fbpx

Ce este malpraxisul medical?

Malpraxisul medical poate fi definit, pe scurt, drept o eroare medicală care produce un prejudiciu pacientului. În general, malpraxisul medical survine în urma unei neglijențe medicale, a unei slabe pregătiri sau a unei consultații superficiale din partea medicului.

Practic, cazurile de malpraxis medical, în funcție de tipul erorii, se pot grupa în: erori de diagnostic; erori de intervenție și erori de supraveghere și tratament.

3

Diagnostul greșit în cazurile de malpraxis medical

Unul dintre cele mai întâlnite cazuri de malpraxis medical este „eroarea de diagnostic”, ce se poate manifesta, la rândul său, în mai multe moduri.

În primul rând, ne aflăm în prezența unui caz de malpraxis medical în condițiile în care diagnosticul stabilit de medic este unul întârziat, acest lucru afectând șansele de vindecare sau, uneori, de supraviețuire ale pacientului.

Unui pacient ajuns la camera de gardă, i-a fost stabilit diagnosticul la 11 ore de la momentul în care a fost preluat, deoarece medicul a solicitat multiple analize ce nu se impuneau a fi făcute raportat la simptomatologia pacientului. La momentul stabilirii diagnosticului, șansele de viață ale pacientului se diminuaseră, intervenind decesul.

Caz Real

În al doilea rând, diagnosticul poate fi stabilit eronat pe baza simptomelor fără a parcurge procedurile necesare. Astfel, pentru a stabili un diagnostic, medicul face mai degrabă presupuneri decât investigațiile medicale impuse de protocoale și știința medicală.

Unui pacient i s-a stabilit diagnosticul de „vezică hiperactivă” doar pe baza a două simptome specifice, fără a se parcurge toate investigațiile necesare, fiindu-i prescris un tratament pentru această afecțiune. Ulterior, pe baza acelorași simptome, pacientului i s-a stabilit diagnosticul de cancer de vezică urinară, fiindu-i extirpată vezica urinară.

Caz Real

În al treilea rând, dignosticul poate fi stabilit în mod eronat din interpretarea greșită a datelor medicale. Această eroare apare, de obicei, fie din cauza folosirii unei metode de investigații greșite sau insuficiente, fie din cauza interpretării eronate a investigațiilor de către medic.

Unui pacient i s-a stabilit diagnosticul de „epigastrită” pe baza simptomatologiei coroborate cu citirea datelor ecografice. În realitate, ecografia a fost neconcludentă deoarece pacientul suferea de obezitate morbidă, context în care s-ar fi impus efectuarea unui CT. Ulterior, la o examinare CT efectuată într-un cabinet privat, pacientul a fost diagnosticat cu colecistită, având în abdomen o „pungă de puroi” și fiind necesară o operație de urgență.

Caz real

Erorile de intervenție în malpraxisul medical

Erorile de intervenție medicală sunt cauzate de regulă din nepricepere sau din neglijență, din lipsa de cunoașterii a tehnicii medicale, din lipsa resurselor necesare intervenției sau pur și simplu nepăsare.

Deși nu există o modalitate exhaustivă de a descrie toate erorile medicale, acestea fiind specifice pentru fiecare caz în parte, putem exemplifica  mai multe cazuri de malpraxis reale.

Față de un pacient se intervine laparoscopic pentru corectarea unei hernii inghinale. Din nepricepere sau neglijență, medicul secționează în cadrul intervenției un pedicul (formațiune de țesut), cauzând o hemoragie internă pacientului. Viața pacientului este pusă în pericol, fiind salvată de un alt medic câteva zile mai târziu.

Caz Real

Unui pacient i se montează o atelă pe osul femural, în urma unei rupturi. Șuruburile alese sunt nepotrivit de mari și inserate greșit, ducând la degradarea materiei osoase a pacientului și, în definitiv, la pierderea mobilității piciorului.

Caz Real

Unei paciente îi sunt efectuate mai multe implanturi dentare fără a îi fi curățate în mod corespunzător canalele dentare și, astfel, rămânând reziduu din dinții naturali. În urma implantului eronat, pacienta a acuzat dureri, ulterior dezvoltând o infecție la nivelul cavității bucale ce în definitiv a condus la căderea implantului și punerea în pericol a vieții pacientei.

Caz Real

Erorile de supraveghere și tratament în malpraxisul medical

Erorile de supraveghere și tratament pot apărea pe tot parcursul asistenței medicale. Este important de  menționat, încă de la început, faptul că unitățile sanitare nu pot refuza tratamentul unui pacient.

Obligația de supraveghere medicală presupune că pe tot parcursul actului medical pacientul să fie supravegheat în mod constant, să i se monitorizeze principalele funcții biologice astfel încât să se poată interveni la timp în vederea remedierii oricărei situații apărute.


O pacientă internată în spital cu diagnosticul de „amenințare de avort, sarcină cu risc crescut" nu a fost monitorizată în mod, corespunzător pe perioada internării, fapt ce a condus la pierderea sarcinii după 13 zile de spitalizare;

Caz real

Obligația de tratament presupune acordarea îngrijirilor medicale necesare pacientului în mod corect și complet, la capacitatea maximă a tehnicii medicale curente.

Pacientă diagnosticată cu o infecție bacteriană severă. În loc să i se administreze antibioticele adecvate, medicii i-au prescris un tratament pentru o afecțiune virală. Această eroare a permis bacteriei să se dezvolte, ducând la septicemie. Când greșeala a fost descoperită, starea pacientei era critică, necesitând internare în terapie intensivă și un tratament antibiotic intens;

Caz real

Cum pot știi dacă sunt victima unui caz de malpraxis medical?

O a doua opinie medicală vă va ajuta să descoperiți dacă au fost produse erori medicale în cazul vostru.

Echipa noastră de avocați are, de asemenea, o practică extinsă în cazurile de malpraxis medical, analizând documentele medicale împreună cu specialiștii noștri în domeniul medical, putând emite o opinie destul de clară cu privire la șansele cazului tău.

Ai nevoie de mai multe informații?

Scrie-ne sau contactează-ne telefonic!

Leave a Comment