fbpx

Cum pot obține documentele medicale pentru un caz de malpraxis medical?

Înainte de a începe un caz de malpraxis medical (de obicei, chiar înainte de a avea prima consultanță) solicităm clienților noștri să ne prezinte documentele medicale, astfel încât să putem determina dacă există șanse reale de succes.

3

Care este temeiul legal pentru a solicita documentele medicale într-un caz de malpraxis medical?

Conform dispozițiilor legale (Art. 9 din Ordinul Nr. 1410/2016 din 12 decembrie 2016 privind aprobarea Normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003) pacientul are dreptul neîngrădit de acces la propriile documente medicale.

Astfel, în condițiile în care pacientul depune o cerere de eliberare a documentelor medicale, unitatea medicală are obligația ca în cel mult 48 de ore să îi elibereze toate documentele medicale în copie certificată cu originalul.

În condițiile în care unitățile medicale refuză să pună la dispoziția pacientului documentele medicale este un prim semn al existenței unui caz de malpraxis medical, deoarece în contextul în care nu ar exista nicio culpă medicală, în mod evident unitățile medicale nu ar avea niciun motiv sa refuze accesul pacientului la propriile documente.

Totodată, în cazul unui refuz, se poate solicita instanței de judecată obligarea spitalului la eliberarea documentelor medicale.

Ai nevoie de mai multe informații?

Scrie-ne sau contactează-ne telefonic!

Leave a Comment