fbpx

Cine îmi va plăti daunele într-un caz de malpraxis medical?

Am scris într-un articol faptul că procesele de malpraxis medical sunt îndelungate și anevoioase. Dar, după ce câștigăm dosarul, cine va plăti despăgubirile în cazul de malpraxis medical?

Mulți clienți, pe bună dreptate, se tem de faptul că nu vor putea recupera banii de la medic, deoarece acesta se va sustrage obligației de plată. S-a întâmplat, și nu doar o dată, ca medicii străini, după săvârșirea unui caz de malpraxis medical să părăsească țara, fiind greu identificabili.

3

Dacă medicul nu poate plăti daunele într-un caz de malpraxis, cine o va face?

Un prim subiect este spitalul în care medicul activează.

Spitalul va fi chemat în proces alături de medic drept parte responsabilă civilmente, ceea ce înseamnă că va fi obligat în solidar cu medicul la plata prejudiciului.

Un al doilea subiect este asigurătorul medicului pe care îl vom chema în garanție. Medicii (precum avocații și alți profesioniști) au obligația de a încheia o asigurare profesională pentru cazurile de malpraxis (este o condiție obligatorie pentru a practica profesia).

Astfel, în cazul unui malpraxis medical, asigurătorul poate fi chemat în garanție astfel încât pacientul să obțină repararea integrală a prejudiciului suferit.

Primesc daune într-un caz de malpraxis medical dacă asiguratorul intră in insolvență?

Recent, mai mulți asigurători (precum City Insurance și Euroins) au intrat în insolvență, respectiv faliment, ridicând întrebarea legitimă pentru pacienții care doreau să înceapă un proces de malpraxis medical dacă, în cazul în care vor câștiga, vor putea primi daune pentru cazul de malpraxis medical.

Răspunsul este unul pozitiv. În condițiile în care un asigurator nu poate achita obligațiile pecuniare, pacientul care a câștigat un caz de malpraxis medical își poate recupera banii de la Fondul de Garantare al Asiguraților.

Ai nevoie de mai multe informații?

Scrie-ne sau contactează-ne telefonic!

Leave a Comment