fbpx

Cât costă un proces de malpraxis medical?

Costurile unui proces de malpraxis medical reprezintă unul dintre principalele impedimente ale pacienților pentru a acționa.

Cu toate acestea, cunoscând costurile unui proces de malpraxis medical încă de la început, vei putea alege dacă să începi procesul sau nu, complet informat.

3

Cât costă un proces civil de malpraxis medical?

Costurile unui proces de malpraxis medical, desfășurat în fața instanței civile, sunt următoarele:

  • Taxa de timbru în cuantum de 100 lei, dacă se solicită daune materiale și/sau morale pentru vătămări corporale suferite sau, în condițiile în care se solicită daune morale pentru decesul unei persoane, taxa de timbru se va plăti la valoarea pretențiilor;
  • Expertiza judiciară se achită către INML (sau IML/SML) și este în cuantum de 63 lei;
  • Angajarea unui expert extrajudiciar este opțională în cauzele de malpraxis medical însă, deseori este oportună. Costurile pentru un astfel de expert variază între 1200 și 5000 Euro. Desigur, nu toate cauzele de malpraxis medical necesită angajarea unui expert medical.
  • Onorariul de avocat poate varia în funcție de experiența, poziția de piață și renumele avocatului angajat. În general, onorariile noastre în dosarele de malpraxis medical încep de la 1200 Euro + TVA, evaluând costurile la prima consultanță. În general, alături de onorariul fix percepem un onorariu de succes, procentual din despăgubirile câștigate pentru client. Onorariul cuprinde toate fazele de judecată, incluzând procedura de executare silită.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre "Cum se judecă un proces de malpraxis medical în civil" poți citi acest articol.

Există avocati care lucrează doar pentru onorariu de succes?

Răspunsul este „Da”. Sunt avocați sau societăți de avocatură care practică „No win, No fee”, adică clientul achită onorariu doar în condițiile în care cazul este câștigat.

Cu toate acestea, o astfel de practică este nelegală, fiind interzisă de statutul profesiei de avocat. Conform art. 130 din Statutul profesiei de avocat „(1)Este interzis avocatului să își fixeze onorariile în baza unui pact de quota litis. (2)Pactul de quota litis este o convenție încheiată între avocat și clientul său înainte de soluționarea definitivă a unei cauze, convenție care fixează exclusiv totalitatea onorariilor avocatului în funcție de rezultatul judiciar al cauzei, indiferent dacă aceste onorarii constau într-o sumă de bani, un bun sau orice altă valoare.”

Un astfel de contract între avocat și client care fixează onorariul exclusiv în funcție de câștigarea dosarului este lovit de nulitate absolută.

Coroborând acest fapt (o practică nelegală) cu faptul că gestionarea unui caz de către un avocat presupune resurse și timp, perceperea unui onorariu exclusiv în funcție de câștigarea cauzei poate fi în final în detrimentul clientului care nu va avea parte de asistența juridică corespunzătoare.

 

Ai nevoie de mai multe informații?

Scrie-ne sau contactează-ne telefonic!

Leave a Comment