Consimțământul pacientului privind intervenția medicală

În experiența noastră practică rareori am întâlnit pacienți cărora să li se fi luat consimțământul informat în mod corect pentru efectuarea intervențiilor medicale, deși consimțământul pacientului este obligatoriu.

Niciun pacient nu poate fi supus unei intervenții medicale fără să își dea consimțământul în mod informat. Din păcate, deseori, consimțământul este acordat doar formal.

Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenție medicală, asumându-și în scris răspunderea pentru decizia sa, medicul având obligația de a îi explica riscurile la care se supune.

 

În cazul în care pacientul nu își poate da consimțământul, acesta poate fi dedus dintr-o conduită anterioară a pacientului. De asemenea, în cazurile de urgență, consimțământul pacientului nu este necesar (spre exemplu în cazul unui pacient inconștient în urma unui accident auto).

 

În cazul pacienților minori, reprezentantul legal al  acestora (părinții/tutorele) trebuie să își dea consimțământul pentru ca o intervenție medicală sa fie efectuată. În contextul în care intervenția presupune urgență, consimțământul reprezentantului legal nu este necesar. Pacientul trebuie să fie introdus în procesul decizional.

 

În condițiile în care reprezentantul legal al pacientului sau aparținătorul pacientului refuză să își dea consimțământul, iar medicul apreciază că intervenția medicală este în interesul pacientului, se va forma o Comisie de arbitraj (compusă din trei medici) care vor lua decizia urmărind interesul pacientului.

Consimțământul pacientului informat, un drept fundamental al pacientului.

Un pacient, incapabil de a își exprima consimțământul, a fost internat în spital, în stadiu terminal. Deși aparținătorul, în urma discuțiilor anterioare cu pacientul, a solicitat în mod expres ca în condițiile în care se instalează decesul natural al pacientului, acesta să nu fie stimulat artificial, la momentul iminenței decesului, medicii au conectat pacientul la aparatură medicala specifică pentru a îl menține în viață. În acest caz, medicii au încălcat consimțământul pacientului.

Când este necesar consimțământul pacientului?

 

Consimțământul pacientului este necesar și pentru:

  • prelevarea și păstrarea probelor biologice din corpul său;
  • participarea la învățământul medical clinic;
  • fotografierea sau filmarea medicală, cu excepția cazului în care imaginile sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului sau tratamentului și pentru evitarea suspiciunii unei culpe medicale;

 

Este necesară obținerea consimțământului pacientului informat cu privire la orice/toate intervențiile medicale efectuate.

Pacienta și-a dat consimțământul pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale (cerclaj), fiindu-i efectuată o anestezie generală. În timp ce pacienta era sub efectul anesteziei generale, medicul a luat în mod unilateral decizia de a efectua o altă intervenție medicală (amnioreducție), intervenție ce nu a fost comunicată pacientei și pentru care nu s-a solicitat acordul informat al acesteia.

Pacienta a convenit cu medicul efectuarea unei intervenții de rinoplastie prin corectarea ușoară a nasului pacientei. În timpul intervenției, medicul a decis în mod unilateral remodelarea nasului pacientei, depășind limitele consimțământului acordat.

Efectuarea unei intervenții medicale fără consimțământul pacientului informat legal sau depășind consimțământul pacientului reprezintă malpraxis medical.

Contactează-ne

Adresa

Bvd. Mircea Vodă, nr. 44, bl. M17, et. 5, ap.22, București, Sector 3

Telefon

0726279716