Cât durează un proces de malpraxis medical?

Procesele de malpraxis medical sunt lungi și anevoioase. Este unul dintre principalele motive pentru care majoritatea pacienților ce au fost vătămați de către neglijența unui medic renunță la a acționa. Probabil este și principalul motiv pentru care medicii continuă să fie neglijenți, cunoscând că pacienții nu vor acționa.

Cât durează un proces civil de malpraxis medical?

Un proces civil de malpraxis medical, în funcție de ciclurile procesuale parcurse, durează în medie 2 ani pentru a se finaliza.  Pentru a vedea etapele unui proces civil de malpraxis medical și cum se desfășoară un astfel de proces, poți citi acest articol: Cum se judecă un caz de malpraxis medical în civil?“.

Etapa premergătoare procesului  civil de malpraxis medical durează în medie 3 – 4 luni, timp în care părțile își comunică reciproc (prin intermediul instanței) cererea de chemare în judecată, respectiv apărările. Astfel, primul termen de judecată va fi stabilit la aproximativ 3-4 luni de la momentul depunerii cererii de chemare în judecată.

Cercetarea judecătorească în primă instanță durează, în medie, aproximativ un an, perioadă în care se administrează principalele probe: înscrisuri, interogatorii, martori și expertiza medico-legală. În funcție de rezultatul expertizei medico-legale, dacă aceasta este contestată, iar obiecțiunile sunt admise de către instanța de judecată, timpul cercetării judiciare se va prelungi corespunzător.

Cercetarea judecătorească în faza de apel. După pronunțarea soluției în primă instanță, partea nemulțumită de soluție poate face apel. În general, motivarea hotărârii durează 1 – 3 luni, iar stabilirea primului termen de apel durează, de asemenea, 3 luni.  În multe cazuri, apelul se finalizează la primul termen de judecată, dacă nu se readministrează probe suplimentare (precum o nouă expertiză medico-legală).

Așadar, procedura durează, în medie, aproximativ doi ani pentru parcurgerea integrală a unui proces civil de malpraxis medical.

În al treilea rând, dignosticul poate fi stabilit în mod eronat din interpretarea greșită a datelor medicale. Această eroare apare, de obicei, fie din cauza folosirii unei metode de investigații greșite sau insuficiente, fie din cauza interpretării eronate a investigațiilor de către medic.

Cât durează un proces penal de malpraxis medical?

În procedura penală, timpul este în afara ariei de control a clientului, chiar a noastră, a avocaților, deoarece procedura penală este nepublică și eminamente scrisă.

Într-un dosar de malpraxis medical început în luna Mai 2022, în ciuda a peste 30 de cereri diferite formulate din partea noastră, incluzând sesizări și plângeri, până la acest moment Parchetul a refuzat administrarea probelor relevante. Dosarul a fost deblocat de către instanța de judecată în urma formulării unei contestații împotriva duratei procesului penal.

Într-un dosar de malpraxis început în luna Aprilie 2023, după depunerea plângerii penale și a cererii în probațiune, au fost audiate persoanele vătămate și s-a dispus efectuarea expertizei medico-legale, fără demersuri suplimentare din partea noastră.

Așadar, precum se poate observa din exemplele de mai sus, în cadrul dosarelor penale există variabile majore din perspectiva timpului de desfășurare a procedurii. În general, un dosar penal pentru un caz de malpraxis medical durează între 1 și 4 ani.

Fie că este vorba de un dosar penal sau un dosar civil prin care încerci să îți protejezi drepturile, echipa noastră de avocați cu o bogată experiență în cazurile de malpraxis medical te poate sprijini, asigurându-se că parcurgi pașii juridici corecți astfel încât sa îți maximizezi șansele de succes.

Contactează-ne

Adresa

Bvd. Mircea Vodă, nr. 44, bl. M17, et. 5, ap.22, București, Sector 3

Telefon

0726279716