fbpx

Cum se stabilește culpa la divorț!

Am început să povestesc în articolul despre Divorț și Autoritate părintească, despre culpa la divorț, de ce este important să o stabilim și, mai important, când este mai bine să lași trecutul în urmă și să nu speli rufele în public.

În acest articol îți detaliez despre ce reprezintă culpa, cum trebuie să apreciez cazurile de culpă în desfacerea căsătoriei, când să te ambiționezi să obții desfacerea căsătoriei din culpa celuilalt soț și când ar fi mai bine să o lași baltă în schimbul unui proces rapid.

5

Ce este culpa în desfacerea căsătoriei?

Conform articolului 373 din Codul Civil divorțul poate avea loc din mai multe motive, respectiv:

  • Prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți dacă aceasta este acceptată de celălalt soț;
  • Atunci când din cauza unor motive temeinice raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.
  • La cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani.
  • La cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei;

Să le luăm pe rând:

Divorțul prin acord este cea mai simplă formă de divorț. Părțile se înțeleg cu privire la toate aspectele necesare, inclusiv cele legate de minori dacă aceștia există. Înțelegerea este pusă pe foaie, semnată de ambele părți, iar în fața instanței vin să spună „Da, suntem de acord cu încetarea căsătoriei”.

În aceste condiții instanța va lua act de acordul de voință și va pronunța o hotărâre fără motivarea acesteia.

Cu toate acestea, în cazul divorțului prin acord în care sunt implicați minori, anchetele sociale de la domiciliile părților sunt obligatorii, fiind făcute în interesul superior al minorului, adică, instanța urmărește să se asigure că minorii vor avea condiții decente de trai.

Taxa de timbru pentru a iniția un divorț prin acord este de 200 de lei.

 

Ai nevoie de avocat într-un proces de divorț prin acord? 

Răspunsul este: depinde!

 

Într-un astfel de dosar un avocat are mai degrabă un rol de mediere între părți, ajutându-le să cadă de acord asupra celor mai bune decizii pentru minori.

Un alt aspect cu care te poate ajuta un avocat este să îți suplinească prezența dacă tu sau soțul tău, din motive obiective (de exemplu sunteți plecați în străinătate) nu vă puteți prezenta în instanță pentru a vă da personal acordul privind desfacerea căsătoriei.

Dacă nu aveți copii și vă puteți prezenta la termen puteți merge singuri în instanță.

 

  • Divorțul pentru motive temeinice care fac imposibilă continuarea căsătoriei

Motivele temeinice nu sunt descrise de Codul civil însă majoritatea dosarelor de divorț sunt inițiate tocmai în urma unor astfel de „motive temeinice”. Dar a cui este vina?

Dacă  vina aparține amândurora, adică  nu vă mai înțelegeți și căsnicia nu mai este una liniștită și armonioasă și nici nu o puteți îndrepta, culpa este comună (adică, ambii soți sunt vinovați de destrămarea căsătoriei). Noi, avocații, o descriem ca o „nepotrivire de caracter” care înseamnă în limbaj curent că nu vă mai iubiți și nu mai doriți să fiți împreună astfel că vă certați în mod constant.

Dacă vina aparține doar unui soț, adică acel soț are un comportament sau a făcut o anume faptă ce nu poate fi iertată, culpa este exclusivă.

Am să detaliez despre de ce este importantă stabilirea culpei într-un proces de divorț în cele ce urmează.

 

  • Divorțul după separarea în fapt de 2 ani

Există  situații (tot mai puțin ce e drept) când doi soți, fără să divorțeze, se despart în fapt și fiecare își vede de propria viață, își întemeiază noi familii și trăiesc fericiți separat.

În acest caz divorțul se poate pronunța din culpa exclusivă a soțului care a părăsit domiciliul conjugal, fiind necesar doar să se dovedească că această separație este  de cel puțin doi ani.

Atenție! Separația în fapt trebuie să fie una totală la nivel volitiv. Mai exact, soții nu vor să mai aibă (și nu mai au) nicio conexiune emoțională, intenția fiind aceea de a se separa unul de celălalt.

Spre exemplu nu  putem vorbi despre o „separație de fapt” dacă unul dintre soți locuiește într-o altă țară, lucrând acolo, perioadă în care trimite bani acasă și menține relațiile de familie  cel puțin la nivel conversațional cu intenția de a se reîntoarce la un moment dat acasă.

 

  • Divorțul la cererea soțului a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei

O astfel de cerere poate fi inițiată doar de soțul a cărei stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei. Rațiunea este aceea că între soți există obligația de îngrijire reciprocă. Mai exact, nu îți poți părăsi soțul pentru că ajuns la nevoie.

În schimb, acesta poate face o cerere de divorț prin care să arate că din cauza stării sale de sănătate nu poate continua căsătoria, suferind de o afecțiune severă, context în care instanța poate pronunța divorțul.

Acum, mai multe detalii despre culpă....

Ce este culpa comună în cazul divorțului?

Regula este aceea ca divorțul să se pronunțe din culpa comună a soților, dat fiind că (în general) ambii contribuie la destrămarea căsniciei în mai mică sau mai mare măsură.

În condițiile în care divorțul s-ar pronunța din culpă comună și nu există minori din relație sau nu există minori dar v-ați înțeles asupra autorității părintești, sfatul meu este să optați pentru un divorț prin acord.

Singura „câștig” pe care l-ați putea avea în cazul unui divorț din culpă comună, față de un divorț prin acord, este acela că aveți ocazia să vă „spălați rufele în public”, adică să vă certați in fața instanței de judecata cine a greșit mai mult. Rezultatul final (desfacerea căsătoriei) este același.

Ce este culpa exclusivă în cazul divorțului?

Conform dispozițiilor art. 933 alin. (1) din Codul de procedură civilă „Instanţa va pronunţa divorţul din culpa soţului pârât atunci când, din cauza unor motive temeinice, imputabile acestuia, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.”

Altfel spus, în condițiile în care doar unul dintre soți este vinovat pentru destrămarea căsătoriei atunci instanța va desface căsătoria reținând culpa exclusivă a acestui soț.

 

Care sunt cazurile de culpă exclusivă?

Ei bine, legea nu limitează aceste cazuri (nici nu ar putea, dată fiind complexitatea relațiilor într-un cuplu) însă în practică am identificat ca motive uzuale următoarele cazuri de culpă exclusivă:

  • infidelitatea unuia dintre soți;
  • violența domestică a unuia dintre soți;
  • dependenta de alcool, droguri sau jocuri de noroc a unuia dintre soți;
  • rele tratamente aplicate minorului de către unul dintre soți;
  • neglijarea familiei de către unul dintre soți;

De ce să soliciți desfacerea căsătoriei din culpa exclusivă a unuia dintre soți?

Realitatea este că în multe cazuri părțile vin la consultanță și îmi spun faptul că vor să se desfacă căsătoria din culpa exclusivă a celuilalt soț deoarece se simt rănite.

Le explic faptul că nu le-ar aduce niciun beneficiu, ba chiar ar duce la mai multă opoziție din partea celuilalt soț și ar duce la un proces prelungit. Mulți înțeleg acest aspect, alții doar își doresc să își redobândească  demnitatea pierdută în timpul căsătoriei. Înțeleg și acest aspect și îi susțin.

Dar, sunt doar trei motive plauzibile pentru care ar trebui să soliciți desfacerea căsătoriei din culpa exclusivă a pârâtului:

  1. Daune morale – poți obține despăgubiri pentru prejudiciul suferit în urma desfacerii căsătoriei. Detalii aici.
  2. Prestația compensatorie – dacă căsătoria a durat peste 20 de ani iar desfacerea căsătoriei ar produce un dezechilibru major în viața ta, poți obține obligarea soțului vinovat la plata unor daune periodice denumită prestație compensatorie. Detalii aici;
  3. Autoritatea părintească – deoarece motivele pentru desfacerea căsătoriei se suprapun în parte cu cele privind autoritatea părintească exclusivă, un motiv întemeiat pentru a solicita desfacerea căsătoriei din culpa exclusivă a celuilalt soț este acela de a obține autoritatea părintească exclusivă și domiciliul minorului. Detalii privind autoritatea părintească aici și detalii privind obținerea domiciliului minorului aici

Ai nevoie de mai multe informații?

Scrie-ne sau contactează-ne telefonic!

2 thoughts on “Cum se stabilește culpa la divorț!”

  1. Bună ziua,
    Poate infidelitatea și culpa exclusivă influența cotele la partajul bunurilor?
    Toate proprietățile au fost achiziționate din venitul soțului, soția a stat acasă.
    Vă mulțumesc!

    Reply

Leave a Comment