fbpx

Cum pot intra în legalitate dacă am construit fără autorizație de construire?

“Am construit fără autorizație de construire, ce fac acum?” sau "Cum pot intra în legalitate dacă am construit fără autorizație de construire?" sunt întrebări cu care ne-am confruntat de multe ori. Adesea, din necunoașterea legii, din grabă sau din comoditate, multe persoane construiesc fără autorizație de construire, cu atât mai mult cu cât procesul de obținere al unei autorizații de construire de multe ori este greoi și încărcat birocratic.

Ce se întâmplă dacă am construit fără autorizație de construire?

Legea 50/1991 este destul de clară cu privire la ce se poate întâmpla dacă ai construit fără autorizație de construire.

În primul rând,  dacă ai construit fără autorizație de construire, poți primi o amendă între 1000 și 100.000 lei. Fapta poate fi constatată de angajații din cadrul Departamentului de Urbanism al primăriei care trebuia să  emită autorizația sau de către lucrători ai  Poliției Locale, din cadrul Disciplinei in Construcții, însă amenda va fi aplicată de șeful instituției.

În al doilea rând, prin Procesul – Verbal de sancționare vei fi obligat ca într-un termen rezonabil să intri în legalitate, obținând toate autorizațiile necesare.

În cazul în care ai construit fără autorizație de construire și ai fost amendat, iar în termenul dispus prin Procesul – Verbal de constatare și sancționare a contravenției NU ai intrat în legalitate, Primăria te poate da în judecată și te poate obliga să îți demolezi construcția nelegală sau ți-o poate demola chiar instituția statului (pe cheltuiala ta, desigur).

Dacă ai construit fără autorizație de construire și îți dorești să intri în legalitate, îți explic imediat ce poți face...

Ce pot face dacă am construit fără autorizație de construire?

„Primăria vrea să îmi dărâme casa” a fost unul dintre cele mai ciudate lucruri pe care le poți auzi, însă demolarea casei de către Primărie este un risc real dacă ai construit fără autorizație de construire.

Iată ce poți face...

Ai construit fără autorizație de construire înainte de 01 august 2001

Dacă ai construit fără autorizație de construire înainte de 01 august 2001 te poți considera norocos deoarece poți beneficia de prevederile art. 37 alin. (2) din Legea nr. 7/1996.

În principiu, acest text legal, spune că iți poți înscrie dreptul de proprietate asupra construcției în Cartea Funciară pe baza Certificatului de Atestare Fiscală și Documentația Cadastrală a Imobilului. Altfel spus, dacă ai făcut cadastrul și plătești impozite, dreptul de proprietate va fi înscris în Cartea Funciară.

Din practică însă am observat că există o condiție suplimentară impusă de ANCPI, anume,  dacă vrei să îți intabulezi construcția în  Cartea Funciară trebuie să ai și un drept asupra terenului pe care  ai construit fără autorizație de construire.

Ai construit fără  autorizație de construire acum 3 ani sau mai mult

Dacă ai finalizat construcția de mai mult de trei ani poți intra în legalitate și iți poți intabula construcția pe baza unui Certificat de atestare a construcției.

Va trebui să faci solicitarea către instituția competentă și va trebui să întocmești un întreg dosar ce va fi analizat de către organele competente, adică de Președintele Consiliului Județean, Primar sau Arhitect șef, după caz.

În urma analizei dosarului depus de tine, organele competente vor constata faptul că s-a împlinit termenul general de prescripție pentru aplicarea amenzilor contravenționale prevăzut în Legea nr. 50/1991 și astfel nu te vor mai putea sancționa pentru ridicarea ilegală a construcției.

Dacă vrei să obții Certificatul de atestare a construcției, va trebui să îndeplinești următoarele:

  • ai construit fără autorizație de construire;
  • au trecut cel puțin 3 ani de la ridicarea construcției;
  • ai realizat o expertiză cu privire la respectarea cerințelor legale în domeniul construcțiilor și  urbanismului iar din aceasta rezultă că sunt respectate toate cerințele legale pentru ridicarea construcției;

Dacă instituțiile Statului îți refuză intrarea în legalitate a construcției ridicate fără autorizație de construire, poți ataca decizia în instanță, în procedura de contencios administrativ.

Ai construit fără autorizație de construire, în ultimii 3 ani.

Dacă ai construit fără autorizație de construire și nu au trecut cel puțin 3 ani de la  finalizarea în fapt a lucrărilor, ai posibilitatea de a intra în legalitate prin procedura administrativă.

Altfel spus, înainte sau după ce ai fost sancționat contravențional pentru construcția ridicată fără autorizație de construire, ai posibilitatea de a obține documentele necesare intrării în legalitate, documente ce coincid cu cele necesare pentru obținerea unei autorizații de construire.

Vei avea nevoie de Certificatul de Urbanism și avizele menționate în acesta, documentația tehnică a construcției, raport de expertiză,  documentația cadastrală și, desigur, recepția lucrării efectuate de autoritatea de stat competentă.

Și în acest caz, dacă îndeplinești toate condițiile legale iar autoritățile publice îți refuză intrarea în legalitate, te poți adresa instanței de judecată în procedura de contencios – administrativ.

Ce pot face daca primăria îmi  refuză intrarea în legalitate?

După cum spuneam există posibilitatea ca autoritățile publice să îți refuze intrarea în legalitate sau să tergiverseze procedura suficient de mult încât să nu te poți încadra în termenul de intrare în legalitate dispus în Procesul – Verbal de sancționare a contravenției.

În acest caz, dacă îndeplinești toate condițiile legale pentru  emiterea unei autorizații de construire și, deci, pentru intrarea în legalitate instanța poate suplini acordul autorității publice și poate pronunța o hotărâre prin care să oblige autoritatea publică să îți recunoască construcția ca fiind legală.

Dacă te confrunți cu oricare dintre problemele mai sus menționate sau alte probleme legate de drept imobiliar și urbanism, nu ezita să ne contactezi.

250 thoughts on “Cum pot intra în legalitate dacă am construit fără autorizație de construire?”

  1. Buna ziua!
    Am modificat un apartament cu 2 camere din semidecomandat in decomandat. Am dărâmat un perete de la holul de la ușa la întrarea in sufragerie, deci usa nu mai este, și am ridicat un perete despărțitor in sufragerie. am câștigat astfel din sufragerie un hol și o camera. Acum este decomandat. Aveam nevoie de 2 dormitoare.Nu au trecut 3 ani, nu era perete de rezistenta, nu am umblat la grinda. Ce pot face acum retroactiv? Din cauza timpului, nu am făcut documentația. Vă mulțumesc!

    Reply
    • Bună dimineața,

      Conform dispozițiilor legale NU este necesară autorizație de construire în cazul în care modificarea NU afectează structura de rezistență a clădirii.

      Reply
      • Bună ziua!
        Întrucât s-a modificat configurarea apartamentului (nu mai corespunde cu Releveu/Schița inițială) , trebuie obținută autorizație de construire, în/pe baza căreia se poate reface cadastrul pentru intabularea la OCPI.
        PS: acel ap. nu se poate cumpăra/vinde cu credit.

        Reply
        • Bună ziua,

          Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

          [email protected]

          Reply
  2. Bună dimineața!
    Peste casa care avea parter si la etaj 2 camere, am facut la etaj 4 camere iar deasupra mansarda, in anul 2008.
    Cum pot intra in legalitate si cum ar trebui sa procedez?
    Vă mulțumesc!

    Reply
    • Bună ziua,

      Este necesară realizarea unei expertize pe baza căreia veți obține Certificatul de atestare al construcției.
      Ulterior, expertiza, alături de o serie de documente va trebui depusă la organele competente (în funcție de locul în care ați construit).
      Depinde, de asemenea, și dacă vă încadrați în PUZ.

      Dacă aveți nevoie de ajutor nu ezitați să ne contactați.

      Reply
  3. Buna seara Am cumparat 1 casa si vreau sa o extind cu 1 camera si sai schimb acoperisul. Intrebare : Pot sa efectuez lucrarea fara autorizatie ?
    Tel : 0744336190 . Va multumesc Simionof Nicolae

    Reply
    • Bună dimineața,

      Acoperișul, dacă nu i se schimbă structura sau designeul, îl puteți construi fără autorizație (dacă doar doriți să schimbați acoperișul cu unul identic, dar nou).

      O cameră nu o puteți efectua, în niciun caz, fără autorizație însă obținerea unei autorizații nu este extrem de dificilă câtă vreme vă încadrați în planurile urbanistice.

      Av. Toader Georgian

      Reply
  4. Buna seara,am o casa pe care am extins -o cu un hol ,camera si o baie.Constructia a fost facuta mai bine de 5 ani.Cum pot intra in legalitate?cum ar trebui sa porcedez.Multumesc

    Reply
  5. Buna ziua.

    Stau la bloc , la parter , dețin o mică grădina . Am construit o terasa pe acel teren acum din lemn pe piloni. Am nevoie de autorizație ?

    Reply
  6. Bună ziua,am cumpărat un teren de 800 m extravilan in intravilanul primăriei și aș vrea să îl fac construibil doar că primăria nu îmi oferă răspunsuri concrete și nu știu cum să fac . Va rog frumos sa mă îndrumați. Specific că sunt case construite chiar langa terenul cumpărat de mine . Mulțumesc,cu stima și respect.

    Reply
  7. Bună ziua,am cumpărat un teren de 800 m extravilan in intravilanul primăriei și aș vrea să îl fac construibil doar că primăria nu îmi oferă răspunsuri concrete și nu știu cum să fac . Va rog frumos sa mă îndrumați. Specific că sunt case construite chiar langa terenul cumpărat de mine . Mulțumesc,cu stima și respect. Negel Mirabela Dumitrița

    Reply
  8. Buna ziua. Sunt proprietar în indiviziune pe un teren de 700 mp, cu 2 cote indivize, una de 35 mp, alta de 41.50mp. Pe acest teren exista o baterie de 15 garaje lipite unul de celalalt, eu dețin 2 garaje : unul pe cota de 35 mp, unul pe cota de 41.50 mp. Bateria de garaje este construita in anul 1989, pe vremea când era domeniu public. In anul 1995 terenul a fost retrocedat, iar noi am devenit proprietari pe teren , in indiviziune, cumpărând de la cel care a retrocedat, lotul de teren aferent. In anul 2005 a fost obținută o autorizație de construire de la primărie pentru întreaga baterie de garaje, deci nu individual pentru fiecare garaj in parte, dar nu a fost făcută recepția lucrărilor, deoarece autorizația prevedea ca toate garajele sa fie construite din beton, iar 2 dintre ele sunt din tabla. Lucrurile au rămas așa, noi plătim impozit pe teren , fiecare pe cota/cotele sale indivize, garajele nefiind înscrise în cartea funciară.
    Ne încadrăm la construcții fara autorizație de construire edificate înainte de 1 august 2001 ? Ele fizic sunt acolo din anul 1989.
    Cei 3 ani in care puteam fi sancționați sunt prescriși de peste 10 ori.
    Nu am fost niciodată sancționați până acum, primăria știe despre situația noastră, nu am avut probleme, dar eu personal as dori sa intram in legalitate.
    Întrebările mele sunt următoarele:

    Care este procedura de intrare în legalitate și cam care ar fi costurile, cât ar dura ?
    Ce riscam daca nu intram în legalitate?
    Pot intra doar eu in legalitate, daca ceilalți proprietari nu vor ?
    Aștept un răspuns de la dumneavoastră aici sau pe email la adresa: [email protected]

    Cu sima și respect.

    Reply
      • Buna ziua, si eu sunt intr’o situatie asemanatoare cu cea a lui Liviu, puteti va rog sa imi redirectionati si mie raspunsul?

        Multumesc mult!

        Reply
          • Buna ziua am 2020. estins. O camera o Bucătărie. Un hol și n-avem autorizație de construire și primăriei nie amendat cu 1000 de RON an ca santem an proces de 3 ani cu primăriei nie dat Termen 6 lun. E ultima decizie ultimu răspuns a fost sa demoleze. Construcției. An timpu asta nu am fost proprietar. Dar. Am rezolvat. Cu actele. Santem Proletari. Am fost la primărie sa obținem certificat de urbanism. Pentru. Autorizație de construire și nu nisadat. Pentru ca santem an proces cu primăriei Va rog un răspuns Daca de dărâma. Casa.

    • Bună ziua,

      Nu aș putea să vă rășpund în lipsa studierii documentelor. Nu știu exact ce doriți să faceți.

      În principiu, dacă refacerea nu schimbă structura casei (amprenta) și nu presupune demolări și refaceri de pereți de rezistență, nu aveți nevoie de autorizație de construire.

      Reply
  9. Buna, am cumparat o casain Oradea, in urma cu 3 ani de zile, ulterior am constatat ca fostul proprietar nu avea autorizatie pentru o anexa, este vorba despre o camara de lemne si o magazie din lemn fara fundatie.Am incercat sa intram in legalitate dar nu a fost posibil, Primaria solicita 485 metri patrati pe care sa ii donez, deoarece spuneau ca o sa fie construita o sosea de 12 metri….Anul acesta am revenit cu documentatia aferenta, deoarece sa construit o sosea de categoria 4B, de 7 metri, dar din nou am refuzati pe motiv ca pe viitor se va face o sosea de 12 metri….Nu cred ca este normal ca Primaria sa te conditioneze sa cedai terenul tau, pentru a intra in legalitate cu aceasta anexa….De ce au mai facut soseaua actuala ? Va multumesc anticipat….

    Reply
    • Bună ziua,

      Nu doar că nu este normal ca primăria să vă condiționeze intrarea în legalitate de nimic altceva decât respectarea dispozițiilor legale dar, mai mult, cei de la primărie au săvârșit o serie de infracțiuni.

      Depuneți documentele pentru intrarea în legalitate.
      Dacă vă refuză/nu vă soluționează cererea puteți merge mai departe în contencios administrativ.

      Av. Toader Georgian
      0726279716

      Reply
  10. Bună ziua,
    Am construit o casa cu autorizație de construcție, la recepție s au constatat ceva modificări interioare care nu schimba structura de rezistenta, un mic perete de rigips, o ușă într o poziție nu identica cu planurile, primăria a trimis disciplina în construcții care m au amendat cu 1000 euro, cum pot întra în legalitate și primi recepția finala?

    Reply
    • Bună ziua,

      În funcție de modificări este nevoie să refaceți schițele inițiale și sa solicitați aprobarea pentru noua structură. De principiu nu ar trebui să fie nicio problemă o modificare interioară de această natură.

      Reply
  11. Buna ziua…am construit o casuta cu 2 camere o baie si bucatarie in curtea parintilor fara a merge la primarie…cum pot intra acum in legalitate?ce ar trebui sa facem acum?multumesc

    Reply
  12. Bună seara. Am construit o casă unifamiliala pe un teren extravilan (955mp), încadrat de alte construcții aflate pe intravilan. Ce ar trebui să fac pt. a intra în legalitate?

    Reply
    • Bună ziua,

      Aveți nevoie să parcurgeți aceeași procedură de intrare în legalitate, cu mențiunea că nu aveți nevoie de anumite avize în condițiile î ncare este o casă unifamilială.

      Reply
  13. Buna seara,am construit o casa pe un singur nivel in urma cu trei ani…pe un teren extravilan de Galati care este lipit de intravilanul comunei Smardan.(am construit asa la recomandarea arhitectului …nu mai intru in amanunte.

    )Bun mi-a intocmit dosarul pentru intrare in legalitate (de 130 documente..avize si foarte multe taxe ) toate avizele pozitive doar MEDIUL au dat negativ..am facut contestatie nimic…Ma chinui de trei ani de zile sa intru in legalitate si nu se poate din cauza Mediului
    Mentionez ca am case vecine care au reusit sa obtina avizul favorabil desi au construit tot inainte de autorizatie.Nu poluez nu e fabrica nu deversez uleiuri deseuri …Din acest motiv nu ma pot racorda la utilitati .Am mama in varsta de 72 ani si nu mai putem locui fara curent si apa
    Va rog din tot sufletul sa ma indrumati ce pot face in aceasta situatie .Va multumesc

    Reply
    • Bună ziua,

      În condițiile in care nu primiți avizul de la mediu puteți să mergeți mai departe în instnață și să solicitați obligarea acestora de emitere a avizului dat fiind faptul că, cel mai probabil, refuzul este abuziv.

      Pentru asistență și reprezentare 0726279716 sau [email protected]

      Reply
  14. Am sonsolidat și construit peste casa veche un etaj an anul 1999 ce acte miar trebui mai ămi trebuie aviz de la inspecția de stat ăn construcție am acte pe casă veche și pe teren

    Reply
  15. Buna ziua,
    am gasit articolul dv. si mi-am dat seama ca eu am un garaj neintabulat…nu detin alta constructie pe teren….acest garaj de beton tip Granitul, l-am cumparat de la un vecin care si-a terminat casa in 2010 si nu mai avea nevoie de el. Ideea e ca primaria interpreteaza abuziv RLU PUG Bucuresti si zice ca nu se poate construi , ca trebuie PUZ . Da, intr-adevat in PUG scrie la art 1.2 ca intre intravilanul existent in 1998 si intravilanul propus pana in 2025 este necesar puz pentru zona L1c. Dar la art 3.4 din RLU PUG face precizarea ca prin puz se schimba regimul de impozitare, adica vor deveni din extravilan in intravilan, si din agricol in construibil .
    Mentionez, eu am terenul in intravilan din 1997, am adresa si nr postal tot de atunci, deci nu ma incadrez la noile enclave care vor fi introduse dupa 1998, sa fie necesar puz. Precizez ca sunt in zona fiscala C din 2003 ( adica o zona constituita in care exista un tesut urban , mai razlet). Terenul este curti constructii. Accesul la teren se face din drumul public prin drum de acces intabulat. In capatul terenului la 47 m, pe drumul public avem retele gaze si curent, iar peste drum este o casa. Vreau sa ma ajutati sa putem intabula acest garaj si in baza lui sa putem trage si curent pt iluminat, pt instalare sistem security cu alarma si camere de luat vederi, alimentare utilaje pt tuns iarba, put cu pompa. Mentionez ca acesta este al doilea lot de la drumul public. Pe primul lot de la drumul public ( deci vis a vis de casa de care zicem mai sus), vecinul are un pud in lucru pentru o casa, a primit deja avizul CTUAT. Cum pot intabula garajul de preferat fara sa trec pe la primarie?

    Reply
  16. Bună ziua! În 2006 am scos autorizație de construcție pentru o locuință. Însă nu am respectat proiectul atât ca suprafață cât și ca înălțime. Casa încă nu este terminata nici în momentul acesta cu toate ca plătesc impozit pe baza proiectului înregistrat în autorizația de construcție de mai bine de 10 ani. Momentan sunt locuibile la parter 2 camere, hol, bucatarie si baia. Planul de sus (etaj-mansarda)este nelocuibil pentru ca nu este terminat. Casa nu a avut făcută recepția finala și nici intabulare. În momentul acesta doresc sa întru în legalitate pentru a putea finaliza casa. Care sunt pașii pentru a putea actualiza autorizația de construcție. Va mulțumesc anticipat.

    Reply
    • Bună ziua,
      Nu puteți “actualiza autorizația de construire”. În general, aceasta are o valabiltiate pe care probail ați depășit-o.

      Puteți face o recepție parțială, eventual, și să obțineți o nouă autorizație de constuire pentru continuarea proiectului.

      Reply
  17. Am construit un etaj deasupra parterului, constructie din lemn in anul 2008, am declaratie de la vecin precum ca am construito personal( declaratie notariala), am fost la ditl sector 5, am depus declaratia mi a cerut 500 lei amenda, platesc impozit anual si vreau sa intru in legalitate. Am fost la primarie anul trecut si de la urbanism mi a spus ca nu pot intra in legalitate fiindca Nicusor Dan, a interzis intrarea in legalitate. Ce pot face?. Multumesc.

    Reply
    • Bună ziua,

      Situația dvs. ar trebui discutată în cadrul unei consultanțe juridice. Este important unde ați construit, care este PUZ-ul aplicabil, cui aparține competența privind intrarea în legalitate și multe altele.

      Pentru detalii 0276279716

      Reply
  18. Bună ziua; dețin cota din moștenire ( 180 mp) dintr-un total de 1080 mp.; fara a fi facută dezmembrarea.Am construit fără autorizație în urma cu 10 ani, cu aceptul celorlati proprietari( tata si frate);deci a trecut perioada de prescripție. Pot intra în legalitate ; solicitând actele pe numele meu. Unde trebuie să mă adresez. Trebuie făcută expertiza tehnică înainte sau desemnează primaria pe cineva.

    Reply
  19. Bună ziua! Am nevoie de autorizatie construcție dacă vreau să închid terasa casei cu geamuri termopan? Terasa are deja fundația și acoperișul care fac parte din proiectul original.
    Și as mai dori să știu dacă pentru o boltă de viță de vie, pe care vreu s-o construiesc cu 1 metru mai înaltă decât gardul, trebuie autorizatie. Dacă da, de ce acte am nevoie?
    Mulțumesc!

    Reply
      • Bună ziua, în aproximativ aceeași situație sunt și eu cu bolta de viță de vie: de gardul vechi m-am legat cu o structură metalică în sus și am pus o copertina între gard și casă (am făcut un fel garaj, dar fără pereți proprii, este între poarta auto din stradă, casă, gard și curtea interioară), iar de structura metalică am făcut o boltă destul de înaltă 2,5 metri pe toată lungimea copertinei. Acum noua vecină a fost cât de cât de acord cu copertina (ea exista din anii 80 fără vreo autorizație, cu panta spre vecină) iar eu am modificat tot de gura ei panta spre stradă să nu îi vină apa, însă cu bolta nu a fost de acord că ‘vrea să vadă cerul și îi ia din lumină’. În actele casei nu scrie nimic de gard cu atât mai puțin de structura lui, înălțime și materiale, e doar poziția pe planșe (acte vechi 1980). Mentionez că bolta este fixată în fiecare stâlp al gardului de beton cu inserție stalpi metalici în câte 3 șuruburi, dar are și câteva suduri să fie rigidă și să nu cadă. În cartier sunt mulți vecini care au boltă de viță, inclusiv sprijinită de gard, de la ei m-am inspirat, ce-i drept a mea e cea mai solidă dar eu am interpretat că ‘garajul’ nu e o construcție în sine neavând pereți proprii, iar bolta s-ar încadra la construcție temporară ușoară (dovadă șuruburile care sunt la vedere și de la ea). Ce pot să fac pentru a nu avea neplăceri cu vecina, există vreo posibilitate să fac vre-un act care să mă acopere de amenzi/ instanță? Am făcut bolta în 2022 iar modificarea garajului în 2021. Sector 1

        Reply
        • Bună ziua,

          Nu pot fi 100% sigur, dar din ce îmi relatați nu cred că aveți nevoie de autorizație de construire, doar dacă ați fi într-o zonă protejată și, de principiu, nici în acest caz.

          Ar putea fi mai degrabă un eventual litigiu civil (pentru că sprijiniți bolta de gard) dar ar trebui să dovedească un prejudiciu cauzat de imposibilitatea ei de a utiliza la rândul său gardul în aceeași manieră.

          Reply
  20. Bună ziua!Dețin o casa in mediul rural,construita în anii 50, moștenită de mine în anul 2006 de la bunica mea.Am carte funciara făcută atunci,intabulata pe numele meu.In cartea funciara este descrisă ca fiind “din pământ bătut,acoperita tigla”,iar în rolul de la Primarie este la fel,fiind și impozitata astfel.
    Eu am consolidat casa(stâlpi de beton,centuri,subzidire) și am mai construit o camera,am schimbat acoperisul (tigla metalica),astfel incat în prezent are si cu cca 20mp mai mult decat în cartea funciara.
    Întrebarea mea este cum as putea sa actualizez datele cu fapticul din teren,deoarece as vrea sa pot face o asigurare la adevărata valoare actuala.Momentan nu o pot asigura decât la un PAD de 10 euro.
    Mulțumesc!

    Reply
  21. Buna ziua!
    Am cumparat un apartament la curte comuna cu o terasa din lemn .Va rog frumos sa imi spuneti cum pot intra in legalitate cu terasa .Mentionez ca nu este trecuta in contractul de vanzare-cumparare.

    Reply
  22. Buna ziua! Am construit o casa de lemn fara ac (amprenta la sol 48mp+ o cameră in pod) pe un teren extravilan la limita intravilanului. Menționez că terenul a fost în intravilanul localității până în anul 2007 si a fost scos ( la realizarea noului PUG) deoarece exista cândva o ferma care nu mai există( instituindu-se zona de protecție sanitară de 500 de metri terenul meu situinduse limita inferioara la 580 metri de acea limită).Menționez că construcția am inceput o anul trecut fiind în stadiul la “roșu”. Se poate intra in legalitate?Mulțumesc!

    Reply
  23. Buna seara,

    Am cumparat o casa cu pod inalt, acoperisul este relativ nou, insa am dori sa ii adaugam doua geamuri (fara a schimba forma acoperisului). Este nevoie de aprobare pentru aceasta lucrare?

    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    Reply
  24. Buna ziua,
    Am depus actele pentru a fi semnata autorizatia de construire la primarie, insa aceasta se eschiveaza pentru a primi semnatura.
    Mentionez ca am inceput constructia deoarece actele durau foarte mult, fiind aproape finalizata?
    Exista posibilitatea sa nu o accepte sau sa primesc o contraventie de la primarie cum ca am deja cladirea ridicata, avand in vedere ca am toate actele si avizele depuse insa nu am inca autorizatia?Multumesc

    Reply
    • Bună ziua,

      Desigur că există posibilitatea să fiți sancționat.

      Dacă Primăria nu vă răspunde în termenul legal aveți posibilitatea de a da în judecată insttuția în contencios administrativ, nu să construiți fără autorizație.

      Pentru detalii [email protected] sau 0726279716

      Reply
  25. Bună ziua

    Sunt moștenitor al unui teren intravilan de 256 mp.si a unei case cu un nivel de 76 mp intabulate.Pe această suprafață a mai fost construita o casa cu un nivel + mansarda fără nici un proiect, autorizație de construcție. Nu îndeplinește nici o condiție de la urbanism.A fost construită de cineva care au fost lăsați sa locuiască de părinții decedați. Construcția a început în anul 2007 și încă nu este finalizata în totalitate.A fost un proces care a avut câștig de cei care au construit ilegal.De bună credință a încuviințat instanta.Dupa recurs care a fost în favoarea constructorulu de bună credință instanta ne obligă sa le achitam o suma foarte mare de bani și cu casa construită ilegal nu putem face nimic sa întrat în legalitate sa o putem valorifica.Suntem într-un moment disperat. Va rugam sa ne dați o soluție. Mulțumesc

    Reply
  26. Bună ziua, am construit chiar la limita proprietății o magazie și o terasa din lemn, fără fundație, doar stâlpi de lemn iar magazia cu OSB, ambele acoperite cu tabla, pardoseala este un beton de 5 cm turnat. Chiar la limita proprietății este construita și casa vecinului (spatele casei, cu 1 etaj plus pod) casa lui a fost construita înainte de 1990. Doar ca acum vrea sa își izoleze spatele casei și nu are cum sa pună schela pt ca este construita magazia mea. I-am propus sa izoleze cu un alpinist și nu vrea. A zis ca ma da în judecata ca am construit fără autorizație și ca să daram terasa și magazia. Întrebarea mea este: am nevoie de autorizație pt construcții ușoare din lemn, dacă da pot obține acum autorizația dacă au trecut 2,5 ani de la efectuarea constructiei sau sa aștept sa treacă 3 ani. Care ar fi costurile și cui sa ma adresez. Va multumesc anticipat

    Reply
  27. Buna seara,
    Se poate intra in legalitate in cazul in care imobilul pe care il detin a fost edificat in 2018, fara autorizatie, pe un teren extravilan, care se afla in oras?
    Multumesc

    Reply
  28. Bună seara! Am cumpărat în apartament la parter cu teren de 31 mp care are funcție de grădină. La ieșirea din apartament în grădină, am construit un balcon din termopan, nu s-a făcut fundație s-a turnat doar ciment jos pentru ca era pământ. Pe restul suprafeței ramase am pus pavele pe nisip nu s-a turnat. Va rog sa îmi spuneți dacă am nevoie de autorizație pentru acest balcon și pentru ca am pus pavele în curte. De la primărie asa ni s-a transmis. Pentru balcon as înțelege deși nu este construcție cu fundație dar și pentru pavele? Nu este spațiu public, este proprietate privata. Mulțumesc frumos!

    Reply
    • Bună ziua,

      Depinde de PUZ.

      De principiu aveți nevoei doar pentru balcon, dar sunt anumite zone în care sunt reglementate condiții speciale pentru diverse activități. Dacă prin PUZ este specificat faptul că vă este interzis să puneți pavele fără AC, aveți nevoie de AC. E discutabil.

      [email protected]

      Reply
  29. Bună seara, dețin un teren extravilan la 3.5 km de oras pe cere am plantat livadă de pomi fructiferi și arbuști. As vrea sa construiesc o anexa gospodăresc la exploatatia agricola ( asa sa încadrat la recomandarea arhitectului) . Nu am branșament la apa, canal ,gaze etc fiind destul de departe de oraș. De 2 ani ma străduiesc sa obțin o autorizație de construcție și ma tot împiedic în birouri și hârtii. Am nevoie de un sfat , indrumare. Fiind un caz complicat aștept un răspuns pe mail sa va pot transmite toate detaliile.
    Mulțumesc mult!

    Reply
  30. Buna ziua!!! Am un garaj construction din 1978 dar nu exista acte pt aceasta constructie,am primit aprobare de unde lucram sa construuesc,cum pot intra in tegularitate!!! Am platit impolite tot timpul pt constructie…!!! Multumesc!!!

    Reply
    • Buna dimineața ! Am construit o casă cu abateri de la proiect. Nu am respectat suprafața cat și inaltimea .Mi – a expirat autorizația in 2019. Primăria a refuzat să – mi facă recepția . Ce trebuie sa fac ?

      Reply
      • Bună ziua,

        În cazul în care ați construit o casă cu abateri de la proiect și autorizația de construire a expirat, este normal să întâmpinați probleme cu autoritățile locale atunci când încercați să obțineți recepția finală a casei.

        Primăria poate refuza să efectueze recepția finală a casei dacă aceasta nu respectă normele de construcție și regulile locale.

        În general, există posibilitatea de a depune o plângere împotriva deciziei primăriei sau de a solicita o nouă autorizație de construire care să ia în considerare abaterile de la proiect. Acestea sunt, însă, procese care necesită timp și resurse semnificative, de aceea este important să aveți parte de îndrumarea corectă în această procedură.

        De asemenea, este important să țineți cont de faptul că abaterile de la proiect pot duce la amenzi și alte sancțiuni. În unele cazuri, autoritățile pot solicita demolarea sau reconfigurarea construcției pentru a se conforma normelor și regulilor locale.

        Dacă aveți nevoie de ajutor pe parcursul procesului, ne puteți scrie pentru consultanță.

        MTPartners

        Reply
  31. Buna ziua,in anul 2005 am finalizat constructia unui imobil cu toate docomentele legale .Dupa un an am construit si o piscina , la care nu am mai solicitat certificarile necesare,nestiind ca sunt necesare .Vreau sa intru in legalitate,printr-un birou de avovcatura (am 75 + si un certificat de handicap de gradul II accentuat, si mi-e greu sa ma ocup .Credeti ca ma puteti ajuta?Daca da, las o adresa de email : [email protected].
    Cu stima,
    L L

    Reply
  32. Bună seara. sunt administrator de imobile și o proprietară a venit la asociație cu solicitarea de a fi ajutată să intre în legalitate cu un balcon construit în anul 2007, fără incadrarea in termenele de execuție conform autorizației de construire. La vremea respectivă a avut acordul proprietarilor direct afectați și al conducerii asociației. Acum dorește intrarea în legalitate. Este legal ca Adunarea generală a proprietarilor să-i solicite plata unei chirii având în vedere că balconul este construit pe o suprafață mult mai mare față de suprafața balcoanelor de pe acel tronson? există normative pentru calculul acestei chirii? Vă mulțumesc.

    Reply
  33. Buna seara, Pentru o magazie de unelte (2.5 mp), complet demontabila, construita din lemn, fara fundatie, care se sprijina pe niste dale din beton, fara niciun racord la utilitati, este nevoie de acea notificare la care face referire actul normativ din 2022 care modifica legea constructiilor? Din pacate, ca orice act normativ emis in Romania, lasa loc de interpretare. Multumesc.

    Reply
  34. Buna ziua eu am o casa de vanzare pentru care detin acte de unic mostenitor dobandit dupa succesiune la notar . Pana aici totul in regula dar cand am avut intalnirea cu cumparatorul am connstatat ca in cadastru e schita veche a casei acesteia fiindui anexate o constructie de 40 mp si apoi construit acoperis nou peste tot. Acum cumparatorul Mia impus sa rezolv aceasta problema sa nu intampine el probleme pe urma Ce at fi de facut ?

    Reply
  35. buna ziua am un teren de 200 mp in bucuresti intravilan am construit in 2008 o casuta pe teren fara autorizatie. constructia este de 100mp vreau sa fac autorizatia pe casa cadastru si intabularea sa intru in legalitate ce trebuie sa fac primi pasi.
    va multumesc astept raspuns

    Reply
  36. Buna ziua , am un certificat de mstenitor ,parinti au construit o casa pe numele bunici , parinti Sint decedati si bunica la fel .Succesori suntem in 5 .. .fiica unui mostenitor a oprit succesiunea …deoarece nu este de acord cu cota .. exista un testament care spune Ca’ este o cota egala la toti fii .. . .. EU pot face Acte pe casa construita de tatal meu pe 100 de m care i se cuvine ? Am nevoie de un avocat ?va multumesc

    Reply
  37. În anul 1991 am cumpărat un teren, cu contract de mana. Terenul este în vecinătatea noastră, am demolat gardul despărțitor. În anul 2020 am construit pe el un garaj. Cum pot întra în legalitate cu garajul dacă terenul nu este intabulat pe mine? Ar trebui sa fac intai Uzucapiune?
    Mulțumesc!

    Reply
    • Bună ziua,

      Într-adevăr, mai întâi trebuie să faceți uzucapiune.

      Există și posibilitatea, în funcție de mărimea terenului, să vă înscrieți posesia în CF.

      0726279716

      Reply
  38. Buna ziua,

    Cum pot intra in legalitate pentru o casa construita in jud. Calarasi fara autorizatie de constructie, precizez ca a fost construita pe fundatie tip sant, si este din lemn facuta, parter + mansarda. Casa a fost construita pe terenul socrilor, si acum am dori sa intram in legalitate pentru casa construita si in acelasi timp ne dori sa facem si actul de vanzare cumparare al terenului sa intram in posesia lui.

    Va multumesc

    Reply
  39. Bună ziua ! Am cumparat o casă ce a fost construită fară acte ( proiect, autorizație, studiu geo și așa mai departe ) Cum pot intra in legalitate?

    Reply
  40. Buna ziua am inceput construirea unei case cu structura metalica si nu am autorizatie constructorul sustine ca nu necesita autorizatie de constructie ce imi recomandati?

    Reply
  41. Buna ziua! Am achizitionat un apartament prin credit ipotecar. Apartamentul are cadastrul ca fiind 2 camere si in realitate este cu 3 camere, bucataria fiind in living (open space). Banca ne-a oferit creditul cu clauza sa modificam ulterior cadastrul cu realitatea. Problema este ca la urbanism nu se autorizeaza acest tip de modificare, de a muta bucataria (mai ales ca la noi nici nu este pe acelasi perete ci intr o alta camera). Un alt aspect pe care l-am aflat ulterior este ca constructorul asa a vandut de la inceput apartamentele (cu 3 camere) dar el avand autorizatie doar pt 2 (anul 2013) atunci probabil neexistand varianta open space (livingul cu buc au 38 m si geam doar pe perea cu bucataria), deci fizic nu s-au mutat tevi, scurgeri pt ca toata scara e la fel. Ce varianta (eventual o chichita) exista sa pot intra in legalitate pt a putea vinde la randul meu vreodata apartamentul cu acte in regula?

    Reply
    • Bună ziua,

      Pentru detalii vă rog să îmi scrieți pe [email protected] sau 0726279716.

      De principiu puteți intra în legalitate cu construcția. Nu vi se poate refuza modificarea cadastrului în conformitate cu realitatea. Vi s-ar fi putut refuza modificarea camerelor (în sensul de a face dvs. modificări).

      Dacă vi se refuză putem merge în contencios administrativ (deoarece refuzul este abuziv).

      Reply
  42. Salut ..as vrea sa știu..ce înseamnă ” ai construit” ..deci dacă eu am început o casa în 2018 și acum este la roșu..înseamnă că am construit acum mai bine de 3 ani…momentul începutului construirii sau momentul când casa e 100% gata

    Reply
    • Bună ziua,

      De obicei se referă la stadiul în care s-ar putea face recepția, deci în stadiul în care casa ar putea fi dată spre folosință. Ținând cont că se poate face și recepția parțială a unei construcții la roșu, ați putea intra în legalitate.

      Reply
  43. Bună seara,am schimbat portiță de intrare în curte la casă cu o poartă să pot intra cu mașina.Nu am turnat beton ,pur și simplu am pus țeavă pătrată că stâlpi în pământ și două porți mai mari.Imi trebuia autorizație ?

    Reply
  44. Buna seara! In anul 2001 am cumpărat o casa in localitatea Gaesti, Dambovita. Dețin cadastru de la momentul cumpărării (2001). In curte erau 3 constructii pe care le-am dărâmat iar apoi am construit o casa p+1, pe amplasamentul vechi al fostei locuinte, in anul 2007, fără autorizație de construire. Plătesc impozit pentru cele 3 constructii inițiale așa cum am fost înregistrat. Acum aș vrea sa intru în legalitate cu noua construcție. Cum ma sfătuiți sa procedez?

    Reply
  45. Buna ziua,

    Sunt proprietara unui apartament cf 2 si vreau sa daram peretele intre dormitor si asa zisa bucatarie, peretele nu este de rezistenta, este BCA. La achizitia apartamentului 2 modificari deja erau aduse, modificari nespecificate pe nicaieri, gen inchiderea geamului care dadea in curtea de lumina si desfiintarea peretelui intre debara si camara. Avand in vedere modificarea pe care doresc sa o fac cu bucataria, care ar fi cea mai simpla metoda de a intra in legalitate cu toate modificarile, existente si viitoare?
    Va multumesc

    Reply
  46. Buna ziua, am construit o casa de 56m2 pe un teren intravilan, fara autorizatie de construcție acum 15 ani, la primărie am declarat casa pentru care plătesc impozit de 15 ani, întreb daca pot face intabularea casei cu expertiza tehnica. Multumesc frumos

    Reply
    • Bună ziua,

      Puteți face intbularea dar nu doar cu expertiză tehnică si depinde de modul în are ați respectat sau nu PUZ-ul.

      Av. Toader Georgian
      Detalii: 0726279716

      Reply
  47. Buna ziua. As dori si eu sa stiu cum as putea sa demenstrez ca am finalizat lucrarile cu mai mult de 3 ani in urma?

    Reply
  48. Bună ziua.Parinti mei a u construit o casa în anul 1975 fata autorizație formata din 5 camere eu în 2014 .a mai lconstrut încă 3 camere lipita de cea veche tot fără autorizație .Am deshis un proces de uzucapiune în anul 2018 și ma sa dat câștig dor terenul .puteți ajuta sa întru în legalitate.Va multumesc

    Reply
  49. Buna ziua.Sunt din 2006 detinatorul unui imobil in suprafata de 184 mp,o casa pe un singur nivel.Casa a fost construita in 1994,cand a fost realizat si cadastrul.In 2006,inainte ca eu sa cumpăr aceasta casa,au fost efectuate modificări la interior,in sensul ca din 5 dormitoare,au ramas doar 3,la celelalte doua desfiintandu-se cate un perete si marindu-se spatiul de living si bucataria.De asemeni,in zona de bucatarie,fiind foarte mare,s-au mai adaugat doi pereti la interior pentru a realiza o încăpere pentru centrala iar la dormitorul cel mai mare s-au adaugat doi pereti tot la interior,pentru o baie.Nu a fost realizat un alt cadastru dupa modificari si nici autorizatie de constructie.Acum am nevoie de cadastru nou pentru o tranzactie imobiliara.Sunt pasibil de amenda pentru modificarile efectuate,am nevoie de o autorizatie de constructie?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    Reply
    • Buna ziua,

      Teoretic, trecând termenul de prescripție, orice amendă ați primi o puteți contesta în instanță cu succes.

      Nu ar trebui să fiți amendat.

      Av. Toader Georgian
      0726279716

      Reply
  50. Buna ziua, am o situație mai ciudata/stupida. Partial din vina mea, partial din cauză ca m-am bazat si pe ce au zis muncitorii. Locuiesc in Apahida, jud. Cluj (zona rurala). Am inceput sa imi construiesc un garaj (suprafață construita cam de 56-57 mp, utila cam de 50). Probabil că știți dar momentan e in curs de trimitere (poate chiar aprobare) catre parlament un proiect de lege in care se zice ca pt garaje si anumite locuinte nu mai e necesar sa ceri autorizatii de construcție ci doar sa informezi primaria. Eu m-am bazat pe acea viitoare lege. Constructia mea este la 80 cm de vecinul (care cred ca m-a pârât) si la 1m de gard. Deci in normele legale dar din cate am înțeles nu ma incadrez in PUZ. Un PUZ absurd, recent facut pe care daca ai doar o curte de 500 mp cum am eu nu prea ai cum sa-l respecti.
    In fine, saptamana trecută, mi-a venit un om de la primărie, mi-a oprit lucrările si acum sunt invitat maine la primarie. Sper sa scap cu o amenda de doar 1000 lei dar problema este cum pot construi in continuare? Am bagat deja vreo 11000 euro in garaj (am si multe materiale degradabile in curte, ciment, adeziv, etc). Omul mi-a spus clar “domnule nu as fi venit DAR ATI FOST PÂRÂT”. Aveti ceva reprezentati prin Cluj pt o discutie mai detaliata fata in fata sau la telefon? Probabil ca va trebui sa imi angajez avocati dar vreau specialisti in urbanistica. Mulțumesc

    Reply
  51. Buna. Am construit o casa la tara fara autorizatie. Terenul imi apartine si este intabulat, am si adresa administrativa. Constructia s-a efectuat in anii 2014-2017. Am platit amenda si de 6 ani platesc impozit si pe cladire. Am dosar complet cu schite, amplasament, am si certificat de urbanism. Nu am primit autorizatie de constructie pe motiv ca nu am PUZ. Primaria imi refuza bransamentele la utilitati pe motiv ca nu am autorizatia de constructie. Cum pot sa intru in legalitate ca sa am acces la utilitati?
    Multumesc.
    Cu deosebita stima.

    Reply
  52. Bună seara! La casa doresc sa anexez un hol, o bucatarie si o baie, casa fiind facută în anii 1978. Imi trebuie neaparat autorizatie de constructie pentru a incepe demersurile construirii?
    Aș dori dacă m-ati putea ajuta cu etapele de parcurs pentru a obține documentele necesare

    Reply
    • Bună ziua,

      Da. Vă trebuie autorizatie.

      Primul pas este să realizați un proiect tehnic și să solicitați un certificat de urbanism. Mai apoi doar să îndepliniți condițiile din certificat.

      Reply
  53. Bună ziua am construit casa în 2020 la început de pandemie fără autorizație și altele, primăria mia dat număr de casa plătesc impozit sunt racordat la utilități. Dar nu am titlu de proprietate decât adeverințe. Ce pot face?
    Va mulțumesc.

    Reply
  54. Buna ziua,
    Vrem sa cumparam o casa al carei proprietar a facut deja in 2016 o extindere fara autorizatie. La randul nostu vrem sa mai facem unele modificari (daramarea unor pereti interiori + iesire catre gradina), singura extindere pe care o vom adauga fiind o terasa acoperita. Casa in actele vechi are 38 mp, in prezent are aprox 45-50 mp si mansarda locuibila cu scara exterioara de lemn.
    Ma intereseaza daca se vor putea legaliza modificarile deja facute prin autorizatia de extindere/modernizare pe care o vom solicita noi ulterior cumpararii.
    De asemenea ma intereseaza cat ar costa, aproximativ, doar legalizarea lucrarilor deja efectuate, deoarece ne-am inteles cu proprietarul ca acestea vor fi deduse din pretul de vanzare.
    Multumesc mult pentru ajutor!

    Reply
    • Bună ziua,

      Depinde de lucrări, de zonă și de demersurile făcute. Vă pot indica câteva prețuri aproxiamtive:

      1. Analiza dosarului este 200 Euro;
      2. Obținerea certificatului de urbanism este 200 Euro;
      3. Obținerea avizelor înscrise în certificat sunt în jur de 50 – 75 Euro/aviz, în funcție de aviz și de demersurile necesare. Pot fi necesare în jur de 10 avize. În cazuri extraordinare mai multe, dar nu mai mult de 20.
      4. Pentru finalizarea documentației și intrarea în legalitate, incluzând costurile arhitecturale, în jur de 1000 Euro.

      Deci, un total aproximativ de 2500 – 3000 Euro.

      Reply
  55. Buna ziua, in timpul renovarii unui apartament comunist, 2 pereti de compartimentare bca 7cm mi-au cedat si ii refac. BCA de 7-8cm nu se mai gaseste, ceva mai gros ar incarca structura blocului cu o greutate neprevazuta, asadar se reconstruiesc peretii de gips-carton cu vata minerala, pe structura metalica. As dori sa stiu ce riscuri de amenda exista, daca ulterior pot vinde apartamentul cuiva cu credit ipotecar si daca nu e ok, care e procedura de intrare in legalitate. Multumesc

    Reply
    • Bună ziua,

      Cred că v-am răspuns și pe e-mail la comentariu.

      Adresarea unui mesaj pe e-mail ne determină să răspundem mult mai rapid.

      în cazul în care confund mesajele (primind foarte multe zilnic) vă rog să ne scrieți la [email protected]

      Reply
  56. Am construit balcon sub balcon in baza unei autorizatii elibarate de primarie. Constructia si actele facute cu firma sub contract. Ulterior am largit la 15mp obtinand o camera de locuit fara autorizatie. Am platit amenda la politie si intre timp am obtinut de la primarie un certficat de urbanism pentru intrare in legalitate extindere balcon. A venit din nou politia sa-mi aminteasca de legea 50 spunand ca vor actiona in consecinta mai departe. Constructia este terminata pe exterior adusa la cotele si la culoarea blocului fiind executate cu persoane pricepute care au lucrat in afara si au experienta necesara. Va rog am investit mult in balcon in documentatii. Ce pot face cu certificatul in conditiile in care mi s-a spus ca nu voi primi autorizatie pentru iesire pe spatiul public? Am facut camera pentru baiatul meu care detine certificat autism pentru a-i crea conditii avand 23 de ani. Daca mai sunt necesare detalii va pot da. Locuiesc in iasi iar balconul este in opusul strazii in spate. Va multumesc pentru ajutor! Carmen.

    Reply
  57. Buna seara,vreau să cumpăr o casa prin credit iar acea casa are toate actele,pe lângă asta actuali proprietari au mai construit ceva fara autorizație ce este de făcut?? Mulțumesc

    Reply
    • Bună ziua,

      Este de discutat.

      Puteți cumpăra casa astfel cum este și să intrați dvs. în legalitate. Puteți solicita foștilor proprietari să intre în legalitate și ulterior să cumpărați casa. Între timp, puteți formula o promisiune de vânzare-cumpărare.

      Reply
  58. Bună ziua.
    Urmăresc cu interes,răspunsurile dvs.la diversele probleme semnalate,si va rog să îmi comunicati cum pot remedia starea de fapt, pe care singur am
    creat-o.
    Detin un teren intravilan din anul 2016,care este stabatut la 5m in interiorul proprietăti, de o conductă Transgaz.
    Am primit aprobare de la urbanism să construiesc un foisor provizoriu pe 10 ani . Am construit foisorul,dar sub acesta am făcut un beci ,iar foisorul l-am închis cu Osb ,am pus uși si geamuri ,rezultând o camera de 6 x 4 m,ulterior lânga aceasta am construit o terasă, iar în partea din spate a curții, am ridicat o anexa si un wc.
    Problemele au apărut acum cănd am primit o notificare de la urbanism,că mi-a expirat autorizația pentru foișor, și un vecin binevoitor care ma turnat pentru constructia terasei. Pentru aceasta fiind amendat cu 1000 lei si termen August 2022 sa intru in legalitate.
    Nu pot intra în legalitate deoarece nu ma incadrez in limita de 20 m cerută de Transgaz. Pentru acest motiv primaria ma actionat in instantă pentru demolarea terasei. Precizez faptul că în zonă sunt construite case care nu au respectat proiectul pentru care au primit aprobare,si case care au fost extinse după efectuarea receptiilor, terenul fiind străbătut de aceiași conductă de gaz.
    Vă rog să mă ajutați cu un sfat competent pentru a putea intra în legalitate, și să îmi răspundeți la următoarele întrebări.
    1.pot face o nouă documentatie cu tot ce am construit pentru a obtine o nouă autorizatie de constructie?
    2. Fiind termenul scurt păna la proces 6 iunie 2023,as putea să solicit autorizatie doar pentru terasa construită? pentru a nu fi demolata.
    Vă mulțumesc anticipat.

    Reply
    • Bună ziua,

      Având în vedere faptul că situația dvs. este una complexă și sunteți deja în litigiu, nu vă pot oferi răspunsuri prin comentariile de pe site. Deși pot răspunde în mod punctual la o întrebare teoretică dacă aveți astfel de întrebări.

      De principiu, la orice moment puteți reface documentația în vederea intrării în legalitate. În proces, pentru a vă apăra, este nevoie să studiem documentația.

      [email protected]

      Reply
  59. Bună seara! Am cumpărat casa de la bunica mea.Am făcut în 2006 schita cadastrala intabulare, carte funciara, toate actele necesare. În 2016 am demolat partea cu anexe care era făcută din chirpici și am ridicat 2 camere și un hol fără autorizație de construcție. Cum pot întra în legalitate? Mulțumesc anticipat!

    Reply
  60. Bună seara! Am cumpărat casa de la bunica mea.Am făcut în 2006 schita cadastrala intabulare, carte funciara, toate actele necesare. În 2016 am demolat partea cu anexe care era făcută din chirpici și am ridicat 2 camere și un hol fără autorizație de construcție. Cum pot întra în legalitate? Mulțumesc anticipat!

    Reply
    • Bună ziua,

      Este necesar să obțineți un Certificat de atestare a construcției.

      Vă putem ajuta cu evaluarea dosarului dvs. și toți pașii necesari pentru obținerea certificatului și intrarea în legalitate.

      Dacă doriți să colaboram ne puteți contacta pe [email protected]

      Reply
  61. Bună ziua. Am cumpărat 2 loturi de teren 500 m total 1000in intravilanul comunei Scheia. Am și cota parte la drum de 3 m 2 părți din 8 loturi. Insa drumul privat este creat doar pe o parte, mana stânga. Toți proprietarii celor 8 loturi am făcut demersuri pentru a dezmembra loturile siamai lasă 0.50 m pt banda noastră urmează alipirea drumului existent de 3 m cu bucățelele de 0.50 pt a creadrum de 3.50. În fata noastră are o doamna toată parcela de la drumul principal și pare ca nu este interesata sa lotizeze și sa lase cei 3.50 m. Țin sa menționez căci terenurile sunt lungi cam 40 m pe 13 m lățime cei 40 m sunt pe lungimea drumului. În urma dezmbrarii sa ramas cu 12.5 m lățime. Am făcut un proiect de casa pe teren îngust de anul trecut și nu pot obține autorizație de construcție pe motiv ca nu este drum de 7 m. Ce putem face dacă legea nu prevede astfel măcar o îngrădire permanenta și o magazie pentru a folosi lotul ca teren agricol, livada culturi. Cei de la primărie nu mi dau voie sa fac nimic însă este teren intravilan și am cumpărat și depozitat materiale de construcție pt casa. Cărămidă. Fier. Lemn. Va mulțumesc anticipat pentru un răspuns clar.

    Reply
    • Bună ziua,

      Pentru un răspuns clar am nevoie să analizez documentele dvs. și situația zonei. Nu văd de ce faptul că nu este un drum de 7m este sau poate fi un impediment pentru a construi. Este posibil să fie vorba de un PUZ cu o reglementare specială, dar nu știu în ce măsură este legală.

      Altfel spus, nu vi se poate refuza autorizația de construire pe motiv că drumul privat este mult prea îngust.

      Dacă doriți putem dezvolta situația.

      Soluțiile pot fi următoarele:
      – Solicitarea unui PUD care să deroge de la limitele de vecinătate, în condițiile în care există o reglementare legală care să vă interzică eliberarea AC (deși, astfel cum am menționat, îmi e greu să cred).
      – Chemarea în judecată a Primăriei în vederea eliberării AC.

      Pentru detalii nu ezitati să ne contactați.

      MTPartners
      0726279716

      Reply
    • Bună ziua,

      Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să ținem cont de reglementările locale și naționale privind construcțiile și proprietatea imobiliară. În principiu, în majoritatea cazurilor, este necesară obținerea unei autorizații de construire din partea autorității competente pentru a acoperi o terasă neacoperită.

      Înainte de a lua o decizie în acest sens, este important să verificați dacă regulamentul de urbanism și Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al zonei în care se află imobilul dumneavoastră permite acoperirea terasei și, în caz afirmativ, care sunt condițiile impuse de autoritatea competentă pentru obținerea autorizației de construire.

      De asemenea, este important să verificați și clauzele din actul dumneavoastră de proprietate și/sau regulamentul de proprietate al asociației de proprietari în ceea ce privește modificarea și extinderea proprietății comune sau a proprietății private.

      În concluzie, pentru a acoperi o terasă neacoperită, este necesar să obțineți autorizația de construire corespunzătoare și să respectați regulile și condițiile impuse de autoritatea competentă.

      Pentru asistență juridică în cazul dvs. vă invităm să ne contactați.

      MTPartners.

      Reply
  62. Buna ziua, am ridicat o magazie (80mp) pe un teren intravilan, in mediul rural. Motivul pentru care nu am facut cu autorizatie este acela ca primaria solicita PUZ. S-au implinit 3 ani de la ridicarea constructiei. Putem solicita certificat de atestare a constructiei daca nu am facut nici acum PUZ-ul? PUZ-ul il face primaria, dar mai dureaza. Si cum putem proba data la care s-a realizat constructia? Cu martori se accepta? Multumesc anticipat!

    Reply
    • Bună ziua,

      Conform legislației în vigoare, construcțiile ridicate pe terenurile intravilane trebuie să fie autorizate de către autoritatea competentă în domeniul construcțiilor. Prin urmare, este important să țineți cont de faptul că ridicarea magaziei fără autorizație este o încălcare a legii și poate atrage sancțiuni administrative și/sau penale.

      În ceea ce privește posibilitatea de a solicita un certificat de atestare a construcției în această situație, acesta poate fi emis doar în cazul în care construcția respectivă a fost realizată în conformitate cu prevederile legale în vigoare la momentul construcției. În cazul dumneavoastră, trebuie analizat în concret. De principiu nu ar trebui să fie nevoie de PUZ în intravilan. Trebuie analizată documentația.

      În ceea ce privește probarea datei la care s-a realizat construcția, aceasta poate fi făcută prin diferite mijloace, inclusiv prin prezentarea de dovezi documentare și prin depozițiile martorilor. Cu toate acestea, este important să rețineți că într-un proces, instanța va analiza aceste dovezi și va decide în funcție de circumstanțele specifice ale cazului.

      Dacă aveți nevoie de asistență juridică, nu ezitați să ne scrieți.
      MTPartners
      0726279716

      Reply
  63. buna ziua. am inceput constructia gardului locuintei fara AC, din cauza unor incurcaturi cu PS; am primit CU pentru gard la limita de proprietate a aleii de acces (care are 4m latime si este compusa din 2 loturi distincte a cate 2m latime fiecare) si acum ma restrictioneaza la emitere AC-ului, caci la emiterea AC pentru casa a fost precizata o supralargire a aleii de acces cf PUZ sector 3 la 7m – care acum este anulat in instanta. Aleea de acces are cca 150m, iar eu sunt la intrare pe aceasta cca 74m lungime. Se poate intra in legalitate ulterior? astazi merg la Politia locala ca deja m-au vizitat in santier. la “amabilitatea”unui vecin care mi-a facut o reclamatie. multumesc

    Reply
  64. Buna ziua,
    Am construit in blocul unde locuiesc, la parter o structura pe care mi-am montat un balcon. Blaconul nu este legat de cel de la etajul 1, dar este sub el. Acum as vrea sa intru in legaliate in sensul ca nu am construit cu autorizatie de construire . Am construit anul 2002.

    Reply
    • Stimată doamnă,

      În cazul construcției dvs. de la parterul blocului, fără autorizație de construire, este important să verificați dacă aceasta respectă normele legale în vigoare și dacă sunt necesare anumite documente sau proceduri pentru a fi legalizată.

      Pentru o evaluare precisă a situației dvs. și a opțiunilor disponibile, vă recomandăm să solicitați o consultanță juridică la sediul nostru. Consultanța vă va oferi oportunitatea de a discuta direct cu un avocat specializat în dreptul construcțiilor și urbanismului, care va fi capabil să vă ofere sfaturi și soluții juridice adaptate cazului dvs.

      Dacă sunteți de acord, vă rugăm să ne contactați pentru a stabili un program de întâlnire convenabil pentru dvs. și pentru a discuta mai multe detalii despre procedurile noastre și costurile implicate. Vă mulțumim pentru încrederea acordată și suntem nerăbdători să lucrăm cu dvs. pentru a găsi cea mai bună soluție pentru situația dvs.

      Cu respect,
      Echipa MTPartners

      Reply
  65. Buna!
    Am cumparat in anul 2017 un apartament la bloc cu gradina in folosinta exclusiva de catre mine,in anul 2018 am extins balconul undeva cu 1,70 m inchis cu termopan si pe o placa de beton,insa fara inundatie,doar pe sustinere de boltari.(balconul este in gradina).Am fost amendata de catre Politia local cu 20.000ron,insa am contestat amenda in tribunal(ulterior fiind obligata de catre instanta ca amenda trebuie platita)
    Asadar,amenda am platit-o,iar procesul este in continuare pe rol cu cerinte de a intra in legalitate.Am solicitat in instanta un architect pentru a costat ca nu am pus in pericol structura blocului,insa acest domn Inca nu a venit sa constatat nimic!
    Credeti ca am sanse pentru a intra in legalitate cu aceasta terasa inchisa?
    Va multumesc pt raspuns!
    [email protected]

    Reply
  66. Buna ziua! Am obținut autorizația de construire la o casa! In proiect acoperișul și tâmplăria sunt maro! Dacă între timp m-am răzgândit și vreau sa schimb culoarea credeți ca as avea probleme cu receptia? Mulțumesc anticipat

    Reply
    • Este posibil. Pentru a schimba culoarea casei aveți nevoie de autorizație de construire.

      Din fericire va fi destul de ușor să faceți această modificare la autorizația actuală.

      Av. Toader Georgian.

      Reply
  67. Bună ziua. Am cumpărat o casa formată dintr-un hol mic și două camere având un perete lipit de casa vecinei.constructă în anul 1968 . In 1980 fără autorizație s-a mai construit o camera prin prelungirea celor două vechi (o cameră de aproximativ 4/4 și una de 2/3) prima o folosesc ca bucătărie iar a doua ca baie. As dori să fac o extindere, adăugând tot așa in prelungirea celor două incă două incăperi. Locuința este la oraș. Care-s pașii pentru a putea incepe constructia/ Menționez că sunt bolnava (Parkinson) și am nevoie de ajutor)

    Reply
  68. Buna ziua,
    Am cumparat in anul 2022 un apartament la bloc cu gradina in folosinta exclusiva de catre mine, unde am îngrădit terenul și am realizat un foișor fara fundatie. Am fost amendați de către Poliția locală pentru ca nu avem autorizație, însă și dacă am fi vrut sa obținem, nu puteam pentru ca primăria a dat o hotărâre la nivel local in care nu poți obține autorizație de niciun fel, doar dacă ar fi avut dezvoltatorul in plan prevazut sa ne facem gard, foișor, etc( ni s-a spus ca maxim ce putem face cu grădina este sa ne-o împrejmuit cu gard viu) ce părere aveți in aceasta situație? Multumesc

    Reply
  69. Buna ziua! Am autorizatie de constructie extinderela o casa veche in sector1 Bucuresti
    in casa veche am demolat niste ziduri si am acoperit 2 goluri de usa si un geam
    Ulterior am avut o reclamatie de la un vecin suparat ca ia crapat casa…????
    Politia locala a venit a constat tot ce am modificat….
    Va rog sa imi spuneti daca o sa am probleme…
    0784072682 Ionut

    Reply
  70. Buna ziua.

    Am un balcon la etajul 1 al duplexului care iese in afara cladirii si drept consecinta ploua in acesta tot timpul. Doresc sa-i adaug un acoperis (nu sa-l inchid complet). E nevoie de autorizatie? Multumesc

    Reply
  71. Buna ziua ,pe scurt am cumparat recent un apartament 2 problema este ca apartamentul are balcon construit chiar în momentul construcției blocului ulterior
    inchis cu termopan care nu apare in contract si nici în releveu ,mentionez ca este sub cel de la etajul 1 în aceasi culoare termopan fara a depasi aliniamentul. Cum as putea întra în legalitate

    Reply
  72. Bună seara! Primăria refuza sa îmi dea autorizație de construcție pentru un hol… sau mai bine spus, o prelungire a 2holuri, vreau sa le unesc. Distanta între ele ar fi de vreo 3m. Dar, terenul pe care s-ar face prelungirea, e un lot separat fata de lotul casei. Ambele îmi aparțin. Îmi refuza pe motivul ca nu ar fi cale de acces și de umat pe acel teren, deși distanta pe unde se poate umbla e de 2m, chiar dacă as face acea închidere. Nu știu, unde as putea merge sau ce as putea face. Am nevoie de acel hol pt a putea pune centrala, centrala care nu o pot încă amplasa ca cei de la gaze îmi cer un loc cu aerisire și geam lângă. În alta parte, nu am unde sa amplasez acea centrala. Exista și o alta varianta? Cei de la primărie nu au dat alte variante, deși le-am cerut variante.
    As putea sa iau amenda, dacă as construi fără autorizație?
    Dacă as închide cu termopane, as avea nevoie de autorizație? Totuși, e vorba de un perete de 3m.

    Reply
  73. 1. Buna ziua.In 2014 am cumparat un apartament la curte comuna. Acest apartament are o terasa inchisa si din aceasta terasa intru direct in ap care nu este trecuta in CF si este foarte șubreda dar si vecinul de linga mine are la fel o terasa acoperita nici a lui nu este trecuta in CF. plus ca, cred ca el este cu 20 cm intrat pe terenul meu. Am incercat sa intru in legalitate cu aceasta terasa dar ma costa foarte multi bani si multi arhitecti m au refuzat pe motivul ca este mult de munca in aceasta curte neavind nimeni nici o masuratoare topografica. In acest caz ce este de facut ca sa intru in legalitate cu aceasta terasa.
    2. Vecina care sta dupa mine are apartamentul linga scara podului cred ca acolo era debaraua si vecina din acel loc de sub scara si a contruit baie care nu este trecuta in CF. Este legal acest lucru? Nu i trebuia autorizatie de construire pt acea baie?
    Va rog frumos daca doriti sa imi trimiteti ras. pe adresa de email
    Va multumesc

    Reply
  74. Buna ziua,
    In anul 2000,fiind la parter,am construit un balcon fără autorizație.In anul 2015,in urma unor ample verificări de către Poliția Locala efectuate la nivel de oraș,am fost chemat la sediul acestora ,unde am fost sancționat cu amendă și îndrumat să mă adresez Serviciului Public Finanțe Locale pentru declarare construcție.Am platit amenda și m-am adresat SPFL,unde in urma unei declarații cu privire la tipul construcției,mi-a fost stabilită suprafața terenului și creat ROL nominal unic ,pentru care plătesc impozit anual pe construcție.
    Daca mi-a fost “recunoscută” constructia și introdusa in sistemul de impozitare,ce ar trebui sa mai fac ? O cunoștință,a spus că nu trebuia să mă impoziteze,daca nu am acte legale,fiind o construcție fara autorizație.
    Ce mă sfătuiți ?
    Mulțumesc anticipat.

    Reply
  75. Buna dimineata, am construit o casa la tara 125mp,parter + mansarda, am urmat toti pasii legali. am obtinut autorizatia de constructie de la primarie dar in timpul constructiei am facut niste modificari. aceste modificari le-am facut cu stiinta dirigintelui de santier si a proiectantului avind promisiunea lui ca imi va face trece acele modificari in timp util in proiect. Cind a venit momentul sa imi pregatesc actele pentru inchidere santier proiectantul mi-a zis ca nu mi-a facut acele modificari si nu poate sa mi le mai faca deoarece legea sa schimbat . Solutia propusa de el sa fac un nou proiect si sa obtin, din nou, toate autorizatiile necesare Acum am ajuns in etapa de receptie si comisia de la primarie nu imi accepta acele modificari.
    Ce se intimpla daca finalizez casa, ma mut in ea si nu mai fac receptia finala? Sau ce ma sfatuiti sa fac?
    Va multumesc!

    Reply
  76. Buna seara!
    Am construi o casa fara nici un fel de autorizatii pe un teren extravilan
    Care sunt demersurile care le pot face pentru a intra in legalitate?
    Multumesc

    Reply
  77. Bună ziua,locuiesc la etajul 1, iar vecinul de la parter de pe coloana mea are construit un balcon fără autorizație. Mă îngrijorează că prin balconul acestuia trece conducta de gaz a blocului, este practic zidită în balcon, iar balconul este închis.As vrea sa ii recomand să își remedieze situația și să intre în legalitate, însă nu știu dacă o va face. Întrebările mele ar fi:
    -Cui mă adresez daca nu dorește sau întârzie remedierea situației?
    -Se poate intra in legalitate fără a lua amendă? (Suntem în relațiile bune cu vecinul, dar totuși nu mă simt în siguranță)
    Menționez că balconul este construit de mai bine de 15 ani, dar nu am sesizat pericolul decât în momentul în care am avut noi o problema la gaz și ni s-a spus de către reprezentantul firmei de gaz că nu e in regulă sa fie închisă acea țeavă.
    Mulțumesc anticipat pentru răspuns
    Cu respect,
    Simona B.

    Reply
  78. Bună dimineața, am construit în mediul rural o magazie din lemn de 48 mp , pe un planșeu de 10cm,fără autorizație de construire pe un teren proprietate personala, înscris în cartea funciara. Îmi trebuie autorizatie de construcție , și dacă da,cum pot intra în legalitate ?

    Reply
  79. Buna ziua,
    Acum 2 ani am cumpărat un apartament la ultimul etaj, acesta având și acoperis. Din momentul mutarii și până în prezent am probleme cu vecinii. Mai ales cu cei de pe același etaj cu mine.
    De când m-am mutat mi-a spus unul din ei că e spart acoperisul (foștii proprietari nu mi-au spus asta) și că plouă. Dar accesul în acoperiș îl pot avea din scara anterioară sau de la unul din vecini care și-a făcut intrare direct din casa (din câte știu ilegal). Dar problema este că vecinul a închis pe partea noastră cu un placaj din lemn sigilat cu niste cuie pt a nu avea acces din scara anterioară. Acum câteva luni am chemat pe cineva să vina să vadă acoperișul și eu a trebuit să vorbesc cu vecinii sa dea jos placajul sa pot urca sus din scara anterioară. După ce a dat și am mers să vad, vecinii din scara anterioară de abia m-au lăsat să urc cu domnul. Trebuia să mă rog de ei. Deși legal au dreptul să mă lase fără refuz.
    Întrebarea mea este daca pot sa îmi fac și eu intrare direct din casa in acoperiș, deoarece m-am saturat să depind de vecini. Deoarece se tot băga,chiar daca nu e pe partea lor. Și se pare că voi suporta singura cheltuielile de reparație, deoarece nimeni nu mă ajuta.
    Vreau sa urc direct din casa, dar as vrea sa fac in mod legal. Nu este asociatie de proprietari. Nu știu dacă a fost când s-a construit acoperișul.

    Reply
  80. Buna seara,am construit o cladire si nu am autorizatie de constructie.Am autorizatie de demolare dar nu si de constructie .Problema este ca am facut cu mama mea act de vanzare cumparare pentru cladirea veche cu cartea funciara veche in care nu apare si cladirea noua cum fac sa intru in legalitate?

    Reply
  81. Bună ziua,

    Vreau sa demolez debaraua din bucătăria apartamentului (cred ca am rămas singura din bloc cu aceasta debara). Am nevoie de autorizație? Apartamentul este pe numele parintilor, dintre care unul este decedat și nu am făcut încă succesiunea. Mulțumesc

    Reply
  82. Buna ziua, Am achizitionat un apartament acum 2 ani. E luat in rate. Am probleme cu acoperisul, fiindca e la ultimul etaj. De cand m-am mutat vecinii de langa mine imi tot spun ca e spart acoperisul si ca ploua. Pe partea mea. Deoarece ei si-au facut acoperisul. Fostii proprietari nu mi-au spus ca e spart, doar ca imi pot mansarda daca vreau sau imi fac direct din casa scara pt a urca pe acoperis. In momentul cand mi-au spus vecinii ca e spart automat mi-au spus ca nu prea voi avea acces sa urc. Inainte sa ma mut eu au fost niste conflicte dintre vecinii de langa mine si vecinii din scara de unde este urcare pe acoperis(bineinteles urcarea nu e din structura blocului, s-a facut cand s-a pus acoperis pe bloc), astfel vecinii mei au sigilat pe partea noastra sa nu aiba acces din scara cealalta(adica au facut un gard de lemn si a lasat o portiune mica unde au pus un placaj batut in cuie). Unul din vecini si-a facut intrare direct din casa. Celalalt urca de la el(fiind prieteni foarte buni). Si asa am aflat ca nu am cum sa urc pe acoperis. Vecinul de abia ma lasa si pe partea cealalta e inchis. La inceputul anului am chemat pe cineva de la asiguari(cum platesc asigurare PAD in fiecare an) sa constate daca ma poate ajuta cu reparatiile de pe acoperis. Eu nu am atatia bani pt a repara. Eu am vorbit cu vecinul sa ma lase cu domnul de la asigurari sa urc si a zis ca nu poate si ca da jos placajul ala sa pot urca din scara cealalta. Am mers la vecinii din cealalta scara sa ii spun situatia si la inceput a zis ca nu ma lasa sa urc. Dupa ce am mai insistat m-a lasat. Dupa ce a venit domnul de la asigurari vecinul care si-a facut intrare direct din casa a pus iar placajul. Si de ceva timp imi mai spun de gandaci. Ca sunt tare multi si ca ei strang si tot felul de povesti de lauda. Eu de cand am aflat ca nu am acces sa urc pe acoperis am tot spus sa imi comunice si mie daca trebuie facut ceva sus. Nu mi-au spus nimic. Dupa ce au facut ei mi-au spus. Acum 3 saptamani am chemat pe cineva care face reparatii sa vada cat e de lucru. Iar am spus la vecin sa ma lase sa urc si sa dea jos placajul ala, iar vecinii din cealalta scara au facut figuri ca nu ma las. Desi toata chestia e doar pe partea mea. Pe partea lor e facut. Nu inteleg ce ii afecteaza. De dat bani nici unul nu da. Acesta fiind bun com. Mentionez ca nu este asociatie de proprietari. Intrebarea este:
    1. Ce as putea face in situatia de avea acces pe acoperis? Sa nu mai am probleme cu vecinii.
    2. Cum as putea pe viitor sa imi mansardez acoperisul fara a solicita acordul tuturor locatarilor de pe scara? Vreau sa fie strict al meu. Deoarece eu pun bani in investirea lui. Nimeni nu ma ajuta. Intradevar vecinii vor să fac acoperișul și de pe casa scării, dar eu refuz sa fac din banii mei. Nu am bani, de abia îmi ajunge pt cheltuieli personale și rata. Plus as vrea sa renovez și apartamentul

    Reply
  83. Bună ziua. am construit in 2022, in extravilan, o anexă gospodărească “adăpost animale” si intretimp am pregătit proiectul și avizele conform Certificatului de urbanism dar nu am reușit să finalizez încă cu birocrația pentru a obține autorizația. sau făcut reclamați la diverse instituții printre care și Garda de Mediu care ma sancționat și a dispus demolarea clădiri . Se poate intra in legalitate?

    Reply
  84. Bună dimineața, am închis o terasa cu becea si am acoperito cu tabla ,ce pasi trebuie să urmez ca să întru in legalitate?

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  85. Buna ziua,
    Locuiesc la bloc ,la etajul 1, la parterul blocului, vecinul a extins balconul si fiind lipit de constructia blocului, avand autorizatie de constructie, imi dreptul meu imi vine exact ca o terasa, intrebarea este urmatoarea, pot sa imi fac o terasa sa pun o balustrada si pardoseala cu ceva mobilier de terasa pe constructia lui ?
    Va multumesc!

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  86. Buna ziua! Vreau sa construiesc o casa modulara, pe structura usoara, invelita cu panouri sandwich, pe piloni sau pe placa de beton, fara fundatie.

    Este nevoie de autorizatie? Toti constructorii de case modulare spun ca nu este nevoie de autorizatie. Mentionez ca am vorbit cu cel putin 10 constructori diferiti.

    Imi puteti oferi o informație in acest sens? Mulțumesc

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  87. Buna ziua,

    Am început construcție de casa cu autorizație de construcție și tot ce e nevoie, dar între timp am modificat planurile de construcție cu constructorul, iar acum casa nu mai este conform proiectului (casa este ridicata la roșu). Autorizația de construcție inițială este încă valabilă, a trecut un an de când am început construcția. Cum pot sa procedez sa intru în legalitate? Este nevoie sa refac toate avizele sau trebuie doar sa fac un proiect nou care sa reflecte ce s a făcut?

    Multumesc

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  88. Bună ziua,

    Avem un teren intravilan, înregistrat în Cartea funciară cu mențiunea „imobil înregistrat în planul cadastral fără localizare certă datorită lipsei planului parcelar”. Conform noului regulament, nu ptem alipi cu alt teren. Din păcăte, nicio firmă care se ocupă cu întocmirea planului parcelar nu vrea să preia proiectul, având în vedere faptul că este un proiect foarte mare și există riscul de a nu avea finalitate.
    Având în vedere aceste impedimente, ce demersuri putem face pentru a putea construi? Se poate elibera certificat de urbanism având în vedere această mențiune? Și dacă o să construim pe propria răspundere, vom putea intabula construcția ulterior? Asta fiind ultima soluție luată în considerare.
    Mulțumesc!

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  89. Bună seara. Va rog frumos un sfat in următoarea situație: pe un teren intravilan, în Constanța, aveam o casa veche. Am vorbit cu un proiectant pentru întocmirea documentelor necesare construirii unei noi case pe locul celei vechi. Am obtinut AC “Mansardare si recompartimentari interioare la locuinta parter existenta” in bază avizelor si a unui proiect de executie unde se prevad fundații, ziduri, stalpi noi, etc. Nimic din casa veche. Proiect vizat spre neschimbare. In urma unei vizite a politiei locale am primit o amenda si masura de oprire a lucrarilor cu punerea in legalitate. Ce ar trebui sa fac? Pe de o parte am un PT, vizat spre neschimbare, respectat. Pe de alta parte denumirea din AC. Mulțumesc frumos

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  90. Buna ziua! In 2014 am achiziționat un apartament in faza de proiect, la etajul 3 al unui bloc cu mansarda. Apartamentul l-am achiziționat de la dezvoltator la cheie doar ca mansarda nu este intabulată, este intabulată doar partea de jos (dezvoltatorul a spus ca ne va ajuta sa facem aceasta intabulare însă nu s-a mai întâmplat), in momentul acesta el a dispărut și noi vrem sa intram in legalitate. Vrem sa intabulăm aceasta mansarda doar ca nu știm care sunt procedurile, exista posibilitatea ca aceasta mansarda sa nu se poata intabula? Nu avem documentele de construcție ale blocului, nu avem ascociatie fiind vorba despre o vila cu 3 etaje. In acest moment dispunem de toate semnăturile din partea celorlalți locatari ca au cedat dreptul de folosință pentru toate apartamentele de la etajul 3. Fiecare apartament de la etajul 3 a primit partea de deasupra apartamentului (toate au fost împărțite de către dezvoltator atunci când s-a făcut vânzarea). Mulțumesc!

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  91. Bună ziua! În 2004 parintii mi-au făcut v-c pe toată casa, spunându-mi ca tb.sa las 2 camere și un hol și fratelui meu. Ei au decedat intre timp. Cele doua camere și holul sunt trecute în schiță cadastrala insa, de atunci, lipit de cele 2 camere, în care locuiește fratele cu familia a construit după 2002 o bucătărie, baie pe hotarul cu vecinul și o marchiza care face legătura cu camerele in care sta. Acum, când vrem sa ne facem actele, sa trecem fiecare pe numele nostru ce ne aparține, (eu nu locuiesc , sunt plecata din tara), cadastristul ne spune ca nu se poate imparti, caci fratele a construit ilegal și ca eu sunt cea care tb.sa plateasca amenda de 6000 de lei ptr constructia abuziva, cand voi cere certificatul de edificare de la Primarie. De asemenea, spune dansul, primăria poate cere demolarea acelor construcții abuzive. Mai exista alta soluție pentru împărțirea casei în doua(dezmembrarea după ce se obține intrarea in legalitate cu aceasta constructie) decat plătirea acelei amenzi de 6000 de lei la scoaterea certificatului de edificare?adică, se poate cere o expertiza, la urbanism în schimb, sau ce alta soluție avem, va rog frumos care sa nu implice demolări. Mulțumesc frumos!

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  92. Buna ziua ! Am facut un acoperis intre casa si gard acum 6 ani , acum arata ca o incapere . A venit de la inspectia in constructii si mi-a zis ca trebuie facut cadastru . E obligatoriu asa ceva ? Multumesc !

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  93. Buna ziua, noi am construit o casa pe un teren extravilan in 2008.Am am primit autorizatie, proiect aprobat si receptia finala o avem.Cum se piate intabula casa in cartea funciara?

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  94. Bună ziua, în 1997 am închiriat o casă formată din 2 camere, bucătărie și hol.In spatele casei sub același acoperiș era o magazie din chirpici pe care am daramat-o și am făcut 2 camere din bca cu o fundație de 10 cm .Acum 5 ani am cumparat-o și vrem sa intram în legalitate, cum ar trebui sa procedăm?

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  95. Buna, dorim sa contruim o magazie (6mx4m) pe structura metalica usoara (tevi si invelita cu tabla). Magazia vine fara fundatie, si ne gandeam sa turnam o placa de beton sau sa punem pavaj. In aceasta situatie trebuie autorizatie de constructie? Cei de la primarie sustin ca da.

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  96. Buna ziua, as dorii o informatie privind o constructie fare autorizatie ,
    Acum cativa ani (2019) am preluat o concesiune cu o fundatie intabulata rezultata dintr-o autorizatie din 2009, autorizatie de constructie care a admis POT ul propus de proiectant de 39%, chiar daca PUZ ul era cu POT de 30%, dupa preluarea concesiunii am construit restul casei fare autorizatie dar incepand procedura de autorizare, problema este ca imi este refuzata continuarea de lucrari pe aceeasi fundatie deoarece spune primaria depasesc POT ul, sunt 120 de case construite in cartier si toate depasesc procentul de ocupare al terenului , iar la ultimile 3-4 loturi zic ca trebuie respectata legea, ce pot sa fac? Multumesc.

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  97. Buna ziua. Am mostenit un teren intravilan pe care este construita o casa batraneasca si o anexa din lemn (garaj), ambele din anii 1970. Nu am facut inca succesiunea, neavand inca act de proprietate pentru aceste constructii, ci doar pe teren. Anexa impreuna cu gardul din spatele casei, construit din stinghii de lemn pe stalpi metalici am fost nevoit sa le daram fiindca se puteau prabusi in orice moment. Anexa nu am mai reconstruit-o, dar gardul l-am refacut din stalpi metal si tabla. In urma unei sesizari de la vecinul din spatele casei, am inteles ca este posibil sa primesc amenda pentru demolarea anexei fara autorizatie de demolare si refacerea gardului din alte materiale. Cum as putea intra in legalitate avand in vedere ca nu detin un cadastru al constructiiilor de pe acel teren?

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  98. Buna ziua, trebuie sa intru in legalitate cu o terasa construita la intrarea in casa dar nu pot sa ma incadrez in termenul de doua luni din procesul verbal de contraventie. Cadastrul care imi trebuie pentru obtinerea certificatului de urbanism va iesi peste o luna si jumatate. Ce riscuri sunt in acest caz? Pot fi reamendat sau demolat dupa expirarea termenului?

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  99. Langa locuinta mea,a fost demolata o casa cu 5 camere,si dependinte fara acte de proprietate,fara autorizatie de demolare si cu buldoexcavatorul proprietate al actualului primar.Molozul rezultat din demolari,a fost dus pe camp cu stirea primarului.La interventia mea scrisa primaria ,compartimentul Urbanism,a raspuns ca ei nu intervin pentru ca e domeniu privat.In acest caz,ce este de facut? a mai ramas doat un stalp care sustine firida ,neobtinand avize de demolare,exista curent,nu mai exista contor…

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  100. Langa locuinta mea,a fost demolata o casa cu 5 camere,si dependinte fara acte de proprietate,fara autorizatie de demolare si cu buldoexcavatorul proprietate al actualului primar.Molozul rezultat din demolari,a fost dus pe camp cu stirea primarului.La interventia mea scrisa primaria ,compartimentul Urbanism,a raspuns ca ei nu intervin pentru ca e domeniu privat.In acest caz,ce este de facut? a mai ramas doat un stalp care sustine firida ,neobtinand avize de demolare,exista curent,nu mai exista contor…

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  101. In apropierea locuintei mele,s-a demolat o casa cu 5 camere.hol,beci fara documente legale de provenienta a imobilului si fara autorizatie de demolare.Lucrarile de demolare s-au facut cu buldoexcavatorul actualului primar iar molozul rezultat din demolari a fost imprastiat pe camp,pe raza comunei.Firida cu curent electric,fara contor,agata intr-un bat.Am facut o interventie scrisa catre ISC Dolj,care au dirijat-o catre UAT spre rezolvare.Acestia,au scris ca nu e de competenta lor deoarece cladirea se afla pe domeniul privat si proprietarul a decedat.Totusi,vecinul a demolat totul In acest caz,ce este de facut?

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  102. Buna ziua, am o autorizatie de constructie pe xare am prelungit-o si apoi am declarat inceperea lucrarilor insa nu am inceput lucrarile iar perioada de terminare a lurarilor a expirat in mai 2023. Ce pot face in aceasta situatie pentru a putea saconstruiesc conform proiectului autorizat? Multumesc!

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  103. Am construit (inca nu am finalizat, AC este in termen) o casa in Tg Jiu, cu autorizatie, cu totul in regula.
    S-a incalcat la calcan cu vecinul, regimul inaltimii aprobat in AC, cu 15-20cm. Ma tot ameninta vecinul ca imi face plangeri.
    Cum pot remedia fara sa desfiintez partial ?

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  104. Buna ziua
    Am cumpărat în 2013 in apartament cu 3camere avea și baie de serviciu nemaifiind teaua de apă și scurgere am renunțat la ea asta însemnând și demolarea a doi pereți din BCA care și aia dadeau sa cadă acum as dori sa intru în legalitate care dunt pașii și dacă șansele dung mari sa nu umblam mult pe drumuri
    Va mulțumesc

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  105. Buna ziua si multumesc anticipat de raspuns.
    Am cumparat un terenin mai 2023. acte ok, cadastru primarie, carte funciara . Am facut drum , am tras curent , am sapat put si am turnat 3 placi de egalizare, nu fundatii, de 15 cm. una de 80 mp pt o terasa acoperita si se continua cu terasa descoperita, ( vreau sa incep constructia in primavara) una de 20 mp pe care vreau sa pun un garaj/magazie si una mica de 5mp pentru un dus si wc. Sotia ma tot bate la cap sa intreb care este starea acuala alegii. Se anunta ca nu ar mai fi nevoie de autorizatie de constructie. Am vorbit cu primaria si mi-a spus ca e ok , daca nu e fundatie, adanca, daca nu depaseste constructia 150 mp, si daca nu are etaj constructia/ constructiile. Pe viitor mai vreau sa fac doua, trei, casute din lemn de 2persoane( ca cele de la Costinesti din anii 80-90, sa ramana vizitatorii. Terenul este langa padure, intraviran la 150 m de soseaua din vatra satului. Multumesc.

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  106. Bună seara ,am cerut la primărie o adeverință pentru schimbare de destinație fără modificări (doar schimbare de nume) și mi s-a emis certificat de urbanism cu DTAC ,este corect

    Reply
    • Bună ziua,

      Cel mai probabil deja v-am răspuns pe e-mail la mesaj. De asemenea, recomandăm să ne contactați pe e-mail, această modalitate asigurând atâț confidențialitatea cât și posibilitatea unei discuții reale referitor la problemele dvs juridice.

      [email protected]

      Reply
  107. Buna seara! In 2012 am cumparat un teren.pe care era construita deja o casa , dar fara autorizatie. Am declarat la.primarie ca si constructie fara autorizatie si de atunci platesc impozit. Cum pot intra in legalitate. Am acte doar pe teren. Multumesc!

    Reply
  108. Buna ziua,

    Detin un apartament de 32 m2 cu terasa de 22 m2. Terasa este deschisa (cu alte cuvinte, fara acoperis), fiind situata deasupra celor de la parter. In speta, mi-as dori sa-mi extind apartamentul cu inca o camera, folosindu-ma de aceasta terasa. Drept fiind situatia actuala, un vecin are acelasi lucru facut, insa din ce am inteles, este de cand a fost facut imobilul.

    Exista posibilitatea sa construiesc legal aceasta extindere? Tin sa mentionez ca extensia ar fi facuta pe cadre metalice cu panouri sandvis, sau din BCA, in functie de posibilitate.

    Reply
  109. Buna ziua,

    Am construit o casă în 2015, nu am fost amendat. Construcția este pe un teren extravilan “Teren cu Destinatie Agricola- livada”, nu se poate modifica prin PUZ conform unui HCL.
    In acest caz se poate intabula prin cererea Certificatului de atestare a construcției, respectiv prin proces în caz de refuz.

    Reply
  110. Bună ziua. In curtea părinților mei am construit o cameră cu o baie.fara autorizație. Aș putea să o intabulez este 24 metri pătrați. Vă mulțumesc.

    Reply
    • Bună ziua,

      De principiu nu există un impediment în a o intabula dacă veți intra în legalitate cu aceasta. Cu toate acestea, pentru un răspuns concret dacă se poate intra în legalitate sau nu, este necesar să analizăm dacă construcția dvs. respectă indicii urbanistici din PUZ.

      Reply
  111. Buna ziua,

    Doresc sa cumpar o casa care are o anexa alipita, edificata fara acte, neinscrisa in cartea funciara si neintabulata. Mentionez ca anexa apare intr-un plan de amplasament din 2018. Cum pot sa intru in legalitate daca o cumpar? Exista riscul ca trebuiasca sa o daram daca nu repecta distanta de gardul vecinului?

    Multumesc

    Reply
    • Bună ziua,

      Dacă este respectat PUZ-ul în construirea acestei anexe veți putea intra în legalitate. În caz contrar, nu.
      Riscul la care vă supuneți este posibila necesitate de demolare a anexei.

      Pentru mai multe detalii [email protected] sau 0726279716

      Reply
  112. Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati cu o solutie in ce priveste intabularea unui imobil, constructie si teren (data constructie 1964) mostenit -unic mostenitor (succesiune dupa tata in anul 2013 si dupa mama in 2023). Am demarat procedura de cadastru si intabulare in nov.2023 urmand a depune documentatia cadastrala la directia de impozite si taxe pentru a primi un certificat fiscal nou cu suprafetele din masuratorile cadastrale. In documentatia cadastrala este trecut si un garaj construit in anul 1975 , fara autorizatie care nu este inregistrat in evidenta fiscala (nu s-a platit impozit pt garaj).
    Avand in vedere ca este construit in 1975 fara autorizatie si tinand cont de art 37 alin 2 din Legea 7/1996 va rog sa-mi spuneti daca mai trebuie sa obtin alt document pentru inscrierea in cartea funciara (ma refer la certificat de edificare a constructiei) ?
    De asemenea, pentru obtinerea unui nou certificat fiscal cu noile suprafete din masuratorile cadastrale mai trebuie sa prezint alte documente pt garaj? Ce sanctiuni se aplica, pt nedeclarare in evidenta fiscala avand in vedere ca am dobandit imobilul prin succesiune in 2013 dupa tata si 2023 dupa mama? Multumesc anticipat pt respuns (adresa de email [email protected]

    Reply

Leave a Comment