciliata intr-o comuna la 20km distanta de orasul unde se afla notarul. Poate persoana A sa ii faca imputernicire persoanei B ca aceasta din urma sa doneze pentru sine imboilul persoanei A si sa realizeze toate demersurile necesare finalizarii actului de donatie?

    Reply
    • Bună ziua,

      Împuternicirea ar trebui făcută tot notarial, deci nu.

      Însă notarul se poate deplasa la domiciliul persoanei A, desigur cu o taxă suplimentară pentru drumul efectuat, astfel încât să încheie contractul de donație la domiciliu.

      Av. Toader Georgian

      Reply
  36. Buna seara! Tatal meu a murit in 2010 . Este o situatie mai complicata. A fost chemat de la oras ,el fiind cel mai mic dintre cei trei frati sa aibe grija de bunica mea care era bolnava pe atunci . Dupa ce s au mutat in casa bunicii au ingrijit o aceasta avand ciroza sau ocupat de toate cele crestinesti in urma decesului au fost dati afara din casa deoarece bunica cat timp a fost in putere a facut act de vanzare cumparare unei familii tinere din sat cu conditia ca acestia sa o ingrijasca si sa se ocupe de ea cat traieste. Daca a vazut ca nu mai poate si boala sa agravat i a dat afara din casa facand doar un act de mana pe care nu a mai apucat sa il duca la notar sa il legalizeze si ia chemat pe parintii mei. Dupa moartea bunicii parinti mei au fost dati afara din casa cu executorul si au ramas pe drumuri . Din munca lor de o viata sa ales praful ,tin sa mentionez ca au vandut la oras si au facut investitii acolo. Deci din munca lor a ramas doar o mana de acte si hotarari judecatoresti. Cum am spus la inceput tatal mai avand doi frati care nu au participat cu apsolut nimic la ingrijirea bunicii. Acum eu si sora mea am vrea sa dezbatem succesiunea de pe urma tatalui iar ceilalti nepoti isi vor partea. In mana de acte care a mai ramas de la parinti am gasit un testament olgraf prin care bunica dateaza si semneaza in prezenta a doi martori ca lasa casa si pamantul din sat tatalui si mamei mele. Stiu ca toti frati au dreptul la mostenire legal. Acum vin cu intrebarea pot prin instanta sa scad la minim cota de mostenire celorlalti mostenitori (pentru ca ei isi vor partea integrala din mostenire) aducand in fata instantei dovezile care le am,scrisoarea bunicii ( testamentul olograf) actele prin care atesta ca parintii mei au ingrijito si au ingropat o crestineste actele care arata ca au ramas pe drumuri? Va multumesc din suflet pentru timpol acordat. Stiu ca este destul de tarziu dar dupa toate cele intamplate tata sa imbolnavit rau a stat mai mult prin spitale. Iar acum luand la mana hartiile ramase de la el am descoperit aceste lucruri.Va multumesc!

    Reply
  37. Am o situatie foarte complicata, sper ca ma puteti ajuta cu un raspuns. Parintii s-au despartit cand eram copil foarte mic si eu am plecat sa locuiesc cu familia de partea mamei. Tatal si familia sa nu s-au interesat de mine pe parcursul vietii, nu au mai comunicat cu mine.

    Odata ce am devenit adult am plecat in strainatate unde traiesc de multi ani. In 2019 am aflat ca tatal meu a decedat in 2015 (persoanele cu care am adresa in CI nu mi-au spus ca am primit citatie, daca am primit, eu fiind instrainata de mai multi membri din familia mea materna). Evident asta inseamna ca nu am acceptat succesiunea in termen de un an, eu afland ca a decedat abia la 4-5 ani dupa deces.

    Am sunat la biroul notarial relevant si am declarat verbal in acel moment ca nu doresc succesiunea si ca doresc sa ii revina bunicii paterne mostenirea (eu neavand frati de partea tatalui iar tatal avand doar o mama si un frate in viata). Eu neavand conexiuni in Romania in zona de unde era tatal, avand munca unde locuiesc in strainatate si neavand posibilitatea sa ma deplasez din tara unde traiesc pana in satul/regiunea unde era domiciliat tatal meu, mai ales pe timpul pandemiei. Dar dosarul succesoral a ramas suspendat la biroul notarial unde a fost initial deschis pentru ca nu am depus o declaratie oficiala (ceea ce nu am realizat in acel moment ca este nevoie).

    Dupa asta bunica paterna si unchiul patern au initiat iesirea din indiviziune prin horarare judecatoreasca dar instanta a precizat urmatoarele:

    În şedinţa de judecată din 08.07.2021 instanța, din oficiu a invocat excepția lipsei calității procesuale active a reclamanților, având în vedere ca aceștia au calitatea de ascendent(BUNICA ), respectiv colateral privilegiat (UNCHIUL ) al defunctului (TATA).
    […]
    În cauza s-a constatat ca reclamanții sunt ascendenții privilegiați ai defunctului care fac parte din clasa a II-a de moștenitori, iar pârâta (EU) face parte din clasa I. de moștenitori.
    […]
    Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanților, invocată de instanță din oficiu.
    Respinge acţiunea formulată de reclamanții (BUNICA) şi (UNCHIUL) în contradictoriu cu pârâta (EU), ca fiind introdusă de o persoană fără calitate procesuală activă.

    Am intrebat un avocat care mi-a sugerat ca daca sunt sigura ca vreau sa renunt la mostenire sa merg sa fac la consulat o declaratie de renuntare la succesiunea legala. Eu am fost de acord sa las totul bunicii paterne deoarece stiam ca ea are probabil nevoie de bani asa ca am mers si am facut o declaratie la consulat, insa in timpul in care am facut aceasta declaratie am aflat ca bunica a decedat de asemenea… Acum ca stiu ca unchiul ar fi singurul alt mostenitor, nu mai sunt sigura ca vreau sa renunt deoarece nu il cunosc iar din cate am auzit relatiile dintre el si tatal meu nu erau excelente cand tatal era inca in viata.

    Intrebarea mea este prin urmare: au trecut multi ani de la decesul tatalui iar eu nu am acceptat succesiunea in termenul precizat in lege nestiind ca tata a decedat, si de asemenea am precizat verbal si in scris mai mult decat odata ca doresc sa ii revina bunicii mostenirea (am facut in final si declaratia de renuntare la succesiune la consulat, dar nu am depus-o nicaieri odata ce am aflat ca bunica de asemenea a decedat). Mi-am pierdut total dreptul de mostenitor, or ma mai pot razgandi in acest moment? Si daca m-am razgandit, care ar fi procesul prin care pot accepta succesiunea?

    Realizez ca deciziile mele nu au fost ideale in aceasta situatie si ca e putin cam tarziu sa ma razgandesc la 7 ani dupa deces, dar odata ce am aflat ca bunica a decedat de asemenea, mi s-a schimbat cumva inima, dar daca nu se mai poate face nimic atunci asta este.

    Multumesc mult in avans pentru informatii.

    Reply
    • Bună ziua,

      În realitate situația dvs. este foarte simplă:
      1. Sunteți principalul moștenitor (clasa I) a tatălui dvs.;
      2. Nu ați renunțat expres la moștenire;
      3. Nu s-a solicitat decăderea din dreptul de a accepta moștenirea (de aceea a fost respinsă cererea de chemare în judecată) și sunteți singurul moștenitor în viață;

      Puteți merge la notar să dezbateți succesiunea tatălui oricând.

      Reply
      • Multumesc mult, deci ca sa clarific, ceea ce spuneti este ca desi am facut la consulat declaratie de renuntare la succesiunea legala, atata timp cat nu am utilizat declaratia (in instanta sau la notarul unde este dosarul succesoral), pot inca sa accept mostenirea din partea tatalui?

        O seara frumoasa

        Reply
  38. Tata a murit în 2003, eu sunt fiul din prima căsătorie și în 1978 am fost încredințat de instanță mamei. Tata sa recăsătorit și a mai avut un băiat care a murit în 2004 dar înainte înpreună cu mama sa ( soția supraviețuitoare) nu au declarat la notar că mai există un moștenitor (eu) eu am aflat de de acest lucru acum o lună pt că la data morți tatălui nu eram în țară… Masa succesorală sa înpărțit între soția supraviețuitoare și nora ei care are un fiu (nepot) eu nu am o declarație de acceptare a moșteniri, dar am avut o procură de la tata pt al reprezenta într-un proces semnată la notar cu un an înainte de a muri. Am continuat procesul încă 7,8 ani după ce a murit. Se poate numi acceptare tacită? Cum reușesc să fiu inclus mai repede și sigur în certificatul de moștenitor? Reclamație la parchet sau proces civil? Bunici mei decedați au un teren, soția supraviețuitoare sau fiul fratelui meu cu mama lui au dreptul la moștenirea bunicilor mei?

    Reply
    • Bună ziua,

      O speță foarte interesantă dar avem nevoie de mai multe detalii.
      Pentru început soluția este un proces civil, nu vă folosește la nimic o plângere penală.

      Puteți anula certificatul de moștenitor dat fiind faptul că a fost emis în urma unor declarații false.

      Cu privire la acceptarea succesiunii în mod tacit prin reprezentarea tatălui într-un proces aș tinde să spun că este un caz de acceptare tacităa succesiunii, dar depinde ce tip de proces.

      Dacă sunteți interesat în mod real de formularea unei acțiuni putem colabora.

      Reply
  39. Bună ziua,doresc să vă întreb despre un certificat de moștenitor dobândit de tatăl meu in urma succesiunii după decesul soției sale cu care nu au avut copii și nici părinți în viața soția lui a lăsat că legatar universal pe nepotu (,copilul fratelui ei care este în viața) . Notarul a dat cotă de 1/2 tatăl meu și lui tot 1/2.acum nepotul cere anularea certificatului de moștenitor zicând că are cota de 3/4.eu vorbind cu notara a spus că ea a dat cotele conform legii…eu nu mai înțeleg nimic,sper să mă puteți ajuta cu un răspuns…va multumesc

    Reply
  40. Bună seara am și eu o întrebare mama mea a decedat în luna Iunie tata e decedat de 23 de ani în urma lor rămânând o casă și mai multe pământuri țin să menționez că casă e pe numele tatălui și nu sa deschis succesiune niciodată pentru că noi eram copii la timpul acela iar mai târziu cind noi am plecat a rămas mama acolo acum că ia sa dus îmi puteți spune ce este de făcut

    Reply
    • Bună ziua,

      Puteți dezbate succesiune (copiii) dat fiind faptul că probabil fie niciunul fie toți ați acceptat succesiunea tacit (copii fiind nici nu ați fi putut să renunțați la ea).

      Dacă vă înțelegeți amiabil puteți merge la notra.

      Dacă nu vă înțelegeți ne puteți contacta pentru asistență și reprezentare în dosar.

      Reply
  41. Bună ziua. Tatăl nostru a decedat de curând, am rămas moștenitori mama, eu și o soră, am deschis succesiunea și avem certificat de moștenitori. Am următoarele întrebări:
    1. În masa succesorală intră și conturile bancare care erau pe numele mamei din timpul vieții tatălui, pe lângă bunurile imobile?
    2. Mama și sora doresc să renunțăm la dreptul de moștenire în favoarea mamei, cu clauza că la decesul mamei o să moștenim în părți egale ambii copii. Eu doresc să că fiecare să primească dreptul legal. Se poate schimba ulterior această clauză?
    3. Se poate face o clauză sau un testament după ce am renunțat la drepturile de succesiune în favoarea mamei?

    Reply
    • Bună ziua,
      1. Intră în masa succesorală și conturile bancare pe numele mamei (depozite bancare), dacă banii erau comuni (proveneau din salarii, vânzări deb unuri comune ș.a.).
      2. La decesul mamei veți primi ambii copii câte 1/2 din punct de vedere legal. Problema este că această “clauză” este din punct de vedere juridic un testament. Iar testamentul poate fi schimbat oricând pe timpul vieții mamei. Spre exemplu mama ar putea (după ce are toată moștenirea) să facă testament pentru sora dvs. sau daor să o vândă.
      3. Nu am înțeles concret întrebarea.

      Reply
  42. Buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta cu opinia dvs pentru urmatoarea speta: bunicul meu a decedat acum 5 de ani si pana acum nu s-a facut succesiunea dupa dansul. Acum bunica mea vrea sa faca succesiunea dar mostenitori sunt si cei 2 copii ai lor (tata si matusa mea). Se poate face succesiunea daca matusa mea nu vrea sa se prezinte la notar pentru incheierea succesiunii? Ce variante avem?
    Va multumesc mult pentru ajutor.

    Reply
    • Bună ziua,

      Nu se poate realiza succesiunea la notar dacă mătușa dvs. nu se prezintă.

      În condițiile în care nu se prezintă unul dintre moștenitori, singura variantă este aceea de a dezbate succesiunea în instanță.

      Reply
  43. Bună seara!
    Situația cu care ma confrunt ar fi urmatoarea: bunicii mei au decedat (impreuna au detinut casa) , prima bunica(nu s-a facut act de succesiune) , apoi dupa 9 ani bunicul (care prin testament imi lasa mie (nepoata) moștenire casa! Ei au un fiu (tatal meu) care nu este interesat de moștenire si ar vrea sa renunțe la tot in favoarea surorii mele! Poate face acest lucru? Sau ce varianta ati recomanda in acest caz, tinand cont ca au trecut deja 3 ani de la moartea bunicului si nu s-a ajuns la niciun consens! Ce pasi ar trebui urmati pentru a se face actele? Mulțumesc frumos!

    Reply
  44. Buna ziua,
    va prezint urmatoarea speta: sotul meu decedat in 2016 luna martie, tatal lui decedat in luna augsut 2016, mama lui decedata in 2020; au ramas fratele lui si fiica noastra-nepoata.
    Dupa bunic s-a dezbatut mostenirea unei sume de bani aflata in banca si a unei tranzactii imobiliare, au ramas terenuri si casa.
    Dupa bunica nu s-a dezbatut nimic.
    Nepoata trebuie sa mearga la notar pentru a da declaratie de acceptare a succesiunii pentru restul de mostenire din partera bunicului si pentru mostenirea din partea bunicii?
    Multumesc!

    Reply
  45. Buna ziua,
    Am urmatoarea situatie : Bunica a divortat de primul sot (decedat dupa divort) . L-au avut pe tatal meu ( decedat intre timp ) . Tatal meu s-a insurat si ne-a avut pe mine si sora mea . Deci din prima casatorie a bunicii , a rezultat un baiat care s-a insurat si a avut 2 x nepoti .
    Dupa divort , probabil si-au impartit cum au considerat, toata averea .

    Apoi , bunica s-a recasatorit . A avut un alt baiat (necasatorit) . Intre timp cel de-al doilea sot a murit , apoi a murit si bunica .
    Acum in viata sunt : Sotia fiului ei + Nepotii din prima casatorie si desemenea fiul ei din a doua casatorie .
    In timpul celei de-a doua casatorii , au achizitionat bunuri + un apartament .

    Exista acest apartament + bunuri acum dupa decesul ei . Bunurile au fost achizitionate in timpul celei de-a doua casatorii . Nu-mi dau seama daca ne revine ceva noua nepotilor si totodata si fiului ei . Momentan de bunuri+apartament , se bucura doar fiul ei din a doua casatorie .

    Multumesc pentru ajutor .

    Reply
  46. Buna seara.
    Sunt in urmatoarea situatie. In luna august al acetui an a decedat mama, in urma uor suferinte indelungate, pe parcursul mai multor ani. Eu impreuna cu una din surori avand grja de nevoile parintilor in acasta perioada. In ultima luna fiind internata la spital, dintre care o saptamana la terapie intensiva.
    Surpriza a fost sa aflam ca parintii au facut un contract de donatie cumnatei care locuieste impreuna cu fratele nostru in Italia.Contractul incluzand toata masa succesorala (casa + teren).
    Contractul de donatie a fost facut in luna aprilia a acestui an. Varsta si starea precara de sanatate a parintilor au fost speculate in luarea acestei decizii.
    Valoarea totala a contractului de donatie nu estte foarte mare, dar consideram excesiva aceasta decizie tinand cont ca suntem 5 frati dintre care unul infiat.
    Care sunt demersurile de urmat pentru a se ajunge legal la o normalitate, avad in vedere si atitudinea sfidatoare, a cumnatei si frateui, fata de cei 4 frati.
    Multumesc.din suflet, sa ma indrumati sa putem rezolva aceasta nedreptare.

    Reply
    • Bună dimineața,

      Contractul de donație poate fi:
      1. Anulat in condițiile lipsei discernământului mamei dvs. sau
      2. Poate opera reducțiunea donației aceasta încălcând rezerva succesorală, și astfel bunul să fie împărțit între toți moștenitorii.

      Cumnata este considerată o persoană interupusă.

      Dacă aveți nevoie de asistență juridică, ne puteți contacta pe [email protected] sau la 0726279716

      Reply
  47. Buna ziua,, daca pentru un imobil nu s-a deschis masa succesorala si a trecut mai mult de un an se pierde dreptul asupra mostenirii? Suntem 3 parti implicate, fosta sotie si doi copii

    Reply
    • Bună dimineața,

      Nu în mod necesar. Dacă s-au făcut acte de acceptare tacită se poate solicita atribuirea masei partajabile către partea care a efectuat astfel de acte.

      Pentru asistență și reprezentare în dosar, vă rog să ne contactați la [email protected] sau 0726279716

      Reply
  48. Buna ziua.
    V-as ruga sa ma sfatuiti in urmatorul caz.
    Tata decedat in urma cu mai bine de 1 an (nov 2021), mostenitori suntem mama, fratele, ambii cu domicliul in Ro, si cu mine, domiciliata in Canada.
    Cum se poate proceda astfel ca eu sa renunt la dreptul meu de succesiune in favoarea celorlalti mostenitori si sa nu fiu nevoita sa ma deplasez in Ro si nici la Consulat. Locuiesc la o distanta mare de Consulat.
    Nu posed pasaport romanesc, nici buletin, dar am certificat de nastere si casatorie (format actualizat en / fr), un pasaport canadian.
    Va multumesc mult!
    Sylvia

    Reply
    • Bună ziua,

      Este posibil ca fratele și mama dvs. să dezbată succesiunea în instanță iar dvs., în fața instanței, fără a vă prezenta la notar sau consulat, să achiesați la pretențiile lor și, astfel, să renunțați la moștenirea în favoarea acestora.

      Pentru asistență și reprezentare în dosar, vă rog să ne contactați la [email protected] sau 0726279716

      Reply
  49. Buna ziua,suntem 2 frati, parintii au decedat in 2017. Inca nu s-a facut succesiunea iar anul acesta in septiembre, fratele meu a renuntat in fata notarului, la mostenire. Ar putea sa anuleze renuntarea lui, care sunt pasii pe care trebuie sa-i fac eu de acum incolo? Mii de multumiri anticipate pt ajutor!

    Reply
  50. Buna ziua !
    Suntem doi frati.
    Tata a murit primul, apoi si mama.
    Tatal a lasat prin testament olograf jumatatea lui din apartament fratelui.
    S-a facut succesiunea in termen de amandoi insa nu s-a prezentat si testamentul olograf, convenind sa-l respectam dprinta tatalui la vanzarea casei ..
    Ce parte-mi revine mie din mostenire si ce parte fratelui ?
    Pot apare surprize nedorite din partea copiilor, fratele avand doi copii iar eu doar pe cel din partea sotiei pe care l-am facut mostenitor legal prin intermediul unui testament legatar universal

    Reply
    • Bună ziua,

      Dacă s-a dezbătut succesiunea, ar trebui să partajați bunul conform cotelor stabilite în cadrul succesiunii și, pe cale de consecință, să deveniți fiecare proprietar pe cota parte atribuită, exclusiv.

      Astfel și dvs. și fratele dvs. veți putea dispune după bunul plac de bunurile dvs.

      Reply
  51. Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta. A murit un parinte si a ramas un alt parinte impreuna cu fiul. Celaltalt parinte poate deschide succesiunea in lipsa fiului? Fiul a facut declaratia de acceptare la notar in termen. In plus si-au impartit si o asigurare de viata la care s-a facut un fel de succesiune doar pt acel bun. Deci ma intereseaza sa stiu daca celalalt parinte poate face succesiunea pt restul bunurilor fara prezenta fiului? Exista cazuri ca dupa acceptarea expresa la notar sa se deschida succesiunea fara el? Multumesc!

    Reply
  52. Bună ziua. Socrul meu a decedat in august 2022. Are 1 băiat din prima căsătorie și 1 băiat din a 2-a căsătorie ( soțul meu). Casa în care a locuit a fost achiziționată prin contract de vânzare cumpărare de la părinții socrului, inainte de casatorie. Însă, acesta împreună cu a 2 a soție, au cedat-o, prin contract de întreținere, soțului meu. Mai poate face aceasta obiectul succesiunii? A doua sotie are 2 copii din alta casatorie. Au si acestia dreptul la mostenire? Va mulțumesc anticipat!

    Reply
  53. Bună ziua!Suntem 4 frați, pătinții au decedat tatăl în aprilie 2020 și mama decembrie 2021.Încă nu am deschis succesiunea.La începutul lunii decembrie am fost la notar să o deschidem ia notarul ne-a informat că nu putem să deschidem ,că deja este deschisă la un alt notar.Am întrebat cine a făcut și ne-a spus că nu știe ,dar poate a deschis primăria..In acest caz putem să fim decăzuti din drepturi ?Nu am primit nici o citație,nici un telefon să ne prezentăm la succesiune Vă mulțumesc !

    Reply
    • Bună ziua,

      Puteți fi decăzuți din drepturi în condițiile în care nu ați dezbătut succesiunea. Ar fi necesar să sunați notarul la care este deschisă succesiunea actual pentru mai multe detalii.

      Pentru asistență și reprezentare ne puteți scrie la [email protected] sau 0726279716

      Reply
  54. Buna ziua!
    Tatal meu a avut o sora care a decedat anul acesta. Am aflat de curand despre decesul ei , nu a tinut legatura cu ea deorece locuieste in alt oras. Va rog sa ma indrumati care sunt pasii pentru deschiderea succesiunii(mentionez ca este singurul in viata 78 ani). Nu stie care este averea ramasa in urma ei.

    Reply
  55. Buna ziua,

    Dupa cat timp un teren caruia nu i s-a facut succesiunea poate devenii al primariei / statului?
    Mentionez ca s-au platit impozitele anual si a trecut mai bine de 10 ani de la decesul proprietalui.

    Multumesc

    Reply
  56. BUNĂ ZIUA…AS DORI MAI ÎNTÂI SFATUL DVS,SI MAI APOI AJUTORUL DACĂ VA FI NECESAR. TATĂL MEU A DECEDAT ANUL 2017, EU SUNT PLECAT ÎN STRĂINĂTATE DE FOARTE MULȚI ANI, AM AFLAT DE CURÂND CĂ AU UN CERTIFICAT DE MOȘTENITOR IN CARE MAMA ȘI FRATELE. PUTEAU SA FACĂ MOȘTENIREA FĂRĂ MINE? MULȚUMESC ANTICIPAT.

    Reply
    • Bună ziua,

      Din punct de vedere legal mama și fratele dvs. NU pot face succesiunea fără dvs.

      Singura modalitate în care o pot face este în urma unui fals în declarații și astfel certificatul de moștenitor poate fi anulat.

      Dacă doriți începerea unei proceduri judiciare vă rog să ne contactați e-mail [email protected] sau telefon 0726279716

      Reply
  57. Bună ziua
    Am și eu o întrebare dacă se poate.Am o mătușă care a decedat care are o fată cu probleme psihice acte doveditoare , dacă eu ca nepot am grija de ea sau ma ocup sa o duc la un azil ,ceilalți verișori au dreptul la moștenire?
    Va mulțumesc

    Reply
  58. Bună seara.
    Va rog să mă sfătuiți în următorul caz.
    Tatăl meu a încetat din viață în luna octombrie, anul acesta. Eu locuiesc în Spania de mulți ani. Mama este în viață și mai am 2 frați. Care sunt demersurile pentru deschiderea succesiunii și dacă eu trebuie să fiu prezentă la depunerea actelor la notar sau doar când trebuie semnat, dat fiind faptul că eu locuiesc în Spania.
    Mulțumesc mult.

    Reply
  59. Buna ziua as avea si eu o intrebare?…sotul meu a cumparat un teren si el este propietar si eu fiind casatorita cu el ma rog,…eu am o fetita din prima relatie si 2 copii cu el, acum aflu ca si el are o fetita din alta relatie,….as vrea sa stiu fetita lui din alta relatie va avea dreptul la mostenire daca nu este cu noi in romania?…si daca da are dreptul as putea sa fac un testament sa ramana doar celor 3 copii ai mei?…sau cum se procedeaza ca fetita lui sa nu aiva parte la aceasta casuta de 60 de metrii care nici nu ai ce lua,…nu suport gandul ca va veni o fata dupa 20 de ani sa se certe cu, toti 3 copii ai mei pe o amarata de casa, care ce sa ia ca asa se va intampla si daca ei cresteau impreuna nu aveam nimic de zis de nu se poate face nimic ca ea sa le ia dreptu ca si eu muncesc sa o ridic jur ca voi divorta si ii voi lasa lui toata casa sa stea el cu fata lui jur ca renunt numai sa nu vad cearta intre copii mei ???????? cand voi muri sa mor linistita ca nu ii deranjeaza niciun strain, sa isi scoata ei intre ei ochii cum vine vorba ptr o amarata de casa ca asa de tare ne luotam de parca zici ca o luam cu noi lume rea suntem cu totii va multumesc anticipat ????

    Reply
  60. buna ziua,
    mama a murit acum 20 de ani, iar in casa a ramas sotul supravietuitor care a decedat si el in 2022, dar care nu a facut succesiune dupa moartea mamei. Eu ca fiu am acceptat succesiunea, dar tatal are trei frati si unul mort care are copii. Cum se procedeaza? Faptul ca nu a deschis succesiune dupa mama il scoate din masa succesorala? Notarii mi-au spus ca am 75% din proprietate, iar frati sotului mamei au 25%.
    multumesc!

    Reply
  61. Buna ziua, am avut unchi dec in 2021 si matusa dec in iunie 2022, nu au avut copii.Au ramasa casa si terenuri.Unchiul mai are 3 frati in viata si 3 decedati dar cei decedati au copii un viata(si cazul meu ).Eu am aceleasi drepturi ca si unchii care mai traiesc eu fiind nepoata din partea unei surori decedate?Pt a pune casa la vanzare( toti ar fi de acord in afara de o sora)exista vreo posibilitate sa se vanda fara acordul ei sau ce s-ar putea face?Va multumesc foarte frumos !

    Reply
    • Bună ziua,
      Da. Vă subrogați în drepturi surorii decedate.

      Poate fi suplinit acordul surorii prin instanță, în procedura de dezbatere a succesiunii.

      Av. Toader Georgian
      0726279716

      Reply
  62. Buna seara, as dori sa va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns, multumindu-va anticipat pentru timpul si efortul dumneavoastra.
    Suntem 2 frati.Parintii mei au construit o casa in anul 2008 pe un teren mostenit de mama mea de la parintii sai.
    In 2017 tata a murit, mama mea a vrut sa faca succesiunea dupa el, insa fratele meu a refuzat sa se prezinte la notar declarand ca o sa ne intelegem noi doi (eu cu el) dupa ce va muri si mama.
    Mentionez ca in ultimii 25 de ani adica pe toata durata vietii lui mature, fratele meu a avut o relatie proasta atat cu mine cat si cu parintii nostri (dupa ce s-a casatorit).Eu am fost tot timpul alaturi de parintii mei, ajutandu-ne reciproc intotdeauna oricand a fost nevoie, eu chiar trecandu-i pe ei cu uzufruct viager pe cele 2 apartamente pe care le-am cumparat singura cu credit bancar.
    Anul acesta (Septembrie 2022) a murit si mama si din nou fratele meu refuza sa dezbatem succesiunea din care face parte doar acest imobil mentionat mai sus, pretinzand ca stie el ca mama mi-a dat mie niste bani in timpul vietii ei si ca el vrea partea lui din acei bani.De asemenea sustine sa ii dau masina pe care mama mi-a vandut-o mie cu contract de vanzare cumparare pe timpul vietii.Mama a murit de cancer si a fost lucida pana in ultima zi a vietii ei, deci nu poate fi acuzata vreo clipa ca era in lipsa facultatilor mentale.Fratele meu nu se ocupa de casa parintilor, eu am preluat toate cheltuielile intretinerii casei dupa decesul mamei.El sustine de asemenea ca nu vrea casa, dar nu vrea nici sa se prezinte sa facem succesiunea, si imi conditioneaza participarea la dezbaterea succesiunii cerandu-mi mie o suma exorbitanta de peste 65000eur in schimbul casei.
    Eu doresc sa ma adresez unui avocat pentru a reusi sa dezbat succesiunea si vreau sa stiu ce sanse am sa obtin acest lucru si sa il oblig pe fratele meu la plata cheltuielilor de judecata pe care eu le voi achita in prima faza.Va multumesc si va doresc un an 2023 cu sanatate si mult bine.Izabela

    Reply
    • Bună ziua,

      Din moment ce este o speță destul de specifică, am să vă răspund pe e-mail.

      Totodată, pentru a ne auzi mai repede mă puteți contacta telefonic la numărul de pe site.

      Reply
      • Buna seara, eu locuiesc in Canada , am cetățenie romană și sunt singura moștenitoare a tatălui meu care a decedat in Canada in 2019. Tatăl meu a avut un lot de pămînt agricol in Oltenia, fiind deținător de acte / titluri de proprietate pentru acest pămînt . In 2022 am reușit sa ma deplasez in România și sa fac succesiunea și sa obțin certificatul de mostenitor. Eu as dori in viitorul apropiat sa vând acest pămînt. Întrebarea mea este care sunt pașii următori pe care trebuie sa ii fac eu ca sa pot vinde? Trebuie trecut cadastrul pe numele meu? Trebuie trecut Titlul de proprietate pe numele meu? Sau pot vinde doar pe baza certificatului de mostenitor ? Va mulțumesc anticipat

        Reply
        • Bună ziua,

          Dacă ați dezbătut succesiunea și aveți un certificat de moștenitor, sunteți de drept proprietar al imobilului.

          Ar trebui să va înscrieți în Cartea Funciară (dacă e deschisă), la DITL și eventual la registrul agricol, pentru opozabilitate.

          Ulterior puteți doar să vindeți, notarial, imobilul.

          Reply
  63. Buna ziua ! Doresc sa adresez cateva intrebari cu privire la o casa unde locuieste nepoata bunicilor,ambii decedati in urma cu mai bine de 8 ani.Casa nu are succesiunea facuta,impozitul platindu-se in continuare de catre nepoata, pe numele defunctiilor.Mama nepoatei (fiica defunctiilor),decedata si ea in urma cu 3 ani.Bunicul decedat este trecut in registrul agricol ca titular al casei.Casa fiind foarte veche nu are C.F. Mai exista 2 unchi,fratii mamei,implicit copii bunicilor care de cand au decedat parintii lor (bunicii nepoatei),nu s-au mai interesat de absolut nimic.Casa,Impozit,curent,apa etc.Totul fiind platit in toti acesti ani de catre nepoata care s-a mutat efectiv in urma cu 8 ani in acea casa unde are si domiciliul de resedinta. si a adus diverse modificari casei inclusiv constructii noi in curte,comportandu-se ca un adevarat proprietar. Intrebari :
    1. Nepoata fiind trecuta in registrul agricol si avand adeverinta eliberata de primarie in care se specifica ( caitate de titular a acelei case de locuit) ,poate platii impozitul direct pe numele ei?
    2 .Daca si cum ar putea intra in legalitate ca si proprietar,fara a mai face succesiunea ?

    Reply
    • Bună ziua,

      Pentru a intra în legalitate cu casa moștenită și terenul trebuie făcută succesiunea.
      Pentru a intra în legalitate cu casa nou construită trebuie efectuate o serie de demersuri administrative, în funcție de data la care a fost finalizată construcția.

      Reply
  64. Buna ziua ! Tatal sotului meu a decedat acum trei luni. Fiind recasatorit, sotia nr 2 nu ne a anuntat. Cum putem lua parte la succesiune din moment ce nu vrea sa stea de vorba cu noi ?Poate dezbate succesiunea fara sotul mei, unicul copil al decedatului ?

    Reply
  65. Bună seara. Bunicul meu a murit la începutul anului moștenitori au rămas bunica și tatăl meu care este înfiat de ei. Vrem sa deschidem taxa de succesiune dar nu putem lua legătura cu tatăl meu. Dacă bunica deschide taxa de succesiune tatăl meu o poate sparge după ani de zile în cazul în care afla ?

    Reply
  66. Bună dimineața,rog și eu îndrumare: am făcut succesiunea după parintii fără punerea în posesie (titlu moștenitor 1/2 ) fratele a decedat în martie 2022,ce trebuie să fac eu acum?Menționez ca fratele are copii.

    Reply
    • Bună ziua,

      Ce doriți să faceți?

      Trebuie deschisă succesiunea de pe frate (de către copii). Partea fratelui se va transfera copiilor.

      Dacă doriți să ieșiți din indiviziune o puteți face în contradictoriu cu copiii fratelui.

      Reply
  67. Buna ziua!
    In urma deceselui ultimului parinte,fratele meu a deschis dezbaterea succesiunii. Suntem 3 frati. La masa succesorala au intrat o casa,terenuri….etc.
    Intrebarea mea este cum ar trebui procedat: eu si fratele meu am dori sa fim toti 3 mostenitori,urmand ca apoi sa cedam partea noastra din mostenire( casa si terenul aferent casei) iar pentru restul si ce va mai fi pe viitor sa avem fiecare(toti 3) cota parte.
    Se poate rezolva totul odata,adica succesiunea si cedarea partii noastre din casa?
    Multumesc!

    Reply
  68. Buna ziua! In primul rând vă mulțumim că ne ajutați cu sfaturi pe toti!.. Sotul meu a avut un unchi care a decedat in 2020 neavând copii … și sora lui cu mult înaintea lui având pe soțul meu și singurul moștenitor al familiei . .Acești doi frați unchiul și soacra decedați amindoi nu au dezbătut succesiunea după părinții lor(casa părintească).Unchiul sa dat în întreținere unei fam au facut contract de vînzare cumpărare cu acea fam pt apartament pe care era proprietatea lui personală și pe bunuri ce le mai dețineau .Mentionez că soțul nu are pretenție la nimic din ce a fost proprietatea lui ci numai după casa părintească a (unchiului și a mamei soțului de care spuneam că succesiunea nu sa dezbătut după părinții lor. An fost la notar sa dezbatem succesiunea după unchiul sotului și nu am putut pentru că el avea făcut in fals certificat de unic moștenitor și atunci bănuiesc ca a intrat și partea lui de la casa de la tara și ne a îndrumat in instanta notarul ..Întrebare este:In cazul in care fam întreținătoare nu a făcut demersurile necesare de acceptarea in termen de un an cum spune legea mai are vreun drept după partea unchiului de la casa de la tara unde mai era și soțul meu moștenitor? Acel certificat in fals ne a încurcat și pe noi și nu am putut dezbate succesiunea in decurs de un an am avut de așteptat acte de la arhiva au fost foarte greoaie demersurile Va mulțumesc anticipat!

    Reply
    • Bună ziua,

      În condițiile în care soacra dvs. a accepta tacit sau expres succesiunea de pe părinți, iar soțul dvs. a acceptat succesiunea de pe mama sa (deși, fiind unic moștenitor nu prezintă foarte multă relevanță), puteți dezbate succesiunea bunicilor soțului și să anulați acel certificat de unic moștenitor, dat fiind faptul că este ca urmare a unui fals.

      Cu plăcere, însă ajutorul apare doar atunci când va decideți să acționati, restul sunt doar informații.

      Av. Toader Georgian

      Reply
  69. Buna ziua d-le Georgian,
    Vă rog să ne îndrumați privind o eventuală succesiune, având în vedere următoarele: Talal meu a decedat în urma cu trei zile. A fost recăsătorit în urma cu 30 de ani, actuala sotie fiind în viața. Tatăl meu a avut din prima căsătorie 2 băieți (eu și fratele meu). Mama noastră a decedat înainte cu un an de a se recăsătorit tatăl nostru. Soția actuala a tatălui nostru( cu care s- a recăsătorit) are la randul ei o fata din prima căsătorie. Pe parcursul căsniciei tatălui nostru cu actuala sotie, respectiv 30 de ani, eu și fratele meu nu am beneficiat de nici un fel de ajutor material din partea acestora.Refacandu- și viața, având alta familie, tatăl nostru și-a îndreptat toată atenția către bunăstarea fiicei soției actuale. Astfel, tatăl nostru a vândut un apartament cu 3 camere in care a stat cu mama noastră naturala, a cumpărat un apartament cu 2 camere pentru el și actuala sotie, respectiv o garsoniera pentru fiica actualei soții. Mai apoi a vândut și apartamentul cu 2 camere, influențat de actuala sotie și s-au mutat in apartamentul mamei soției actuale( după decesul acesteia). Între timp fiica actualei soții s- căsătorit și au fost ajutați material sa- și cumpere un apartament unde s- au mutat din garsoniera. Când tatăl nostru era pe patul de spital, soția actuala a scos toți banii din conturi, tinandu- i probabil în casa. Neavând acces la informații privind pe numele cui sunt înregistrate garsoniera și apartamentul fiicei soției actuale și nici câți bani sunt scoși din conturi, venim cu rugămintea sa ne ajutați cu un sfat daca noi ,cei doi fii legitimi ai tatălui nostru mai avem vreo șansă să beneficiem de ceva în urma tatălui nostru și să deschidem procedura de succesiune.
    Vă mulțumim anticipat ,

    Reply
    • Bună ziua,

      Daca cunoașteți adresele puteți vedea pe numele cui sunt bunurile imobile cumpărate de tatăl dvs.

      De principiu, bunurile cumpărate în timpul căsătoriei aparțin în cuantum de 50% tatălui dvs. (mă refer în timpul căsătoriei cu actuala soție0 chiar dacă sunt cumpărate pe numele soției.

      Cu privire la bani puteți vedea printr-o solicitare la bancă pe baza certificatului de moștenitor sau prin intermediul instanței.

      Așadar, de dezbătut succesiunea, cu siguranță puteți. Singurul termen ambiguu este masa partajabilă.

      Av. Toader Georgian
      0726279716

      Reply
      • Suntem 5 frati,mama a murit in 2018,tata cu mult inaintea ei.Exista o casa si terenuri ale mamei .Nu s a facut succesiunea,impozitul casei si tot ce tine de aceasta a fost platite de unul din frati care a si sustras actele casei spunandu ne ca nu exista acte pe casă insa unul din frati,cel mai mic are mutație la casa respectiva si cand a căutat sa si actualizeze actul de identitate nu le a mai gasit documentele casei.. As vrea sa stiu ce pot face eu in aceasta situatie?

        Reply
  70. Bună ziua,
    Doresc clarificare în legătură cu succesiunea după bunica.
    Bunica a avut 3 copii si a decedat în anul 2011. Cu mulți ani înainte de deces mama s-a îngrijit de bunica la domiciliul nostru. Bunica a fost nevoita sa plece din casa ei în care locuia împreună cu un fiu și familia acestuia, întrucât acel fiul era alcoolic, se purta urat cu ea, iar soția acestuia lua lucrurile mai valoroase din casa și le vindea, insusindu-si banii.
    La un moment dat, mama mea a avut un accident vascular, a rămas imobilizata si a decedat după bunica în anul 2019.
    După imobilizarea mamei la pat, bunica a fost nevoita sa se întoarcă în casă ei și să locuiasca impreuna cu familia fiului ei alcoolic, până la deces.
    Precizez ca fiul locuiește în prezent în casă bunicii și de câte ori am deschis discuția despre succesiune, acesta s-a purtat foarte urat cu noi, copii mamei noastre, amenintandu-ne cu moartea, făcând scandal pe la poarta noastra, vorbind foarte urat…
    Precizez ca noi am dezbătut succesiunea după decesul mamei numai pe casa părintească, ptr a ne putea încadra în termenul prevazut.
    În urma cu câteva luni eu impreuna cu fratele meu am deschis succesiunea de la bunica, însă la notariat cei doi copii supraviețuitori ai bunicii au refuzau sa vină. Cel care locuiește în casă ne-a strigat ca el este proprietar pe casa bunicii pentru ca locuiește în ea, chiar el daca el nu a deschis succesiunea nici pana in prezent, noi fiind singurii care am demarat procedura.
    Am înțeles astfel ca trebuie sa ma adresez Instanței.
    În situația relatata, eu mai am vre-o șansă dacă am depășit termenul de 6 luni?
    Doresc sa ma indrumati dacă mai am drept de succesiune eu fiind nepoata bunicii, sau dacă unchiul meu rămâne cu toată casa bunicii, chiar dacă el nu a inițiat deschiderea succesiunii până in prezent. Are el un drept mai mare decât mama și fratele lui la casa bunicii?
    Mulțumesc frumos!

    Reply
    • Bună ziua,

      Mama si cei doi frați au drepturi egale la moștenire.
      În principiu, puteți face succesiunea dacă mama dvs. a făcut acte tacite de acceptare a succesiunii și, având grijă de bunica dvs., cel mai probabil a făcut.

      Av. Toader Georgian
      0726279716

      Reply
  71. Bună seara. Dacă la notar nu sa putut efectua succesiunea și în instanta sa judecat pana când sa perimat cauza și de 5 ani nu s-a mai făcut nimic. se mai poate deschide la notar din nou succesiunea? Dacă între timp din cei 7 frați au mai murit 2 și noi deschidem acum din nou succesiunea mai treb sa chemam și pe moștenitorii fraților decedati. Dacă deschidem dinnou se împarte doar la cei 5 frați în viata?? Precizez ca la notar și nici în instanta nu sa stabilit calitatea de moștenitor a niciunuia dintre frați și nici alocare cota din moștenire

    Reply
    • Bună ziua,

      Este puțin mai complicat.

      De principiu, dacă s-a perimat, puteți reîncepe succesiunea la notar.
      Vor fi chemați la moștenirea și moștenitorii fraților, în condițiilpe în care au dezbătut moștenirea fraților.

      Reply
  72. Buna ziua,

    Bunicul si unchiul au contract cu clauza de uzufruct. Unchiul a murit iar fiica lui a facut succesiune si a plecat in Germania. Bunicu nu mai poate sta nesupravegheat din cauza sanatatii iar verisoara nu raspunde la nici un fel de comunicatie. Daca eu am grija de bunicu ce pot face in aceasta privinta pentru a fi despagubita material.

    Reply
    • Bună ziua,

      Dacă bunicul a făcut contract de vânzare-cumpărare către unchi, cu drept de uzufruct, poate fi considerat o donație deghizată și pe cale de consecință să fie, în anumite condiții, retractată de bunic.

      Dar, în condițiile în care aveți grijă de el, nu înseamnă că vă va reveni vreun drept asupra imobilului.

      Reply
  73. Buna dimineața. Va rog frumos sa îmi răspundeți și mie la următoarea situație. Mama a decedat acum 4 ani eu și frații mei nu am știut că trebuie să mergem până int un an sa acceptăm moștenirea. Acum vrem sa facem succesiunea. Se poate face succesiunea chiar daca nu am acceptat moștenirea? Nu știu dacă se ia în considerație că până la un an de la moartea mamei eu m am ocupat de toate cele creștinești.
    Vă mulțumesc anticipat și că ne ajutați cu răspunsuri!

    Reply
  74. Buna dimineața ,deranjez cu o problema puțin c am încurcată și anume in urma cu câțiva ani s a făcut o succesiune la un teren după unchiul și tatăl meu , decedați ambii. Noi suntem 4 frați iar la momentul succesiunii 1 sora era decedata( aceasta având copii) când s a făcut succesiunea la teren s a făcut succesiune și la casa părintească dar la partea unchiului mort nu a fost trecută sora decedata. Am aflat decurgând când am fost sa achit impozitul la primarie. Acum copii surori mele nu au dreptul la partea unchiului ce este de făcut sa aibă și ei dreptul?

    Reply
  75. Buna seara
    Se poate deschide o alta succesiune la alt notar decat la acela in care a fost deschisa o succesiune oentru o executare siluta de vanzare a unui apartament in anul 2011
    Mai exista un bun care nu a vrut nitara respectiva sa il cuorinda in masa succesorala , fiind foarte grabita sa se incheie acea executare silita, aoartamentul intrand in proprietatea nepoatei ei
    Din acest motiv nu vrem sa mai colaboram cu ea
    Multumesc

    Reply
  76. Buna ziua d-le Georgian. Tatal meu a decedat la final de an 2022. Mostenitori sunt mama mea ,eu ,un frate si o sora. Parintii au fost casatoriti ,iar toti 3 copii au rezultat din aceasta casatorie.Nu exista vreun testament. Dorim sa facem succesiunea. Masa succesorala se compune din urmatoarele bunuri imobile si mobile:
    -casa parinteasca,cumparata impreuna de tata si mama in timpul casatoriei,exista CF pe ambi parinti
    -1/2 din casa bunicilor din partea tatalui,mentionez faptul ca tatal meu a facut dezbaterea succesiunii cu sora lui ptr acest imobil,exista CF pe ambii frati :tata decedat si sora lui in viata
    -apartament cumparat impreuna de tata si mama in timpul casatoriei,exista CVC ,dar nu era intabulat in CF pe parintii mei, vandut in 2022 cu o promisiune bilaterala de vanzare incheiata la notar,cel care a cumparat avand o imputernicire data de parintii mei ptr a intabula acest apartament
    -terenuri agricole proprietatea tatalui meu,exista titlu de proprietate emis doar pe numele tatalui decedat
    -terenuri agricole mostenite de tatal meu de la bunici,in urma succesiunii si partajului voluntar facute impreuna cu sora lui,exista certificat de mostenitor si act de partaj voluntar emise de notar
    -terenuri agricole aflate in posesie,exista proces-verbal de punere in posesie emis de primaria unde sunt situate terenurile respective
    -depozite bancare,titular fiind tatal meu si mama la clauza de imputernicire
    -depozite bancare titular mama mea si tatal la clauza de imputernicire
    -autoturism si tractor inmatriculate in circulatie pe numele tatalui meu,cumparate in timpul casatorie
    -bani cash ,de care stim toti 3 copiii
    Rugamintea mea este sa-mi comunicati,care este modalitatea de impartire ptr fiecare din aceste bunuri? Adica,in momentul in care facem succesiunea cat revine din aceste bunuri fiecarui mostenitor?
    Multumesc anticipat

    Reply
  77. Buna ziua! Va cer sprijinul petnru ca nu gasesc raspuns in alta parte.
    Tatal meu a avut 3 relatii; din 2 dintre ele existand 2 copii (eu si sora vitrega). Cu ultima sotie nu a avut copii.
    In octombrie 2022, a decedat, dar a lasat un testament prin care m-a instituit legatar universal.

    Sotia supravietuitoare doreste deschiderea succesiunii, dar ne lovim de reticenta sorei vitrege, care nu doreste sa comunice, sa participe sau sa fie parte in acest demers.
    Ii cunosc doar numele de familie si numarul de telefon…atat!

    Sucesiunea va trebui facuta intr-un oras mic, nu cu f multi notari, iar toate incercarile de a gasi un notar care sa ne preia cazul, a fost in zadar, motivandu-ne ca acel testament poate baga bete-n roate si se poate ajunge in instanta.

    Am rugamintea sa ma sfatuiti ce pot face in acest caz.
    Multumesc!

    Reply
    • Bună ziua,
      Singura modalitate de a dezbate succesiunea în condițiile în care nu aveti concursul tuturor moștenitorilor este prin intermediul instanței de judecată.

      Reply
  78. Buna seara! Bunicii sotului meu a locuit cu unchiul sotului.Ambii bunici au decedat (ea in 1987, el in 1991) ,unchiul nu are decat o hartaie scrisa de mana ca are drept sa locuiasca in casa facuta intre tata si unchi. Socrul meu cat a trait a incercat pe cale amiabila sa vorbeasca cu ,cumnatul si cumnata,dar nu au dezbatut mostenire. Socrii mei au decedat si ei(ea in 1990 si socrul in 2004). Sotul meu este mostenitor legal cu unchiul lui? Pentru ca unchiul sotului a mers si a dat in judecata partile(2 mostenitori,primarie si cadastru).De ce? Pe langa casa in care locuiesc si nu au act de vanzare cumparare,act de donatie….mai au si ceva hectare teren agricol.De ce nu au vrut sa dezbata succesiunea?Sotului meu i se cuvine ceva? Au titlul de proprietate pe numele bunicului nu al unchiului.

    Reply
    • Bună ziua,

      NU înțeleg exact situația expusă. Nu știu dacă unchiul soțului invocă uzucapiunea sau altceva, dacă s-au făcut acte de acceptare expresă sau tacită a succesiunii etc.

      Dacă doriți îmi puteți trimite cererea de chemare în judecată pe [email protected] și revin acolo cu un răspuns.

      Reply
  79. Bună ziua! Dacă nu cer prea mult v as ruga sa ma ajutati cu un sfat la urmatoarea problema :Unchiul meu înainte de a deceda si a făcut un certificat de unic moștenitor în fals, dar de fapt acuma sânt singur moștenitor al fam M am prezentat la notar pt a deschide succesiunea si am aflat ca facuse testament unei persoane jumătatea unei proprietăți, 1) Acum știu ca trebuie sa ma prezint în instanta pt a anula acel certificat fals dar nu știu cum ramine cu acel testament făcut acelei persoane mai ramine valabil sau se anulează? Menționez ca acea persoana nici nu a făcut aceea declarație de acceptarea moștenirii în termen de un an în cazul acesta este lovit de nulitate? Si mai o întrebare :2) Eu ca unic moștenitor trebuia sa fac si eu acea declarație la notar pt acceptarea moștenirii sau se poate repune în termen. Eu am început a face demersuri pt deschiderea succesiunii dar nu am reușit sa mi adun actele în termenul de un an pentra ca proprietatea era pe bunica si chiar pe strabunic. Va mulțumesc din suflet!

    Reply
    • Bună ziua,

      Sfatul meu ar fi să veniți la o consultanță pentru a discuta problemele deoarece implică mai multe mecanisme juridice destul de complexe iar dvs. faceți referire la documente pe care am nevoie să le studiez.

      De principiu, puteți anula un certificat de moștenitor fals. Apoi, testamentul, nu va produce efecte.
      Chiar și în calitate de unic moștenitor trebuie să acceptați succesiunea. Posibil sa ofi acceptat tacit.

      Reply
  80. Bună ziua.
    Aș avea nevoie de o părere avizată.

    Mi-a murit în toamna anului trecut soțul. Împreună avem 3 minuni de copilași.
    Noi apucasem să ne mutăm la casă, pe terenul părinților soțului, în curte cu aceștia.

    Părinții soțului sunt în viață. Ei aveau un apartament pe care l-au vândut, iar banii i-au dăruit surorii soțului meu, ca parte de moștenire.
    Când trăia și soțul, au făcut un act prin care îi donau soțului meu, cu rezerva uzufructului viager, casa și curtea, tot ca parte de moștenire.
    Nu știu dacă au avut un acord scris, dar asta știu că a fost înțelegerea dintre ei.

    Acum, pentru că soțul meu a murit, eu nu știu dacă și cât vor moșteni copilașii noștri.
    Recunosc, am încercat să citesc legislația, dar mi se pare complicat.

    În afară de casă + teren, ar mai fi 2 mașini, și din câte cred, și pensia privată pilonul II care s-a acumulat.

    Îmi puteți spune ce drepturi au cei mici și ce drepturi avem noi toți ceilalți? Cum se va împărți totul?

    Reply
    • Bună ziua,

      Din ce înțeleg din mesajul dvs., soțul dvs. a primit deja donație casa.

      Moștenirea soțului (casa și mașinile) se vor împărți între dvs. și copii. La fel și pilonul II de pensii.

      Copiii vor lua 3/4, pe care îi vor împărții iar dvs. veți avea 1/4 din moștenire.

      Reply
  81. Bună seara ! In octombrie anul trecut ,fostul soț a decedat,nu avea niciun bun pt a deschide succesiunea, casa în care locuiește fiul nostru și nepoțelul ieste casa părintească a fostului soț,după decesul acestuia ,socrii sunt hotărâți sa’i lase totul fiicei lor prin vânzare cumpărare..Întrebarea mea e ,ce se va întâmpla cu fiul și nepotul fiul ,chiar nu are dreptul la nimic ,chiar pot fi aruncați în strada,asta după 31 ani,ani în care s’au investit bani in acest imobil? Multumesc pt înțelegere!

    Reply
    • Bună ziua,

      Contractul de vânzare-cumpărare, fiind o donație mascată, poate să fie supusă reducțiunii și imobilul poate fi readus în masa partajabilă.

      Investițiile în imobil pot fi recuperate.

      Reply
  82. Buna seara! Va rog sa îmi răspundeti la următoarea întrebare…se poate că unchii mei să facă succesiunea in lipsa fratelui lor, respectiv tatăl meu,in contextul in care,tata este decedat….?!? (Bunicii mei,decedați și ei,au avut 4 copii inclusiv tatăl meu) Pot face succesiunea fara sa mă anunțe pe mine,fratele meu sau mama mea? Ne pot exclude de la succesiune? Mulțumesc anticipat!

    Reply
  83. Bună ziua, tata s-a recăsătorit la vârsta de 65 de ani și deține o casa pe numele lui, moștenită de la părinții lui. El are 2 copii din prima căsătorie și ea are un copil din alta căsătorie. In cazul in care decedează tata, se împarte casa doar copiilor lui sau și cu copiii soției și cu soția actuala?

    Va mulțumesc anticipat!

    Reply
      • Bună ziua,

        va mulțumesc pentru răspuns.
        Am înțeles bine? “Doar copiilor lui și soțul supraviețuitor nu primește nimic?”
        Mă scuzați că întreb, dar nu sunt sigur că am înțeles bine.

        Va mulțumesc!

        Reply
  84. Bună ziua.Sunt sigura moștenitoare în calitate de fiica a tatălui meu. În anul 1995 sa eliberat certificatul de moștenitor prin care sunt moștenitoare cu 1/1; În anul 1996 am mers la primărie cu certificatul de moștenitor pentru schimbarea proprietarului in registrul agricol fapt pentru care am început plata impozitului pe terenuri. Dețin chitanțe pentru plata impozitului pe 1996 și retro și 1997.Din cauză că nu am putut întra în posesia proprietăților din anul 1998 nu am mai plătit impozitul. Acum în 2023 am dorit să plătesc impozitul pe terenuri și nu mai apare nici tatăl meu la rol nici eu…..Ce sa întâmplat…..Se pot face fraude de acest fel ? Menționez că un frate de al tatălui a pus stăpânire abuziv.

    Reply
    • Bună ziua,

      Este necesar să faceți o solicitare scrisă către primărie pentru a vă explica situația juridică a terenului, respectiv de ce nu sunteți înscrisă nici dvs. nici tatăl dvs. pe rolul fiscal.

      Reply
  85. Buna ziua! Am titlul de legatar universal testamentar in urma decesului unui prieten care mi-a lasat mie intreaga mostenire ( o casa la tara si un teren), nefiind casatorit, fara copii si fara parinti in viata, aceste lucruri fiind precizate in testament. Am incercat sa deschid succesiunea, insa notarul ma refuza cu justificarea ca trebuie sa astept un an de la deces. Nu inteleg aceasta practica atata timp cat nu exista o prevedere legala in acest sens. Eu doresc sa dezbat succesiunea. Chiar daca ar mai apare vreo alta persoana cu vocatie de mostenitor, are dreptul sa imi conteste in instanta testamentul, respectiv certificatul de mostenitor. Ce ma sfatuiti? Multumesc!

    Reply
    • Bună ziua,

      Sfatul meu este să găsiți un alt notar.

      Nu există nicio rațiune legale să vă refuze dezbatarea succesiunii. Chiar dacă ar exista alți moștenitori, aceștia ar putea, într-adevăr, sa conteste ulterior certificatul de moștenitor (dacă încalcă rezerva succesorală). Notarul are obligația să vă informeze, dar în niciun caz să vă refuze dezbaterea succesiunii.

      Reply
  86. Buna ziua.am si eu nevoie de un sfat de la dvs.tatal meu a murit /in anul 1988 si am dezbatut mostenirea.suntem mostenitori eu un frate de al meu si mama ,fiecare cu cota care i se cuvine,In anul 2019 luna iulie a decedat mama.Dupa moartea mamei fratele meu s-a mutat in casa parinteasca . Nici astazi nu este de acord sa desbatem mostenirea dupa mama.nici unul din noi nu am dat declaratie de acceptare sau renuntare la mostenire in termen de un an de la decesul mamei.cum se mai poate desbate mostenirea

    Reply
  87. Bună ziua părinții mei au murit acum 3 ani,eu am făcut la notar acceptarea succesiuni după ambii părinții di timp de un an nu sa atașat nici una dintre surori ,pot sa le dezmostenesc la judecătorie?

    Reply
  88. Buna ziua, vă rog să mă ajutați cu o speță: Tatăl meu a avut un Frate căsătorit cu soția peste 50 de ani. Ei nu au avut copii, iar ea a fost singură la părinți și nici rude apropiate (nu știu dacă păna la gr.4). El a decedat în 2012, soția în ianuarie 2023. Nu a fost dezbătută succesiunea după el din 2012 până în prezent. Masa succesorală este un apartament, loc de veci cimitir și un depozit în lei la o bancă. Care ar fi pașii de făcut pentru a dezbate succesiunea, acțiune pe care intenționez sa o încep în calitate de nepot. Mulțumesc anticipat.

    Reply
  89. Bună ziua, sunt legatar universal a mătușii mele, soția unchiului, fratele mamei mele, decedat. Mătușa și unchiul nu au avut copii. Mătușa a murit după fratele ei, acesta fiind văduv și fără copii.
    Mătușa a acceptat moștenirea după fratele ei, la notariat prin procură specială și în aceeași procură, m-a desemnat pe mine să mă ocup de moștenirea după frate. Procesul a început când mătușa trăia dar prima citație pe numele ei am primit-o după moartea ei. Prima întâmpinare și reconventionala le-am făcut în baza testamentului, ca legatar universal. Eu ca și legatar universal a mătușii am dreptul să moștenesc ce a acceptat mătușa, după moartea fratelui ei?
    Mulțumesc.

    Reply
  90. Buna ziua, ma pot prezenta la notar sa accept mostenirea dupa 30 ani intruct am stat în pasivitate nestiind de existenta titlului de proprietate, este singurul bun detinut in prop. de defunct? cunosc faptul ca mostenirea respectiva nu a fost declarata vacant, aspect atestat de primarie. Multumesc

    Reply
  91. Buna ziua; Vreau sa stiu si eu cum pot sa dezbat succesiunea dupa soacra mea decedata in anul 2008 socru decedat in 1981 iar fosta sotia a mea fica lor decedata in 2013 .Mentionez ca fosta mea soacra avea tilu de mostenitor singura dupa dezbaterea sucesiuni dupa moartea socrului ; Eu am o sinura fica in Bucuresti si locuiesc singur in casa fostei soacre Mentionez deasemenea ca locuiesc in acea casa din 1977 timp in care am renovat singur casa in itregime timp de 30 ani. Cum pot sa dezbat succesiunea impreuna cu fica mea ? Multumesc.chima

    Reply
  92. Bună ziua .Sunt în derulare succesiune printre mostenitori am 3 nepoti pe tulpina de la aceeași mama.Poate reprezenta doar unul să dea renuntare la succesiune?

    Reply
  93. Bună, cum se procedează în cazul în care un moștenitor este diagnosticat cu schizofrenie, nefiind capabil sa semneze acte notariale. Bolnavul are 2 copii, pot aceștia sa-i reprezinte interesele? Care este procedura legala pt a face asta?
    Multumesc.

    Reply
  94. Buna seara, va rog sa ma ajutati cu un raspuns clar, mama mea a decedat in octombrie 2022, are o fata care este sora mea din o relatie, nu crescut cu noi dorind sa ramana cu familia paterna, anii au trecut nu am in momentul de fata nici o relatie datorita faptului ca a ridicat mana asupra mamei, eu m-am ocupat de mama mea.. inmormantarea etc.. mama a lasat un apartament cumparat de la perechea ei cu uz viager, eu ma ocup de toate platile pentru ca acest domn este foarte bonlav si nu are pensie,intretinere, curent, gaz, impozit, intrebarea mea este, cum pot face succesiunea?

    Reply
  95. Bună ziua! In urma succesiunii terenului bunicului, toți copii acestuia au primit o cotă parte conform certificatului de moștenitor. Mama era în viață când s-a făcut această succesiune. Mama a decedat, dar nu s-a făcut succesiunea în privința acestei cote. Cu timpul au murit doi frați de-ai mei, amândoi căsătoriți și cu doi copii fiecare. Mai suntem trei frați în viață. Dacă facem succesiune la cota parte a mamei privind terenul bunicului, care sunt moștenitorii? Țin să menționez că nu s-a lăsat nici un testament. De altfel eu sunt cea care a plătit impozitul la acest teren. Vă mulțumesc!

    Reply
  96. Bună ziua, soțul meu a decedat în octombrie 2021. Suntem 3 moștenitori : eu, fiul nostru și fata lui dintr-o căsătorie anterioară . Eu și fiul nostru locuim într-un oraș, fata in alt oraș. Aici ,unde sunt eu, exista două mașini vechi pe numele lui- una nefuncțională și una pe care o folosesc eu. Unde locuiește fata exista un apartament pentru care nu s-a făcut partajul, deci soțul meu apare proprietar cu fosta sotie .
    Eu doresc doar sa pot vinde mașina nefuncțională și să o radiez și să o trec pe cea pe care o folosesc pe numele meu. Ce soluții există?

    Reply
  97. Buna ziua.
    De curand am facut succesiunea dupa soacra mea. A ramas sotul supravietuitor, fiica (sotia mea) si fiul. Fiul a renuntat la mostenire, fara insa sa declare in favoarea cui. A fost o omisiune, deoarece se pare ca ar fi vrut in favoarea tatalui. Asa incat, la succesiune tatal a primit 5/8 iar fiica a primit 3/8. Noi, eu cu sotia mea, nu ne-am fi dorit asa ceva, insa din nepricepere nu am solicitat altfel. In acest moment, la tensiunile care oricum existau, s-au adaugat si nemultumirile legate de aceasta impartire. In fata notarului am fi fost dispusi sa renuntam si noi, fiica adica, la partea noastra, insa notarul a spus ca e mai rau asa, ca nu se poate, deoarece astfel vor trebui sa vina nepotii la succesiune.
    1. Ar fi putut renunta in favoarea tatalui ambii copii?
    2. Ar fi putut solicita fiica in fata notarului o renunțare partiala in favoarea tatalui sau?
    3. Pentru ca situatia relatiilor este foarte neplacuta in acest moment, ce solutie avem acum pentru a echilibra lucrurile, renuntare totala/partiala, partaj. Eu si sotia suntem dispusi sa renuntam complet la aceasta mostenire
    4. Ce presupune un partaj?
    5. Exista o cale rapida, fara implicarea tatalui, fiului, doar a fiicei?

    Scuzati pentru lungimea mesajului. Multumesc anticipat.

    Reply
    • Bună ziua,

      Din ce înțeleg soția dvs. are cota abstractă de 3/8 din moștenire (probabil dintr-un imobil).

      Puteți face un partaj voluntar sau soția să doneze tatălui cota sa din moștenire (deși, din experiență nu v-aș sfătui să faceți asta).

      Puteți rezolva tensiunile social (nu juridic) și să vă detașați de tatăl soției.

      Însă, o posibilă soluție este cea de mai sus.

      Pentru discuții mai complexe 0726279716, whatsapp.

      Reply
  98. Buna ziua! Parintii titulari decedati de peste 10 ani. Mostenire – o casa la tara + teren agricol. Mostenitori: eu, o sora, 3 nepoti din partea unui frate decedat(sotia lui – decedata), un alt nepot si mama acestuia, din partea altui frate decedat. Nu s-a dezbatut succesiunea. Nimeni nu a acceptat sau renuntat pana acum succesiunea. Eu si sotia mea am avut grija de casa, am platit impozitul pt. acestea. Acum, dupa ce-i peste 10 ani, au aparut pretentii din partea unui nepot, care de fapt spunea ca nu are nici o pretentie, pana a vazut cat de bine arata casa.
    Sora este deacord sa fiu eu proprietar.
    Cumnata si fiul ei(nepotul meu) nu dau niciun semn de viata, dupa decesul fratelui meu.
    1 – ce ma sfatuiti sa fac, pot sa fac o declaratie de acceptare a succesiunii si dupa atatia ani?
    2 – se considera acceptare tacita intretinerea casei, plata impozitului, etc. ?
    3 – pe chitantele privind plata impozitului pe casa si teren trebuie sa fie specificat numele meu? Eu dau banii finei noastre si plateste ea iar casierita trece numele finei.
    Multumesc pentru raspuns! Sa fiti binecuvantat!

    Reply
    • Bună ziua,

      Vă sfătuiesc să porniți un proces privind dezbatarea succesiunii în care să se constate că sunteți unic moștenitor având în vedere ca sunteți singura persoană care a acceptat tacit succesiunea, întreținând moștenirea și achitând cele necesare.

      Nu ar fi o problemă că fina e cea care plătește, poate veni ca martor să confirme că sunt banii dvs.

      Dacă aveți nevoie de reprezentare: 0726279716

      Reply
  99. As dori si eu un raspuns la o problema, parintii mei sunt decedati ,ultimul parinte adica tata a decedat in 2018,in 2020 am fost executat silit de o banca,sora mea cauta cu tot dinandisul sa ma convinga sa renunt la dreptul meu de mostenire ca ea sa faca succesiunea si sa ma despagubeasca ,eu nu am incredere ca o sa ma despagubeasca,sorei mele ai este frica ca daca facem succesiunea vom pierde bunurile parintilor .De curand a inceput sa mi spuna ca daca nu fac acest lucru sa i dau declaratie la notar precum ca renunt la mostenire ma da in judecata ca sa ma faca sa mi pierd dreptul la mostenire in loc sa ma ajute sa pot rezolva cu executorul ,ea nici macar nu mia dat voie sa stau in apartamentul parintilor,ce pot face in situatia aceasta ??

    Eu doresc sa fac succesiunea ,!caut sa fac un angajament de plata ca pot sa fac succesiunea ! Va rog sa ma ajutati cu un sfat,va multumesc!

    Reply
  100. Buna Ziua
    Sint sotia supravietuitoare. Sotul a decedat in Aprilie 18 2022. Are 2 copii de 56 si 60 ani dintr-o casatorie anterioara. Noi am cumparat acum 22 ani o casa impreuna dupa casatorie. Avem testament amindoi ca fiecare lasa partea lui la celalat in caz de deces. Am depus acceptarea mostenirii la notar. Trebuie copiii sotului anuntati in scris de notar sa depuna acceptarea sau renuntarea la mostenire in termen de un an? Ei locuiesc in strainatate si mi-au spus ca nu sint intresati de casa dar nu merg la ambasada sau consulat pentru depunerea actelor de succesiune ca sint ocupati. Se poate dezbate mostenirea in lipsa lor fara ca ei sa accepte sau sa renunte la mostenire? Doamna Notar mi-a spus ca nu poate sa dezbata mostenirea pentru ca daca ei nu raspund nu le poate lua dreptul de mostenitor. Mi-a spus sa merg in instanta. Sint foarte confuza cu ce trebuie sa fac
    Multumesc anticipat pentru raspuns..

    Reply
    • Se poate dezbate succesiunea în instanță fără acordul lor.

      Cred că cel mai bine discuția aceasta ar fi purtată telefonic la 0726279716.

      Sunt mai multe aspecte de explicat.

      Reply
  101. Buna ziua,
    bunicul meu a decedat in anul 2014 pe numele sau fiind titlul de proprietate al casei si pamantului aferent in care locuia cu bunica. Dupa decesul sau, nu a fost dezbatuta succesiunea, iar in 2017 a decedat si bunica (eu atunci aveam 15 ani). Tatal meu si matusa mea nu au dezbatut succesiunea nici pana in ziua de azi si nici nu au acceptat-o in scris la un notar. Acestia nu mai merg la acea casa decat de maxim 2 ori pe an, casa fiind ingrijita de mine. Avand in vedere ca eu nu eram majora in termenul de 1 an in timpul caruia se putea intocmi actul pentru acceptarea succesiunii, mai pot face acest lucru avand in acest moment varsta de 20 de ani? Ce alte cai legale exista pentru a nu ramane fara casa? Precizez ca taxele si impozitele sunt platite de catre mine de aproximativ 2 ani.
    Va multumesc pentru eventualele raspunsuri.

    Reply
    • Bună ziua,

      Din păcate nu poate sări linia succesorală peste tatăl dvs. și să vă revină direct dvs.

      Modalitatea în care s-ar putea efectua acest lucru ar fi dacă ambii ar renunța la moștenire în favoarea dvs.

      Reply
  102. Buna seara… In timpul casatoriei am cumparat un teren pe care se afla o casa veche..Proprietarii au decedat, nu au avut copii.. Terenul l-am cumparat de la o mostenitoare, ruda a proprietarilor. Sunt mai multi mostenitori. Am incercat sa intabulez terenul si casa dar dansa nu mi a putut da titlul de mostenitor.. In cartea funciara apare doar defunctul proprietar.. Va rog sa ma indrumati care sunt pasii pt a putea intabula terenul si casa…

    Reply
  103. Daca ma puteti ajuta intr-o.situatie mai complicata,in principiu sa imi spuneti care ar fi cotele primite de fiecare in situatia urmatoare:
    Bunicul casatorit decedeaza(94)…acestia au impreuna 5 copii..
    La doi ani de la decesul bunicului,(96)decedeaza primul baiat,dupa alti doi ani (98)inca un baiat,in 2002 decedeaza si bunica,in 2022 inca un copil al bunicului..deci 3 dintre cei 5 copii decedeaza,acestia la randul lor au copii(nepotii defunctului si doar o sotie supravietuitoare-noră) ceilalti 2 copii sunt plecat peste hotare de mai bine de 30 de ani si nu au acceptat in niciun fel mostenirea dar sunt dispusi sa dea declaratie prin ambasada de renuntare la masa succesorala..
    In acest caz,isi accepta mostenirea doar nepotii(toti avand aceeasi calitate, copiii-copiilor) si o sotie supravietuitoare a unuia dintre copii decedati(noră)
    In acest caz,care sunt cotele pe care le primeste fiecare? Sunt cote egale pentru fiecare dintre nepoti(5 nepoti),avand acelasi grad de rudenie cu defunctul? Doar sotia supravietuitoare(nora) avand cota diferita fata de nepoti?
    Care sunt cotele de care beneficiaza nepotii si care este cota norei?

    Reply
  104. Buna ziua

    Pentru un teren pentru care nu este emis inca titlul de proprietate si proprietarul a decedat si nu este facuta punerea in posesie, este doar hotararea instantei de punere in posesie cum se face legal succesiunea? Jumatate pentru sotul supravietuitor si celalta jumatate la cei 3 mostenitori (sotul, si 2 copii) sau se considera bun dinaintea casatoriei si se imparte doar la cei 2 copii.
    Multumesc

    Reply
  105. Bună ziua. Am și eu o problema și îndrăznesc sa va deranjez în speranța că mă veți lamuri. În luna ianuarie a murit mama. Omul cu care a fost căsătorită nu este tatăl meu biologic. Noi locuiam separat cu ani în urma dar la un moment dat au venit cu propunerea sa vindem fiecare apartamentele și sa cumpărăm unul cu 4 camere ca să stam impreuna ca la bătrânețe vor avea nevoie de ajutor. La cumpărarea apartamentului am contribuit cu jumătate din suma dar mergând pe încredere nu am cerut sa fiu trecut pe contractul casei. Am doar martori. Acum soțul supraviețuitor se pare ca nu mai vrea sa recunoască faptul ca practic jumatate din apartament este al meu . Urmează sa facem succesiunea care mai mult ca sigur va fi in instanta. Nu mai am alti frați, iar el tot repeta ca i-a promis maica-mii ca nu ma lasa fără casa dar am certitudinea ca are alte intenții vrând practic sa lase unor nepoți de la un frate al sau. Întrebarea mea este în primul rand dacă se accepta martori în astfel de cazuri la proces și ce șanse credeți ca am în acest caz. Multumesc !

    Reply
    • Bună ziua,

      Se acceptă martori în astfel de cazuri.

      Șansele de câștig depind în mare parte de modalitatea dvs. de a acționa în instanță, deoarece din punct de vedere faptic aveți dreptate. NU rămâne decât să alegeți procedura legală corectă și să formați strategia corectă cu privire la dovedirea pretențiilor.

      Pentru detalii [email protected] sau 0726279716. E destul de dificil să vă răspund aici deoarece am o multitudine de întrebări pentru a determina variabilele cazului dvs.

      Reply
  106. Buna ziua . Recent a decedat bunica si nu gasim actul de proprietate al casei si nici certificatul de nastere al bunicii . Mentionez ca nu s-a facut succesiunea dupa decesul bunicului deoarece cei trei copii nu sau inteles in acel moment (acum 25 de ani) si probabil nu se inteleg nici acum . Intrebarea mea este ce se poate intampla daca unul din mostenitori are actul de proprietate al casei fara ca ceilalti doi sa stie , poate obtine mostenirea fara acordul celorlalti ? Multumesc

    Reply
    • Bună ziua,

      Din punct de vedere legal răspunsul este “nu”. Unul dintre moștenitori nu poate să facă succesiunea fără acordul/informarea celorlalți.

      Cu toate acestea, dacă nu vă puteți înțelege amiabil singura modalitate de a dezbate succesiunea este prin intermediul instanței.

      0726279716/ [email protected]

      Reply
  107. În cartea funciară o am pe mătușa mea(decedata 2002) cu drep de proprietate dobândit prin succesiunea făcută de pe părinții ei și al tatălui meu (decedat 1998) , eu făcând succesiune de pe Tatăl meu în 1998 și în CF a rămas matușa mea care este decedată de 20 ani .
    Cum o pot elimina din CF, unde trebuie sa apelez sau ce acte mai am nevoie

    Reply
    • Bună ziua,

      Să vă spun complet sincer nu înțeleg din punct de vedere juridic care este problema dvs.

      Mătusa dvs, decedată, apare în CF deoarece nu s-a făcut succesiunea în urma acesteia. De aici pornește o discuție despre moștenitorii ei, daca aceștia sunt în viață, dacă au acceptat succesinea ș.a.

      Pentru datalii probabil ar trebui sădiscutăm pe e-mail.

      [email protected]

      Reply
  108. Buna ziua! Dupa decesul parintilor(acum 10, respectiv 12 ani), eu am avut grija de casa parinteasca, dar nu am depus la notar declaratie de acceptare a succesiunii. Nu au depus declaratii de acceptare – renuntare, nici ceilalti mostenitori de atunci: o sora, un frate, cumnata si fiul acesteia, din partea altui frate decedat acum cca. 15 ani.
    1. se poate, acum dupa atatia ani, ca unul din mostenitori(un nepot), sa depuna o declaratie de acceptare si sa aiba prioritate fata de mine cu toate ca nu a facut nimic pana acum, dar ar dori sa faca de acum incolo?
    2. pot da o declaratie de acceptare pentru a intari acceptarea tacita, ar fi de folos sau nu-si mai are rostul?
    3. sora, care vrea ca eu sa fiu titular ma intreaba daca ii trebuie certificatul de deces al propritarului(tatalui), in original sau merge si o copie online, cand completeaza declaratia de renuntare la succesiune? Va intreb acest lucru deoarece ea locuieste in Bucuresti iar eu in Tulcea.
    4. se poate dezbate succesiunea – la notar – daca sora si cei 3 nepoti(din partea fratelui mai mare) dau declaratii de renuntare, dar cumnata si fiul ei(din partea celuilalt frate) care locuiesc in Braila, nu vor sa mai avem niciun fel de relatie dupa decesul fratelui( acum cca.15 ani)?

    Reply
    • Bună ziua,

      Notarul nu poate constata decăderea unei persoane din dreptul de a moșteni. Deci, dacă o parte dintre moștenitori nu doresc să facă succesiunea, în mod evident, nu se va putea dezbate la notar indiferent de ce vor face ceilalți.

      În acest context singura variantă este de a merge în instanță și să solicitați decăderea celorlalți din dreptul de a moșteni. Cei care ar fi de acord să renunțe în favoarea dvs. pot să achieseze la pretențiile dvs.

      Pentru detalii: 0726279716

      Reply
  109. Buna ziua! Mama mea a decedat în anul 2005. A locuit la domiciliul meu timp de 25 de ani, iar eu m-am ocupat de cheltuielile de înmormântare si pomeni. Mama a deținut un teren agricol, pe care eu îl folosesc si pentru care am plătit impozitul in acesti ani, fiind dat in arenda. Mai am încă 5 frati, unii dintre aceștia decedați, dar care au urmasi, iar până în prezent nimeni nu a deschis succesiunea. Acum, unul dintre frati a mers si a plătit impozitul la primarie pentru partea ce i se cuvine, spunandu-mi ca va merge la societatea agricolă si isi va lua drepturile ce i se cuvin din partea sa, iar în caz că nu i se vor da, ma va acționa în instanță si voi plati eu cheltuielile judiciare. Intrebare: ce acțiune ar putea introduce în instanță in acest sens si care ar fi consecințele pentru mine? Ar fi oportun să merg la notar si sa dau o declarație de acceptare tacită a succesiunii, astfel încât pe viitor sa o folosesc pentru o eventuală succesiune in instanță? Care ar pasii cei mai simpli pentru ca eu sa dobandesc terenul respectiv, avand in vedere ca sunt multi mostenitori, iar unii dintre acestia nu sunt interesati de succesiune? Va multumesc anticipat pentru raspuns!

    Reply
    • Bună ziua,

      Din ce înțeleg sunteți singurul care a acceptat succesiunea tacit, în termen.

      Deci, sfatul meu este să mergeți in instanță pentru a solicita decăderea celorlalți din dreptul de a moșteni.

      Pentru detalii: 0726279716

      Reply
  110. Buna ziua,

    Sotul mamei (nu tatal meu) a decedat in ianuarie a.c. dupa 32 de ani de casnicie El are un fiu din prima casatorie. Masa succesorala se imparte intre mama mea si el, insa fiul lui o uraste pe mama si vrea sa ii faca rau. Mama a suferit deja un AVC acum 1 an jumate.
    In dorinta de a o proteja, intentionam ca ea sa imi faca o imputernicire pt a o reprezenta fie la notar, fie in instanta, in tot ceea ce tine de succesiune.
    Intrebarea mea este: in ce conditii poate fi atacata o imputernicire, daca cineva intentioneaza sa foloseasca orice mijloace pentru a tergiversa/ingreuna lucrurile, ca sa faca rau? Mentionez ca AVC-ul mamei NU a lasat-o in nedeplinatatea facultatilor mentale, ea merge, vorbeste si functioneaza in limitele varstei de 79 de ani, dar un alt AVC este posibil oricand.
    Multumesc anticipat

    Reply
    • Bună ziua,

      Probabil nu poate fi atacată împuterncirea dvs. Nu ar exista interes în condițiile în care, dacă mama dvs. decedează, dvs vă veți subroga în drepturile ei succesorale.

      Reply
  111. Buna ziua ! Acum aproximativ 50 de ani bunicii mei sau mutat dintr-un sat in altul vecin unde au construit o casa impreuna cu tata si cu mama ( mai ales tata si mama contribuind cu bani si materiale) actele de proprietate fiind pe numele bunicilor . Mentionez ca tata este fiul bunicilor din acte si mai are doi frati care nu au participat cu nimic la constructia acestei case si nelocuind nici o zi aici . In aceasta casa am bagat foarte multi bani atat eu cat si fratele meu dea lungul anilor locuind aici de peste 40 de ani ( de cand ne-am nascut). Acum dupa ce bunica a decedat unul din fratii tatei are pretentii la o parte din aceasta casa construita in cea mai mare parte de noi . Dupa decesul bunicului acum 25 de ani succesiunea a ramas in aer tot datorita acestui frate cu pretentii . La ce procent are dreptul , daca are, si cum se poate rezolva problema ? VA MULTUMESC

    Reply
    • Bună ziua,

      Este puțin mai complex.

      Trebuie să discutăm detaliile legate de construcție și de legalitatea ei. De principiu dvs. vă puteți recupera investițiile făcute în casă.

      Detalii: 0726279716

      Reply
  112. Bună ziua. Tatăl divorțat a decedat și a rămas de pe urma lui o proprietate la cei trei copii, eu care locuiesc în Canada, o soră în România și o altă soră în Franța. Sora mea din Franța consideră că nu e momentul pt deschiderea succesiunii, în timp ce eu și cealaltă soră vrem să rezolvăm succesiunea cât mai repede pt a vinde proprietatea. Prima întrebare: în acest caz, trebuie așteptat un an de zile ca sora din Franța să piardă dreptul la succesiune (nefiind nici un demers în acest sens din partea ei) sau există o posibilitate să deschidem succesiunea fără ea? A doua întrebare: eu fiind în Canada, ar putea fi complicat pt mine să mă prezint pe parcursul procesului de succesiune la diversele întruniri (notar, avocat, judecătorie, etc). Pot să împuternicesc pe sora mea din România să mă reprezinte, sau mai corect ar fi o persoană din afara familiei să fie împuternicită (cumnat, etc)?

    Reply
  113. Bună ziua. Când e necesar să împuternicesc o persoană să mă reprezinte la o succesiune, e bine să aleg pe cineva din afara familiei (de exemplu un cumnat) sau pe un frate sau soră care sunt parte din succesiune? Mulțumesc.

    Reply
    • Bună ziua,

      Puteți împuternici orice persoană în care aveți încredere.

      Dacă este vorba de o succesiune judiciară (dezbătută în fața instanței) ideal ar fi ca persoana să aibă cunoștințe juridice, deci, un avocat, context în care numărul meu de telefon e 0726279716

      Reply
  114. Bună seara! Aș avea o întrebare
    Bunicii mei au murit în 2014/2015 ei au deținut un apartament care după décès ar reveni mamei mele și fratelui ei, însă aceștia nu au fost la notar dar de atunci pana acum s-a plătit impozit facturi? S-a scos extract de carte funciara pe numele bunicilor
    Întrebarea mea este, după atât timp se mai poate trece pe numele mamei și unchiului meu?

    Reply
    • Bună ziua,

      Sigur că da. Pot dezbate succesiunea amiabil dacă se înțeleg chiar și acum, singura diferență este că vor plăti taxe puțin mai mari la notar.

      Reply
  115. buna ziua. va rog sami spuneti daca fratele are dreptul la pamantul exctravilan in conditiile in care timp de 15 ani nu la interesat de situatia si viata tatalui nostru. nu la vizitat si nici la inmormantarea lui nu a contribuit cu nimic. ba chiar ia tras si o bataie prin 2012

    Reply
  116. Bună ziua!

    Mama a decedat acum 2 ani, fratele acum 9 luni iar tatăl acum 3 luni. Mama și fratele nu au nimic în proprietate personală, iar fratele are dintr-o căsătorie anterioară 3 copii, la momentul decesului find divorțat de 31 de ani. Am mers la primărie pentru anexa 24 și mi-au spus că trebuie să dezbat succesiunea la toți 3 în ordinea în care au decedat. Acum 2 ani după moartea mamei mi-au spus că nu pot dezbate succesiune după ea pentru că nu are nici un bun pe numele ei… Precizez că eu m-am ocupat de îngrijirea lor (mama find invalidă la pat 7 ani iar fratele find singur și fără un loc de muncă). Casa și o parte din terenul din curte mi le-au cedat (Casa cu clauză de întreținere iar terenul-6 arii- cu contract de vânzare-cumpărare) . Acum în dezbatere au rămas 3 parcele de teren ( o vatră-23 arii și 2 vii : una de 12 arii,iar una de 19 arii-moștenirea tatălui de la părinți) Menționez că suntem 2 moștenitori legali (eu și sora mea) în viață + nepoții (3 copii ai fratelui) În timpul vieții părinților frații s-au dezis de părinți și au renunțat verbal (pentru că ulterior nu mi-au adus niciun act) la moștenire. Va rog să-mi spuneți trebuie să dezbat eu succesiunea la toți 3? După acceptarea moșteniri este un termen de…ani în care poate fi dezbătută? La frate ar fi și o problemă…a deținut o mașină personală pe care a dat-o la fier vechi acum 8-10 ani și nu am nici un act care să ateste astea….numerele și actele mașinii le dețin.. I-am plătit la primărie datoriile la ea dar nu o pot scădea și nici radia … ce se poate face? Vă mulțumesc mult!

    Reply
    • Bună ziua,

      Sunt foarte multe detalii pentru a vă răspunde într-un comentariu.

      De principiu:
      – Puteți dezbate succesiunea de pe un singur defunct sau toate trei în același timp;
      – Puteți să dați o declarație de acceptare expresă a fiecărei succesiuni (la notar) și apoi, după termenul de un an de la moartea tatălui dvs., să mergeți în instanță și să solicitați decăderea nepoților din dreptul de a moșteni.

      Reply
  117. Buna dimineata. Am un Contract de Donatie pe un Apartment 2 camere, de la Mama, unica proprietate avuta de ia, mai sunt 4 surori. As dori sa stiu: Cat? are dreptul fiecare si Cum? se va imparti legal. Vreau sa fac succesiunea in urma decesului ei la Notar. Va fi impartit la 5 ? ASA vor surorile. Va multumesc anticipat.

    Reply
    • Bună ziua,

      Este contractul de donație făcut cu scutire de raport?

      Îmi puteți răspunde pe e-mail sau la 0726279716, este puțin mai dificil de urmăit în comentarii.

      Reply
  118. buna seara

    ambii bunici decedati nu au carte funciara doar titlu de proprietate.cei doi au avut cinci copii. in momentul de fata doar unul din ei e in viata.acesta din urma doreste sa deschida succesiune impreuna cu nepotii din partea celorlati frati decedati.
    intrebarea e prin ce modalitate pot nepotii sa si ajute unchiul sa obtina certificat de mostenitor acestia neavand nici o pretentie la mostenirea de la bunici.trebuie sa si faca prima data succesiunea dupa parintii lor decedati pt ca asta implica niste costuri sau exista o varianta mai simpla de a ceda partea lor de mostenire unchiului lor.

    Reply
  119. buna seara

    sot si sotie incheie un contract de vanzare cumparare cu unul din cei zece mostenitori ai imobilului.document pe acel imobil doar titlu de proprietate contract incheiat in fata avocatului urmand ca actiunea sa se dezbata in instanta. sentinta iese respinsa.cei doi soti divorteaza. unul din ei deschide proces impotriva vanzatorului si cere rezolutiune contract . pe parcursul procesului vanzatorul incepe demersiuni la notar pt a obtine certificat de mostenitor pt a incheia contract autentic cu cei doi cumparatori. cel care a deschis proces impotriva vanzatorului nu mai doreste imobilul cere restituirea banilor chiar daca vanzatorul obtine certificat de mostenitor pt a incheia act autentic cu cei doi. cel de al doilea sot e de acord cu demersurile vanzatorului si doreste imobilul. ce se intampla in aceasta situatie

    Reply
  120. Mătușa mea locuiește în casa bunicii ei ,de peste 30 de ani,are taxele plătite la primărie pe numele ei energia electrica pe numele ei.Alta mătușa,sora ei amenință că va face succesiune și dorește sa ia parte din curtea casei și ca o va da afara din casa .Este posibil acest lucru?

    Reply
      • Buna ziua,
        Părinții mei au decedat, mama acum 22 de ani, iar
        tatăl meu a decedat recent, pe data de 1 martie 2023! Pentru casa pe care au avut-o și terenul aferent are act de vânzare – cumpărare sora mea! Dar ar mai fi un teren pe care părinții l-au deținut și pentru care tata plătea anual impozit! Între timp a decedat și sora mea! Eu nu sunt interesat de acest teren și nici moștenitorii surorii mele!
        Vă rog frumos puteți să-mi spuneți cum pot renunța la acest teren? Sunt obligat să plătesc în continuare impozit pe terenul respectiv?

        Reply
        • Bună ziua,

          Dacă doriți să actionați judiciar în reducțiunea donației mascate (actul de vânzare-cumpărare) și dezbaterea succesiunii ne puteți contacta.

          Pentru a renunța la teren puteți da o declarație de renunțare la notar. Nu veți mai plăti ulterior impozitul.

          Reply
  121. Buna ziua, numele meu este Alex si am urmatoarea problema cu care mă confrunt:
    Bunicii mei din partea tatalui au decedat in 2017 (bunica) si 2019 (bunicul). A ramas in urma lor, un apartament de 3 camere.
    Tatal meu are o sora care este stabilita in strainatate.
    Nici tata si nici matusa nu au facut actele de succesiune.
    Ce se intampla cu apartamentul ramas practic tatalui si sorei lui (matusa).
    Din pacate cei doi nu isi vorbesc despre acest subiect.
    Eu locuiesc in continuare in apartamentul de 3 camere a buniciilor.
    Bunicii mei sunt parintii tatalui meu si a matusii mele (sora tata).
    Va mulțumesc!

    Reply
  122. Buna ziua,domnule Avocat,
    Mama mea a decedat in anul 2001,avind ca succesori pe mine si pe tatal meu vitreg. Masa succesorala este casa bun propriu a mamei,primita prin donatie de la bunicii mei. In anul 2015,tatal meu vitreg s-a retras la casa parinteasca a sa din judetul Salaj,unde a decedat in anul 2017. Nu avea niciun fel de avere in afara de partea care i s-ar fi cuvenit ca sot supravietuitor al mamei mele,dar inainte de a deceda a facut testament in favoarea unei surori de a sa. Eu am deschis succesiune in instanta si acum va intreb: sint eu obligat sa dovedesc ca el nu a acceptat mostenirea dupa mama mea, nici expres nici tacit, si ca s-a multumit cu dreptul de abitatie(fiindca asa a si fost in realitate),sau sora sa e obligata sa prezinte dovezi ca el ar fi acceptat-o (cam asta am inteles studiind materiale de pe net).Multumesc si va urez numai bine!..

    Reply
    • Bună ziua,

      Dat fiind faptul că dvs. nu puteți dovedi un fapt negativ, mătușa dvs. trebuie să dovedească acceptarea succesiunii tacite sau exprese de către tatăl dvs.

      Reply
  123. buna ziua,
    intenționez sa dezbat succesiunea după părinți in instanta, deoarece am neînțelegeri cu fratele meu; actul de proprietate pentru casa si terenul aferent, mai exact titlul de proprietate este la fratele meu si refuza sa mi-l dea.
    Cum se procedează ca sa fac rost de un duplicat ?
    multumesc

    Reply
    • Sunt mai multe modalități.

      De principiu mergeți la orice instituție la care este înregistrată proprietatea: spre ex. la Primărie, Cartea Funciară etc.

      Depinde și dacă actul de proprietate este autentic sau nu.

      În orice caz, puteți solicita un duplicat de la aceste instituții.

      Dacă nu există puteți începe procesul și să solicitați instanței să il oblige pe frate să depună actele de propreitate.

      Pentru asistența juridică și detlii 0726279716

      Reply
  124. Buna ziua,
    Daca am un testament din 2008 facut la notar de catre tatal meu vitreg care a si decedat in acelasi an mai este valabil ? Acum am gasit si testamentul si certificatul sau de deces in original deoare a murit si mama la scurt timp si nu am stiu unde sunt acestra.
    Mentionez ca tatal meu vitreg a avut doi copii care din ce stiu nu au deschis pana acum succesiunea dar unul ei plateste anual impozit pe acel teren care a fost al tatalui meu vitreg si care este in continuare trecut pe numele lui (al tatalui) in acte

    Reply
  125. Buna ziua. Va contactez sa va intreb urmatoarele aspecte: tatal meu a decedat,mama traieste si suntem mai multi frati. Tata are( sau avea),mai multe terenuri pe un titlu de proprietate,emis doar pe numele lui,in baza legii 18/1991,in care se specifica clar ca primeste in proprietate acele terenuri prin reconstituirea dreptului de proprietate. Intrebare: in momentul in care se va face dezbaterea succesiunii,dupa tata,aceste terenuri se vor considera bun propriu,doar al tatalui? Adica mama va primi 1/4 din teren si restul copiilor 3/4? Sau la dezbaterea succesiunii se considera bun comun al sotilor,deoarece este dobandit in timpul casatoriei? Adica mama are 1/2-partea ei + 1/4 din partea tatalui? Cu alte cuvinte mama 5/8 si copiii restul de 3/8? Multumesc anticipat.

    Reply
  126. Buna ziua,
    Bunicii mei au decedat.Acum 2 ani bunica, recent și bunicul.Nu au lasat vreun testament, contract de vanzare-cumparare etc.
    Au doi copii și un nepot.(eu)
    Cand se deschide succesiunea,eu(nepotul),am calitate de succesibil ? Am vocație succesorala? Drept de optiune succesorala ?
    Fiind vorba de o moștenire legala nu testamentara.
    Dacă da,care ar fi, procentual vorbind,partea ce mi-ar revenl ?
    Am citit prin Codul Civil,dar sunt confuz.
    Tata și matusa nu vor sa fiu prezent la succesiune si nu doresc sa îmi lase nimic, de aceea va întreb pe dumneavoastră.Pot sa facă asta ?

    Am găsit și asta, pare clar, dar am nevoie de un sfat avizat.
    Mostenire legala:
    Clasa întâi (descendenți) – copiii și copiii acestora, adică nepoți și strănepoți (au dreptul la moștenire atât copiii naturali, cât și cei adoptați

    Mulțumesc anticipat !

    Reply
  127. Bună seara!Tatal meu a decedat în İanuarie 2022.La o ora după deces ,sora lui a intrat în casa și a luat totul, printre care și toate actele casei .Nu vrea sa de-a nici un act iar eu nu pot baga succesiunea .Am fost la politie fără a rezolva ceva .Ca răspuns, politiea a spus sa merg sa ii deschid proces în instanta deși respectiva a recunoscut ca a luat absolut toate actele.Rugamintea mea este sa i-mi spuneți dacă într-adevăr, va trebui sa merg în instanta pentru a recupera actele.

    Reply
  128. Bună ziua!
    Bunicii tatălui meu au avut un loc de casa + casa de locuit.Au avut trei copii,respectiv o fata și doi băieți.In urma dedesului lor,nu s-a facut succesiune.Tatal meu a rămas sa locuiască în casa respectiva,fiind căsătorit a doua oara,nemaiavand alti copii,decat pe mine.In decembrie 2018,tatăl meu a decedat,iar în urma dezbaterii succesiunii,atât a bunicilor,cât și a tatălui meu,partajul arata astfel:
    3/12 partea mea
    1/12 soția(in viata)tatălui meu(decedat)
    4/12 sora tatălui meu( în viata)
    4/12 fratele tatălui.
    Între timp ,în 2020,fratele tatălui a decedat,el având sotie si patru copii.
    Întrebările mele sunt:
    1.Pot cumpara cota-parte a surorii tatălui și a fostei soții?
    2.Sotia și copiii fratelui tatei decedat nu au făcut succesiunea.Daca răspunsul este DA la prima întrebare,ce pot face în legătură cu cota-parte a unchiului decedat,pentru a intra in posesia intregii mosteniri(fiind dispus sa platesc o despagubire),având în vedere ca moștenitorii unchiului sunt dezinteresați de dezbaterea moștenirii lor?
    Menționez ca nu este făcută carte funciară, doar actul de mostenire/partajul.
    Mulțumesc mult!

    Reply
  129. Bună seara
    Soțul meu are testanent de la mătușa lui , pentru un apartament cumpărat in rate, la CEC , impreuna sotul ei din a doua căsătorie, după ce a divorțat de prima soție cu care are doi copii.
    Apartamentul a fost platit , o parte cu prima soție, o parte cu matusa soțului meu Soțul mătușii a murit primul iar ea , a doua și nu s-a facut nici o succesiune. Aceasta , i-a lasat partea ei, soțului meu , prin testament facut la notar.
    Care este cea mai simplă cale de a intra in posesia bunului sau de a demara succesiunea ?
    Menționez că nu și-a exprimat opțiunea succesorală in ternen si a trecut un an si jumătate de la moartea mătușii lui.
    Multumesc !

    Reply
  130. Buna ziua,
    Bunicii detin casa și terenuri.Au decedat.Bunicul recent.Nu s-au lasat niciun fel de acte.
    Au doi copii. Eu ,ca nepoata, am drept la moștenire, in situația data ?
    Mulțumesc

    Reply
  131. Bună ziua! Suntem patru frați mama a murit de 1 lună iar frații mei vor să vindem apartamentul in care am domiciliul cu familia și am investit! Mă pot scoate din apartament? Vor să fac succesiunea cât mai repede! Cum pot lungi timpul? Va rog să mă ajutați!

    Reply
  132. Buna seara.
    Am imputernicit o ruda sa-mi vanda apt 4 cam si sa-mi cumpere apt 2 camere,eu fiind aflata in strainatate. Tranzactiile s-au facut la 2 notariate, in aceeasi saptamana, prin contul imputernicitului, am extrasele.La cumpararea apt de 2 camere mi s-a transmis sa ma declar casatorita si sa-i trimit CN si ID-ul sotului, desi i-am transmis verbal ca apt anterior a fost bunul meu si vroiam ca si acest nou apt sa fie la fel. I s-a zis ca nu se poate altfel si au facut la repezeala contractul de cumparare. La venire in tara anul trecut am fost la notara sa intreb cum poate face o indreptare de eroare materiala, mai ales ca intre timp sotul a murit in accident si are 2 copii. Ea mi-a raspuns ca eu nu am facut mentiunea provenientei banilor la cumparare ca sa o treaca in contract. Mentionez ca la timpul acela nu stiam ca sotul actual va avea drept de mostenire la apt meu. Cum as putea face dovada cu acte ca banii de la primul apt, mai scump, au mers la al doilea apt,mai ieftin, tranzactii facute de imputernicitul meu legal, care nu s-a facut inteles la acel cabinet notarial privind dorinta mea de a fi unic proprietar caci as prezentat documentele justificative. Mentionez ca in Romania nu am declarata casatoria si nici decesul sotului. Va multumesc anticipat.

    Reply
  133. Buna ziua.
    Ce se intampla in cazul in care dupa moartea parintilor le raman la 2 frati un apartament dar niciunul nu are copii, doar unul dintre ei fiind casatorit? Daca doamne fereste se intampla ceva cu amandoi cine mosteneste mai departe apartamentul?
    Multumesc.

    Reply
  134. Buna seara,
    Va rog sa ma sfatuiti ce pot face in urmatorul caz:Tatal meu a decedat la sfarsitul anului 2022, am inceput succesiunea si am constat ca nu are un teren de care stiam ca este al nostru pe titlul de proprietate, sau poate nu gasim titlul de proprietate respectiv! Am luat datele de pe titlul vecinului de teren, unde scria ca se invecineaza terenul lui cu terenul tatalui meu, am obtinut un CF si am constatat ca terenul intravilan este pe numele strabunicii tatalui meu din 1909. Tatal este singurul mostenitor. Vom mai putea face mostenirea pentru acest teren? Sau care este modalitatea de a recupea acet bun? Impozitul pentru acest teren se pare ca nu este platit. Multumesc mult pentru raspuns!

    Reply
  135. Bună ziua,

    Avem următoarea situație:
    – casa si teren, pt casa din câte știu nu exista niciun act de proprietate și nu cred ca a fost înscrisă in CF. Totuși, cum pot verifica dacă este sau nu înscrisă?!
    – deces bunic, nu se deschide succesiune.
    – deces bunica, cei 2 copii își împart verbal moștenirea. Unul (A) este de acord sa între în posesia terenurilor celalalt (B) moștenește o casa bătrânească, fără utilități și canalizare. Pe parcursul anilor, cel de al doilea (B) o modernizează până la stadiul în care devine suficient de atrăgătoarea pt a-l determina pe fratele cu terenuri ( A) să spună că vrea jumătatea lui de imobil.

    Pe o perioada de peste 10 ani impozitul la imobil a fost achitat de cel care a modernizat-o(B) iar la teren de A.Subvenția Apia a fost încasată doar de A.

    Moștenitorul ( B) casei decedează. Casa ramane in administrarea partenerului de viata-căsătoriți legal și a copiilor acestui.
    A scoate rol la primărie pe teren încă de la decesul bunicii. Achita anul acesta impozitul și la locuință lui B.

    A susține că moștenitorii lui B vor pierde. Evaluează casa de la momentul zero la o suma de 10000 euro și solicita acum, după renovări, ca despăgubire ,suma de 15.000 euro.

    Întrebari:

    – cum pot afla dacă succesiunea a fost deschisa vreodată? Ma gândesc ca poate au făcut tot posibilul, împreună cu notarul,sa nu ma notifice în mod oficial sau sa trimită notificarea la o alta adresă. Lipsa de răspuns se considera acceptare tacita ?
    – după o perioada asa mare de timp, sotul lui B mai poate accepta succesiunea prin acea declarație la notar?
    – în jumătatea lui de casa, poate A să aducă chiriași pana nu este dezbatuta mostenirea si acestia sa valorifice bunurile achizitionate de B?
    – cine e moștenitorul casei în cazul în care B a decedat ? Sotul sau copilul acestuia ?
    – în cazul dezbaterii moștenirii în instanță, renovarea casei și întreținerea ei se vor putea recupera de la A chiar dacă nu exista facturi pe toate investițiile făcute +manopera ?Exista in schimb documentare foto înainte și după renovare.
    – care ii sunt drepturile lui A în ceea ce privește accesul pe proprietatea lui B?
    – in ce situație moștenitorul lui B poate sa își piardă drepturile ?
    Mulțumesc!

    Reply
    • Bună ziua,

      Prin comentariul dvs. solicitați consultanță juridică și, din păcate, nu vă pot oferi acest lucru din considerente de timp și de logistică. Trebuie să înțelegeți că pot răspunde la anumite întrebări punctuale dar nu pot oferi consultanță în comentariile de pe site.

      Dacă doriți să programați o consultanță cu noi, va rog să ne contactați la [email protected]

      Reply
  136. Bună ziua,
    Recent a murit bunica. Mama a inceput demersurile pentru succesiune, dorind să la treacă casa și pământul pe numele meu și al surorii mele. La notariat a avut surpriza să afle că pe acte se afla și fratele bunicii care a plecat acum vreo 70 din casa aceea. În ultimii 20 de ani s-a investit peste 20.000 euro acolo. Nici dacă se vinde cu totul nu cred că se mai recuperează investiția. Întrebare: fratele bunicii (vitreg, doar de tată) sau copii că nici nu se știe dacă mai este în viață au dreptul 50% la moștenire?
    Mulțumesc frumos!

    Reply
  137. Buna ziua…indraznesc sa va cer un sfat…o indrumare,va rog.
    Bunica mea a murit in 2004.
    Bunicul in 2020.
    Au un singur copil,mama mea. Eu mai am o sora,casatorita.
    In 2013 bunicul,impreuna cu mama(martor) au fost la notar impreuna cu sora si cumnatul si bunicul a facut testament pe toate bunurile mobile si imobile in favoarea surorii si cumnatului, fara clauza, nimic.
    Eu am aflat dupa ani buni,respectiv 7 ani ce au facut, datorita mamei care nu mai putea tine secretul,fiind constransa de acestia sa taca.Fiind plecata in strainatate, conditia sa mi lase mie casa unde am locuit o viata…a fost sa ma intorc acasa si sa am grija de mama…dupa ce m am intors,au pus alte conditii…
    – sa se vada ceva de pe urma mea(investitii in casa,casa fiind degradata,dar locuibila)
    – sa ma angajez
    – ba chiar o conditie absurda,sa ma casatoresc cu prietenul meu.M am intors acasa,am grija de mama,ei nu trec decat de doua ori pe an pe la noi (mai mult la mama,ca noi nu vbm)dar si asa,stau la poarta sa vb in conditiile on care le am spus sa intre ca nu este problema,investitii am facut,cca 20 mii de euro…dar acum nu vor sa mai auda de ceea ce au promis spunandu mi clar si raspicat, testamentul va ramane asa cum este si in caz de se va vinde vreodata casa eu imi voi recupera banii. Intrebarea este,dupa atatia bani investiti,fiindca m am gandit in primul rand la mama, statea intr o casa subreda, am dreptul pe viitor la ceva? Voi fi data afara din casa? Prietenul meu nu vrea sa mai faca absolut nimic on curte…nici eu nu mai am tragere de inima…nu stiu incotro sa o apuc . Ce ma sfatuiti sa fac? Mi am pierdut toti banii agonisiti si nu imi doresc decat casa unde locuim, fiindca eu n am alta locuinta. Ei au 3 case…le cedez terenurile si sa mi lase casa,dar nici asa nu vor. I am intrebat daca vor bani, au zis ca nu fiindca au de toate si nu le trebuie. Dar nu se poate investi la infinit fara nici o baza,sunt constienta.
    P.S: mama sufera de schizofrenie. Nu ma lasa inima s o las si sa plec din casa,dar ma doare si sufletul cand vad ca nu are nici o putere sau nu vrea sa ma ajute cumva. Din gura spune ca ea vrea sa am eu casa,fiindca eu si prietenul meu locuim cu ea,nu ei. Indrumati ma ,va rog,poate nu credeti dar simt ca innebunesc.

    Va multumesc anticipat!

    Reply
    • Înțelegem situația dificilă în care vă aflați și suntem pregătiți să vă ajutăm să obțineți drepturile și să vă apărați interesele. În cazul unui testament, există anumite modalități prin care puteți contesta sau să solicitați anularea acestuia, în funcție de circumstanțele specifice ale cazului dumneavoastră.

      Pentru a analiza situația dumneavoastră în detaliu și pentru a vă oferi sfaturi juridice specifice, vă invităm să ne contactați cât mai curând posibil pentru o consultație juridică, deoarece problema dvs. este mult prea coomplexă pentru a fi rezolvată printr-un sfat.

      Deși ne face plăcere să răspundem la comentarii, consumând timp si resurse pentru a ajuta, unele aspecte juridice trebuie tratate în mod detaliat, adresând clientului întrebări, pentru a putea înțelege situația și oferi o analiză corectă.

      În ceea ce privește dreptul dumneavoastră de a locui în casa respectivă, acest lucru depinde de detalii specifice ale testamentului și a legii în vigoare în momentul încheierii acestuia. Vom fi în măsură să vă oferim o analiză detaliată a situației dumneavoastră și să vă furnizăm toate informațiile necesare pentru a lua decizii informate.

      Vă mulțumim pentru încrederea acordată și așteptăm cu nerăbdare să vă ajutăm în această problemă dificilă.

      Cu respect,
      Echipa MTPartners

      Reply
  138. Bună seara. Mama mea dorește să facă taxa succesorala în urma decesului tatălui său decedat în 2016 la vârsta de 107 ani. Sunt 10 frați. In 1992 , la vârsta de 82 de ani bunicul meu a făcut un act de dotă pentru fiecare copil cu drepturile lor ,mamei mele revenindu-i inclusiv ceea ce îi promisese mama ei până la momentul decesului 1983 . Acest act nu a fost autentificat prin notar. Doi dintre frații mamei l-au convins pe bunicul meu și le-a făcut acte de vânzare cumpărare prin notariat inclusiv pe terenul mamei mele, a fost dus la notar la vârsta de 102. Taxa succesorala se deschide abia astăzi 4 și 5 mai 2023 . A sosit vineri 5 mai de la tribunal comunicare adresă emisă la 29 aprilie 2023, cu notă de plata cca 6100 lei în condițiile în care mama mea are o pensie de CAP în valoare de 1100 . Deci singurii care au acceptat tacit moștenirea au fost cei doi frați. Mai este cazul ca dmn avocat să depună întâmpinarea LUNI 8 mai, să continuăm cu procesul? Dacă se renunță acum mai este obligatorie plata taxelor de judecată de către reclamant, adică mama mea?

    Reply
    • În situația prezentată, se recomandă să consultați un avocat specializat în dreptul succesiunilor, care să analizeze cu atenție actele și documentele pe care le aveți la dispoziție și să vă ofere sfaturi și soluții legale adecvate.

      În general, actul de dotă poate fi contestat în instanță, în cazul în care nu s-au respectat anumite condiții legale, cum ar fi cele referitoare la forma, capacitatea și consimțământul părților implicate. De asemenea, actele de vânzare-cumpărare încheiate de cei doi frați ar putea fi analizate din perspectiva legalității lor și, în cazul în care se constată nereguli, acestea pot fi contestate în instanță.

      În ceea ce privește plata taxelor de judecată, aceasta este obligatorie indiferent dacă procesul continuă sau nu. În plus, în cazul în care instanța decide să respingă cererea de renunțare la succesiune sau contestația la actul de dotă, ar putea fi impuse și alte costuri, cum ar fi taxele de expertiză sau cheltuielile de judecată ale părții adverse.

      Situația dvs. este mult prea complexă pentru a fi analizată într-un comentariu.

      Reply
  139. Tatal decedat in 2021.
    Inca 3 frati
    Succesiune la judecatorie ; fiecare cote egale
    Masa succesorala : o casa fara autorizatie in 1990 ( Dar pt care s au platit taxe si impozite ) Pe un teren dat in concesiune de primarie .

    IMi pot instraina partea mea unei alte persoane ? Legal , sub orice forma , cu acte la notar

    Reply
    • În cazul unei succesiuni cu mai mulți moștenitori, bunurile succesorale, inclusiv proprietatea imobiliară, sunt împărțite în mod egal între toți moștenitorii. În cazul de față, cei trei frați vor primi fiecare o cotă egală din masa succesorala.

      În ceea ce privește casa care se află în masa succesorala, aceasta a fost construită în 1990 fără autorizație, dar s-au plătit taxe și impozite. În cazul unor astfel de situații, este posibil ca proprietarul să poată beneficia de dreptul de proprietate asupra casei prin prescripție achizitivă, dacă au fost îndeplinite anumite condiții legale. Însă, acest aspect trebuie analizat în detaliu de către un avocat specializat în dreptul proprietății imobiliare, în funcție de situația specifică.

      În ceea ce privește întrebarea dacă puteți instrăina partea dumneavoastră din masa succesorala unei alte persoane, răspunsul este da. Potrivit legii, un moștenitor poate să-și instrăineze partea din bunurile succesorale oricărui terț, sub orice formă legală, cu respectarea procedurilor legale aplicabile. Aceste proceduri includ, în general, încheierea unui act autentic la notar și îndeplinirea altor formalități specifice.

      Reply
  140. buna seara,va rog daca puteti sa ma lamuriti intr o cauza de succesiune -parintii recasatoriti,40ani impreuna,sotul 2copii din prima casatorie,sotia 2copii din prima casatorie.Casa si niste teren pe numele sotului prin certificate de mostenitor de la parinti.Ambii copii ai sotului decedati,sotul decedat,dupa un timp a dcedat si sotia.Sccesiunea se dezbate intre urmasii copiilor sotului si copiii sotiei din prima casatorie.Copiii sotiei au drept de mostenire din partea mamei,tinand cont ca atat casa cat si terenul sunt mostenire pe numele sotului.Va multumesc frumos

    Reply
  141. Stimate Domn,
    Am 2 întrebări punctuale: 1) In cazul succesiunii după mamă, în ce mod se împart bunurile imobile moștenite de aceasta direct de la părinții ei -unde titulară în acte este doar ea- , între unicul ei copil și soțul ei? 2) In cazul succesiunii după mamă, cum se împart bunurile imobile dobândite de aceasta în timpul căsătoriei, între copilul unic și soț, dacă titular în acte apare doar soțul. Vă mulțumesc anticipat!

    Reply
    • Stimată doamnă,

      Mulțumesc pentru întrebările punctuale, deoarece la acestea putem, într-adevăr să răspundem fără teama că nu am înțeles situația de fapt și fără a ne angrena într-o veritabilă consultanță juridică:

      1. Bunurile provenite din moștenire sunt bunuri exclusive ale defuntctei, ceea ce înseamnă că soțul va avea 1/4 iar unicul copil 3/4 din aceste bunuri.
      2. Bucurile dobândite în timpul căsătoriei se prezumă a fi bunuri comune între defunctă și fostul soț. Astfel, vom împărți bunul în două părți egale (plecând de la prezumția contribuției legale), revenind 1/2 din bun defunctei și 1/2 din bun soțului supraviețuitor. Partea defunctei se va împărți între soțul supravietuitor și copilul defunctei, conform acelorași cote de mai sus. Deci, în final, copilului îi va reveni 3/8 din bunul comun iar soțului supraviețuitor 5/8 din bunul comun.

      Cu stimă!

      Reply
  142. Buna seara! Matusa mea este moștenitoarea verisoarei sale primare alaturi de alti 3 veri. Am deschis succesiunea la notariat, am mers cu ea si a acceptat moștenirea prin declaratie notariala si mi-a făcut mie procură sa ma ocup, deoarece este batrana si bolnava. Ea are un fiu care a fost de acord ca eu sa am procura. Intrebarea mea este: daca mătușa mea decedează inainte de dezbaterea succesiunii, fiul ei poate sa devina mostenitorul de drept al masei succesorale in locul mamei sale alaturi de ceilalți?

    Reply
    • Bună ziua,
      Având în vedere că mătușa dvs. a acceptat succesiunea deja, fiul acesteia fiind unicul moștenitor (din ce înțeleg) va dobândi drepturile succesorale din patrimoniul mătușii și, pe cale de consecință, va putea solicita partea de moștenire ce îi revine mamei.
      Procura dvs. poate înceta la decesul mătușii, dacă moștenitorul acesteia (fiul) o retrage. 

      Reply
  143. Buna seara!Tatal meu a decedat in 2016 si a lasat neridicata subventia APIA pe 2016.Am facut succesiunea pe casa si pamant cu fratele meu.Cum putem ridica subventia APIA?Va multumim.

    Reply
  144. Bună seara!
    Bunica decedată în 2003, bunicul în anul 2013. Împreună au 4 copii, iar bunicul mai are un copil din prima căsătorie, dar nu a ținut legătura cu el (dansul are dreptul la casa bunicilor?). Niciunul din copii nu a făcut declarația de acceptare a moștenirii până acum. Unul din copiii comuni locuiește în casa bunicilor din anul 2011 și până în prezent a renovat o parte din casă, a plătit toate impozitele și facturile. Abia acum a aflat că trebuia făcut actul de acceptare în primul an după deces. Mai poate face ceva în legătură cu asta? Dacă nu, ce e de făcut să nu se piardă proprietatea sau cum se poate face dezbaterea între frați în situația aceasta?
    Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

    Reply
    • Bună ziua,

      Nu știu dacă am apucat să vă răspund. Din păcate este greu să controlăm fluxul mesajelor pe site, de aceea vă recomand să ne scrieți e-mail.

      De principiu, copilul care locuiește în casa bunicilor poate să îi înlăture pe ceilalți de la moștenire.

      Reply
  145. Buna,
    Bunicii mei au facut contract de vanzare cumparare pe teren fara constructie cu tatal meu. Tatal decedat in 2011, bunicul decedat in 2019, bunica decedata in 2020. Acum doresc sa fac succesiunea pe teren dar exista si constructii pe el care sunt construite in anii ’50 si ’60. Terenul si constructiile sunt in mediul rural si nu exista CF. Am primit adeverinta de rol dar constructiile apar pe numele bunicului meu.
    Pot sa dezbat succesiunea dupa tatal meu pe teren(aici nu sunt probleme) dar pentru constructii trebuie sa dezbat succesiunea dupa bunici. La constructii intervine si mostenitor varul meu(baiatul fratelui tatalui meu ca este decedat in 2007 si matusa in 2021) dar care nu a pastrat legatura cu noi de aprox 20 de ani. Ce pot face sa dezbat succesiunea pentru constructii in lipsa varului meu care nici nu stiu unde se afla/locuieste?

    Multumesc

    Reply
  146. Buna seara.
    As dori sa va intreb despre o succesiune.
    Părinții mei au decedat de ani buni ,am deschis la notar dezbaterea moștenirii eu și fratele meu.intre timp fratele a decedat și singura nepoata refuza sa facă dezbaterea de pe urma tatălui sau(fratele meu)
    Credeți că poate fi decazuta din drepturi dacă o acționez în justiție ținând cont ca tatăl ei a decedat acum 4 ani și jumătate.?
    Mulțumesc

    Reply
  147. Buna seara, ma puteti, va rog, ajuta cu 3 informatii punctuale legate de succesiune?
    1. Daca in masa succesorala intra si bunuri mobile (mobila, carti, tablouri, etc) care sunt vechi si uzate, dar fara sa aiba o valuare prea mare in sine, cum le pot trece in cerere la notar? Nu vreau sa achit taxe suplimentare pt niste vechituri, pe de alta parte nici nu vreau ca ele sa nu fie consemnate deloc si sa am probleme ulterior ca nu as fi dat celeilalte parti anumite lucruri. Pot folosi formula “obiecte uzate” si o lista atasata?
    2. Daca cele 2 parti se inteleg pe alte cote decat cele legale, se poate totusi merge la notar pt deschiderea si partajarea succesiunii? Intrebarea este legata de faptul ca in grilele notariale pt evaluarea imobilelor, cele din provincie au intotdeauna o valoare mult mai mica decat in realitate, spre deosebire de imobilele din Bucuresti.
    3. In cazul in care dupa depunerea cererii la notar si achitarea taxelor cealalta parte se razgandeste, cum se deschide procesul la judecatorie: strict in baza bunurilor si cotelor inscrise in cererea la notar, sau se pot formula alte pretentii? Se pare ca nu exista niciun testament, dar pot aparea si surprize la un eventual proces.
    Multumesc mult

    Reply
    • 1. Va trebui să agreați o formulă dată de notar. Le puteți trece ca fiind “Bunuri mobile uzate” dar va trebui să le declarați o valoare efectivă. O parte din ele pot fi amintiri de familie și le puteți trece ca atare.
      2. Nu înțeleg în mod concret scopul întrebării. De principiu, la notar, nu se pot înțelege părțile pentru alte cote. Dar își pot dona/ceda reciproc o parte din cote. Cu toate acestea masa succesorală nu este necesar să se raporteze efectiv la valoarea grilelor notariale.
      3. În cazul în care procedura succesorală este parcursă la notar, părțile nu se pot răzgândi. Cu toate acestea, poate fi atacat actul notarial pentru eventuale motive de nulitate. Dacă sunt alte bunuri care nu au fost cuprinse în certificatul de moștenitor, se poate face o cerere separat pentru acestea.

      Reply
  148. Bună ziua,va rog frumos sa ma informați ce trebuie sa fac în cazul meu:suntem trei frați,ambii părinți au decedat ,după moartea primului parinte( tata) copiilor sa făcut succesiunea și copiii au cedat părțile lor în favoarea mamei, mama a murit în urma cu 4 ani ,în casa părintească a rămas fiul cel mic care are 59 de ani,la succesiune sa prezentat fiul care locuiește și una dintre surori,cealaltă nu sa prezentat, întrebați fiind amandoi de notar ce pretenții avem în urma succesiunii ,fiica a spus ca vrea sa fie împărțit după lege adică în mod egal ,doar ca fratele ei a refuzat și nu a fost de acord,sa eliberat o adeverinta notariala cu suspendare succesiunii pe motiv ca părțile nu au fost de acord și a rămas asa trei ani de zile,în perioada de trei ani fratele a obținut de la primărie certificat de proprietar pe casa și teren pe numele lui,dupa care a vândut terenul de 3000mpatrati,la cumpărător au făcut contract de vânzare cumpărare și la ora actuala noul proprietar face lucrări cu utilajele,întrebarea este se poate face vânzarea terenului fără succesiune?cum sa scos actul de proprietate fără succesiune?ce se poate face în acest caz?cum pot sa opresc lucrările celui care a cumpărat terenul?va mulțumesc anticipat și aștept răspuns

    Reply
  149. Buna seara!
    Bunicii mei din partea mamei au murit in anul 1999. Casa au dat-o parintilor mei, inainte de a muri, cu contract de intretinere. In contract este trecuta doar casa si curtea, nu si gradina de la casă. Nu s-a facut succesiune dupa bunici. Toti fratii mamei, sau copiii lor
    folosesc terenurile ramase de la bunici, mai putin gradina de la casa, care era folosita de parintii mei. Acum au decedat si parintii mei. Cum pot intra legal in posesia acelei gradini?
    Mulțumesc pentru un eventual raspuns!

    Reply
  150. Buna ziua,

    Unchiul meu (necasatorit, fara copii) a decedat in urma cu foarte multi ani (cred ca in 2007). Mama mea este singura sora (parintii lor, bunicii mei, au decedat). In prezent, incercand sa obtinem o autorizatie de constructie am aflat ca mama desi a primit integral partea mamei sale (decedata in anul 2005), nu este proprietara pe tot terenul deoarece unchiul meu a acceptat succesiunea in 1988 la decesul bunicului si astfel nu putem obtine autorizatia in cauza. Mentionez ca unchiul meu a decedat in Bucuresti, iar legaturile famiale erau aproape inexistente. As dori sa stiu daca la acest moment mama poate deschide ca unic mostenitor succesiunea dupa fratele ei si sa reintregeasca astfel proprietatea parinteasca. De asemenea, as dori sa stiu daca pot face eu acest lucru in calitate de unica nepoata (mama mea este in varsta si este destul de dificil pt ea sa urmeze procedurile) sau trebuie sa ma imputerniceasca mama prin procura. Va multumesc anticipat.

    Reply
  151. Buna ziua,
    Daca dupa decesul mamei nu au ramas bunuri materiale si fizice mai este necesar certificatul de mostenitor si actul de succesiune?

    Reply
  152. Buna ziua,

    Soacra mea a mostenit de la parintii ei un teren agricol. Fiind casatorita a doua oara si avand un singur copil din prima casatorie. Dupa ce a decedat, sotul si fiul au mostenit acest pamant.
    Acum a decedat si tatal vitreg respectiv socrul vitreg iar fiul s-a dus cu certificatul de deces al tatalui vitreg sa reintregeasca mostenirea de la bunicii lui. La notar i sa spus ca a pierdut partea de teren pentru ca tatal vitreg nu ia lasat testament si nici nu l-a infiat !!!!!!
    Mentionez ca socrul vitreg are frati dar nici unul nu vrea terenul de la parintii defunctei.Zic ca ei au teren de la parintii si bunicii lor.La succesiune nu au vrut sa treaca si acest teren.

    Ce putem face pentru a reintregii terenul avut de bunicii sotului meu .Pe titlul. de proprietate este trecut numele soacrei .

    Multumesc.

    Reply
  153. Buna seara! Bunicii sotului au murit in 2013 lasand in urma o casa.Soacra meanu se intelege cu unica ei sora spre a face ceva cu casa, initial au pus-o in vanzare dar nu s-a reusit. Pana in prezent casa si curtea a fost intretinuta de soacra-mea, ea a platit si impozitele , utilitatile etc.Pana acum nu s-a facut nici succesiunea.Ce se poate face ca soacra mea sa isi intre in drepturi.( Nu exista nici testament ). Va multumesc!

    Reply
  154. Buna ziua!

    Tatal mau cu cei 3 frati au facut succesiunea dupa parintii lor, a casei și a terenului aferent.
    Intre timp unul dintre frati a decedat iar copiii acestuia nu vor sa facă succesiunea dupa tatal lor motivând ca ii costa mai mult succesiunea decât ce le-ar reveni de pe casa.
    Cei 3 frati rămași în viata sunt in varsta si nu se mai pot ocupa de aceea casa și teren unde cresc buruieni, noi, copiii lor, nu dorim sa ne însușim acel bun. Cei trei frati rămași în viata doresc sa vanda sa scape de grija, dar nu pot deoarece copiii fratelui decedat nu vor sa facă succesiunea.
    Va rog sa ne spuneți ce este de făcut în acest caz.
    Mulțumesc!

    Reply
  155. Bună seara,
    Soțul decedat în 30 august 2016,dezbătut succesiunea în februarie 2017,mostenitori:eu(soția supraviețuitoare);cei doi băieți ai noștri și băiatul lui din prima căsătorie.
    Băiatul din prima căsătorie a dat declarație de renunțare la succesiune.
    Anul acesta (2023)a decedat tatăl soțului (socrul meu) care mai are și o fiică. Urmează să se dezbată succesiunea la notar.
    Întrebarea mea este : eu am vreun drept legal de moștenire de pe urma socrului?
    Și dacă unul din băieții mei renunță la succesiune, cui îi revine partea lui?Poate el să renunțe cu dorința ca partea lui să se împartă la ceilalți 2 frați?
    Mulțumesc frumos!

    Reply
  156. Buna ziua! Va rog frumos daca ma puteti ajuta cu unele raspunsuri…Dupa moartea bunicilor din partea tatalui , una din surori vrea sa faca succesiunea, terenului agricol ramas de la bunici (7 frati la numar, cu tata care a decedat in anul 2018), decesul a avut loc dupa decesul bunicului si inaintea decesului bunicii… Mie imi va reveni automat partea tatalui ? Sau va trebui sa fac ceva legal? Va multumesc!

    Reply
  157. Buna seara.
    Doresc sa cumpar o casa dar sunt probleme cu succesiunea, astfel
    Bunicii au impartit fiilor locuri de casa copiilor dar toata suprafata de teren a ramas pe titlul bunicilor si nu s a . La ora actuala mai traiesc doar doi din copii bunicilor iar nepoatii vor sa faca succesiunea. Problema e ca unul dintre doi fii a bunicilor nu este de gasit si nici nu se stie daca are urmasi. Toti ceilalti sunt de acord cu dezbaterea mostenirii.
    Vă rog sa mi spuneti ce pasii trebuie urmati pentru dezbaterea mostenirii si ce se intampla cu casa pe care o cumpar daca ulterior apare fie mostenitorul bunicilor , fie urmasii acestuiua.

    Reply
  158. Buna seara.
    Doresc sa cumpar o casa dar sunt probleme cu succesiunea, astfel
    Bunicii au impartit locuri de casa copiilor dar toata suprafata de teren a ramas pe titlul bunicilor si nu s a deschis succesiunea dupa moartea bunicilor . La ora actuala mai traiesc doar doi din copii bunicilor iar ceilalti nepoatii vor sa faca succesiunea. Problema e ca unul dintre cei doi fii a bunicilor nu este de gasit si nici nu se stie daca are urmasi. Toti ceilalti sunt de acord cu dezbaterea mostenirii. Vă rog sa mi spuneti ce pasii trebuie urmati pentru dezbaterea mostenirii si ce se intampla cu casa pe care o cumpar daca ulterior apare fie mostenitorul bunicilor , fie urmasii acestuiua.

    Reply
  159. Buna ziua, sunt o femeie vaduva din 2013, am patru fete, dintre care una este decedata din 2017 si care are 3 copii. Detin un apartament cu 2 camere si nu am facut masa succesorala. Intrebarea mea, va rog, este, daca vreau sa vand acest apartament, ce conditii se impun, in special legat de cei trei copii ai fetei mele decedate, deoarece locuiesc in strainatate si nu am contact cu ei ? Mentionez ca decesul fetei mele a avut loc in Spania. Cu multumiri, Olga B.!

    Reply
  160. buna ziua! Am o situatie complicata din punctul meu de vedere, bunicii mei au divortat fara partaj, au avut 2 copii, unu a ramas la mama celalat la tata.Ei au decedat urmand ca apoi copii lor sa faca succesiunea, insa nu au facut-o! cei doi copii au familii cu cate 2 copii.in cele din urma au murit si fratii si au ramas nepotii, 4 la numar. Tatal meu este unul din frati, eu fiind una din nepoti! varul meu imi spune ca bunica i-a facut act de vanzare cumparare pe casa unuia din frati, celalalt nu a primit nimic dupa mama! el nefacand succesiune dupa bunicul nu a beneficiat de nici o mostenire!
    Eu as vrea sa deschid succesiune , tata fiind decedat de 2 sapt!

    Reply
  161. Buna ziua ! Parintii mei au decedat in anuk\l 2017,mama si 2020 ,tata. si acum am gasit 2certificate de actionar la SIF Transilvania.Nu am facut succeiunea.Ce este de facut pentru a putea incasa dividendele ce se cuvin ?

    Reply
  162. Bună ziua!
    Tatăl meu a decedat în anul 2002, după decesul lui nu s-a deschis succesiune. Mama a decedat în anul 2019. Ca bun de moștenire ar fi un apartament cu 3 camere situat într-un bloc cu 8 camere, unde a fost o fermă de animale (I. A. S)
    Apartamentul a fost cumpărat pe numele tatălui în anul 1995.
    Noi am fost 4 surori din care una a decedat în anul 2014 și care a avut 2 copii.
    În ferma respectivă au fost mai multe imobile (blocuri, grajduri, anexe) care ulterior au fost cumpărate de către cineva iar apoi revândute.
    În apartamentul respectiv a rămas să locuiască un Nepot, băiatul uneia dintre surori. În acest an a mers la el cineva și i-au spus să părăsească apartamentul întru-cât ei sunt proprietarii apartamentului din motiv că nu s-a făcut intabulare și nu are carte funciară.
    Într-adevăr, nu s-a făcut intabularea apartamentului.
    Dețin contractul de cumpărare al apartamentului cu dovada achitării lui și cu procesul verbal de predare al acestuia, încheiat între reprezentanții fermei și tatăl meu.
    De la primăria din comună i s-a răspuns surorii mele că într-adevăr, dacă nu avem carte funciară, nu mai suntem proprietari. Până la decesul mamei s-a achitat impozitul pentru apartament, există contractul pentru energie electrică, nepotul meu și soția lui și-au făcut acte de identitate pe acest apartament în baza adeverinței eliberate de către primărie cu numărul de rol și în baza acestui contrat de cumpărare.
    Ce aș putea să fac să nu pierd acest apartament? Chiar dacă nu are valoare foarte mare, are valoare sentimentală legată de părinții mei.
    Mulțumesc mult pentru răspuns!

    Reply
  163. Bună ziua, care sunt procedurile pentru a putea dezbate succesiunea pe un imobil in mediul rural, in cazul in care pe terenul pe care se află imobilul este emis un titlu de proprietate pe 4 coproprietari (deoarece proprietarul de drept adică tatăl celor 4 nu a intrat în posesia titlului în timpul vieții), defunctul căruia i-a aparținut imobilul și terenul a decedat în urmă cu 12 ani?Menționez că nici unul dintre succesori nu a dat declarație notarială pentru acceptarea moștenirii, dar nici de renunțare la aceasta. Succesorii își vor fiecare dreptul care i se cuvine! Mulțumesc!

    Reply
  164. Buna ziua! Bunicii mei s-au despărțit fără partaj, au avut doi copii, unul a rămas la bunicul și celălat la bunica, când au murit bunicii nu s-a făcut succesiunea , au murit și copii lor și au rămas 4 nepoti , eu fiind unul din nepoti , varul meu spune ca bunica i-a vândut casa doar unui singur copil , iar bunicul nu a vândut și nu i-a lăsat nimic lui tata! Tata și cu Mătușa s-au înțeles verbal ca nu au pretenții!Ei au decedat , tatăl meu a decedat de curând! Ce ma sfătuiți sa fac, as putea deschide succesiune dupa ambii bunici, ideea este ca nu vreau nimic dupa bunica, doar ca ei dau de înțeles ca ar vrea din partea bunicului, ceea ce mi se pare cam necorect in condițiile in care bunica le-a lăsat casa prin act de vânzare cumparare( eu nu am văzut actul ) și nu știu dacă dupa bunica a mai rămas cv de împărțit ?

    Reply
  165. Buna ziua,
    Parintii mei sunt mostenitorii unei case batranesti. Mama are mai multe surori, impreuna cu acestea a fost la notar, toate au cedat tot catre mama si tata. De cativa ani parintii mei au grija de casa mostenita. Din pacate, parintii imbatranesc, sufera de anumite afectiuni si in loc sa aiba grija de sanatatea lor, fac cateva sute de kilometri pana la acea casa, o intretin financiar, au grija de ea si tot. Eu nu sunt interesat de acea casa, nu are nici o valoare, insa as vrea sa fac cumva sa le limitez accesul, sa ii determin sa nu mai faca atatea drumuri, sa contribuie cu atatia bani acolo, sa aiba grija de batranetea lor…singura solutie ar fi sa le ingradesc cumva dreptul de a mai intra sau de a mai investi acolo. Dpdv juridic, eu fiind copilul lor, as avea vreo solutie legala? Multumesc!

    Reply
  166. Bună seara.Cum putem obtine un act facut de mama noastra cand traia,cu pămantul dat fiecarui copil.Actul este lut de o cumnată si care nu vrea să-l dea fraților si surorilor pt.a ne face titlu de proprietate pe pamantul părintilor.Mentionez ca tatal nostru a decedat cu 13 ani înainte de a deceda mama noastră.Cumnata noastră a luat si actul de deces al părintilor nostri. Ce putem face să putem intra în posesia actului făcut de mama noastra și noi la randul nostru sa putem face titlu de proprietate fiecare copil asa cum a hotarat mama noastră.

    Reply
  167. Buna ziua!
    Soacra mea a decedat anul acesta. Sotia mea este singurul ei copil. Tatal sotiei mele a decedat inainte, iar soacra mea s-a recasatorit. In urma cu 2 ani soacra mea a obtinut in instanta o hotararea judecatoreasca in contradictoriu cu primaria, prin care a fost pusa in posesie cu o suprafata de teren de 3 ha, teren care era mostenire de la parintii ei.
    Va rog sa imi spuneti care este cota procentuala care ii revine sotiei mele din aceasta suprafata de teren.

    Reply
  168. Buna ziua
    Bunicul a murit acum 8 ani, bunica in iunie 2021. In apartament statea tatal meu impreuna cu bunica de care a avut grija. Nu a fost facuta niciodată succesiunea, nici dupa bunica, nici dupa bunicul. In martie 2022 a murit si tatal meu. Mostenitori am ramas eu impreuna cu sora tatalui. Ea niciodată nu a intretinut apartamentul deoarece statea in alta parte cu familia ei. Tatal meu impreuna cu bunicii au locuit acolo. De cand a murit tatal meu, apartamentul a ramas nelocuit dar eu platesc lunar intretinerea, impozitul, abonamentul la curent. Matusa mea mai poate avea vreun drept la apartament daca pana acum nu s-a implicat cu nimic? Ce pot face sa o decad din drept?

    Reply
  169. Buna ziua!
    Am si eu o intrebare… tatal meu a murit in martie 2022, suntem doar eu, fratele meu si mama. Am depus actele pentru succesiune in iulie 2022, insa nu s-a putut incheia deoarece nu putem sa gasim actul de divort de la prima sotie a tatalui meu… am fost la tribunal si am cerut o copie a documentului insa nu s-a putut gasi… (notariatul la care am mers pentru succesiune ne-a spus sa mergem la tribunal pentru gasirea actului in arhiva)… in cazul in care nu reusim sa gasim documentul, ce putem face pentru a incheia succesiunea?

    Va multumesc frumos!

    Reply
  170. Buna seara! Daca fratele meu a fost strain de mostenire , declarat de instanta in urma succesiunii dupa parinti,iar eu am cota 1/1 din mostenirea parintilor, copiii fratelui mai au dreptul la mostenire dupa decesul tatalui lor.Mentionez ca fratele a decedat!

    Reply
  171. Bună ziua,vreau sa vă întreb despre un partaj voluntar fara sulta făcut între tatăl meu și a doua soție a lui în timpul căsătoriei,ea a decedat prima iar pe urma și tatăl meu,problema e că in cadrul partajului ea a preluat și cota de 1/2 a lui tatăl meu ce îi revenise lui ,ea după acest partaj a lăsat testament unui nepot de frate al ei (fratele fiind în viața ) tatăl meu nu a avut copii cu ea .întrebarea mea este cum poate ea prelua tot de la el știind că are copii din prima căsătorie și dacă partajul fara sulta este o liberalitate ,donație…eu zic că ea asta a urmărit să nu primească copii nimic sa ia tot nepotul ei.va mulțumesc

    Reply
  172. Buna ziua !Mama mea a decedat în iulie 2021 , iar noi suntem 3 frați moștenitor.Aceasta ne a lăsat moștenire un apartament și un loc de veci.Nu am reușit să facem succesiunea deoarece , un frate nu poate veni în tara având probleme cu legea in străinătate.Problema este că locul de veci al mamei luat în concesiune și care fusese anterior al bunicilor având făcut un cavou pe el , este trecut și un fost soț al mamei , cu care era căsătorită in acea perioada și care nu este tatăl nici unuia dintre noi.Intrebarea mea este , acesta ne poate face un act de donație , evident că nu gratuita , doar ca să prelungim actul de concesiune pe numele mamei și al unuia dintre noi?și în același timp sa nu mai figureze el.Din păcate actul de concesiune va expira la sfârșitul anului și din cauza asta este o urgență.

    Reply
  173. Bună. Am o intrebare. Tata a murit in 2019 ,suntem 3 frati trecuti pe certificatul de mostenitor. Toti trei locuim in orase diferite.Eu recent m-am mutat cu fiul meu in casa parinteasca si vreau să-mi schimb si domiciliul. Intrebarea e, trebuie sa se prezinte si ceilalti 2 coproprietari ?

    Reply
  174. Buna ziua! Am urmatoarea speta: ambii parinti au decedat (mama in anul 2014, iar tata in anul 2018) si unul dintre frati (decedat in anul 2020). Din cate am inteles trebuie facute 3 succesiuni, ma poate lamuri cineva daca se achita 3 taxe notariale si de 3 ori impozitul catre stat (1% din valoarea imobilelor mostenite), intrucat succesiunea nu a fost facuta pana la acest moment? Multumesc!

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  175. Buna ziua, Mama a decedat in martie 2022. succesorii: doua surori. Doc. Masa succesorala: (1).Cerific. mostenitor mama dobandit in urma tatalui meu (casa si teren extravilan) + Titlul de propriet aferent; (2). tituri de propr. teren extravilan, mama in indiviziune cu fratele ei. Pentru pc. (1) eu am testament notarial. Sora nu este de acord cu testamentul. INTREBARI: A) Daca depun doc. ptr. dezbaterea succes. la notar si sora nu se prezinta, ce se intampla? B) Este necesara procedura notariala, sau merg in instanta? C)Se poate dezbate numai pc.(2) la notar, unde avem eu si sora, fiecare 1/4 din acel titlu de propriet (1//2 mama, 1/2 fratele ei).D) Cand se realizeaza iesirea din indiviziune a pc.(2)? E) La notar se poate realiza reductiunea testamentului, cu acordul meu, ca sora sa beneficieze de 1/4 din testament ? F) De cand se vor putea dezbate succesiunile la primarii de catre secretari? *Nota: In orasul unde mama a avut ultimul domiciliu, exista doua notariate unde personalul este f. corupt, lucreaza pe ”cunostinte”, si am fost in mai multe randuri sa depun doc. si am fost respinsa (concedii de odihna, aglomer, programari, dar fara sa programeze, etc). In speranta ca ma veti lamuri, Va multumesc

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  176. Buna ziua, dacă se poate as dori sa întreb ce ar trebui făcut in situația următoare : unchiul meu, care a decedat săptămâna trecută, a divorțat legal in urmă cu 40 de ani și are un fiu din acea căsătorie, încredințat mamei, care a emigrat împreuna cu fosta lui soție in Canada , din cate ar știi el, fosta lui soție rupând orice relație cu el. Fiul lui a rupt si el orice legătură si a refuzat sa ii mai vorbească definitiv sau sa știe ceva de el in ultimii 20 de ani. Unchiul s-a recăsătorit acum 35 de ani și nu au mai avut alți copii, iar noua lui soție nu știe mai nimic de fiul soțului ei, l-a văzut doar de câteva ori pana sa emigreze, nu ii stie decât numele , nu data nașterii, nu CNP, nu vreo adresa din Canada dacă o mai fii acolo, efectiv nimic. Unchiul a avut degenerare neurologica in ultimii 5 ani și nu și-a mai amintit nimic despre copil in momentul când au realizat că vor trebui sa-l cheme la dezbaterea succesiunii. Ce face matusa mea in situația acesta? Ar vrea sa deschidă dezbaterea succesiuni , va declara că unchiul a avut un fiu din căsnicia anterioară dar efectiv ea nu știe cum sa-l contacteze sau cum sa îl găsească. Mulțumesc !

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  177. Bună ziua mama mea a murit în 1986 suntem 4 frați eu am deschis succesiunea după mama W dintre frați au făcut declarație la notar ca renunță iar un frate nu vrea sa audă de succesiune .ce pot face în situația asta

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  178. Buna ziua, in luna februarie 2023 a decedat tatal meu. In luna august am deschis procesul succesoral la un notar din oras. Tot in luna august sora si mama au dat declaratii de renuntare la depturile succesorale la acel notar, eu ramanand unicul mostenitor. Notarul a facut adrese la banca unde stiu ca tatal meu avea depozite mai vechi (pentru ca am gasit mai multe contracte de depozite bancare) dar banca nu raspunde de mai mult de o luna. Ce este de facut acum? Va multumesc pentru orice raspuns si pentru timpul acordat.

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  179. Buna seara, domnule avocat Georgian. As dori sa imi raspundeti la o intrebare daca aveti timpul necesar si v as fi recunoscator. Parintii mei au divortat in urma cu 40 de ani. Mama s a recasatorit iar la momentul acela sotul ei detinea o casa cu act de proprietate mostenita de la parintii lui. In acest an, mama mea a decedat. Intrebarea mea este daca am vreun drept de mostenire asupra acelei case si daca da, ce pot sa fac? Mentionez ca sotul mamei mele ar dori sa lase casa mostenire unei rude din partea lui care sa aibe grija de el deoarece nu are copii. Nu stiu sub ce forma, testament, donatie, etc. Multumesc anticipat.

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  180. Buna ziua și mulțumesc domnule avocat pentru eventualul răspuns !! Tatăl decedat luna trecuta , eu singurul moștenitor unei case bătrânească de la tara singura proprietate , din păcate a rămas și cu datorii respectiv 45000 de lei la banca , nu știu cum să procedez , nu doresc casa respectiva , daca nu dezbat succesiunea mă pot pune pe mine sa plătesc datoria respectiva ? Daca nu dezbat într-un an înseamnă că am acceptato ? Mulțumesc !!!

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  181. Buna ziua. Se poate plati taxa de su esiune numai pt unul dintre bunhri? De ex, casa ramane numele amandorura mostenitori dar masine numai le numele unuia dintre ei.

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  182. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns:in 2002 a murit tatal meu s-a facut succesiunea si am devenit mostenitor mama ,eu si cei 2 frati,in 2010 moare si mama unul din frati solicita succesiunea eu facand cerere de renutare la mostenirea din partea mamei la notar in momentul cand el a introdus actele ptr succesiune.Fratii meu nu au mai continuat dezbaterea succesiunii,intrebarea este eu ii mai pot chema in instanta ptr a face succesiunea intru- cat a ramas totul parasit si cu taxe neplatite si daca nu pot ptr ca m-am retras pot ca partea mea din partea tatei sa o donez primariei eu achitand toate impozitele pe acea parte pana in momentul acesta?Multumesc astept un raspuns.

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  183. Buna seara, sper ca ma puteti ajuta si pe mine cu o informatie. Tatal meu a decedat de 3 luni, Parintii mei au fost divortati si el s a recasatorit in 1991. Eu nu stiu daca am mostenit ceva decat ce mi a zis sotia lui (mama vitrega), Exista vreo posibilitate sa stiu ce a avut pe numele lui?

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  184. Buna ziua,fratele mamei a decedat! era divortat,are o fata pe care nu a mai vazut o de 20 de ani! mama a fosr cea care l a ingrijit,l a inmormantat! Are vreun drept la mostenire?

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  185. Buna ziua, fratele meu a început procedurile pentru dezbaterea moștenirii după ce ultimul părinte a decedat, eu unul dintre moștenitori am semnat la notar declarație de renunțare, dar m am răzgândit și doresc o parte din moștenire și aș dori să știu dacă e posibil și cum sa intru in posesia părții mele de moștenire, mulțumesc.

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  186. Am fost plecat mai mult de un an de cand am aflat de decesul mamei.Sunt singurul mostenitor ,as putea incepe succesiunea ? Sau ma pot muta la ea Farah alte obligatii ?

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  187. Bună ziua ! Verișoara mea e unic moștenitor . Părinții ei în vârstă de 80, respectiv 87 de ani au decis sa lase apartamentul prin testament sau donație fiului ei în vârstă de 20 de ani. Poate fi atacat ? Vă multumesc

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  188. Bună ziua , doream sa va întreb în cazul în care părinți mei împreună cu bunici au cumpărat o casa pe care au trecut-o pe numele meu printr-un curator de la 2 persoane străine în timp ce eram bebelusi , în cazul decesului părinților , frati sau surorile pot cere în instanta aducerea la masă a imobilului pentru împărțire prin anularea contractului de vânzare-cumpărare? , și dacă da care ar fii șansele?

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  189. Buna ziua!! Am aflat ieri ca fratii tatalui meu (care este decedat de 24 de ani) au vandut casa parinteasca fara a fi implicati si noi copii lui cu drept de mostenire! Nu avem nici un act al casei nu stim daca eram trecuti si noi ca mostenitori! Au facut totul fara ca noi sa stim,fiind la tara au profitat de lucrul asta! In cazul asta noi copii fratelui lor ce putem face? Cum putem ataca?

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  190. Bunicii paterni au decedat, fara sa stim tatal nostru a dezbatut cu fratii sai succesiunea dupa acestia si a ascuns de familie certificatul de mostenitor.Dupa 30 de ani l-am gasit! Noi am platit la zi impozitul dupa defunctii bunici.Mai are valabilitate CM-ul? Il putem inregistra pe rol fiscal? Stiu ca ne paste si o amenda, dar despre valabilitate este vorba!

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  191. Bună ziua. Unchiul soțului meu a murit în 1993. Soția unchiului a murit cu 2 ani înainte . Când s-au căsătorit ea avea un copil din altă căsătorie, care în acest moment este și el decedat. El a avut 2 copii. Unchiul nu a avut copii. Nu s-a făcut nici o succesiune de pe urma lor. Acum nepoții din partea soției vor să deschidă succesiunea. Ce drepturi succesorale are sotul meu ca nepot de la frate? Precizez ca imobilul în care au locuit era pe numele soției, ei au fost căsătoriți aproximativ 25 de ani, iar pe titlul pentru pământ figurează moștenitor și unchiul soțului meu. Mulțumesc.

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  192. Revin cu o întrebare mai scurtă.Deși am atacat un testament imediat după înmormântarea unchiului meu,faptul că nu am făcut la notar declarația de acceptate a moștenirii,face să ne pierdem calitatea proceduală ? Am atacat testamentul în termebul de 1 an.Acest fapt nu se poate interpreta ca interes pt.moștenire ?

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply

Leave a Comment