fbpx

Cu poți câștiga un caz de malpraxis medical

Malpraxisul medical este un domeniu juridic destul de nou pe piața din România, nefiind bine stabilizată o  practică judiciară. De aceea, ne revine nouă, avocaților, sarcina de a pune umărul la dezvoltarea practicii judiciare în cazurile de malpraxis medical.

3

Cum poți câștiga un caz de malpraxis medical?

Pentru a câștiga un caz de malpraxis medical în fața instanței civile este necesar, încă de la început, ca acțiunea ta să cuprindă toate elementele esențiale pentru antamarea răspunderii civile delictuale, într-o secvență logică cu trimitere la probele relevante.

Trebuie să știi faptul că, judecătorii nu sunt de specialitate. Nu există judecători specializați în cazurile de malpraxis medical și, astfel, deseori aceștia nu stăpânesc noțiuni medicale de bază. Practic, judecătorul care îți va judeca cazul de malpraxis medical este același care judecă o contestație la executare, un dosar de drept contractual sau un litigiu asupra unui imobil.

De aceea este esențial ca acțiunea ta să fie una cât mai explicită, astfel încât să  puncteze concret judecătorului erorile medicale care s-au săvârșit.

Va trebui să antamezi următoarele aspecte:

  • Descrierea faptei ilicite a medicului: este necesar să arăți care au fost erorile medicale care au dus la vătămarea pe care ai suferit-o. Pentru a face acest lucru trebuie să identifici care este protocolul/ghidul de practică aplicabil în cazul tău prin care se descrie conduita pe care medicul ar fi trebuit să o adopte iar, mai apoi, sa arăți care puncte din conduita medicală ideală a medicului nu au fost atinse în cazul tău;
  • Descrierea prejudiciului: va trebui să explici în mod clar și concis care este prejudiciul material pe care l-ai suferit dar și care sunt vătămările morale pe care le-ai suferit în urma cazului de malpraxis. Totodată, va trebui să indici cuantumul despăgubirilor si modul de calcul al acestora.
  • Vinovăția medicului: este necesar să explici și să argumentezi elementele care conduc la concluzia că medicul a fost fie neglijent, fie dezinteresat, fie a făcut o eroare cauzată de lipsa de pregătire.
  • Relația de cauzalitate: trebuie să argumentezi în ce mod fapta ilicită și culpabilă a medicului ți-a provocat în mod direct sau indirect prejudiciul.

Dacă reușești să argumentezi în mod corect elementele de mai sus și te folosești de probele potrivite pentru a îți dovedi cazul, șansele tale de câștig cresc exponențial.

Cu privire la probe, este esențial să înțelegi modalitatea în care trebuie să  formulezi obiectivele unui raport de expertiză deoarece, de multe ori, raportul de expertiză este o probă determinantă în fața instanței de judecată.

Pare complicat? Chiar este!

Malpraxisul medical este unul dintre cele mai complexe domenii de drept deoarece, astfel cum am spus la început, este într-o continuă dezvoltare și schimbare, fiind încă un concept relativ nou în România. Mai mult, domeniul malpraxisului medical presupune cunoștințe de specialitate, astfel că de multe ori cazurile sunt greu de gestionat în lipsa unei echipe multidisciplinare.

Echipa noastră de avocați colaborează cu specialiști în domeniul medical astfel încât să putem face o analiză completă și corectă a cazului tău încă de la început, în așa fel încât șansele de câștig în instanță să se maximizeze.

Ai nevoie de mai multe informații?

Scrie-ne sau contactează-ne telefonic!

Leave a Comment